Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s nářaďovými noži?
Tzn. ne speciálními multitooly na kolo s imbusy a pod.
Uvažuji o pořízení si takového pomocníka, nejel k "lesním" opravám na kolo, ale i na doma.
Který výrobce je kvalitní? Poraďte pls.
já mám jakýsi úplně obyčejný, tuším od Force, za 80,- :)
má to pár imbusů (bez těch to žel dneska už nejde), plochý šroubovák a křižák. a k tomu v brašnách vozím torx na kotoučové brzdy + imbus, asi šestku?
jestli to chceš na doma, tak si nepořizuj "nůž", ale nářadí samostatně. pracuje se s ním mnohem líp.
ale dělej, jak myslíš :-)
Souhlas, na doma je to krajně nepraktické a hodně nešikovné.
Na cestu nouzově stačí ta malá základní sestava. Na montáž doma je potřeba větší a samostatné nářadí, líp se s ním pracuje.
Chci právě něco univerzálního, nejlépe s kleštěma. Imbusy nemusí být součástí.
Doma samozřejmě klasické nářadí mám, ale myslel jsem spíš situace že jsem venku, daleko od domu a potřebuji přecviknout drát, něco uřezat nebo zašroubovat nějakou drobnost.
Mám k tomu velikou nedůvěru a tak s sebou tahám těžké nářadí. Sice se s tím lépe pracuje a opravím na cestě skoro vše, ale má to určitě přes kilo. Kdyby mi někdo poradil nářadí, které se hned nevyviklá, neohne a imbusy neojedou, tak bych třeba o tom začal uvažovat.
Základní pidinářadíčko s pár inbusy musí pro nejnutnější stačit. Kladivo a svěrák se nevyplatí tahat, použije se dvakrát za život. To se v nouzi nejvyšší dá vždycky někde půjčit. Jednou jsem se vracel lesem asi kilák pěšky, byl tam na pasece traktor. A potřebný sikovky a dvě kladiva na ohnutý vodítko přehazky měl :-)
Jak píšeš. Mám "něco" od Force, je tam i jakás takás nýtovačka. Na práci doma to rozhodně není, to bych hodil velice brzy po psovi :), ale v divočině furt lepší jako nic. Vozím to permanentně v podsedlovce.
Asi totok: http://www.kupkolo.cz/klic-multifunkcni-force...
cccccc.... takový drahý?
já mám tento: http://www.kupkolo.cz/klic-multifunkcni-force...
:-)
Na doma pořádný nářadí, jak bylo psáno výše. S sebou je několik možností:
Buď jsi zálesák a vystačíš si "v divočině" s nožem s kleštěma a šroubovákem (např. Wenger New Ranger Handyman).
Nebo si potrpíš na kvalitní věci a využiješ nejen na kole kvalitní multitool (Gerber, Leathermann).
Nebo si koupíš cyklonářadí, já mám dobrou zkušenost se střední cenovou hladinou (např. SKS), dražší bych se bál nechávat třeba v brašničce na kole. Specializované cyklonářadí má smysl proto, že na jiných typech nářadí není třeba nýtovač řetězu a montpáky, ale zase neobsahuje kleště, které by se někdy hodily.
Taky se zamysli, co na kole typicky potřebuješ. Kleštěma dotahovat lanko a klíčem nebo šroubovákem zafixovat - ale jak, když máš jen jeden nástroj? Cyklonářadí a kleštičky na švýcaráku pak najednou dávají smysl...
Ano na kvalitní věci si potrpím. A mám vyhlídnutý tenhle multitool: http://www.multitools.cz/leatherman-supertool...
Ale je pravda, že když potřebuju něco podržet kleštěma a útahnout, tak potřebuji nástroje dva:D
Takže existuje nějaký opravdu kvalitní imbusový multitool?
Vozil bych pak sebou výše zmíněný multitool Leatherman a k němu i imbusový multitool. Nýtovačku už mám kvalitní, tu vozím stále.
