Zdravím, radi s deťmi trávime čas v prírode,grilujeme vonku alebo si navaríme guľáš.Chcem sa opýtať,či ste niekto nakupovali kotlík cez internet? Aký kotlík na guľáš je najlepší? A nakupoval niekto cez http://www.topkotliky.sk/ ? Dajte radu.
Pokud vaříš guláš na opravdovém ohni někde v přírodě, tak si kup turistický hliníkový kotlík s pokličkou, abys v guláši neměla samý popel z ohně a aby jsi měla už tak veliký kotlík lehčí na tahání. Rozhodně ho nekupuj v obchodech typu www.kotlíky, protože tam si koupíš sice skvěle vypadající, ale těžký kotlík na vaření na zahradě. Pokud vaříš na zahradě, tak můžeš vařit vlastně na čemkoliv, co se na šňůře nezvrhne. Třeba v kuchyňském hrnci se šňůrou uvázanou mezi uchy. Na kvalitě guláše se to neprojeví.
já jako cyklista dbalý hygieny vařím i v přírodě zásadně jen v konvektomatu... https://cs.wikipedia.org/wiki/Konvektomat
to nejdůležitější do guláše je paprika, ta určuje chuť a aby guláš měl říz tak je moc fajn tam přidat chili papričku, když se chili nakrájí a dá se jich tam víc tak čím více chili tím ostřejší chuti dosáhneme. Mám tři děti a guláš nechtělo jíst ani jedno. takže je úplně jedno jaký kotlík ssebou potáhneš na kole. Pokud guláš uděláš správně tak ho děcka stejnak jíst nebudou.
Na guláš je nejlepší ovšem kotlík litinový a protože nejlepší guláš je třetího dne tak velikost kotlíku tomu musí odpovídat takže těch 10 - 15 litrů je tak odpovídající velikost. Vzhledem k doporučované velikosti kotlíku by bylo lepší než cyklistice, věnovat se vodní turistice a v tom případě je vhodnější kotlík hliníkový a v litráži umožňující využití kotlíku jako člunu k přepravě. A pak si na guláš můžeš zajít do hospody, nejlépe do hospody http://varime.nejlepsi.gulas.eu
No já už jsem párkrát na ohni v lese ten guláš dělal, ale pokud to má být ještě turistické, tak to zas nemůžeš dělat 3 hodiny a nakonec zkončíš u buřtguláše, který je rychlý. No a vzhledem k tomu, že bys měl být schopen pobytu v přírodě i další dny, tak to s těmi papričkami také nemůžeš tak moc přehánět :)
Takže to ošulíš a kdybys šel do hospody, tak bys měl guláš lepší, ale ne v lese.
Ale nesmíš to říct Jindrovi, protože oheň v lese on dělat nesmí a také u toho nesmí zpívat Ascalónáá! :D
Jindra a zpívat Askalonu? Tos přepísk, dyk je to ještě mladík! A pro orwell farm: Stran guláše, tam je nejdůležitější všechno. Paprika, dobře vyzrálá kližka, čestnek a na kilo masa kilo cibule, kterou nutno mírně zuhelnatět. Ale opravdu mírně! A s dalším opatrně, aby se z guláše nestal dort pejska a kočičky.
a každý správný guláš se musí co ?
no přeci připálit ... :-)
stačí chvilku nemíchat, to jde samo.
Cibue k masu nikoliv váhově 1:1, ale objemově! Když to dáš váhově,, tak tam to maso ani není cejtit. Správnej guláš je ze tří druhů masa, když nemáš kousek skopovýho,tak stačí kližka a kus prasečí plece. A dělá se to den dopředu, klidně aj dva, se ty chutě musí spojit.
Dobrej guláš je jak dršťková, v hospodě ho mívaj lepší, bo to vařej ve velkým a furt.
Na vandry jezdím a chodím už třicet let (včera jsem se zrovna z jedno třídenního vrátil) a pravda, guláš jsem takhle nikdy nevařil. Pekl jsem kuře, dělal stejky, ryby, vaječinu, lívance, ale guláš by mě nenapadl.
Kotlík je poměrně velký, surovin taky docela dost, no nevím. Když vařím guláš doma, zabere mi to část sobotního večera - krájení masa, nakládání do vína a česneku a celé nedělní dopoledne - smažení cibule, vaření vývaru, dušení masa, příprava šťávy, dochucování, dopíjení zbytků vína ze soboty, glanc, tohle bych na vandru nedal. Tedy pokud někde netrávím 2-3 dny na jednom místě.
