Tak zase jedu s kolem ve vlaku do Jizerek na další cyklovýlet. V noci začalo pršet, ale podle předpovědi by v Jizerkách mělo přestat v osm hodin. A to já právě dorazím do Kořenova, výchozího bodu mé dnešní vyjížďky. Cesta vlakem je dost nudná, jede sice spousta školáků a studentů, ale vyndali své…
pěkné fotky. Už jsem v Jizerkách dlouho nebyl. Naposled 1992 a 1993 a to byl děs jak tenkrát ty stromy schly a vypadalo to tam jak v postapo světě. Podle těch fotek se les dobře vzpamatoval a vypadá to tam krásně.
Ano, les vypadá dobře, je mladý, svěže zelený a mně, laikovi, se zdá zdravý. A co jsem zatím viděl (teď třeba ty přehrady), tak vše je dobře udržovaný. Pro cyklistu téměř ideální. Dobře značené turistické trasy a cyklostezky, slušně sjízdné cesty, vozidla mohou jenom na některé silnice. Jo, jo, v Jizerkách je krásně.
Je to tak, lesy jsou už pěkný i na místech kde byl "mrtvý les". Teď lesáci vyřezávaj stříbrný pichláky, kterejma to osázeli na počátku.
Letos jsme trochu prošli i jižní stranu Jizerek, co mě překvapilo, jak jsou některý obce zanedbaný - třeba zrovna ten Josefův Důl. Myslel jsem, že je to jen na severní straně hor ...
Přesně tak. Josefův Důl na mně zapůsobil stejně. Většina obchodů zřejmě dlouho zavřená, ačkoliv jsem projížděl dopoledne, tak ve městě téměř mrtvo - žádní obyvatelé. Řekl bych, že na mně dýchla osmdesátá léta minulého století.
tam je krásně všude, doufám, že se nezrealizuje nápad udělat kolem Souše cestu. kde by se dalo jezdit na bruslích. Jednou jsem nad Protrženou přehradou našla v příkopu spoře oděnou "dámu", jak se později ukázalo, místní policii byla dost známá, ovšem já byla v šoku ještě několik hodin po té, co se ona probrala a vystřízlivěla.
Pěkné čtení včetně příběhu zatoulaných dam... pěkná galerie a zajímavý, naštěstí příznivý vývoj počasí. Taky cyklista samotář?
Taky, cyklista samotář. Parta kluků o generaci mladších, se kterými jsem před sedmi lety začínal, se rozpadla. Jeden se odstěhoval, druhý staví barák, třetí pověsil kolo na hřebík a čtvrtý se věnuje jiným sportům. Tak jezdím sám a docela mi to vyhovuje. Navíc jako penzista jezdím hlavně dopoledne.