Ahoj, koupil jsem pres bazar uplne nejety, levny trekovy kliky Shimano Acera 48-36-26 s ctyrhranem. Potrebuju je tak na mesic jezdeni na vyzkouseni jak mi sednou trekovy prevody na horaku. Obcas mi totiz chybi ty tezsi. pak koupim neco lepsiho K tem klikam je i osa na ctyrhran Thun.
Mam tri dotazy jelikoz mam ted osu Holowtech a ctyrhran si uz nepamatuju.
1. osa ma byt u tech klik 123mm ale to mi s tim poslali ma jen 121mm. Bude rozdil vadit ? Sirka domecku je 68mm a kliky maji mit 50mm retezovou linku
2. na ty ose Thun je mimo plastovejch misek. I takovy jakoby vymezovaci krouzek. Nikde na netu jsem o tom nic nenasel. Na jakou stranu se dava? Jinak jedna miska je pevne na a druhe jde vysunout. U Holowtechu se krouzky vymezuje vzdalenost, ale tady jsou misky uvnitr ramu.
3. Kolik pridat clanku na retezu?
aktualne mam 44-32-22 Deore XT kazeta 11-30 Nebo je nejaky pravidlo na delku retezu?
Diky
1/ 2 mm rozdíl je zanedbatelný, pokud ti vezme rám a přesmyk.
2/ Já bych to tam dal bez toho kroužku, pokud to půjde.
3/ Řetěz musí být tak dlouhý, aby to při zařazení velký-velký neurvalo přehazku.
48 - 44 = 4
takže já když tam dám 52/34, a ramínko je napnuté k prasknutí a přehazovačka chrčí, tak mám krátký řetěz, že? :-D
Tak to kazdopadne. Navic mam dojem ze MTB/kros prehazky neumej takove rozsah napinani na prevodnicich. Ale na 100% to nevim.
mám tam přehazovačku deore s dlouhým ramínkem - byla tam původně, i s tím rozsahem 52/34
Přehazovačka to v pohodě pobere. Celkový rozsah je stejný jako u MTB. Vpředu 52-30 jako 44-22 u bajka.
Nechrčí to proto, že moc křížíš? Nevím, ale jezdit tuhle prasárnu. :-)
Nastaní délky řetězu: nasadit na velký převodník a největší pastorek bez provlečení přehazovačkou a přidat 2 články.
Moje osobní zkušenost s čtyřhranovým středem Suntour (pravá miska pevná, levá sólo, taky tam byl ten vymezovací kroužek tl. cca 1 mm navíc): zkusil jsem to s kroužkem i bez něj, na řazení to nemělo absolutně žádný vliv, takže v mým případě to bylo úplně jedno. Nicméně: nejdřív bych "hotam" nedával, když by kliky chodily dobře, tak bych to tak nechal bez něj. Kdyby ale klikám při jejich otáčení (na pravé straně = co jsou převodníky) vadila řetězová vzpěra - o malinký kousek, tak bych na tu pravou stranu ten kroužek dal - mohl by poodsunout kliku (malý převodník) právě o ten malinkatý kousek a točilo by se to normálně.
Takhle si to teda myslím :-)
thun? to je ta superkvalitní osa, která vydrží věčně, jak mi tu ve Zlíně kdosi tvrdil (nebudu jmenovat, ale obchod cyklogat), jak mi v ní začalo po 200 km křupat? :-D
Na vyzkoušení to stačit bude a pak koupí jiné kliky - kvalitnější = dražší než jsou ty Acery - z vlastní zkušenosti vím, že Acery mají měkčí převodníky, které se mi (teda hlavně ten velký) zkroutily, sice to chodilo, ale při pohledu shora dávaly vlnovku - což je pro mě nepřípustné :-)
No a kvalitnější kliky (za nejnižší možné považuji Sh Deore, ne Alivio) už taky budou na duté ose.
Dovolim si opravit. Kdyz jsem vybiral ty kvalitnejsi kliky co tam koupim protoze prevody mi sedi to uz vim. Koukal jsem na Deore a dute nejsou pouze vybrane a prevodniku jsou plechove ne kovane. Dute jsou az SLX nebo LX. Ja pujdu do XT 770 pro devitku. Jsou hodne lehky a zaroven tuhy. Jinak ty Acery me prekvapily. Mam skoro 120kg a chodily prikladne. jen jsou tezsi a ne kole se mi proste nelibi.
Osu nemusíš měnit, pokud máš 9 spd kliky.
Prohoď pouze převodníky, linka zůstane stejná. Rozteč na převodnících Schim. je stejná, 104 velký a střední, 64 malý. Možná bude třeba lehce upravit pilníkem patky na středním.
Pokud budeš menit střed, lze podložit pravou misku podložkou z toho HT(kdyby byla linka kratší).
Jak jsem zjistila onehdá, tak délka osy není všechno. Bude taky záležet na tom, jak hluboko ta osa do díry v klice zaleze :))
Rozdíl pak může být dost velkej, hloubka zapuštění se mění až o 4 mm...