tak nejlepší co je na celodenní výlet do přírody je špek, cibule, brambory, půl kila masa, papriku, rajčata, sůl a koření. Jako vhodné nádobí k úpravě je sütődiszkosz. Na vhodném místě rozděláš oheň a poté co se vytvoří dostatečé množství žhavého popela tak sütődiszkosz zahrabeš do žhavého popela a můžeš na hoďku až dvě na výlet. A po návratu z výletu tě očekává krásně voňavé, čerstvě upečené jídlo.
vypadá to potom takto https://www.youtube.com/watch?v=bZ3yZzYulDA
....jen pokud to někdo 10min před tebou nevyhrabe- pak tě očekává hlad! :-)))
no to je riziko, ale zase ten autdor zážitek ti už nikdo nevezme :-)
Jestli se míníš stravovat stejně jako umíš psát, tak je fuk, co a jak jíš, bude oboje stát za prd. Zatím je to tak s Tvou češtinou!
...chtěla poradit s jídlem, ne s pravopisem(nevíš, jestli není cizinka...)
Když já mám nejraději na klacíku opečený buřt na ohni. Také si k tomu kupuji plechovku piva. Buřt se dá prokládat kolečky cibule a pak jsou to jako ražniči. Je to skvělé a nemusíš s sebou tahat vařič a pytel se žrádlem jako pro psy :p
Myslím, že na "celý den do přírody" není vůbec potřeba nějaká pytlíková strava. To si připravím něco chutnějšího.
třeba vlašák s rohlíkem je v létě nepřekonatelný :-))
Já to trochu inovoval po vzoru mongolskejch pastevců - dám vlašák do mikroténu a přizolepuju ho na sedlo. Sedíš na měkčím a z vlašáku je pak homogenní hmota. Rohlík v kapse dresu.
Asi před rokem jsme měli ve škole praktický nácvik první pomoci. Pozvracený člověk v bezvědomí byl pěkně realisticky "namaskován" vlašákem.
Taky mě to pobavilo, že někdo řeší stravování na - považte - CELÝ den v přírodě. To snad otevřu spíž a seskládám svačinu z toho, co mám. Od rohlíku se salámem přes chleba s řízkem po pár müsli tyčinek.
Specielní menu snad kdybych se chystala někam do divočiny s vědomím, že třeba týdny nepotkám civilizaci...
Já o tom vím houby, a tak by mne to docela zajímalo. Nejspíš se jedná o šušené potraviny, jejich výhodou by mohla být skladnost, nízký objem i váha, vysoká výživná hodnota a pod..
Taky mne to zajímá spíš v souvislosti s cestami na více dní, třeba jako železná rezerva.
Např. v Rockpointu to mají běžně... ale samozřejmě, je to dosti drahá sranda. (Ale u těch cest mimo dosah obchodů se to může hodit.)
Jednou jsem to - už nevím, jakou značku - jedla na výšlapu ve Švýcarsku (kde to ovšem bylo distribuováno pořadatelem coby reklamní ochutnávka zdarma a byl k tomu i jakýsi ohřívací "fórrichtunk" na chemické bázi, tj. bez vařiče či ohně) a vcelku jedlé to bylo. Na běžném výletě se za ty prachy umím stravovat o hodně líp, ale zas pokud by jiná možnost nebyla...
My jsme jeden čas měli zásobu nějakých amerických vojenských pytlíků s jídlem, co se také daly samoohřívat. Nebylo to nejhorší, faktem je, že pro ohřev stačilo najít někde kaluž s vodou, ale nějak postupně to nadšení z nás vyprchalo a dneska si raději pro případ nouze přibalíme kus trvanlivého salámu.
Klasický kádéčko už se asi sehnat nedá, nebo jo? To bejvala dobrota!
Myslíš, že už by nevymetli někde z kouta skladu nějaké to z času našeho mládí ? Pěkně vyzrálé ?
Už ani nevím, co v tom všechno bylo. Nějaký vajíčka s rejží, ale dál?
V průběhu let se to různě obměňovalo a bylo v různých kombinacích.
