ty sežereš všechno, to je pravda. Já taky, ale dobrý trávení nemám, nicméně to za to posrání stojí :-D A klobása taky nebude, kapr jo ale ne smaženej (ještě nevím jak ho letos udělám) a řízky až druhej den asi.
Já jsem klasik - takže kapr se salátem...kapra dva kousky :-)
Letos budeme mít štědré dny dva a na oba bude pro mě kapřík, neobalovaný. Jen tak na másle pečený s nějakou zeleninou a kapary.
Jinak ale bude i obalovaný, budou i řízky a pro taťku budou rybí hranolky z kapra, lososa a candáta.
Mňam, už se na to těším :o)))
Jednou si ho udělej na česneku, ať se konečně seznámíš s tradiční evropskou hodnotou (+ manou nebeskou)!
Letos to vypadá, že budu Štědrý večer slavit třikrát. :-)
Jednou asi řízek, podruhé kapr a potřetí? Nechám se překvapit. :-)
v poslední době mi nějak vadí "smrad" z ryb, takže letos na vánoce žádný kapr ani nic jiného se v mé vypulírované kuchyni péct nebude. budou řízečky a salát. žádné přejídání ani experimentování s tradičními pokrmy nebude.
Kuchyně je na vaření, ne na pulírování!
ale jo, já to nepřeháním, ale vždycky po vaření je všude šílený nepořádek a zvlášť po smažení je plotna hodně poprskaná. víc než neuklizená kuchyň mi právě vadí jisté pachy a v poslední době je ten z ryb zásadní. přeji krásné vánoce k vám na sever.
Řízečky se smažit nebudou - budou "raw"?
řízečky osmažím v takovém pekáči ze kterého to tolik neprská a pak je strčím do trouby.
Nepřeháníš?!?
Loni si po vaření musela rekonstruovat kuchyň :o)))
to nebylo vloni, letí to, to už je 3 roky od výbuchu Papinova hrnce :-)od té doby ho nepoužívám, ani nemám a nesmí do baráku.
Když's ho přeplnila vodou a ještě v něm vařila špagety, tak se nediv. Já před každým použitím vyplňuju protokol o zkoušce pojistnýho ventilu. :-)
ucpaný byl to jo, ale flákem masa, rána jak z kulometu, bordel šílenej. malá ukázka. 25.5. 2014 přijeli jsme po 100km výletě hladový, tak jsem chtěla rychle uvařit :-(
já myslel, že lamety patří na vánoční stromeček a ne do odsávače páry :-))
Nadpisem tématu se mě neustále vrací na mysli dětský vtip - pověst o založení Nebozíku:
Jde takhle Karel IV. s malým Václavem po Petříně a narazí na hospodu. Vymyslí, že se tam staví na oběd, tak se Václava ptá: Chceš kaši nebo řízek? A Václav odpoví "nebo zízek"
No přece řízek z kapra, ne?!? A nebude jeden...:).
Hele Aine, ty asi nechodíš nikam na obědy do závodky, že ne? Jinak by tě asi těžko napadlo si na Štědrej večer dát vepřovej řízek...:).
A to jako si dáš smaženýho kapra a zazdíš to šniclem z prasete? Tak to by mě teda nenapadlo...
Mimochodem, letos teda bude menší experiment, místo třetího kapříka bude pár kousků candáta, tak na košt:).
Mladej nejí ryby, takže řízky budou kvůli němu. Takže si vemu taky, to dá rozum. Nebudou vepřové, ale krůtí :-)
Mno... tak musím konstatovat, že experiment s candátem se zatraceně vydařil, já proti kaprovi vůbec nic nemám, i tak jsem dal několik kousků:), ale ten candát je D-O-P-R-D-E-L-E trochu jiná liga než ten mastnej (i když relativně zdravě mastnej) kapr:).
Pro příští rok docela velká výzva:).
dělal jsem candáta a tilapie a tilapie byť lacinější chuťově vede.
Nejlepší řízeček je z ryby chované v chlívku a krmené pomejema:-)
U nás máme už asi 15 let tradici, že sousedi rybáři od podzimu nalovují kapry a mají je v bazénu:) a tak 22-23 se dělají " večerní tekutý kapříci" kdy přineseme lahve, jídlo a u nich v garáži se sedí zatímco děti si kapra chytí, ten je rochnut a předán v igelitce ...
Abych ani letos neporušil svou tradici, tak si dám brambory na loupačku s cibulkou a k tomu domácí kyselé zelí. Ne, nepřejím se, a další den nebudu nadmutý, ani mě nebude pálit žáha a podobné po žravých orgiích.
A všem přeji, ať to, co si dají, jim chutná.
Jeden den bude kapr smažený, druhý den kapr na černo a k tomu nejspíš ještě řízečky.