Pořiď obyčejnější a ujasni si, že tyhle splácaniny jsou většinou jen pro zlost a je to pytel kompromisů, zmatlaný jen na efekt. Samozřejmě, že se s tím nějaká práce udělat dá, ale fakt se to využije ? A není lepší a výhodnější pak mít klasický nářadí ? Nejde jenom o libůstku, mít tenhle "kosmickej" dizajn ? ;-)
Tady se musím Leathermana zastat. Už několikátý rok ho používám, konkrétně verzi Charge, jako kapesní nářadí a jako zmatlaný na efekt mi nepřijde, nosím ho s sebou denně. Jediné co mu z mého pohledu chybí, a proto mám na klíčích pověšeného klasického Victorinoxe, je vývrtka.
A využíváš z toho všechno nebo jen něco málo?
Konkrétně používám: Oba nože, jemný pilník, velký šroubovák, hodinářský šroubovák, bit s křížovým a rovným šroubovákem, nůžky, kleště. Zbývá jen otvírák, ten dubluji Victorinoxem a pilka, tu jsem snad použil jen 1 - 2x.
Jo a vlastně ještě hrubý pilník, to také si nepamatuji, kdy jsem ho použil.
Neříkám však, že to vše použiji na kole, tam vlastně leathermana moc nevyužiji, ale s sebou ho vozím, protože ho prostě mám skoro pořád při sobě. Jen do divadla, tam si ho neberu. ;)
tam by se ti ta vývrtka mohla hodit,)
V divadle mám Victorinoxe, tam vývrtka i otvírák je.
Víš kolik flašek už jsem zachránil od nevypití?
Ale jo, kdo je zvyklý (a ochotný a schopný) s tím dělat... Mě by štvalo při manipulaci to, že tam furt něco nějak překáží a fixluje těžiště. Už takhle mi je protivný i nářadíčko na kolo a jak to jen jde, sahám po sólo inbusech.
Na starších kolech se imbusy moc nevyskytují, takže potřebuji také ploché klíče. Má potom smysl tahat nářadíčko obsahující hlavně ty imbusy?
Multi patří ke kolům v posledních deseti, patnácti letech, tam už je to vesměs na inbusy. Starším kolům s klasickými šestihrany sluší brašnička na dvou řemínkách napříč zavěšená za sedlem a v ní vysekávané "multiklíče" na šestihrany :-)
Ale fuj, to se snad už ani nesežene ta kožená brašnička. A ty univerzální multiklíče co se samy otevírají v čelisti, to se také nedá použít. Naštěstí existují ocelové sekané ploché klíče na matice a ty se nejen neotevírají, ale jsou podstatně lehčí, než ty běžné odlévané. Jen to tu matici lehce ničí, je to jen na cesty.
Furt pořídíš, i méně luxusní verze
http://www.azub.cz/brasnicka-brooks-challenge...
A toho nářadí se ještě po dílničkách a sklepech bude válet dost. Teď nevím, jestli se dokupovalo, nebo se s novým favoušem už fasovalo, ale měl ho snad každý.
Já ho měl v kožené brašničce pod sedlem jako součást dodávky. Furt ho mám nějde v komoře :-)
u zeleného (dámský rám) byla ta kožená taštička zezadu na sedle.na černém(pánský rám) byla mezi sedlovou a rámovou trubkou
Si to tak přesně nepamatuju, Favouše jsem dostal někdy v 72 nebo 73 roce, a myslím si, žeta brašnička byla za tím sedlem. Dámský rám to určitě nebyl a byl modrý...
Ta zelená a černá byly ukrajiny.Favorit byl modrý,ale bez brašničky,bylo tam nějaké sportovní sedlo.klíče byly jen tak v nějaké látce.
Nevím, já měl koženou brašničku...
Favority jsem postupně měl 3, a nepamatuji se ve které verzi to bylo. Vím jen, že já měl brašničku žlutavou, z kůže, a brácha už tmavě hnědou, z koženky...
To favorití mělo tuším na koncích otevřenou sedmnáctku a patnáctku. A bylo to docela slušný bláto, co se po čase pěkně vymačkávalo.
Mám multitool od výrobce skládacích kol Tern, jsem s ním nad míru spokojený.
http://www.azub.cz/tern-tool-naradi/
Myslíš tenhle?
Mě tam chybí velký inbus na pedály, klíč je mink prdu....
Za ty prachy sadu inbusů mi nepřipadá extra terno.
