Tak kdo a co jste si domů přinesli z té jejich "retro" nabídky? ;-)
Aha, ono to teprve bude, od 19.10. :-))))
http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?id=642
Však už mlčím ;-)
Teda teď ve mě ale hrklo, že jsem to zmeškala.
Tohle mi nedělej :o)))
Vždyť jsem se už předem omluvil ;-)
Proooomiň tedy ještě extra pro Tebe ;-)
Ty jo, kdyby ten lančmít byl doopravdy den kdysi...
Ale kdyby byli frajeři, tak udělají masox takový ty malinkatý kostičky, co se prodávaly v picsle.
Zmrzlinový dort je dost nuda. Takový polárkový dort s eskymákem a ledním medvědem, co se prodával v Dětském domě, to by byla bomba... A místo tý ruský zmrzliny by mohl být pierot...
Jo, já vím, podej prst... Ale stejně se tam dojdu podívat.
Mě naopak takovéto akce dost odrazujou. Vždycky si při pohledy na tyhle retro věci vzpomenu na tu naši vesnickou sámošku, potemnělou s regály stejných konzerv, pitomou vedoucí a neustálým myslením na to, že dneska je čtvrtek, to musím koupit jogurty, zatímco v úterý se kupovalo něco jiného. O smrdících bedýnkách s rozlitým mlékem či otáčení lahví s pivem a zkoumáním proti světlu nemluvě. Zrovna retro potraviny ve mě vyvolávají spíš negativní pocity.
Jo a pak taky když byl něčeho zrovna nedostatek, tak se prodávalo jen minimální množství na osobu. A chodilo se nakupovat několikrát po sobě, aby toho měl člověk víc. V paměti mi uvíznuly třeba sirupy. Jedna flaška na osobu.
Nabízelo by se srovnání s dnešníma "akcema" a omezením počtu na nákup. Jenže den, tejden, nebo měsíc před a po to na kšeftě nebylo vůbec a cena taky zrovna akční nebyla...
Ty jo, koukám, že díky tomu, že babička měla obchod, tak mi spoustu věcí zůstalo utajeno.
To asi jo. Třeba to, že po roce marného shánění pytlíku čočky (dokonce někdo z UV se nahlas a veřejně divil, že takové jídlo chudých z jeho mládí, není na trhu), jsem nakonec kupoval za draze vyšmelené bony v Tuzexu...
Jedna známá kupovala čočku v jabloneckým tuzu. Pět bonů za půlkilovej balíček, tuším. Ve kšeftech k nesehnání.
Za 5? To je skoro za hubajze
A to jsme byli s mnohými pěstiteli celkem za dobře.
Vidíš, a dneska mají čočku snad v každým krámě a nikdo to nežere. Lidi holt chtějí vždycky nejvíc to, co není. Ale když to seženou, jak si toho potom váží...
Jak skoro nikdo?!?
Možná ji nejíš ty. U nás doma je čočka oblíbeným jídlem.
Čočka není špatným jídlem, ale lidi jsou dneska mnohem víc rozežraní a hlavně spousta dnešních bab je líná něco uvařit.
Na vaření a čočky zvlášť potřebuješ ´babu´?
To jsi tak nesamostatný?
Na kojení tvejch dětí potřebovals babu? To jsi tak nesamostatný?
https://www.youtube.com/watch?v=V4lRgt56gkE
Tvoje chyba, že si vybíráš samé líné baby.
Omyl, ta moje (jedna stačí) vaří každej den, představ si. Líná vařit seš možná ty.
Tak jak můžeš vědět, že sousta bab je líná vařit?!?
Já doma vařím podle potřeby. Denně vařit není nutné.
Jak to vím, že jsou líný vařit? Vyčetl jsem to z křišt'álový koule....
Podle(čí) potřeby, to jest každej třetí den kastrol mrkve?
Aha, z křišťálové koule. Tak to ji máš nějakou rozbitou.
A vařím podle potřeby mého manžela, zvědavče. Vaření pro sebe do toho nepočítám.
Stav vaší domácnosti je asi fakt to poslední, co mě zajímá.
Pak nechápu, proč ses na to ptal?!?
Pokud je u tebe nutnost mít každý den navařený kastrol žrádla, tak u nás to tak zkrátka není. Děti vyletěly z hnízda, takže se vaří jen pro jednoho a jen tolik, co se sní.
U nás se žrádlo nevaří, pokud u vás jo, pak upřímně lituju tvýho manžela.
Aha, došly argumenty, tak se nasadí osobní invektivy.
Sorry, ale v tomhle duchu si diskutuj sám.
Debata o ničem, jako vždycky v tvém případě. U nás se nevaří žrádlo, ale jídlo. To je nějaká invektiva?
Mimochodem kdybys vyvíjela na kole stejnou aktivitu, jako na Nakole, tak by ti nejeden cyklista ty tvé nájezdy jen tiše záviděl. Ale ono je jednodušší tlachat v teple u klávesnice vo hovně...
když je žrádlo dobře uvařené, tak je to chutný pokrm. Když je odbyté, nedovařené, neosolené, či neokořeněné je to blaf, po kterým ani pes neštěkne a kočka vrtí odmítavě hlavou. Manžel sní obvykle všechno a ještě to pochválí. To už je takový úkol manžela, který dostane hned po svatbě ;-)
Když jsme u té kočky... náš kocour, když má na talířku něco, co je podle něj nepoživatelné, tak udělá packou takové gesto, jako by po sobě zahrabával exkrement. Co si o tom, co má na talířku, myslí, není pochyb. Je to běžný způsob kočičí komunikace nebo to dělá jen on?
https://www.youtube.com/watch?v=pzoZ5MbGrsM
Jj., ideální manželství prý je, když muž spolkne co žena uvaří a žena spolkne co chce říct. :-)))
A byl bys ochoten čočku shánět po všech čertech, kdyby ji neměli ve "tvým" krámě? Určitě ne.
Troufám si tipnout, žes tu dobu nepoznal ;-)
Měl jsem na mysli shánění čočky v dnešní době.
do tvé mysli (naštěstí) nevidno
Tvé reakce a argumenty na Nakole v 99% nechápu.
V kdejaký sockárně, třeba i v Penny m.
Nemyslel jsem to, že by dnes čočka byla těžko k sehnání. Ptal jsem se ho na to, jestli by byl ochoten v dnešní době lítat a shánět (např.) čočku, kdyby nebyla běžně k mání.
Dneska ti lidi lítaj od obchoďáku k obchoďáku kvůli akčním slevám. Čočka z lídlu, cukr z kaufáče, mlíko z penny. Je v tom rozdíl ? :-)
Odpovím ti takto: Znal jsem týpka (a nebyl rozhodně sám), kterej ještě dlouho po převratu rád nadával, že za komančů nebyly ani banány. Nikdy jsem ho ale neviděl kupovat, nebo konzumovat banán, přestože jich je v obchodech plná ....
A odpovídáš mě takto proč ? Co to má jako společnýho s válcováním plechu ?
Protože vidím velkej rozdíl v případech, o kterých jsi psal.
A ty sis nevšim ironicky se šklebícího smajlíka na konci ?
Tehdy to bylo krušný shánění. Dneska už jen honba za úsporou.
Ale i dneska si za něčím klidně dojedu. Třeba za dobrým chlebem a rohlíkem do jiného kšeftu, pro fůru věcí do Bavorska atd...