Kapra mám rád, ale už asi osmý rok děláme řízky z amura. Je to takové jemnější a chutná nám to víc. Vloni jsme zkusili štiku a bylo to taky výborné. Takže letos se nám v lednici mrská štika s amurem. Dobrou chuť všem. Jo a krásné Vánoce!
u nás pstruzi. řízky až druhej den.
Kapr s amurem. Předtím někde v terénu houbovník a k večeři klobása s bramborovým salátem.
Na 1. svátek vánoční většinou nevařím a na 2. bude asi kachna.
Já nevařím ani na ten druhý svátek :o)))
Tak to já mám svátků 365 do roka :-)
Jako že vaříš jen na přestupný rok?!? :o)))
Tak tohle jsem čekal :-)
Jo. Čaj.
No, u nás se to vyvrbilo docela komplikovaně. Teprve včera nám pustili mladší vnoučátko z nemocnice, ale pořád potřebuje klid, vlastní potýlku a hlavně nepřevážet. Takže štědrovečerní večeře bude u mladých,starouškové z obou stran dorazí i s hrnci k nim. Čímž se stalo, že bude na výběr. Kapr, losos a platýs. Řízky až na druhý den, každý podle svého gusta. U nás budou krůtí:-))
Bude šoulet, už se těším (ale pšššt, nikomu ani muk).
To tak, aby mě ho někdo "spocíval"
Tak u nás zítra " poprvé v dějinách" jak kapr tak řízek , rodina se rozšiřuje a dívka našeho nejstaršího údajně kapra nemůže :)
Z čistě vědeckého hlediska mě zajímá, proč dívka vašeho nejstaršího nemůže kapra? :-)
Nevím, prostě mi dnes náš hoch zavolal do práce s tím, že je tenhle problém a jestli by mě vadilo kdybych udělal řízek navíc ke kaprovi.
Tak jsem cestou koupil kus vepřového a zejtra to uděláme, přece jim nebudeme klást hned takové překážky :)
Nejdřív máš zjistit věno - třeba by ten kapr nebyl až tak od věci :o)))
Věno je mi šumák :), jejich boj....
Tak hlavně aby ti to dlouho vydrželo :o)))
Hele znám už pár " kdysipárů" které nevydržely ani přes počáteční věno a finanční podporu.
Známý to řešil tak, že druhorozenému byt nedal aby o něj nepřišel jako jeho starší bratr, má prostě syna a snachu v nájmu :)
Zapomněla´s, že újezďák preferuje vietnamskou snachu?
Šáhnete do spisu a hned máte příspěvek, úžasné co všechno dokážete vytáhnout.
Ale jo klidně, u první nám to už asi nevyjde, ale klidně zopakuji, že nejsem zaprděný rasista a snacha z evropou již prověřené kultury vietnamské by byla fajn.
Navíc bych mohl jet po příbuzných po Vietnamu na kole, tak si připište, chce v rodiněvietnamku ze zištných důvod...
Do spisu?
Nejsem "systematik" (nevedu spisy ani záznamy), ale ani (zaplať Pánbůh) totální sklerotik
Soudíš-li mne podle sebe, nejsi (zřejmě) dobrý člověk
My měli oboje. Na kapříkovi jsem si pochutnal víc.
Já včera taky zůstal u kapříka. Byl vynikající - vykrmenej granulema, růstovejma hormonama a antibiotikama: jinak by přece (když Rožmberk lověj každý rok) nikdy sám nevyrostl do těch 2,5 kila (1. třída, roste tak 3 - 4 roky), popř. nad 2,5 kila (výběrový, roste cca o rok déle) /údaje z MF Dnes pár dnů zpátky) :-)
Snad mi to Airline promine, ale nadhodím ještě jednu otázku spojenou s Vánoci.
"Tiše a ochotně purpura na plotně voní, stále voní ..."
Voní někomu z vás purpura na plotně? U nás voní akorát "františek", na purpuru jsem nikde (ani na vánočních trzích) nenarazila.
http://www.azdekor.cz/?p=productsMore&...
https://www.ceske-tradice.cz/katalog/zbozi...
U nás nepálíme nic (Ane totiž smrdí všechno), ale máma pálí františky. Nicméně není to stejná vůně, jako to bylo za mého dětství, voní prostě jinak.
A máma má i sáček purpury, asi tak třicet roků starý, ale už to není na čem pálit :-)
Purpura se nepálí ale zahřívá. Nejlépe na rozehřátých kamnech, o tom žádná. Měli jsme ještě před pár lety takovou litinovou destičku, která se dala na plynový sporák, zahřála a na ní nasypaná purpura (zbytek po mámě) provoněla celý panelákový byt. Ale s rekonstrukcí kuchyně ta destička někam zmizela. A purpura taky došla.
8-(
http://www.odpovednik.cz/co-je-purpura-a-jak-ji...
http://www.gas.cz/product/litinova-plotynka-pro...:10368/
Prodám pytlík purpury. Silně vonící, poctivá, socialistická! Za tři stovky! :-)
A co je na tom tak drahé? Ten pytlík, nebo ta purpura?