Včera jsem učinil důležité zjištění. To lepení dodávané s Tern multitoolem je na na nic. Ještě, že jsem s sebou měl náhradní duši.
Také jsem usoudil, že správná šířka ráfkové pásky je celkem důležitá. Tohle byl už druhý defekt že strany ráfku. Také čelovka nebo světlo na helmě asi není špatná věc.
Dobře, že to vím, když jsem si je v Azubu "v akci" koupila. Takže lepení z brašničky nevyhazovat...
Máte někdo tip na skládací kleště? Teď nemyslím kleště a dvacet dalších hovadin, které zvedají váhu nad půl kila. Prostě jenom malinké skládací kleště.
Zatím vozím nějaký nalezený Victorinox s kleštičkami, ale není to ono.
http://www.beads.us/cs/produkt/Nerez...
Bohužel pořád váží přes půl kila.
Já vozím tyto (viz foto). Koupil jsem je kdysi v Lídlu, váží 60g a když odstraním zbytečnosti, třeba světýlko, budou ještě lehčí. Vypadají kupodivu kvalitně, lze s nimi bez problémů přecvaknout lanko a přitom stály pár kaček.
To by šlo.
Můžou důchodci dát vědět až zas budou?
Pokud netrváš na konkrétním modelu a konkrétním prodejci...
http://dopice.sk/eCT
Vozím totéž. Dostal jsem to jako reklamní předmět. Ale je pravda, že na tom používám jen ty kleště. Dobré je i to šídlo, když je třeba něco vyšťouchnout. Nicméně doma používám pořádné sikovky. A ještě něco, ono se všechno to nářadí docela proveze, takže tyhle kleštičky vozím jen na velkých kolech. Na skládačce to nevezu, i když jedu někam daleko.
Jsem pošteloval skládačku, a jedu to projet, do brašny Ortlieb jsem narval celou dílnh, kdyby náhodou něco bylo potřeba ještě upravit, dotáhnout nebo tak, a když jsem vyjížděl, čapnul jsem tu druhou brašnu, ve které jsem si tuhle dovez nějaké knihy a ještě nevypakoval.
Když jsem se po 20 kilácích rozhodnul, že trošku ještě natočím gripy, čuměl jsem do brašny jak do knihovny.
Jakékoliv nářadí je prdu, když zůstane doma.
Prostě máš moc brašen, jedné se zbav a už se ti to nestane :-)
Jen dvě, na každou stranu jednu.
Spíš mám v hlavě seno....
Ty brašny jsou úplně stejné a zaměnitelné vpravo i vlevo?
Jo, totálně stejné, žluté mrchy...
Já právě štěstí na takový praktický dárek neměl, ani jsem jej nestihl koupit v Lidlu. Koukal jsem aspoň po nejlevnějším značkovém a našel tenhle:
http://www.multitools.cz/gerber-bear-grylls...
Gerber, 25 záruka. Asi do něj půjdu.
Pěkný. Na videu je menší než co by člověk tipnul z fotek. Navíc se s tím dá přeštípnout drát (což je funkce, kterou jsem nějak opomněl zmínit, že potřebuji).
Vázací drát (taková ta pevnější tkanice s konzistencí plastelíny), nebo třeba drát z výpletu ?
Je to praktické, když měníš prasklé brzdové nebo řadící lanko. Kleštěma se to dobře tahá (lanko napíná) a možnost ho přeštípnout (zkrátit) je výhodná.
Jinak to prakticky nepoužívám. Velmi výjimečně a v nouzi místo stranových klíčů a jednou jsme tím v Rakousku přeštípli zadrátovaný vstup na cyklostezku.
Vyskočila na mně tahle věcička http://www.dx.com/p/jtron-portable-foldable...
Mimochodem když už jsme u těch tůlů, nemáte někdo tip na lehkou, minimalistickou a přitom aspoň trochu funkční cestovní nýtovačku a nestála majlant?
Jo, měl bych. Ale už nevím, co byla zač, protože mi na bajku "zhnila" v podsedlovce... :)
...a jako první zreznul nápis CHROME-VANADIUM?
Nechci se rouhat, ale co furt na cestách nejtujete ??