Tuhle honbu za úsporou, lítání z jednoho krámu do druhýho dělají ale hlavně ti sociálně slabší (důchodci, matky samoživitelky atd.), prostě jim nic jinýho nezbývá, pokud nechtějí pojít hlady. Jinak je málokdy vidět, že by někdo koupil jen to, co je zrovna ve slevě.
Osobně to lítání z krámu do krámu z jakéhokoliv důvodu nesnáším, proto tohle neprovozuju, považuju to za velkej vopruz a ztrátu času. Naštěstí většinou jezdí žena nakupovat sama...
:-))) Sociálně slabší :-)) Zajeď se někdy kouknout na ty sociálně slabší důchodce ve čtvrtek do Kauflandu. Ale přivstaň si, abys na tom obrovským parkovišti našel volný místečko k zaparkování. A pak se pozorně dívej, co všechno a v jakejch objemech se nakupuje. Většina se tam řítí se slevovým letákem v ruce.
A to, co píšu je skutečně bez nadsázky. Zajeď se tam podívat, třeba tě to vyléčí z těch bludů :-)
A to jsi neviděl, jak nakupují Slováci, když mají v Hodoníně v Kauflandu levný cukr, mouku nebo mléko. Vždycky plnou dodávku. Ať to stojí za to. :-)
A proč jako ne? Věci, které potřebuješ tak jako tak, jsou trvanlivé a máš to kde skladovat, není důvod kupovat draho, když je můžeš jednou za čas pořídit levně ve velkým. Já třeba drogerii kupuju jednou za rok přímo ve skladě a mám dobrý tři litry k dobru na jiný ptákoviny.
A třeba takovýho cukru když se zavařuje ovoce potřebuješ dost, tak proč si ty marmelády a kompoty prodražovat, když to můžeš navézt o třetinu levnějc, cukr se nezkazí.
ronda: psal jsem o lítání z krámu do krámu, kde třeba ten důchodce koupí rohlíky, v druhým levnější mlíko atd. Ty píšeš o skupování určitýho druhu potravin ve velkém, to je trochu o něčem jiným. Sociálně slabý důchodce si těžko může dovolit kupovat velké množství potravin do zásoby, jednak na to nemá finance a druhak to nemá čím odvézt.
A kolik takových je? Poněkud zanedbatelný počet proti tomu kolik se jich dennně pohybuje po obchoďákách s narvanými vozejky.
Nevim, nejspíš to bude nějaký průměr.
Ale pokud vidím nějaké staré důchodce v obchodech, tak těch co mají jen minimální nákup za pár korun, tak těch je opravdu zanedbatelný počet, naprostá většině je těch co mají kompletní nákupy a tak velké, že je sotva uvezou.
Na tohle nemusí být nijak zvlášť bohatí. A vůbec jsem nepsal o nějakém skupování ve velkém. Jen o objemech nákupů. Čili ode všeho trošku, ale ve výsledku ten vozejk na parkoviště sotva tlačej. Primárně se vrhaj po slevových akcích, ale pak tam stejně nechaj balík za blbosti.
To mě pobavilo, jak revidujete lidem košíky :)
Netuším, kolik vám je (nebo jak si myslíte, že ve vašem věku vypadáte), ale dobře živená padesátnice není důchodce a často nakupuje pro celou famílii včetně synka mamánka... Víte vůbec, jak vypadá taková sedmdesáti/osmdesátiletá ženská nebo chlap - důchodce/důchodkyně?
Proč ´po všech čertech´? Vždyť Jarda, co jsme mu spravovali auto, byl malý šéf ve velkoobchodu.
Ó jé, to byly časy
Tedy, ono to jde i teď, neb zaměstnanci VO nejsou (příliš) loayální ke svým zaměstnavatelům (ale už to nemá ´to kouzlo´!)
Celé lidské pokolení,
mělo by víc pokoje,
kdyby bylo to, co není
a nebylo to co je...
(V+W)
Pamatuju si jak jsme se po nastěhování do zdejší vesnice dostali "na index". Zelinářka prodávala česnek ale stejně jako třeba u banánů bylo jeho množství určeno tím, jakou měl ten člověk rodinu. Takže tomu dvě paličky, tomu pět. No a moje žena po odstátí fronty prohlásila "jeden příděl česneku". To si dovolila k soudružce zelinářce dost.
Mimochodem zvětšování "přídělu" nešlo do nekonečna, naši známí měli pět dětí, tak to dostávali banány jako ty rodiny co měli tři. (navíc chodili do kostela, tak co by chtěli)
Tak jsem chtěla napsat, že ve mě to vyvolává pozitivní vzpomínky, ale mám obavu, aby mě někteří neukamenovali :o)))
Ale nemůžu si pomoct. To co píšeš ve mě naopak vyvolává úsměv - od radosti že už na to můžeme jen vzpomínat :o)))
Já to řeknu za Tebe: tyhle věci patřily k mýmu dětství a mládí, takže mě to nijak nepohoršuje :-)
Tak jako školní UHO, mrkvola, kubánský pomeranče... :-)
Zas to vem tak - již v dětství jsi poznal, co už nikdy nechceš zažít :o)))
Mimochodem, co je to "mrkvola"?!?
To víš, já na obědy do školní jídelny nechodila, tak netuším.
Mrkvola by se ti líbila, to byla přezdívka pro Karotelu, toliko mrkvový "džus" v plechovce. Asi když musela Fidelova pomsta, kubánský průmyslový pomeranče na pulty a nezbylo co do plechovek :-)
Já, jestli se tedy dostanu vůbec do Lidlu a jestli budou mít, koupím punč, kakao, luncheon a AVU.
Myslíš, že našli a otevřeli nějaké zapomenuté staré sklady NZ? :-)
ta AVA je super,při vyklízení půdy jsme našli,,železné zásoby,, nejen tohoto prášku.
Všechno mi můj posel přivezl 2x, ale punč ani jeden, pro něj se asi muselo na sedmou.
Na mě zase nezbyl lančmít. A punč už jsem také v našem LIDLu neviděla.
Okusila jsem ale metro dezert - no není to, co bývalo.
Pak jsem neodolala mlíku z pytlíku a mýdlu s jelenem - ty ale na test teprve čekají :o)))
Mýdlo ´S jelenem´ není co bývalo. Jelen není součástí mýdla, je jen (dost zpotvořený) na obalu a kde je původní (´hovnová´)barva?
Takovéhle kostky prodávají i v ´Kaufu´ (a levněji).
´Retrošpička´, ach ta paměť obchodníků, ony se dělaly makové hřebeny (´a 4,50), ty špičky se objevily až po puči ...
Jestli ten pytlík neprask a mléko nevyteklo, tak to nebylo správné retro. :-))
Můžu ti říct, že když jsem viděla, jak si ho dcerunka bezstarostně cpe do batohu, tak jsem si také říkala, jestli pozná kouzlo pytlíkového mléka do všech detailů :o)))
No, nepoznala...
Ale potěšila mě - okamžitě zalitovala, že zrovna před týdnem vyhodili do popelnice takovou tu bílou odměrku určenou právě na pytlíkové mléko.
Minulý týden jsem něco hledal v kredenci a fakt je stále tam :-)
Myslíš to pytlíkový mlíko?!? To už bude řádně uleželý :o)))
P.S.
Jestli se té bílé nádoby chceš zbavit, tak já jí beru.
