Zdravím,
rád bych si pořídil nové kolo, ale vůbec tomu nerozumím. Budu jezdit převážně po silnici (do práce) a výjimečně po méně zpevněné cestě. Mám 183 cm, 83 kg.
Od kola očekávám, že se s ním pohodlně dopravím do práce a že bude mít kvalitní součástky, aby se mi hned nerozsypalo.
Rád bych, kdyby jste mi doporučili kolo, značku nebo mi dali tip na co dávat pozor při výběru apod. Ocením i vaše recenze na vaše kola, jak jste s ním spokojení, proč byste si ho koupili znovu, co byste na něm změnili atd.
Děkuji všem za odpověď.
V první řadě to chce zvolit správnou velikost kola (rámu) - nejlépe osobně vyzkoušet, projet, pokud možno.
Pak je důležitý vybrat správný sedlo, to je ale věc zcela individuální a žádné sedlo není univerzální pro všechny zádele.
Jelikož na něm hodláš jezdit i do práce, tak se dá předpokládat vyšší roční nájezd. Ideální by bylo kolo s vyváženými komponenty, min. Shimano Alivio, lépe Deore.
Pak je tu taky vidlice - záleží, jestli chceš odpruženou, neodpruženou...
Problém kol v krámech je právě v té nevyváženosti, nicméně jsou i značky, které nabízejí kola s komplet sadami Deore atp.(Maxbike, MRX, Vautron...).
Díval bych se i na hmotnost, aby to nebylo moc těžký - to ale bývá většinou otázka ceny kola.
Asi nejlepší variantou je nechat si kolo poskládat od nějakého stavitele - můžeš získat vyvážené kolo za solidní peníz. Nějaké najdeš např. na Bike-foru...