Včera jsem dal nový představec na meridu a trochu to zvedlo řídítka (to byl záměr, nechce se mi už moc ohýbat, dal jsem představec s větším úhlem). No a trochu to našponovalo bowden od přední hydraulické brzdy, takže ho chci vyměnit za nový, o cca 10 cm delší než je stávající. Jedná se o starší typ brzd - shimana M - 525, s vyrovnávací nádržkou.
Bowdem se dá koupit, olivky taky. Otázka zní, jestli to dokážu udělat doma - jak se tam nacvaknou ty olivky? Je na to nějaký speciální udělátko (kerý nemám) nebo je stačí nasadit na konce bowdenu, přes ně přetáhnout ty šroubovací převlečné matice a jejich utahováním se ty olivky nalisují? Jde mi o to, abych to jenom neudělal do poloviny a pak to rozdělaný nenes do servisu.
Takže: doma nebo rovnou do servisu?
(kdyby někdo dal odkaz třeba na google nebo youtube, budu vděčný - já to tam nějak nemůžu najít. Ještě jednou: jsou to shimana M - 525, s vyrovnávací nádržkou, je to už starší (dnes už neprodejný) typ brzdy)
Dík :-)
Ale no tak ! Takovej starek kozák votřískanej - a prej bowdeny na hydry... ;-) Když, tak snad jednoduše hadičky, ne ? :-)
Přemontuješ doma. Taky jsem je bráchovi před delším časem zkracoval, doteď žije.
Hadičku (nebo chceš-li bowden) zařízneš pěkně rovně, navlíkneš převlečku, nasadíš olivku, navlíkneš vložku do konce hadičky, olivu stáhneš na tu vložku, nasadíš a převlečkou tak akorát dotáhneš. To je celý.
Pak už jen novej minerál, nejlíp natlačit odspoda nahoru, pokud nebudeš odsávat mikrobublinky, je to hotový.
Třeba ti to trochu pomůže:
http://www.ivelo.cz/domaci-servis-kol...
Díky, tak jestli seženu trochu minerálního oleje, který teď nemám, tak to udělám doma :-)
Pro jemnejsi brzdeni jedine olivovy, extra panensky, z jiznich svahu !
to ale není minerální. Pravý minerální olej je z přírodní minerálky jako je třeba Vincentka, Šaratice nebo Ondrášovka.
Každý výrobce doporučuje určité konkrétní médium do "svých" brzd.
Minerální olej stárne, nebyl by tedy lepší olej syntetický? ?Neměl/není? by být agresivní a i při vyšší ceně by (díky neomezené životnosti) by znemenal nikoli nemalou úsporu ...
Neznam duvod, proc Shimano ma mineral a Avid klasickou brzdovku, v podstate syntetiku. Ta ale "starne" uplne stejne. Bere do sebe vodu, curbes, oxiduje. Rozdil asi bude v pouzitych tesnicich materialech.
Protože minerál je eko. A na rozdíl od DOTky vodu odpuzuje, takže ve flašce teoreticky nedegraduje ;-)
Rondo - tak du na tu HADIČKU! Záměrně už neříkám bowden, aby Ti to netrhalo uši :-), ale hadičku.
Ale to Ti povídám: chraň Tě Bůh, jestli mi to nepude, chraň Tě Bůh!!!
(taky se moh říct "bowdenová hadička", to je přijatelný pro obě strany :-) )
Bůh chraň hlavně tebe, až vyjedes !
Tak hotovo, akce se povedla :-)