Zakládáš si muzeum reálného socialismu? :-)
Hledal jsem něco na ředění a přelejvání nepoživatin a našel tohle.
Má to docela použitelný tvar a tak se to hodilo, takže zatím zůstává.
My tu bílou "odměrku" na pytlíkový mlíko máme! A já mám taky jeden úplně nový ten skládaný toaletní papír. A taky mám fotku, na který nesu v roce 1979 (druhák v gymplu) v čele prvomájového průvodu v Říčanech sovětský prapor.
Všechno si to schovávám. Může se něco semlejt (a při týhle politice se podle mýho semele určitě) a všechno se mi to zase může hodit... :-)
taky jsem chtěl v průvodu nosit prapor anebo aspoň nějakou tu ikonu. Ale poté co jsem zvolal své první prvomájové heslo: Se Sovětským svazem, s nohama až na zem. mi bylo mým moudrým třídním doporučeno abych si neškodil a raději do průvodu už nikdy nechodil.
Dodneška nevím co bylo na mým zvolání špatně.
Po třiceti letech se to chlubí (když nejsou svědci)
to je pravda. Ale zase jindy, když jsem chtěl vstoupit do KSČ ,tak mě nechtěli. Že prý, když nejsem vyrovnaný s otázkou náboženství, tak bych nebyl správný komunista.
A dneska v našem rozvíjejícím se fašistickém kapitalismu (prostě to dokážeme) je to už vlastně jedno. Jen jedno se nezměnilo.
Tu bílou nádobku na mléko mám stále v lednici, cpu do ní jiné věci.
Jinak si myslím, že na ty retrovýrobky vyrobili jen retroobaly.
Taky bych to tak viděla. Ikdyž tvrdí, že u salámů dodrželi i původní receptury. Odvahu testnout to ale nemám.
Míko jsem dneska prubla a jde to pít :o)))
Nalila jsem si ho na "houbu", tak zítra uvidím, jestli vyrobí kysané mléko.
Se salámama se mi připommělo. My jsme občas jezdili do NDR, občas přijeli nějací endárci k nám a mimo jiné se vždy přivezl nějaký ten salám. Přeci jen německé salámy ze soukromých řeznictví byly lepší než to, co se prodávalo u nás.
Jenže se to samozřejmě nesmělo. Tak jsem takhle jednou musel na hranicích sežrat půlku šišky salámu abych německé celničce dokázal, že je to moje svačina.
To mi připomíná film se Sofií Loren - už nevím, jak se jmenoval - letěla na svou vlastní svatbu snad do Francie (snad) a vezla si italskou mortadelu. Ale nechtěli ji se salámem pustit z tranzitního prostoru letiště.
V průběhu šetření Mortadelu s celníkama tak nějak začali ochutnávat až ji snědli, takže nakonec nebyl důvod ji zadržovat.
No, jak by se film asi jmenoval? Mortadella. :-)
Metwurst - mňam.
A radka mi tu dělá chutě s mlékem - taky nemůžu, měla jsem švestky.
Meetwurst, rozetřít na čerstvý rohlík, trochu dokořenit čerstvě namletým pepřem, moc fajnová víkendová snídaně.
Z těhle výrobku se u nás ještě ve velkém kupuje Rügenwalder Teewurst Grob. Posledně mě ani prodavačka nechtěla věřit, že chci fakt ein Pfund, oni to Němci kupují po takových ždibíncích.
Vůbec jsem objevil, že varianta Grob bývá často chuťově lepší než Fein. Naposledy u Leberwurstu.
Přijedu na snídani :) Já už ani nevím, že v tom salámu jsou dvě éčka :) ... to už je hódně dávno od takových dobrot.
my včera večer vzpomínali při pralinkách,výborné :-) mléko v pytlíku mi vždycky přišlo divné, když jsem pro něj jela na kole, tak mi vždy kousek tašky vlezlo do předního kola a mléko jsem nikdy nedovezla, aby neteklo :-(
VITACIT - a hned jsem celý sáček slízal jako za mlada, mám krásně barevnej a rozleptanej jazyk.
brrr...kdyby šumák, ale vitacit?? (-:
Jj, také jsme koupili. Kdysi se dělala tzv. Vitacitová buchta - dcerunka se po ní pěkně zeblila :o)))
Koukám, že tohle navoněný dávidlo postihlo kdekoho. :-))
By mě zajímalo, jak by vypadala zadní strana tohodle ekozázraku dneska. Jestli by se tam všechny ty éčka drobným písmem vlezly. To snad tehdy vyráběly Lučební závody, provoz těžké chemie...
Cukr (asi tuna), kyselina citronová (taky tolik), citronové aroma. No a možná nějaké žluté barvivo - to by mohlo být jediné "nezdravé" :o)))
Výrobce: chemička Kaznějov - výrobce kyseliny citrónové.
Současná formule pro výrobu ;-)
http://www.zdravapotravina.cz/instantni-napoj...
http://www.armatex.cz/panske-polobotky-barex-52
http://byznys.lidovky.cz/pod-retro-fazonou-nove...
Tvl, to jsou teda hemzy :-((( Že by to lidi nejedli, jo? Spíš by pak do huby nestrčili ty hnusy, co se za potraviny vydávají dneska :-/
Neřekl bych, že je to až takhle špatné. Spíš si myslím, že dnes máme výrazně větší možnost jíst kvalitnější jídlo než bývalo v dobách nedávno minulých.
Je to jen a pouze o těch lidech jestli chtějí jíst to dobré a kvalitní (a také si za to zaplatit) nebo chtějí jíst to levné a tak i málo kvalitní až mizerné jídlo.
Když lidé budou kupovat a požadovat jen to dobré a kvalitní, tak to mizerné se nebude vyrábět. Žádná výrobce nebude dělat něco co neprodá.
Takže je to ve velké míře jen na lidech co chtějí a čemu dají přednost.
To máš sice ve všem pravdu, ale na to aby člověk mohl jíst kvalitu, tak musí nejdříve zjistit co kde se dá sehnat :-/ A pak lítat krámek od krámku, protože nikde neseženeš "vše pod jednou střechou"... Jak za komančů :-) Tenkrát se shánělo skoro všechno, dneska aby člověk zase objel "půl města", a to jenom kvůli nákupu kvality ;-)
Pokud ale budeš kupovat dnešní "standard", tak ho fakt ve většině případů považuji za chemický humus...
To co lidi chtějí a kupují to se prodává.
Když li lidi budou vybírat, tak prodejny nebudou mít to co neprodají.
Tak nekupuj "standard", ale kupuj jen to co považuješ za kvalitní.
Když to bude dělat většina, tak to také v prodejně bude a nebudeš muset nikde nic schánět, ale bude to v každé prodejně.
Jinak chemická úprava prodávaného jídla je od okamžiku kdy se začalo prodávat jídlo, které má vydržet dál než by vydrželo bez úpravy.
Lidé to chtějí, tak se to prodává.