No pravda ještě jsem na cestách nenejtoval, přesto vozím nýtovačku. Jenže je dost těžká a velká, do dílny super, ale na cesty...Když ji nechám doma, tak ji stoprocentně budu na cestě potřebovat :-)
No, nevím. Dáváme kolům docela za uši, ale nejtování jsme na cestě ještě nikdy řešit nemuseli. Viděl jsem přetrhlej řetěz na docela pěkné cestě, při pohodové jízdě. Mám podezření, že problém vyplynul akorát ze špatně snejtovaného řetězu při montáži. Se spojkama ale tohle nehrozí.
No na loňských podzimních Chřibech JEDEN přerval řetěz dvakrát...
A docela bych věřil tomu, že dvakrát na tom samým, blbě snejtovaným a pak už vydojeným místě.
Na nádru prostě budeš povinně předkládat potvrzení o servisu ne starší jak tři dny. Pro jistotu... :-))
Podzimní Chřiby předběžně 14.11. (so) anebo 17.11. (út).
juchůůů, sobotu mám volnou, nemusím do práce. pakliže mě neskolí nemoc (či nezakáže manažerka), tak jedu :-D
Manažerku vem ssebou, my už jí to politicky vysvětlíme... ;-)
mě je to jasný :-D
ještě tak před 2 měsícama bych ji klidně s sebou vzal, ale začla držet jakousi pitomou dietu a fyzička ji šla totálně do háje. ale třeba to ještě za ty 2 měsíce nažene :)
To je nějaká bodová dieta? Co vidím, to zbodnu? :-D Jinak se přece při normální (no, normální, prostě redukční) dietě musí hlavně i cvičit, jinak to nemá smysl.
začala chodit k nějaké "výživové poradkyni" z Natur house (očividně jen prodavačka vlákniny za těžké peníze), ta jí změřila množství tuku v těle a dala jí dietu tak na 1500 kalorií. což by možná šlo zvládnout, kdyby člověk celý den seděl na prdeli nebo se válel na gauči, ale když lítáš po prodejně, případně ji stěhuješ, tak je to holt málo a někde se to projeví.
ale hádej se s ženskou, že :-D
V tomto se hádat klidně budu a hádal bych se. Máš přece zájem, aby ti vydržela co nejdéle, ne? ;-)
zkusil jsem dle rad říct přesný opak, jakože je to vlastně moc fajn, že drží dietu, protože když něco dobrého dostaneme, tak to můžu sežrat sám, protože jí stačí přece kedlubna a cuketa... no, a včera s dietou sekla a byly na večeři koláčky :-D
EDIT: ale je fakt, že to vydržela skoro 2 měsíce. a prý 5 kilo špeku dole. však já si ji zas vykrmím :-D
Tak jsem se asi skutečně rouhal a Cyklobůch se naprdnul... Dneska jsme dojížděli orienťák ve Výběžku a dvě kontroly před cílem jsem krapet namotal řetěz - a koukám pod sebe, jak se tam jeden konec divně plandá...
No, naštěstí to byla jen vycvyknutá (a pochopitelně ztracená) spojka. Naštěstí vezl lelek náhradní, takže za chvilku hrabání ve šmíru jsme zas pelášili dál.
Ale první myšlenka po zastavení byla na předchozí příspěvek :-))
Že jsme vám tady ale připravili parádní cyklopočasí!
jj, paráda. Vyloženě na koupání. Bez ironie. Tradiční koupačka byla tentokrát v tomhle lomu
http://mapy.cz/s/lfYK
http://mapy.cz/s/lfYM
leatherman
naprosto bez konkurence.
ja mam CHARGE několik let a nedám na něj dopustit!!!
CO s ním neopravíš, to prostě opravit nejde...
Já myslel, že tvoje kosti už roztahaly srnky po Českosaském Švýcarsku. ;)
Nooo, co není může bejt, ale zatím jsem jim žádnou kostičku nenechal. Ani kousek.
Ale uvidíme v říjnu nebo listopadu až tam zas pojedu, jestli nebudou nějaký rozdivočelý a nebudou mě ve spánku srnky okusovat... ;-)
PS: Máš se?
