Ahoj, na kole Amulet s 9kolečkem potřebuji ze zdravotních důvodů namontovat řazení Revoshift a proto vyměnit i kazetu za 8kolečko. Předpokládám na přehazovačce upravit dorazy, dát nový řetěz a nejsem si úplně jistý, že nový řetěz zvládne vzadu 8kolečko a vpředu původní talíře, které jsou asi blíž k sobě. Řetěz raději pro 8 kolečko,nebo 9kolečko? Máte někdo zkušenost?
Asi si to nechám namontovat v servisu, abych měl jistotu. Je to jen na občasné vyjížďky, ale problémy by byly nepříjemné.
Jakou máš sestavu? Pokud je to osazeno nejakým Shimanem 3x9, stačí Ti vyměnit pouze řazení, musí být Shimano kompatabilní (tj. tah lanka pro přehazovačku 1:2, u přesmyku je to fuk)
Lze použít třeba:
https://www.kupkolo.cz/razeni-grip-sram-centera...
Sram vyráběl pro Shim.komp. více provedení (různá délka řadícího gripu, řazení přesmyku 3polohový nebo micro), občas se něco objeví v inzerátech, možná má i někdo starý zásoby.
Jedná se o kolo Amulet Route 66, a to by mělo mít: řazení Sh Deore, kliky Sh Fc-M542, pastorek SRAM 11-32, přehazov. Sh Deore SLX.
Revoshift (asi SL-RS47) by měl obsáhnout max 8 kolečko a proto výměna.
Ten Revoshift (8) a hazka SLX bude fungovat(na 8 kazetě).
8 a 9 kazeta je stejně široká, s dorazy tudíž není potřeba nic dělat.
Jak moc je opotřebený to co tam máš? Jestli je to v dobré kondici, tak za sebe bych šel do toho Sramu, viz odkaz výše. Výměna pouze žazení, 9 převodů je jemněji odstupňováno (ale to každý vnímá jinak).
Můj poznatek z dílny: Shimano otočný je docela poruchový, až příliš často se zničí vnitřek (je to plast). Sram jsem potkal nefunkční jen jeden.
Díky za radu, typ řazení ještě zvážím. Přiznám se, že v tom mám méně jasno, než dříve. Předpokládám, že polohu řadící kladky na přehazovačce dělá řazení. Pokud řazení má 8 poloh, pak posunuje kladku taky do 8 poloh, které jsou od sebe vzdáleny jako pastorky na kazetě. Když budou pastorky k sobě blíž (9kolečko), jak to bude řadit? Spíš jsem měl obavu, aby nový (širší)řetěz vzaly talíře na středu. Zjistil jsem, že jsou k sobě blíž, než talíře tam, kde je 8kazeta a mám obavu, aby se tam širší řetěz vešel.
řazení musí být dle kazety, tj. osmičkové na 8 kazetu a devítkové na 9 kazetu. Posun řadící kladky do boku je dán posunem lanka (to , o kolik je dáno řazením, respektive délkou jeho kroku).
Schimano kompatabilní znamená, že 1 milimetr posunu lanka posune ramínko přehazovačky (a tím i řadící kladku) o 2 milimetry do boku. Je tak třeba méně lanka na překonání mezer mezi pastorky. Ovšem to je i slabina, neboť každá chyba na vedení mezi řazením a přehazovačkou se tak zdvojnásobuje.
Převodníky ve předu v pohodě poberou širší (osmičkový) řetěz.
Jediný problém by mohl být přesmyk, vodítko 9 je nepatrně užší než 8 , to by se muselo zkusit. Mám odzkoušeno,(kliky 9) 8 přesmyk blbě řadil 9 řetěz, po výměně za 9 (Deore) bez problémů.
Kombinačky to jistí. :-)
Nebo může nechat devítkový řetěz - na osmičce chodí bez problémů (vozil jsem).