....není to zrovna proto,že by to lidi chtěli- spíš proto, aby to vydrželo do doby, než se to prodá. Klaus taky po revoluci hlásal "co je nekvalitní, nechutná vám, nekupujte- přestane se to vyrábět" a přestalo? Jen se doplnily E-čka aby to vydrželo, než se prodá......Třeba jogurty byly opravdu "živé"(zár. doba 3 dny), dnes se doplní "živá kultura" a jakou má zár. dobu? Tak je to i s Luncheonmeatem a sekanou(Bavorskou)-dá se dnes dokřupava opéct, když je tam pomletá samá kůže? V ořechovým závinu místo ořechů ochucená a přibarvená masa něčeho, marmelády a džemyovoce připomínají jen chutí atd. Prostě chemie a ochucovadla nahradí cokoliv aniž by se to lišilo od pravého....a, samože to není zdravotně závadný a lidi si to žádají!!!!!
viz zazvur.
Lidi to nakupují po tunách a prahnou po plném vozíku za dvě stovky. Tak co jim nabídnout ? Jedině srágory a náhražky. Kdyby chtěli míň a kvalitnějšího, trh by se přizpůsobil.
Příkladem budiž Německo. Není to nějakýma regulema a předpisama. Jen se tam tolik nenakupuje. Tak se výrobci a dodavatelé musí jinak smekat, aby prodali. V jejich obchodech jsem víc než často, tak mám možnost s našima obchodama porovnávat. Z tak prázdných obchodů a "skromných" nákupů by naši obchodníci zešíleli...
Tak pokud člověk nekupuje hotovky a polotovary - tak na základních potravinách toho "chemického humusu" z principu moc být nemůže, ne? Jasně, skleníková zelenina není nic moc, ale že v zimě těžko můžu mít jinou, mi přijde celkem logické.
...minule jsem si v krámu přečetl na Moravským uzeným, že obsahuje 80% masa, na šunce 64% masa- to ostatní je co, tuk, voda? U syrovýho masa by se to pochopit dalo- jsou tam kosti, kůže, voda, tuk- ale u libového uzenýho a šunky? Mrazený už nekupuju nic- je to máčený, glazurovaný a po rozmrazení a podusení máš z kila např. ryb slabé půlkilo- ale výhoda je že zase nemusíš podlévat...;-)
Bože ty seš ale ..., to jak ty hemzy od výrobců "zákazník si to žádá" viz např. když porovnávali složení téhož výrobku u nás a v němcích, kolikrát u nás dokonce dražší, nebo to bylo napsáno ironicky?
Jaké hemzy? Když je podle někoho něco špatné a nechutná mu to, tak proč to kupuje? Dostává za to nějaké prémie nebo co?
Výrobci mají pravdu v tom, že když lidi chtějí mít za pár korun něco co se nazývá nějak, tak proč by to nevyrobili a nedodali.
Kupuji si jenom to co chci a to co v mezích možností považuji za dobré a kvalitní.
A na druhou stranu ne všechno co jiný považuje za nechemické, přírodní a tudíž kvalitní je také dobré a musí jiným chutnat.
Jsou to hemzy výrobců a šéfů obchodních řetězců - kerej pak ty seš. Už mě nebaví to titěrné složení produktu , někdy i s lupou sotva přeluštitelné, pokaždé studovat abych přišel na to kde to zas ojebali.
Na čtení jsou knížky a ne jídlo, to se má jíst a ne číst :-)
To je těžký, když všude musí být vypsané úplně všechno, tak by kdejaké 10 dkg balení muselo být velké jako krabice od bot aby to složení mohlo být napsané běžným strojovým textem.
Jídlo je především o chuti, vůni, vzhledu, konzistenci. Pro většinu lidí je beztak jedno jestli je někde něčeho 40 nebo 45 %, beztak to nikdo nepozná. Podstatné je jestli to je takové jak nám chutná a vyhovuje.
Přeji pěkné a výživné očuchávání obalů, popřípadě ochutnávání produktů před koupí :-) ... zůstane ....
Částečnou pravdu máš v tom, že dřív tu byly normy (ČSN, PN ...), kterých se výrobci museli držet (že je různě ´ojebávali´ je ´na bíle dni´).
Naši ´chytří´(které jsme si "vyzvonili" klíči) normy zrušili, neboť, jak tvrdil V.K, "každý výrobce se bude snažit vyrábět z nejlepších surovin a tak, aby spotřebiteli chutnalo ..."
Zatleskali jsme mu, protože to bylo logické a V.K. ´do toho vidí´ ...
... chceš kvalitní potraviny?
Jistě.
Jsi ochoten za ně platit vyšší cenu?
"É, é, copak kradu, kde na to mám brát?"
"Změň zaměstnání!"
"Ve 40-ti, v 50-ti?"
"Jo, ve 40-ti, v 50-ti, doplň si kvalifikaci (SŠ, VŠ ...)"
"Ale ..."
... a jsme u toho. Ty chceš, ale nejsi ochoten (nebo, že by JENOM línej?) nic dělat
8-P
Takže v 50 ti budeme všichni vysokoškoláci s manažerskými schopnostmi a pak máme čas a peníze na dobre zdravé jídlo?
... oni všici brečí, že mají málo?
Šikovný řemeslník si vydělá (zrovna tobě to je třeba opakovat?), jsou ale nové hmoty, se kterými se musí naučit ...
hovno velebnosti. Oba moji dědové byli jen prostí sedláci. Neměli ani výšku ani střední, ani maturitu. Ani nebyli někde vyučení. Teda vyučení byli ale u svých rodičů. A Když se tak podívám na skladbu jejich stravy tak podle dnešních měřítek vše co snědli bylo BIO. A víš proč? protože neměli žádné dotace a tak nekupovali umělá hnojiva a postřiky a další hyper super věci. A hnojili hnojem. Mandelinky z brambor sbírali ručně. žádný postřik. Slepice se hrabaly venku. Protože nikdo nebyl tak bohatý aby měl nějaký velkochov. Prase taky chovali v malém, protože jednak prase toho docela dost sežere a druhak nikdo nedostával dotace aby to pak prodával za cenu nižší než byly jeho výrobní náklady. A tak by se dalo pokračovat furt pryč.
Takže když zemědělec bere dotace tak tu vyšší cenu za kvalitu už zaplatil stát. Takže jakto, že nás krmí sračkama?
Já bych to "BIO" až tak na piedestal nestavěla. Mezi hnojem a umělými hnojivy, pokud se týká dopadu na kvalitu potravin, nemusí být až tak rozdíl a takové zárodky plísní taky rozhodně nejsou ničím, co by strávníkovi prospívalo.
Prostě lidi jedli, co bylo, a byli rádi, že vůbec něco mají a nějaké hodnocení kvality či ohrnování nos nad údajnými sračkami si moc nikdo nemohl dovolit, to je to...
a vidím, že jsem narazil na odbornici. :-)
Zárodky plísní? v hovnech? Oni hnůj nežrali. oni jim hnojili.
Taky odborník?
A jak myslíš, že se mnohá plíseň dostane do rostlin?
Šmarjá, to byly dva nesouvisející body týkající se BIO potravin.
Jednak to, že hnojení hnojem oproti umělým hnojivům nemusí být o nic lepší.
Druhak to, že v té zázračné "BIO" době se celkem běžně jedly věci napadené bioplísní. :-).
Pche, plísně! Kdysi jsme z našich vlastnoručně zavařených BIO kompotů z BIO ovoce z naší BIO zahrádky tu BIO plíseň svrchu jen sebrali a BIO zbytek s chutí sežrali. To bylo BIO!
Zato dneska jsou ty chemický potraviny takový sračky, že jak se na nich objeví jediný chomáček plísně, musí se vyhodit celé.
Jsi zastáncem malohospodáření?
Ale nemáš-li pole, žereš co?
