Cykloturistice se věnuji déle než 40 let. Letos jsem se rozhodl zakoupit si k 75-tinám elektrokolo Lectron TOURING 2015 RS5. O dojezdu na jedno nabití toho bylo napsáno v této diskusi mnoho. Jak bylo napsáno dojezd je závislý na tom kolik energie z baterie spotřebováváte. Těch inzerovaných 190 km na jedno dabití při 1. stupni podpory lze ujet bez problémů, ale musíte si umět vybrat terén (nejlépe po rovině a po větru). Pak snadno ujedete i více. Ovšem toto elektrokolo nemohu v žádném případě doporučit pro cykloturistiku. Toto elektrokolo se totiž nesmí používat za deště, jak mi sdělil prodejce "czkola.cz - p. Hazmuka", neboť v návodu je doslova napsáno "nevytavujte kolo dešti". To mi sdělil potom co jsem se dotázal lze-li reklamovat proniknutí vody do ovládacího LCD panelu (450U) při jízdě za deště. Takže doporučuji při nákupu elektrokola dotázat se na možnost provozu v dešti.
Možnost provozu v dešti je poměrně komplexní problém.
1. Není déšť jako déšť. Některý déšť může být srovnatelný broděním skrz řeku.
2. Doba trvání deště je další problém. To co vydrží i prudký jednorázový slejvák nevydrží 14 denní permanentní namáčení za nízkých teplot bez možnosti odpaření proniknuvší vody.
3. Každá izolace proti vodě stárne a po několika letech se pokazí. Vodotěsnost by chtěla periodickou obnovu.
Utěsnit se to jistě dá, jak dlouho to vydrží a jak hrubé zacházení to snese je otázkou. Pro výrobce a prodejce je jednodušší předpokládat, že si tato kola kupují pohodlnější a starší lidé, kteří sami už moc moknout nechtějí a tak se sebou schovají i to kolo. Ostatně ani ložiska a bowdeny na kolech nejsou proti vodě úplně utěsněny a přitom jim ta voda také vadí.
Není problém utěsnit tu krabičku s elektronikou, problém jsou průchodky pro kabely a ty kabely. Nesmí se za ně tahat, nesmí se jim prodřít izolace, poněvadž pak teče vnitřkem toho kabelu. Nesmí se to rozebírat, nebo pak je třeba to znovu přetěsnit.
Zadne elektrokolo nema rado dest:)
Nejvic to vadi RJ, ktera kvuli zkratu muze shoret.
Baterky obvykle maji pojistku proti zkratu.
A když nemají baterky pojistku tak to končí takhle - http://www.drsnysvet.cz/elektrokolo-made-in-china/
To je vtip? :) Doporučuji vrátit a vybrat něco pořádného. Ideálně se poradit třeba přímo v obchodě, jestli tomu tolik nerozumíte. Moc ochotní jsou například tady https://www.krabcycles.cz/Elektrokola/ - je to v Praze, ale určitě se dá napsat i mail.
No pokud pominu standartní chybu uživatele a myšlenku že reklamace je samospásná, tak se jedná spíše o komuniaci s prodejcem, co se týče firmy czkola, byl jsem velice zklamán přístupem a chováním pokud se jedná o běžnou montáž a servis, prodej jim jde velice dobře avšak poté je zájem o zákazníka téměř nulový, doporučuji se otázat jinde a zeptat se na záruční podmínky, všichni je sice mají napsané, avšak poptání je rychlejší a plnění je někdy i nad rámec podmínek daných zákonem, záleží na firmě.