Ve čtvrtek 17. března se známý astronom a astrofyzik Dr. Jiří Grygar dožívá 80 let. Stále aktivně sportuje a s oblibou jezdí hlavně na kole. V jeho chystané knižní novince s tajemným názvem „Knihy a hvězdy“ toho o ježdění na kole a cykloturistice bude také docela dost.
Vzpomínám, jak jsem kdysi jel na nějaké setkání křesťanské mládeže jen proto, abych se s ním setkal. Osobně byl snad ještě lepší než v televizi.
Rozhodně by si zasloužil k narozeninám své jméno na nějaké planetce.
Na konci sedmdesátých let šel v televizi nějaký jeho cyklus, tuším že se jmenoval "Od zmizelého kurýra k jiným civilizacím". Byla to pecka. Koukali jsme na to tehdy o prázdninách u dědy jednoho kámoše na chalupě a po skončení jsme se báli jít i ven na hajzlík :-)
Nějaká planetka už po něm prý pojmenovaná je.
Dal jsem ti plus, aby u toho připomenutí, že Pan Grygar je i hluboce věřící člověk, který o víře a vědě dokáže mluvit tak nějak úplně nádherně :) nesvítil trapný mínus.
Mimochodem pan Grygar je momentálně pracovně v Jižní Americe, nějaký vědecký projekt s kosmickým zářením tuším.
Také by se slušelo připomenout, že pan Grygar si zažil i problémy s komunisty ( základní. organizace Ondřejova po něm šla i dávno potom co ho z Ondřejova vyštvali).
Výborný člověk
V cykloturistice byl kdysi bezva článek o tom jak pan Grygar a jeho parta jezdila na skládacích kolech někde v Tichomoří po ostrovech.
Těší mě, že se v posledních dnech přece jenom objevily články a rozhovory s panem Grygarem nejenom na netu, ale i v tisku.
Je milé po tunách Ovčáčků, Zemanů, Filipů a Babišů zase jednou číst o člověku, který si sám vybudoval kariéru, stojí za svými názory, je si jistý svou vírou a je zároveň vědcem, kapacitou ve svém obzoru, což mu ale nebrání zůstat člověkem :)
Ono je fajn vidět, že věda a víra se nevylučují..
Před pár rokama jsem Dr. Grygara (myslím, že je RNDr.) potkal u Mladé Vožice - mají takovou skupinu, která se zajímá o vesmír, a každý rok jezdí (cca na týden) po hvězdárnách apod. Pořád vypadá perfektně :-)
Pravdu máš, je to zmíněno i v článku a o cykloputování po hvězdárnách vydal také před čtyřmi lety knížku, mimochodem je ještě k mání http://www.nakole.cz/knihy/144-na-kole-ke...
Zajímavé je, že syn se mu narodil krátce před padesátkou.