No přeci to, co koupíš v krámě.
Co koupíš v krámě?
... a jsme zase zpátky, odkud jsme vyšli, že?
Ale i ten co měl pole a hospodářství tak musel některé potraviny a přísady do jídla kupovat. Nikdo nebyl soběstačný.
Dědečkové jedli bio, ale copak jedli a jak často ? Dvakrát denně maso, k tomu nějakou tu svačinku se salámem, ovoce celý rok a na vánoce čerstvé jahody ? Žereme si líp než králové tehdy, ale královské příjmy nemáme. Tak se holt musí někde ušetřit.
Přečíst si složení výrobku pokládám prakticky za nutnost, zejména pokud to mají jíst moje děti. Jakmile jsou tam glutamáty, řada éček a další sajrajty, jdu raději o dům dál.
Jenže mnohá É-čka mají ´prozaické´ české názvy (akorát jsou delší).
Když tam budou ty, poznáš "prd" a zbaštíš to ty i tvoje děti ...
Možná spíš naopak. Člověk se přestane děsit nad každým "éčkem", když bude vědět, že některé z nic je prostě jen vitamin C či něco podobného.
Já bych raději také přivítal hromadu eček než dlouhé názvy. Protože mě zrovna nemusí napadnout, že údaj
"extrakt z pekařského droždí" signalizuje zvýšený obsah glutamátu. Viz:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD
zatímco když si zapamatuji pár číslic, na které si mám dát pozor, přijde mi to jednodušší.
Číst složení ti někdy houby pomůže.
Majitel piškotů Opávia dostává pěkně zabrat. A jen dobře.
https://www.stream.cz/adost/10007849-piskoty...
Bohužel také jsem jednou koupil ty nové, je to hnus a bída, takže vím, že už nikdy.
Myslím, že Opávia bude mít hodně problémů se udržet na trhu.
Jenom ty piškoty přesune z Polska d Vietnamu...
Vymýšlet může cokoliv, ale nejspíš nepomůže nic jiného než vrátit výrobu do původní podoby a snížit cenu na polovic aby se lidi dali zase zlákat.
To je tak když někdo podcení specifický český trh. Podobné to bylo už s mnoha výrobkama, ale někteří se nepoučí, dokud si to sami nevyzkouší :-)
Jenže v Polsku dneska nevyrábí piškoty jen OPAVIA. Nechávají je tam dělat i jiní "naši" výrobci.
Co mě ale dost vadí, že na piškotech Opavia se ani omylem nedozvíš, kde byly vyrobeny. Je tam uveden pouze prodejce/dodavatel.
Zrovna třeba i Orion... A ti už s kvalitou?, no především s chutí jejich výrobků, taky hodně poklesli :-(
Na chleba vzpomínáme do teďka. U nás v jediném obchodě prodávají "skoro" normálně kvašený chleba napůl z žita, všechny ostatní jedou ze směsí kynutých v peci.
Já prošel během studia při různých exkurzích pár potravinářských fabrik, moji spolužáci si přivydělávali v pekárnách, takže spíš než jak chutnal chleba si vzpomínám na ten pocit, že okolo toho jídla byl v těch fabrikách spíš nechutný bordel.
To áno, ten se dal škrábat z podlah :-) Vytřené to ano, ale s nějakým tím seškrabáním přischlých a sešlapaných nánosů někde skoro v centimetru se nikdo neobtěžoval. Kamarád takhle po půlroční praxi v masokombinátu Hodonín odešel zvýšit vzdělání na VŠ, když musel každé ráno zabubnovat hasákem na mlýny a šneky pro vyhnání potkanů apod., co nevyběhlo, to se semlelo. Dodnes je tím veganem nebo co :-D
Oni to mnozí tak nebrali. Dělal jsem kdysi pro jednu konzervárnu. A paní mi povídá, my normálně děláme senzorické zkoušky, ale teď jak jsou dovolené, tak jsme se nesešli, tak si ty konzervy vezměte. Výborně. Přijel jsem domů, namazal jsem si pěkně rohlík máslem a na to z konzervy paštiku. První porce dobrá, tak si dám ještě jeden. No a jak jsem zalovil v plechovce, byla tam konzervovaná masařka. Fuj.
Tak při příští návštěvě to té paní říkám. Odpověď: Nojo, to se nám takhle v létě stává.
Kvůli jedný takový pěkně vypasený masařce v konzervě s paštikou kdysi počátkem osmdesátých jsem na játrové paštiky zanevřel (dodnes) :o)
Asi to bylo fakt dost běžný.
... na současnou ´játrovou´ paštiku už aní nevypasenou masařku nenalákáš !
...ta má totiž játra jen v názvu na obalu...:-((
Když už je téma o nákupu akční zboží v Lídlu, je dobré být na takový nákup řádně připraven. Jelikož o některé druhy zboží bývá značný zájem, je třeba vědět, jak takové zboží s jistotou získat a nenechat si ho vyfouknout před nosem.
Samozřejmostí je přijít včas, nejlépe hned, jak otevřou krám. Není potřeba se nikam cpát a odstrkovat ostatní "akční" zákazníky - stačí jen sledovat, kam se ten chumel koupěchtivých žene a už přesně víme, kde se nalézá to "nejcennější" zboží. Opět není nutné se probíjet k regálu, stačí jen pozorovat, který zákazník se zmocní zboží, o které mám také zájem. Pak stačí vytypovaného zákazníka sledovat a v nestřeženém okamžiku mu zboží z nákupního vozíku vytáhnout. Ideální je vyhlídnout si někoho slabší tělesné konstrukce pro případ, že bych byl přistižen při činu.
Ekonomičtější variantou je vytáhnout zboží z vytypovaného vozíku až za pokladnou, v takovém případě lze navíc ušetřit peníze. Nevýhodou ale je, že nelz zboží reklamovat, nebot' k němu chybí účtenka...
Dnes jsem navštívil Lidl v Dobříši a měli tam ještě spoustu lyžařského zboží z minulého týdne. Bylo to skvělé, nakoupil jsem tam teplé spodní prádlo na kolo :)
Taky jsem ho koupil. Už visí ve skříni.
My v Lidlu teda nakupujeme, hlavně sýry, ale jak měli zrovna ten retro týden, tak tam muž zašel, že si koupí teda ty sýry a protože jsem zrovna nebyla doma, tak že si uvaří polívku.
No a pak mi vykládal: Hele, voni tam měli takovej ti divnej masox ve starým vobalu nebo co, a když jsem si přečet to složení, tak jsem odešel a nekoupil ani ty sejry:-))
Žena si koupila modrou indulónu. Asi si bude smažit topinku.
...taky jsem se díval- že retro, ale tehdy byla tuba 150gr a ne 100(nehledě na to, že se "fasovala" a v drogerii stála 3Kčs).....
Dnes jsem v Lidlu koupila termo legíny (výrobce Německo, dovozce ČR, vyrobeno v Kambodži), jsou uvnitř chlupaté, tak snad trochu zahřejí, a ještě čajové svíčky.
ty svíčky pro jistotu, kdyby selhala zahřívací vrstva chlupatiny?
Oni měli i termo legíny pro dospělé?!? Já měla za to, že jen pro děti - do velikosti 152.
Měli, černé a šedé, ale ty šedé vypadaly spíš jako spodky. Nemám zatím vyzkoušené, snad budou dobré.