No ale s kotlíkem neporadím.
Do přírody by to chtěl spíš trempský papiňák, abys tolik neprotopil, když budeš ten guláš vařit :-)
Outdoorovej papiňák, to je díra na trhu, a pak ještě outdoorová remoska...
Ale jo, outdoorový papiňák už existuje...
http://www.hanibal.cz/vybaveni/turisticke...
A proč bych měl jako šetřit. Dřeva je všude okolo spousta, jsem přece v lese a mám sekeru... Papiňák je tlakový hrnec, takže je těžkej a kdo by s s tím krámem chtěl tahat? Jsi úplně mimo.
Pomni svoji uhlikovou stopu, na ohnisti se spaluje drevo nejmene efektivne, mel bys, chces li setrit prirodu zrat enem syrove, nebo si vozit slusna kamna na drevo.
To dřevo se rozloží na CO2 a H2O tak jako tak. Jedině co by tomu mohlo zabránit je zuhelnatění. Nijak atmosféře neškodím.
Problém je, když někdo, jako ty, přeměňuje právě ty zásoby uhlovodíků a uhlíku vyloučených z koloběhu CO2 v atmosféře, na energii, CO2 a H2O a uvádí to znovu do oběhu. Jistě víš, jak to děláš :)
Si z toho furt děláš legraci, ale jak tenkrát jel na kole do Andorry, měl spotřebu minimálně dvanáct litrů nafty na sto kilometrů, protože tam pro něj jela manželka autem.
Mnohé však nasvědčuje, že si tu trasu před odjezdem kompletně projel autem, a to už mu vychází spotřeba skoro pětadvacet litrů nafty na sto kilometrů, to už není hotelový cyklista, ale spíš vítěz soutěže o titul "Cyklo-ropák roku 2014".
Jen debil rozdělává oheň v lese.....
A to bez pardonu a beze srandy.
Těch co si mysleli že to umí bylo dost, jeden si vařil jen polívčičku na vařiči a půlka národního parku lehla popelem, a byl to "zkušený" trempík, celé Chile ho doteď za to zbožňuje....
Jinak si rozdělávej ohník tam kde je dovoleno klidně, a zpívej si u toho co chceš. Tam kde to dovoleno není to nedělej, protože je zpousta dobrých důvodů proč to dovoleno není, ať si o tom myslíš cokoliv.
Na víc je spousta dobrého jídla, co se dá sníst syrové....
Teď jsem zmatená. Kterého myslíš?
Po tom našem českém požárníkovi se povedlo podpálit Torres del Paine ještě jednomu Izraelci.
Pak se ukázalo, že neřízené požáry jsou součástí paleoekosystému v Torres del Paine nejméně posledních 12 000 let.
:) to jen Jindra jako pravý mastńák publikuje svůj názor na lidi, kteří nějak vybočují z jeho pohledu na správného občana. Ať je jakýkoliv, je přece jiný, to je přece krajně nebezpečné a škodlivé. Svatopluk Čech takového člověka stvárnil jako pana Broučka. Pravého srdnatého statečného Čecha dbalého nařízení a zákonů :D
Velký lobogo ty "kavárenský trempe".
Nejhorší pro přírodu jsou právě takoví plundreři, kteří si myslí, že les je tu od toho, aby když se jednou za pár týdnů uráčí zvednout zadek ze své městské klece, že tam nutně musí hned založit ohníček a něco si kuchtit, jako by celej rok neměli něco teplýho v hubě.
Prostě tady nejsi v Kanadě, abys měl jakoukoliv potřebu, aby si se nažral teplýho, hned podpalovat
les.
Protože tihle zastydlí puberťáci, kteří tu potřebu hrát si na divoký západ dva kilometry od civilizace neustále mají, bylo nutno tyhle jejich divoké aktivity zakázat a povolit rozdělávání ohňů jen na místech k tomu specielně určených.
Na červenou se nepřechází ne proto, že "jsi občan příkladně dbalý zákonů" ale proto, že by tě mohlo něco přejet a hůř, o debila míňm, žádná škoda, ale mohl bys nějakému slušnému člověku poškodit chladič. Stejně tak v lese se oheň nerozdělává proto, že to zákon nařizhuje, ale protože mameluk hrající si na trempíka dokáže v pohodě založit požár jako prd.
Chceš si na tom našem titěrném plácku hrát na divoký západ? Není problém, pro takové hračičky jsou u nás takové rezervace, kde si mohou hrát na grilování mědvědí nohy a jiným způsobem uspokojovat své nenaplněné dětské touhy.
