...s "novomanžely." Mimochodem, máme to brát taky jako pozvánku?
to by se ti hodilo :-D
žel je to jen malá místnost, takže byste se všichni nevešli :(
Novomanželé vás zvou na společné chlastání... :)
Jinak ale novomanželi i novomanžely.
http://www.pravidla.cz/pravopis/12246...
Mne osobně se více líbí to tvrdé. To aby manželství fungovalo a plnilo vše, co se od něho očekává... ;-))
Tak. Pravidla připouští oboje.
Já bych za sebe zas dala spíš to měkké. Tvrdé (s manželY jako s pánY) by mi evokovalo spíše novomanžele muže (jako že po hromadné svatbě bude jiný program s novomanžely a jiný s novomanželkami). Pro pár mi pocitově vychází spíš to měkké i. Ale je to spíš jen můj subjektivní pohled než že by to takto stanovila přímo pravidla.
Novomanžel bez tvrdého je k ničemu
já první taky napsal to měkké, ale pak to začlo šrotovat... ale měkké je mi taky sympatičtější :)
Jinak je to celý ňáký šarapatý.....
"sveme na společenství..."
To zakládáte NATO nebo co? :-)
když vona to přímo hostina nebude. ani posezení. tak jak to napsat? :-)
Naše ratoslesti pořádali "after party" :o)))
Jenže oni nejsou z Prahy ale z Moravy. Tady by půlka lidí nevěděla, co to je, a ta druhá by se jim vysmála, že neumějí česky... :)
A jo, já zapomněla, zahraničí :o)))
Pak by ale mělo stačit jen stručné sdělení
"Dojděte se s nami vožrat. Novomanželé" :o)))
To už je lepší... :-DD
Ale asi spíše by to mělo být "Dondite sa s/za nama ožrat. Novomanželé". ;-)
Tak už jsem to našel. My to nazvali "veselice". :)
To by mohlo leckoho vodradit, jako že se to bude lihuprosté "posvatební chlastačka"
(popř. emeritní rozlučka, pro intoše...)
tak jsem udělal kompromis. půlka s i a druhá půlka s y, když je teda možné oboje
ale moje drahá polovička mě asi zabije :-D
Ifča to píše přesně, s novomanželi, pokud tam budete oba. Když dva chlapi-novomanželé pořádaj pánskou jízdu, pak na pozvánce bude ...s novomanžely... :-)
Teď jsem se chtěla zeptat, jaké I/Y když by to byly dvě ženy, ale jak jsem to začala klapat, tak mi došlo, že by to byly "novomanželky" :o)))
Mně ten titul novomanžel/ka připadá takovej archaickej. Taky nemáme novonebožtíky, novovrahy, novoalkoholisty...:-)
Archaickej možná... Ale byl jsem já novomanžel i po druhé svatbě? Neměl bych být spíše "druhomanžel"? A jak bychom se měli pak pojmenovat jako pár, když nevěsta byla u oltáře poprvé, tudíž ona ta novomanželka byla pravověrná? :)
No je v tom teda pěknej bordel, chtělo by to nějakou normu EU... :-p
a kdy přesně se z "nové" stává "stará"? :-D