No, podívám se ve čtvrtek, jestli ještě nebudou nějaké zbytky.
Musíš koukat po bílých (viz vzorek výše)
Když já tak pěkně neumím viset :o)))
Třeba jo, ale lidi je dost brali. Taky ty mikiny chlupatice, o ně prý byl agresivní boj v Pardubicích, až nějaká stará paní skončila na zemi.
Já vždycky jezdím jen paběrkovat. po ránu mezi ostré lokty nelezu :o)))
http://www.agris.cz/podnikani/lidl-uz-nechce...
"Zvýšeným nárokům zákazníků chce ale vyhovět tím, že nabízené zboží zkvalitní, napsal Handelsblatt."
Už se těším, jak tam budu chodit nakupovat značkový cyklohadry z kvalitních materiálů...;-)
Ale to si pro ně budeš muset dojet do USA, kde s tím začnou :-)
Beroun v USA? Ve kterém státě?
Tys ten článek nečet?
V Berouně budou mít široké vchody, luxusní skleněné vitríny, stěny jsou v teplých hnědavých odstínech. Víno a zelenina budou vystaveny ve vkusných dřevěných bednách, stejně jako ostatní řetězce bude i Lidl mít v obchodech vlastní pekárny."
A v USA :
"Kromě nových klientů chce obchodní řetězec expandovat také na nové trhy. Jeho hlavním cílem je teď Amerika. „Přineseme do USA nejvyšší kvalitu za nejlepší ceny,“ slíbil výkonný ředitel Lidlu Sven Seidel v rozhovoru pro Handelsblatt."
pekarne hadam uz Lidl v predajniach ma. Minimalne na Slovesnku kvoli pekarnam prerabali skoro kazdy Lidl. Totiz pekaren ma nejake osobitne predpisy ohladne poziaru, preto museli byt prietory pekarne prestavane.
V Praze má LIDL pekárny rovněž.
Blíže to nezkoumám. Něco bude určitě rozpečeno. Zda všechno, to opravdu nevím.
Nemusím zkoumat, vím jak vypadá skutečná pekárna :-)
Tak od 4h ráno se v LIDLu asi nefachá :o)))
...ani nemusí- peče se z kdovíjak starého hlubocezmrazeného "polotovaru", to pak stačí necelá hodinka a "čerstvé" pečivo je k mání!!!!
Jenže to pak právě není ta pekárna, ale rozpékárna - zřejmě si nečetl na co odpovídám.
...i četl- klasické pekárny přímo v obchodě žádný řetězec nemá- vše se "peče" ze zmrazeného polotovaru, není čas(ani potřeba) klasicky mísit a kynout těsto. Peče se za dne a podle potřeby- tak je pečivo stále teplé a "čerstvé". Jde samozřejmě o doplňkový sortiment- klasický chléb a min. graham. rohlíky se vozí....
Mimochodem, pečivo vyrobené ze zmrazeného polotovaru bývá prezentováno jako nějaká méněcenná potravina. CO je na něm tak špatného? Mě bagetky či housky (v Lidlu, ale nejen tam) ze zmrazeného přijdou kolikrát lepčí než gumové rohlíky...
Tak může bejt, že rozpečená potvora je lepší, než čerstvej rohlík od mizernýho pekaře.
Ale "vyrobeno ze zmraženého POLOTOVARU" není "rozpečená potvora".
Tak zkus zadělat na buchty, půlku dát do mrazáku a z druhý půlky upéct čerstvé. Za dva dny dopéct tu první. No, asi vím, po kterých bych sáhnul radši. Nehledě na šoupnutou recepturu kvůli jinému postupu. Mražené nejspíš nebude klasicky kynuté, ale hnané chemií.
Nápad to není špatnej, zkusit bych to mohla.
Ale vzhledem k tomu, že znám spoustu lidí, co si dávají zmrazit přebytky domácího vánočního cukroví a tvrdí, že je dobré, tak si myslím, že mražení těsta by se na kvalitě konečného produktu nemuselo poznat.
To ale mrazej až hotový. A i kdyby ne, cukroví se nedělává z kynutého.
A i s tím mražením jsou čáry máry. Záleží hodně na rychlosti a hloubce zmražení. Při pomalém se jinak mění struktura ledu (a tím i chuť po rozmrazení). Lepší je šokové hluboké zmrazení (dusík).
Však právě to jsem myslela tím rozdílem. Když to zmrazíš až hotový a pak rozmrazíš, popř. rozpečeš, už je ten rozdíl oproti čerstvému dost znát. Zatímco opravdu upéct jen ze zmraženého polotovaru, by se poznat nemuselo.
Když dám občas do mražáku zbytek od oběda, většinou se později stejně vyhodí. Rozmražené to nikdo nechce. Zato maso mám v mražáku běžně a jídlo z něj je dobré.
ale je rozdíl mezi jídlem z čerstvého masa a jídlem ze zmraženého masa. Asi takový jako mezi výborným jídlem a dobrým jídlem.
Jak v které úpravě a pak tady jak psal Ronda, dost záleží na kvalitě zmražení. (No a samozřejmě hlavně na kvalitě té výchozí suroviny, co se mrazí.)
u dušených a vařených pokrmů lze použít mražené maso. u pečení je ten rozdíl poznat
To je ale zmrazená surovina (a i to prý má vliv, říkají kuchaři). Jenže řeč jde o zpracovaném a zamrazeném těstě až těsně před pečením. Asi nejpodstatnější na tom bude, že to těsto nemůže být klasicky kynuté.
klasicky kynuté myslíš pomocí kvásku. Tak kvásek v těstě dělá takovou tu nadýchanost. A když to těsto je vykynuté a zmrazíš ho, tak aby nespadlo, neztratilo tu nadýchanost, tak je to jedno za jak dlouho ho upečeš A při pečení se kvásek stejně zabije, takže to vliv na kvalitu jídla nemá. Je to stejné jako umělé oplodnění ze zmrazených spermií.
To možná platí čistě teoreticky a chemicky, ale ve skutečnosti to jsou dost rozdílné výrobky a myslím, že to poznat bude.
A to umělé oplodnění je je taky slušná zvrácenost. Je to něco čím se znásilňuje příroda a přirozený výběr nejsilnějších a nejzdravějších lidí.
No jo, ale přirozená selekce už stejně dávno nefunguje. Kolik kojenců dříve umíralo, přežili opravdu ti nejsilnější a nejzdravější, dneska je úmrtnost kojenců minimální. Dítě, pocházející z umělého oplodnění ještě neznamená, že je zároveň slabé a nezdravé. To, že čím dál méně párů je schopno počít dítě přirozenou cestou je daň dnešní doby, všudypřítomné chemikálie holt dělají své. Akorát nechápu, že tohle nepostihuje jistou, u nás tolik utlačovanou národnostní menšinu, u níž reprodukční schopnosti snad každým rokem vzrůstají...:-)
Novorozenecká úmrtnost je samostatná a hodně složité kapitola. Něco jiného je pouhé poskytnutí kvalitnější základní zdravotní péče a dodržení hygieny a něco jiného je zachraňování těžce nemocných a nedonošených dětí s těžkým postižením a nevyvinutými orgány, které by neměly nejmenší šanci přežít bez super experimentálních a špičkových lékařských postupů.
Ale pokud se něco nemůže nebo nemá množit, tak je k tomu nějaký důvod a mělo by se to respektovat a ne jít proti tomu.