Dobrý den,
a který z těch dvou modelů Leatherman Charge máte?
http://www.multitools.cz/leatherman-charge-al
nebo
http://www.multitools.cz/charge-tti
Co říkáte na váhu?
Pěkné, tohle ale už není o kompaktním nářadí, ale pro tohle už musí být člověk nadšenec a fanda.
To je jinak, nosím to s sebou stále, tak proč bych si to nevzal na kolo.
CO?
no když se po cestě něco potento, tak ten multitool vyndám a opravím to. Žádný jiný nářadí nepotřebuju. Obzvlášť ne to tradiční cyklistitcký, který je větší, těžší a je tam asi tak desetina věcí :-(
Koukám, že to má jen palcové velikosti imbusů. Ale jestli je to tak kvalitní, nemusíš se bát žvejkat s tím i metrické, když to jakž-takž pasuje.
V práci potřebujeme každé zvlášť.
mám metrické. Palcové jsou mi v 99% k prdu.
Dík, tak to je dobré, že to existuje.
http://www.leatherman.cz/produkty/prislusenstvi...
Pořiď tandem a dozadu posaď tohodle
Sorry, ale takovej předraženej bazmek je podle mýho zcela k hovnu. Na kolo stačí docela obyč multitool s imbusy za relativně pár kaček a pokud chci pořádnej vercajk na doma, tak si určitě nepořídím takovouhle splácaninu, ale jednotlivý kusy kvalitního nářadí.
no jasně že stačí. Než to tedy člověk musí použít. Pak se mi ty imbusy za pár kaček stáčejí při povolování do vrtulek, ohýbá se to atd. atd.
Jo, doma mám samozřejmě jednotlivý nářadí. Taky předražený. Všechno je CAT. je to sice předražený jak ty říkáš, ale vydrží to třikrát víc než Tona.
A podobně je to s Leathermanem. Je to na celej život a kvalitou se s tím nic, co jsem zatím kdy kde viděl nedá srovnat. A já jsem viděl lecos neb nože jsou prostě můj koníček, takže jestli najdeš mulitool, kterej jsem neviděl a nedržel v ruce a nebude to nějaká sračková čína, tak u mě máš bůra.
Já jen nevím, k čemu je dobrý vozit na kole superkvalitní multitool? Na cestě člověk potřebuje jen zcela výjimečně něco dotáhnout, vyměnit a na to stačí v podstatě kdejakej čínskej bazmek. Navíc co chceš na kole dorvávat velkou silou, že se ti zkroutí třeba imbus, když je tam skoro všechno z hlíny? Vercajk do dílny je samozřejmě úplně jiná kapitola.
Podívej se na to z druhé strany.
Jsou lidi, kteří potřebují každou chvíli něco dotáhnout, někam se dostat přes šrouby nebo uštípnout nějaký drát, a pokud to nejsou servisáci s bednou nářadí v kufru auta a s autem neustále na dohled, tak prostě nosí v kapse či na opasku multitool.
Jsou lidi, kteří mají rádi kvalitní věci a koupí si kvalitní multitool. Tak jako někdo si koupí šachovnici s figurkama za pět tisíc, i když se prodává i sada za tři stovky, někdo si koupí kleště za pět tisíc.
No a když takový člověk sedne na kolo, a jeho kvalitní multitool - co už ho má v kapse - mu vyhovuje, proč by si měl kupovat nějaký čínský bláto?
A není lepší investovat hrachy do pořádnýho kola, než do multitoolu, kde není potřeba imrvére něco za jízdy dotahovat a měnit? ;-)
Tipnul bych si, že "každou chvíli něco dotáhnout,..." nemyslel Joe na kole.
Mám dřevěnou sadu na shogi, včetně masivní desky (tak 4cm). Je to strašně nepraktické- může se to omlátit, na sluníčku to šisuje, je to těžký a neskladný, nesmí se to namočit. Před hrou si meju ruce, abych si kameny nezapatlal.
Mnohem praktičtější jsou plastové kameny, které můžu jednou za rok vymáchat ve vodě a pvc deska, kterou je možné srolovat.
Přesto furt tahám to příšerný prkno, které se ani nevejde do batohu.