Bylo tam vepřové, hovězí, lančmít, uzený sýr, švestkový kompot, čokoládový dezert, vanilkový dezert, žvýkačka a asi i něco dalšího.
Ano, ty máš ale pamatováka. Vzpomínám si, že obsah těch masovejch konzerv byl skoro nepoživatelnej, byl děsně cejtit plechem. Ale já byl na vojně v letech kvasu a kolaborace - '68 až '70
Hovězí mi nechutnalo zato lančmít byl výborný. Čokoládový dezert byl hodně dobrej, kompot a sýr se celkem daly.
Žvýkačka byla asi nějaká stará, v puse se rozdrobila, fuj tajbl :-)
já měl jednou v kádečku konzervu co vypadala jak od sardinek v oleji ale byl v tom toaletní papír. drsný skoro jak šmirgl.
Docela by mě zajímalo proč se tomu často říkalo "kádéčko" když to bylo KDP "kádépko" - konzervovaná denní dávka potravin.
Že by tam, byl toaleťák jsem snad ani nikdy neslyšel, to byl nějaký hokus pokus balíček. To už by tam taky mohli dát krém na boty, teda vojenské mazadlo :-)
Tipnul bych jen lepší a znělejší výslovnost a pak se to uchytilo. Asi jako když někdo říká pernamentka.
klasický byl ten válec, ale nejlepší bylo takové, snad pro výsadkáře ?, my sapéři od hadic jsme tomu říkali " paragánské" :) to bylo v hranaté plechové krabici obalené plastem,m dost podobné těm, co v nich dnes balí bombony Leonidas... to jsme dostávali, když to mělo projít ve spotřebě.... tam byla i čokoláda a suchary... asi dvakrát za vojnu jsme fasovali ndpéčka, tam byly karamely ale tuším jen jedna konzerva....
Je to svinsky drahé. Když cestuješ na kole po Evropě, tak určitě jedeš kolem nějakého kšeftu a tam si koupíš potraviny na vaření večeře. No a když pojedeš do evropské divočiny, tak si holt koupíš na 3 dny dopředu. Tohle je tak pro horolezce. Lehké a dobré do stěny.
Když budeš vařit na dřívkáči, tak tě ani spotřeba plynu nebude limitovat a tak můžeš večer vařit podle libosti. V nížině, v horách je to dost jinak.
Vloni jsem v Tescu koupil v akci sušené maso, takový kořeněný to bylo, vezl jsem toho do španělska půlku přední brašny, vážilo to pár deka, na takový to domácí žvýkání to bylo dobrý, člověk se za jízdy nenudil, kupodivu se to nepřejedlo, přestože jsem to jedl spíš z povinnosti, abych to zbytečně netáhl celou cestu :-)
musíš ještě počkat, za chvíli bude link. a pak si objednám, už mě totiž honí mlsná :-)
Hmmm, nějak se s tím odkazem fláká :o)))
Taky čekám, kdy to vyleze.
Nějaká úžasná outdóóór bašta, 300,-Kč/porce, bez které žádný Brňák nedojede ani na Prýgl. :-D
doprčic, takhle mi to do vánoc nedojde a budu o hladu. pěkná zlotřilost, takhle nalákat a pak nechat hladovět
Pokud už máš tak velký hlad stačí říci..klidně Ti funkční odkaz pošlu :-).
Na turistice, hlavně té pěší v horách, podobnou stravu využíváme. Ale od jiného výrobce. Na kole moc ne, protože se pohybujeme více v civilizaci. To pak vozím jen jedno či dvě balení jako záložní pro případ ztroskotání.
já čekám na odkaz od Hely, abych věděl, co přesně myslí ona.
jinak se zrovna teď cpu, takže krize ještě není :-)
Já si stejně myslím, že v tom pytli je kdoví co je to plné nějakých chemikálií. Já bych to tedy nevzal do úst :D
Něco tak hnusnýho jsem už dlouho nejed a na blití mi po tom bylo ještě druhý den.
....neměl´s to zapíjet rybízákem....;-)