"Ale pokud se něco nemůže nebo nemá množit, tak je k tomu nějaký důvod a mělo by se to respektovat a ne jít proti tomu."
Jo, kdysi jsem viděla jakejsi film, snad odněkud z Austrálie. Spousta druhů vymírá ani ne proto, že by už nemohli ve svém prostředí nějak žít, ale proto, že se přestávají rozmnožovat. Možná poznaj, že už to stejně do budoucna nemá smysl, těžko říct.
Mimochodem kolik z nás by tady ted' bylo, kdybychom nechali vládnout přirozenou selekci? K čemu lékaře, proč lidi léčit, dyt' je to proti přírodě, ne?
Lelek: Jistě, ale zachraňování špatně se vyvíjejících plodů, nebo těžce postižených kojenců s umělým oplodněním nikterak nesouvisí. Dítě "ze zkumavky" neznamená rovnou postižené dítě. A že to má nějaký důvod, když žena nemůže otěhotnět? To bychom taky mohli říct, že když někdo onemocní třeba rakovinou, tak to má nějaký důvod a nemá cenu se ho snažit léčit a zachraňovat. Tohle by byl pravěk a vtom naštěstí nežijeme.
O kvásku, nebo kvasnicích, potažmo procesu kynutí a pečení, chemických a fyzikálních souvislostech toho moc nevíš, viď ;-) Já už po těch létech taky moc ne, ale něco v kebuli zůstalo. A hlavně, se žrádlem se potkávám denno denně, takže tyhle souvislosti v konftontaci s obchoďákovou realitou se mi furt oprašují :-)
Ty bublinky tam nejsou nafoukaný brčkem a nevznikají na povel v jednu chvilku. Kynutí je proces, ovlivňující i výslednou chuť, nejen strukturu.
A jen doplnění, proces kynutí probíhá i během pečení, nejen před. A jeho produktem nejsou jen "bublinky" v těstě, ale i další "odpady" a produkty z života kvasinek, které těstu dávají chuť a vůni. Bez nich se to musí uměle dohánět chemií - která paradoxně tolika lidem jinde tak strašně vadí...
a velmi laicky řečeno. Jestli ty bublinky vzduchu dostaneš do těsta kváskem nebo chemickou reakcí zásadité a kyselé směsi je taky jedno.
...rozdíl je hlavně v čerstvosti. Už celkem jinou chuť má chléb čerstvě upečený z právě(těsně před přípravou) semleté mouky(a to nemluvím o semletí celého zrna).Mražený polotovar z mouky kdovíkdy semleté(a tím bez vůně a čerstvé chuti)může konkurovat průměrnému výrobku jen te den- pak je z něj šrot a pohromadě držící strouhanka...:-((
Některé malé a poctivé pekárny se vracejí k tradičním receptům a výrobě- to pak chléb vydrží i týden bez ztvrdnutí či zplesnivění(jen nejsou všude :-((
Co vím, tak plesnivění a tvrdnutí chleba je dané množstvím žitné mouky, čím víc, tím vydrží dýl a samozřejmě uložením.
Mě teda rozmražené housky - zbytky pečiva nakrájím na hamburger a zamrazím) přijdou na hamburger nejlepší.
Rozmrazuju je přímo na mase - opeču maso z jedné strany, otočím a nahoru položím housku.
A ještě ke všemu občas nahradím mleté maso třeba plátkem krkovičky.
Myslím, že mohu směle konkurovat panu Babicovi s Hruškou :-)
Ty bys fakt poznal, která je ze zmraženého těsta a která ne?!?
Už jsme se tu o tom jednou bavili - dcerunka si kynuté těsto do mrazáku dává.
Co teda o tom vím, tak kynutí (na rozdíl od "prášku do pečiva") je živý proces v pravém smyslu slova. A vím moc dobře, jak to vypadá, když ten proces proběhne ideálně bez přerušení od kynutí po pec (ještě v peci kynutí probíhá) a jak to vypadalo, když se tenhle proces z jakéhokoliv důvodu někde zadrhnul. A že by zrovna zmrazení kvasinkám nevadilo ? Učili jsme se tehdy o lecjakých technologických postupec, i o konzervaci hotového chleba zmrazením, ale o zamrazování kynutého těsta teda ani ň. A že by ani pokrokoví soudruzi v SSSR takhle slibnou metodu neodzkoušeli, tomu nevěřím. Víš, jak by to bylo výhodné v nějakých krizovkách, jen vyndat kynuté těsto z mrazáku, nechat chvilku oklepat a hned péct ? :-))
no to právě nesmíš nechat oklepat. to by s z toho měl zákalec
A víš, kolik energie sežere ten mražák? Určitě je jednodušší skladovat zrní nebo mouku na tu případnou krizi, než zmražený těsto :))
Krizí myslím případy nějakého výpadku zásobování, katastrofy, nebo války, kdy by nebyl čas na nějaké to hatláma patláma s těstem a kynutím.
A mražák "ve velkém" té energie přepočteno na kus zas tolik nebere.
No, tak při nějakým výpadku můžou klidně lidi toho půl dne, než se zadělá a upeče, počkat, se neposerou a hlady nezemřou.
No a při katastrofách a ve válce se jako první roztečou ty mražáky, bo vypnou proud. Zrní v sile je pro tyto účely určitě lepší zásoba.
:-)) Naivní představa o strategických zásobách. Co záložní generátory. A navíc ty kapacity můžou být v bezpečnějších zónách, odkud se jen vezmou.
Pamatuju, když vybouchla (doslova) pec v trutnovské pekárně. Chleba a pečivo se tehdy dováželi z Olomouce a kombinovalo se to s obměnou zmražených zásob. V takových situacích nejde o pár bochníků chleba a kapacita půl dne jsou dost obrovské objemy.
Já myslím, že bys to nepoznal.
Viď že ne. Se divím, že se v některých pekárnách s tím ještě vůbec patlaj. Přitom by stačilo mít po Evropě dvě tři centrální výrobny s mrazírnama a rozvážet to po lídlech a tescách. A za pár let by si už ani lidi nevzpomněli, že taky bylo něco jinýho. Však fůra lidí o tom neví už dneska a chrochtá si na chlebu hnaným kvasnicema a buchtách práškama. Hlavně že na obalech študujou ty ďábelský éééčka :-))
Ono by to šlo, ale mouka je ještě pořád jedna z nejlevnějších surovin. Tj. mít mrazírny po Evropě a z nich rozvážet po Tescách by proti lokálnější výrobě byla velmi drahá záležitost.
Tak to ti budu krapet oponovat. Ani ta mouka není nijak moc lokální záležitost. A s hotovýma chlebama a buchtama se najezdí stovky kilometrů. Na nočních dálnicích pravidelně potkávám pekařský dodávky z pekáren přes sto kiláků vzdálených. O rozvozech přes logistická centra nemluvě. A dotáhnout sem pár kontejnerů zmraženýho komisárku z druhého konce Evropy by nebyl žádný cenový problém. V porovnání s provozem a nákladama mnoha a mnoha relativně malých pekáren by to bylo za hudlana.