Ve volné přírodě se tak nechovej!
Kavárenský tremp, nová identita společnosti :D
On takový "hotelový cyklista" by taky nebyl k zahození, koneckonců nemusíme vymýšlet nová slova, vždyť máme k dispozici slovo "motocyklista", že ano :-)
Nevim co je hotelovy cyklista.
Jezdi v hotelu po chodbe nq kole?
Je spousta ruznych cyklistu, nekteri dojedou nq misto, ubytuji se v hotelu ci pensionu a pak podnikaji vylety, jsou cykliste co jezdi autobusem z mista na misto, jsou cykliste, kteri si jedou trasou kteroou si promysleli a naplanovali, jsou cykliste, kteri to nedovedou a pak kopiruji cesty jinych.
Jsou cykliste na mtb, na lehokolech, na silnickach ale hotelove cyklisty neznam.
Znam zavistive hajzly, co cele dny lezi doma na brise, nechaji se zivit manzelkou a z nedostatku jine cinnosti vymysli hovadiny a pomluvy. Znam paranoiky, ktery jsou posedli tim, ze je nekdo sleduje, prihlasuji se pres anonymisery aby sami kradli hesla, kakmile vidi jen trochu prilezitosti.
Ano; i taci smejdi jezdi na kole, a hanba je nefackuje, kdykoliv se na sebe podivaji.
Nikoliv spolecnosti, druh urceny k vyhynuti.
Uprostred globqlni vesnice hleda Divoky Zapad a naleza jen zdivocely vychod
Proč hotelový cyklista vůbec vytáhne paty z domu, když jezdí od jedné sprchy ke druhé, od jedné zamluvené postele ke druhé, od jednoho plného talíře ke druhému. Vše dokonale naplánované a kontrolované, bez špetky nejistoty, neznáma a dobrodružství. Proč to nejezdíš autem? Je to cestování na stejné úrovni, jen se víc nadřeš :D :D
Jak to myslis bez spetky nejistoty?muze vypadnout signal gps,gsm,3g,lte,wifi,dojit baterie,nebo vypadnout dratek.potom nevis kde jses,kam jedes, na ani co je za tebou.To je solidni nejistota,ktera muze prinest spoustu zazitku a dobrodruzstvi:-)
Chytrá jako vždycky.
Protože ve středověku lehnul Londýn popelem, není nic proti ničemu ho zejtra zapálit....
V historii ostatně lehnul popelem několikrát.
Hmm...jak charakteristické:-))
Ze zcela zjevného pokusu o reklamu na gulášové kotlíky jsme se dopracovali až k požáru Londýna.
Neměl bys ztrácet čas s námi. Měl bys rovnou napsat osvětový a varovný dopis výše inzerující firmě na gulášové kotlíky, aby takhle blbě nehazardovala, protože by někoho mohlo napadnout zatopit pod tím velkým kotlem na Trafalgarském náměstí a nedejbože podpálit Londýn.
:-))
Jo, na to fakt pozor!
Hlavně tady na tohoto maníka. Prej že vyhlášenej kuchař! Kdepak pyroman je to!
http://www.thechefsforum.co.uk/events/live-fire...
A letos ho zrovna na Den svatého Patrika pustili s tím jeho kouřícím soustrojím na Trafalgar. Hrůza, no.
Ale naštěstí se nic zlého nestalo. Asi že nevařil v kotlíku z internetu, ale na poctivém grilu a v nějaké té kvádrové udící jámě:-))
Vysvetlili jsme si v minulem dile, ze nase krajina je jakysi umely park, spise nez priroda a Londyn a Hyde Park zejmena k ni ma daleko blize, nez divocina v Chile, a pozar pak podobne dusledky.
V nasi krajine samovzniceni neprevazuje, spíš vajgly popr. ohnicky svatecnich trempu.
Ano, to je pravda. V našich krajích se jen občas samovznítí někdo, kdo nepochopí, že diskutuje pod reklamou na úchvatné kotlíky a děláme si srandu:-))
Velky lobogo again, byl to postpubertalni kavarensky trempik Brahma, ktery se do me bezduvodne, mimo tema, v me nepritomnosti, navazel ohledne rozdelavani ohnu v lese
A ja jen zopakoval, ze v lese rozdelava ohen jen idiot a asi Brahma) a ty, jako vzdy, chytra az na pudu, predstiras ze si nad veci, ale pritom, protoze jsi mrcha, (vysvetleno v jinem dile) se peclive staras o to, aby ohynek pekné plapolal.....
