Zdravim Vas vsechny naruzive cyklisty.Nahodou nema nekdo z Vas zkusenost se solarnim panelem /mensich rozmeru/ na dobijeni baterek /kamera,mobil atd./Uvazuji o koupi,uvitam kazdou radu.Jezdim na tezko s baglama po Evrope a shanet porad 220V a cekat,nez se to vse dobije, je dlouha doba.Uvitam kazdou radu.DEKUJI.
Ahoj. Zrovna dneska jsem to zacal resit na http://www.outdoorforum.cz/
Jukni tam
Ale jinak, aby jsme rozjeli diskozi i tady, tady mas par odkazu:
http://www.bartsport.cz/solarni-nabijecky/
http://www.svetoutdooru.cz/Users/Clanky/clanek...
http://www.svetoutdooru.cz/Users/Clanky/clanek...
http://www.conrad.cz/DetailPage.asp?DPG=68852
Michale diky za rychlou odpoved.Ted jdu na ty stranky hodit oko.Jeste jednou diky.
Rychla odpoved:-) Ja jsem ted sel prave kvuli tomu, ze zde zalozim stejne vlakno:-) A koukam....uz jsi me predbehl:-)
Kdybys na nejaky dobry panel na kolo si narazil,dej vedet.V lete se chystam do ITALIE + SVYCARSKO na tezko.Kazda rada je dobra.Jinak ja sem z okoli Brna.Neznas nejakou specializovanou prodejnu /i CR./?Dik.
Už se to tady taky řešilo. Zkus si něco vyhledat ve starších příspěvcích. Zadej solar a uvidíš... Jám mám od Solartec.cz panel SMP 8-350. Dává na plném slunci max. 220 mA, ale toho málokdy dosáhneš, kvůli sklonu paprsků a samozřejmě oblačnosti. já si tím panelem dobíjím olověné akumulátory 6V/7Ah a těmi pak krmím připojené spotřebiče. Ovšem při cestách po evropě samozřejmě musím šetřit proudem:-) Ale vychází to na světla (pokud možno zapínám ledkové), blikačky, vysílačky, houkačku, brzdovky. Letos se připravuju na dobíjení i tužkových aku kvůli digifoťáku. mobil zapínám jen někdy večer na odeslání pár SMS, jinak na hovory ho samozřejmě v cizině nepoužívám (kdo to má platit, že). Takže ten 3 týdny vydrží. Ale nabíječku vezu stejně-je lehká. Počítej s tím, že panel je měkký zdroj, což znamená, že při nízkém odběru vyskočí napětí klidně i na 18V, což může být pro některé přístroje vražda!
Na 6V akumulátor by ti měl stačit solární panel 6-350. Těch 18V naprázdno dává 12V panel, ne osmivoltový. Ten nemůže přesáhnout 12V. Ale na 6V akumulátor je to stejně moc. A máš ten panel v plastu, nebo v hliníku? Měl jem ten plastový a venku na chatě nevydržel ani půl roku, rozlepil se a natekla do něj voda. Ten duralový je lepší, ale je dost těžší a trčí z něj šrouby na uchycení, které nejdou odstranit, pokud by to někdo chtěl používat jako přenosné. Jinak pro dobíjení čehokoliv na kole je nejlepší dynamo v náboji. Mám Shimano, sice udávanou životnost 5000km dávno přesáhlo, ale s trochou údržby snad udělá i dvacítku. Pak koupím něco jiného. A o nějakém brždění nemůže být řeč.
Napětí ti stejně klesne na akumulátorovou hodnotu, takže je to fuk. Je to prostě měkký zdroj a podle toho se chová. rozhodující je nabíjecí proud. Neměl by překročit desetinu kapacity aku. Nemám s tím takto žádné problémy. Aku jedou už několik let. Panelem ovšem dobíjím jen o dovolené, na víkendy stačí nabití z domu. koupil jsem si preventivně ten hliníkový, ovšem taky mi do něj nateklo a tak jsem ho reklamoval, bez keců mi ho opravili. Ale preventivně jsem na něj udělal výztuhu na zkrut, což spočívá v kuprextitové desce, která slouží jako zadní deska rámu. A připevnil jsem ji právě těmi šrouby, které se tobě nelíbí. Do rámu jsem udělal takové štěrbiny a jimi provlíkl suchuzipy, kterýmu to pak připevňuju ke spacákovníku. Já to dynamo neuznávám z těchto důvodů:
1. musím ho vozit stále i když ho nepotřebuju (většinou ho nepotřebuju)
2. brzdí pokud potřebuju nabíjet a to by se mi do kopce někdy nehodilo (solár nabíjí bez zátěže i když stojím)
3. výplet má to kratší špice a kvůli kompatibilitě na cestách je to nevýhoda
4. Má to návaznost na mechaniku kola
Mobil budu nabijet tak jednou za uherak, takze to neresim... Spis jde o ty baterky do fotaku. Mam sice 3 sady po 4 baterkach, takze to nez vyplacam. Me se treba libi ta Silva 1....adapter na 4 AA. Jen by me zajimalo, zda se na to da spolehnout. Nerad bych to koupil a pak zjistil, ze je to tak nejak na prd.
Klasickou nabijecku nechci tahat ze dvou duvodu. Mam hodinovku, ale ta vazi kilo. A druhej duvod je, ze se mi nechce nekde drepet a cekat, az se baterky uracy nabastit. Solarni nabijecka mi prijde prima v tom, ze do ni strcis baterky, pripevnis na brasnu a ono se to casem nabije...a jestli to bude trvat den, dva...me ani tak neboli. Spis se bojim toho, aby to pri velke oblacnosti spis nevybijelo...
To je presne tak,jak pises.Nabijet baterii na kameru /mam starsi typ/ trva 2.hodiny.To je velika ztrata casu /ten kdo to pozna?vi o cem mluvim/.Ja nepouzivam pri ceste kempy atd.Proto se zacinam ohlizet po panelu.
Při velké oblačnosti mi panel dává třeba jen 20mA, ale dává - nebere. Krom toho je v něm dioda, která samozřejmě zabrání vypíjené připojeného zařízení.
Tak to ani netusim, zda je ta Silva 1 chranena proti vybiti. V nejhorsim jdou baterky vzdy vyndat, kdyz bude oblacno
Tak to bych rád pozoroval tvoje cvičení až bude polojasno. Mrak - zastavit, vyndat baterky, slunce - zastavit, nandat baterky a tak pořád dokola:-)
pořádný panel na záda, nejlépe tak 2 m2, elektromotorek a zbyde ti i na dobití mobilu.
Jak jsi dopadl?