Víš co mě úplně nejvíc udivuje ? Že tady kvalitu čerstvého pečiva z čerstvých surovin, standardním osvědčeným způsobem obhajuju já, který s bídou uvařím čaj - před praktickýma ženskýma, které předpokládám mají nějaké zkušenosti s kuchyní a buchtama. To už jsme fakt tak zoufale trefený polotovarovejma prefabrikátama, že se v povědomí smazal rozdíl mezi čerstvým a umělohmotným ?? :-/
Možná právě proto. Ty ženský, když chtějí dobrou domácí buchtu, tak si ji upečou. Když už jdu do koupeného pečiva, tak nějaké ty jemné "nyanse" v chuti neřeším, furt je to koupená buchta. :-)
Já se přiznám, že to slovo "polotovar" nevnímám až tak hanlivě. Už jsem potkala spoustu lidí, co se dušují, že oni tedy z polotovarů nikdy... a když se zeptám, co teda jí, když je někdy fofr a na pořádné uvaření není čas, mi vysvětlí, že přece takové těstoviny lze na mnoho způsobů připravit celkem rychle. (A že ty těstoviny nečmochtají doma, ale dělají z koupeného polotovaru, jim vůbec nedochází.) Tak nějak podobně vidím i to pečení ze zmrzlého těsta. Jo, na slavnostní posezení si nudle do polévky udělám doma a upeču dort a kdovíco ještě... ale když si po cestě do práce chci koupit svačinu, fakt s tím pečivem nemám problém a fakt to nepoznám, z čeho je upekli.
Ale jo, když je fofr, i svíčková z konzervy se zvládne. Pro tenhle případ jsou právě ty polotovary ideální. A nebo jsou jídla, kterým sušení, mrazení, nebo konzervování skutečně nevadí. Třeba ty zmíněné těstoviny. Tam je to sušení dokonce součástí technologického postupu, takže zrovna v tomhle případě je sporné psát o polotovarech. Jde spíš o trochu jiný druh těstovin, než jsou domácí nudle do polévky. A po pravdě, rozdíl bývá většinou poznat.
Ale proč proboha dávat přednost polotovarům tam, kde to na náš čas nemá vůbec žádný vliv ?? Výhodné je to akorát tak pro obchodníka a výrobce (záměrně nepíšu pekaře), protože na takovém blafu vydělává nejspíš hnedle dvakrát. Nedivil bych se nižší výrobní ceně při obří centrální automatizované výrobě. A pak jen kroutím hlavou nad tím, co jsou ochotní lidé vyšpulit za ty drobivý sušenky v obchoďáku "s pekárnou", teda vlastně horkovzdušnou troubou - ke které zaskočí jednou volná pokladní a podruhé ženská od výkupu lahví...
Ne, právě že není sporné psát o polotovarech v případě těstovin - to je to tiž právě jeden z nejtypičtějších polotovarů. Podobně jako třeba naporcovaná a zmrazená zelenina, kterou stačí jen vysypat a zpracovat. A nakonec i to zmrazené těsto...
Lidi mají tendence mít pocit, že jak se řekne "polotovar", je to něco "fuj", řadí si pod tento pojem spíš polívky z pytlíku apod. Ale není to tak...
Je to jak s těma Éčkama. Jednou jsou éčka k poblutí a podruhý se bez nich neobejdeme.
Víš, co jsou to těstoviny ? Jak se vyrábí ? Mouka, naprosté minimum vody, něco na vylepšení. Promíchat a protlačit matricí do tvaru, naporcovat, usušit, zabalit. V podstatě tam není proces proti těm domácím, který by tam byl navíc, který by chyběl, nebo byl nějak přerušený.
U té zeleniny by se dalo říct v podstatě to samé. Protože je zmražená šokově a balená v ochranné atmosféře, tak na kvalitě utrpí jen minimálně - jenže to není žádný polotovar, ale pouze jinak skladovaná a konzervovaná surovina (nebo vzájemně se neovlivňující směs surovin).
Krapet něco jiného jsou už ale napůl zpracované a zakonzervované, nebo zamrazené blevajzy, jen k rychlému dovaření.
A to celé neplést s polotovary tak, jak se kdysi začaly zavádět, kdy to byly například španělské ptáčky ubalené ručně z čerstvého masa a víceméně čerstvých surovin, jen zachlazené a určené k bezprostřednímu zpracování. Něco jako obložené chlebíčky z výrobny lahůdek. Jenom aby se s tím hospodyňka doma nemusela motat. Nic jakýmkoliv způsobem konzervovaného na odloženou spotřebu.
jj, polotovar je tovar v "polovině" výrobního procesu. Čerstvá záležitost, dodávaná hromadně ze specializované výrobny.
Konzervy a zmraženiny se z nich staly až následně z komerčních důvodů a je to zmatení pojmů. Zblbnutí zákazníků pro snadnější prodejnost trvanlivých konzerv.
....to je dost kulhající srovnání :-((
Myslím, že třeba u chleba nebo pečiva bych si to troufnul poznat.
P.S.
http://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani...
To bude mazec v Berouně po ránu :-)
Zákazníka spíš bude zajímat, o kolik se zvedne cena, aby se zaplatily zmíněné výhody.
HLÁSÁNÍ !!!
http://www.lidl.cz/cs/4701.htm
P.S.
Všem, kteří ještě nebyli praštěni ...
Potřebujete doplnit cyklošatník?
Lidl na Vás myslí.
Nezapomeňte, 10. března v 7:00 (aby se na Vás dostalo)
Sada LED světel:
http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action...
Pochopil jsem správně, že dobíjení přes USB má jen přední světlo?
Ano, v popisu je uvedeno včetně baterií-ty budou učo do zadního světla.
Taky si myslím. Škoda, že předek nemají samostatně.
Tohle by nestačilo? https://www.alza.cz/sport/emos-e-141-d2905330...
http://www.imagehosting.cz/?v=bq50w08p8v.jpg
Tak jsem koupil cyklokompjútr za 129,- Kč, teď jsem si to prohlídnul - nemá chybu. Záruka 3 roky. A pokud jde o návod k montáži a nastavení - podrobný, perfektní, kam se na tenhle návod hrabou návody od Sigmy :-)
A co po výměně baterky, půjde nastavit ODO nebo budeš začínat od nuly??
:)
Čau, Mirku :-), po výměně baterie můžeš nastavit úplně všechno. Jedna funkce je teda nanic (spalování tuků), ale i tak - za ty peníze - to nemá chybu. S tak podrobným návodem jsem se nesetkal u Sigmy, VDO ani BBB - tohle tě navádí krok po kroku, prostě bez problémů, návod doslova pro dementy. Neměl jsem s tím problém :-)
Tak pak je všechno v ažuru:).
Vzal jsem ho taky, kol je hodně.
Mám už pár roků předchozí model, tam šlo díky tomu návodu zablokovat zbytečné funkce, aby tam vůbec nebyly a člověk je nemusel přeskakovat, konkrétně to spalování tuku.
Tak doufám, že tam ta možnost zůstala. (Ještě jsem ten nový nerozbalil.)
Tyhle compútery používám už pár let a naprostá paráda. Fungují v zimě v létě, jednoduchá obsluha, jednoduché nastavení, když přestane fungovat, bez bolesti ho vyhodíš a koupíš nový (tedy já mám jeden rezervní v zásobě).
Skromnou nabídku pro cyklisty má (ode dneška - 10.3.) také Penny Market
http://www.penny.cz/Flyer/Let%C3%A1k_od_%C4...
LIDL má nabídku pro cyklisty od 2.5.2016
(to aby vypadali jako "sportov-ci/-kyně")
http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?id=800