Mrchy si srandu nedelaji, nejsou na to staveny, ty rezesiraji, rozstouravaji, rejpou a vubec skodi kudy chodi. Protoze odstrel mrch neni zatim povolen, neda se nic jineho delat, nez v tom mile mrse omachat cumak, ale ona to stejne nepochopi, zase proto, ze na to proste nema bunky. Kdyby mela, nebyla by mrchou.
Ale vqrovqni vcas, ostatni si muzou dat bacha, coz zase tak spatne neni....
Jo, pochopila jsem všechno až na slovo "vqrovqni".
To je řecky nebo aramejsky?
Podle mýho to jsou vorvani. Ale nechápu spojitost.
ne to je francouzska klavesnicice s anglicko/ceskymi navyky;
Q je A
maji usporadani AZERTY
nikoliv QUERTY nebo QUERTZ, za cas si clovek zvykne, ale po pameti to dela problemy
Když jsi tak blbej a neschopnej, že ani nedokážeš v lese rozdělat oheň tak, abys nemohl nic zapálit, tak si promězamě klidně sviť v papundeklovym krbu žárovkama natřenejma červenou barvou. Ale nepiš o mě, že jsem idiot.
********************
Simvás, co je ta Askalóna? Tuším, že jsem nějakej takovej nápis viděl na Kocábě. Ale byli kolem něj divný týpkové, tak jsem rači ujížděl pryč.
Tušíš správně. Zajisté jsi kolem již jel. Je tam hřiště a pořádají se tam turnaje ve vojebalu, nohejbalu a fotbálku.
Že mají noc před prvním májem - lásky to časem, rezervovanou bosorky jako já, je celkem v našem civilizačním okruhu známo.
Že si celej první týden v květnu obsadili dědkové k buzeraci ostatních, je tradice nová a v našem civilizačním nepodpalovacím okruhu zatím neznámá.
Ale zvyknete si. To se vžije. Prostě se dal na syrovou stravu, co naděláš:-))
https://www.youtube.com/watch?v=Pt8412CDlr8
Kdyz jses schopnej rozdelavat ohen v lese, kde se to nesmi, mas pravo tak akorat drzet hubu a ne poucovat ostatni o pravidlech.
Jestli se bavíte o Torres del Paine, tak to chytlo od vařiče.
A ten vařič chytnul od čeho? :-)
Tohle: http://www.topkotliky.sk/kotlikove-supravy...
běžně vozím na kole, co kdybych dostal cestou chuť a hlad na guláš.:-))
Pěkná a chytlavá reklama.
Tohle by snad šlo i zapřáhnout za kolo a guláše se v tom uvaří taky hodně. :-))
O moc těžší než můj vozejk s elektrocentrálou to asi nebude :-)
To je trojjedinej kotlík, možno vařit najednou klasiku i segedin a ještě knedlíky nebo jiný přílohy. Super! Mlaďoši, co nesloužili své vlasti, o hodně přišli.
jen potom to čištění probíhalo studenou vodou a bez saponátu. Saze z nafty z toho moc dobře nešly... Ale zase je na co vzpomínat. Kuchařský kurz v budově bývalé (teď zase používané) basy byl fakt zážitek...
Když si měl sebou a po ruce
http://forum.valka.cz/topic/view/84817/
tak tě nějaká studená ani problém s mytém nemusel moc trápit. Během chvíle horké vody i páry s ostřikovači co hrdlo ráčilo a topič stíhal :-))
já byl chemik (kuchař), tohle pro nás bylo sci-fi
I skuteční chemici nebo jiné jednotky potřebovali kuchaře a pokud byla po ruce protichemická jednotka, nebyl problém s dostatkem teplé vody na mytí v kuchyni, praní a koupání.
Co vím, tak když vyjížděli nějaké jednotky na cvičení do pole, tak se velitelé vždy snažili aby s nimi jela alespoň jedna malá protichemická jednotka. I oni měli rádi umyté nádobí, ve sprchách hodně teplé vody a rádi si vyprali v teplé. Tyhle "bojlery" byly snad nejvytíženější technikou :-)
Ke gulasku patri pivecko.A nejlip toceny.Vozite si nekdo ke kotliku na gulas i sud a pipu?
spousta lidí u ohně zpívá a hraje na kytaru ale mi se nejvíce líbí varhanní hudba. Vozíte někdo na kole varhany?
To lze jen u piána:
http://1url.cz/btrnC
Dajte radu ... si chcela. Taky bys mohla vstoupit do diskuse a trochu to tu usměrnit, popř. dát vědět, jaký topkotlik sis vybrala.