BTW: neznáte nějakého šikovného truhláře, skoro bych řekl restauratéra, který by dokázal odstranit mapy (naštěstí jen na bocích) a zaretušovat malé vrypy?
http://www.shogi2015.eu/uploads/images/Gallery...
Mapa je dobře vidět.
Ale já nehledám multitool vyloženě určený pro cyklisty, budu jej nosit i jen tak, venku, při výletech do přírody, při práci na zahradě,... Mám kamaráda, který se bez něj nehne z domu (Leatherman Wave). Dokud jejich kouzlo nepoznáte, nikdy těm nástrojům, ani lidem kteří je každodenně používají, nebudete rozumět.
Nakonec jsem si vybral tento: http://www.multitools.cz/leatherman-supertool...
Za tu cenu špička!
a jde s ním štípnout např. bovden,lanko?
Štípnout se dá i celý kolo a bez multitoolu, když seš dost šikovnej ;-)
Pro mne nepoužitelné. Nemá to vývrtku.
ale má to pilník. Napilujš trošku hrdlo po obvodu a urazíš o kolejnici... ;-)
Kušuj! Taky ti neradím abys nosil kombinačky z Lidlu a dotahoval tím matky :-)
když nemáš vývrtku...
http://www.videoboss.cz/video/11684-nemate...
pro mne už velký a těžký. I ten Charge je pro mne tak na hraně toho, co chci nosit, ale ten mě dostal hlavně těma vyměnitelnejma bitama. Že mám s sebou imbusy, křižáky, klasický, hvězdičky...
Ještě bych dodal, že s nástavce se pak dají používat klasické bity.
jo, ten nástavec mám taky, ale v podstatě jsem ho nepoužil. Jen párkrát. Vystačím si s tou sadou bitů od Leathermana. Vlastně s půlkou. Tu mám v pouzdře s nožem a nacpal jsem do ní to nejpoužívanější a zbytek je i s tím nástavcem v kapsičce v batůžku už X let a fakt jsem to vyndaval jen výjimečně...
Hliněný šroubky nemám. Ani na kole ne. :-)
Jo, výjimečně, to je fakt. Ale když potřebuju, tak mám čím.
Položím jinou otázku. Proč bych měl toho Leathermana, kterýho nosím na pásku a mám ho s sebou v podstatě pořád jakmile se hnu z domu zrovna když jdu na kolo vyndavat a myslet na to, že ho mám nechat doma a vzít si na kolo čínský šmejd?
PS: Používám ho i na 80% oprav doma. Než bych šel do dílny pro nářadí, tak prostě sáhnu na opasek...
a ještě jedna věc, když mám super kvalitní kolo, proč bych neměl mít nářadí v téže kategorii?
Abys mě špatně nepochopil, já mám taky rád kvalitní věci, vercajk nevyjímaje. Asi se na to dívám příliš ze svého pohledu, ale já třeba chci na kole (kvůli váze) vozit pouze ty nejpotřebnější věci. Proto vozím (co se nářadí týká) lehkej malej multitool, kde je pouze to nejnutnější nářadí pro opravu kola. A nějakou extra kvalitu takového nářadí opravdu nepotřebuju, vzhledem k tomu, jak sporadicky tohle používám.
Nicméně Tvůj případ je asi jiný, jestliže multitool používáš často i při vyjížd'ce na kole.
ty jo, tak tohle mne zaujalo :-O
Jdu psát Ježíškovi...
http://www.leatherman.com/tread-425.html#q...
Tohle vypadá zajímavě, určitě pěkný doplněk k nějakým montérkám :-) ale dost pochybuju o praktičnosti
Viděl jsi to video, co tam mají?
Mi přijde, že praktický to je až až. Možná víc než nářaďový kleště.
A že to dost vydrží je jasný, když je to Leatherman...
Kvalita může být dobrá, ale fakt pochybuju o praktičnosti. Ve videu ukazují použití takové hodně podivné, především i věcí, které celkem snadno šteluješ prstíkama bez nutnosti pořádně zabrat.
Pro někoho to může být účelné, ale to bude opravdu jen pár lidí.
Třeba mě by tohle bylo úplně k ničemu, protože s tím nepošteluju zadní brzdu a určitě ještě pár dalších míst.