Zdravím všechny cykloblázny, zvažují koupě nového MTB do ceny cca. 13500,-Kč, v současné době mám velmi zachovalé až krásné krosové kolo Author Relax výbava Shimano Alivio, deore, a tak mě napadlo, zda by šlo přestavit toto kolo na MTB, tzn. nová MTB kola 27,5", a co dalšího je potřeba vyměnit, kolik by to mohlo stát, zda to nebude dražší než nový MTB, a kde nebo kdo by tuto přestvabu mohl udělat, sám se do toho asi nepustím, jsem z Prahy, děkuji za jakoukoliv informací, děkuji Superbbejk
pardón, menší chyba Author Reflex 2012 http://jizdni-kola.heureka.cz/author-reflex...
tak naposledy, ne rok 2012, ale 2010 http://www.kolasmichov.cz/index.php/Virtualni...
To se ti opravdu nevyplatí.
Počítej: nová kola + pláště + kotouče, kotoučové brzdy, přední vidlici, asi i představec a řídítka, kliky, a když ještě připočítáš, co dáš za práci...
A pořád to nebude pořádné horské kolo, protože rám má jinou geometrii.
Lepší by bylo kolo prodat. Co dostaneš, přidat k těm 13500,- a koupit něco pořádného.
děkuji asi to zkusím, myslel jsem, že na 28" krosová kola, která mám bych dal 29", tam není rozdíl v ráfku, ten by měl být stejný, tam je jen rozdíl s pláštěm, takže asi bych možná zkusil širší ráfek a následně širší plášť, brzdy si chci nechat nechci kotouče, no uvidím, ještě to pořeším s nějakým odborníkem osobně, děkuji za nápady
Zkusil bych dát co nejširší pláště. 1,75 (47mm) by rám mohl pobrat, možná i 1,9. A šetřit na horské kolo.
Když na to má vyčleněny peníze, toto je nejrozumnější řešení. Pořádný horák z toho nikdy nebude.
Pokud by se ovšem kola nechtěl vzdát a rám mu na své ježdění stačí,tak to jde přestavět. Dělal jsem to letos a vyšlo mě to zatím na necelých 7000- výplety na kotouče, brzdy BB7/5, kotouče, adaptéry, kousek bowdenu a lanka, MTB kliky (vidle zatím původní, pláště nepočítám, ty bych měnil i tak, práci jsem neplatil).
Ale nejezdím těžké terény, i když jsem zvládal šutrový terén v Julkách a ocenil jsem kotoučovky ve sjezdech za deště. Co mi tedy vadilo, že bych mohl mít lepší terénní pláště, ale v 28 se moc nedělají a použít 27,5 výplety mě bohužel tenkrát nenapadlo :))
Když vidím ten obrázek, tak dozadu žádnou kotoučovku nedá, není jí kam uchytit. Dopředu by to šlo. Sice toto řešení je dosti neobvyklé, ale možné to je.
Na druhou stranu i na trekingu se dá projet docela pěkný terén. Je to jen otázka šikovnosti a vůle. Kupte si širší pláště, tolik co projde rámem s hrubším vzorkem a jezděte na tom. A nebo si kupte pořádného bika. Mít dvě kola také není žádná hamba.
Napíšu ti jen názor, nepatřím k milovníkům měření úhlů a délky trubek rámu.... ale od oka a ze zkušennosti si myslím, že geometrie rámu bude odlišná a i použitý materiál a konstrukce rámu bude zohledňovat jiné pevnostní charakteristiky u krosu a MTB. Určitě mohou být potíže v šířce plášťů vzhledem k šířce zadní stavby, nevím jestli rámem proleze plášť o průměru dvou palců. A co průměr kola ? 27,5 versus 28... bude ráfek ve stejném místě aby se na něj daly seřídit V-brake brzdy ? Osobně bych se do toho nepouštěl, když už, tak bych nejdřív zkusil jen vyměnit pláště za široké, dělají se i 700x42, ....a zhodnotil bych jestli to nestačí.
Plnohodnotnýho horáka nezískáš, ale pokud nechceš jezdit rychle kamenitý sjezdy a skákat, můžeš krosa upravit. Takhle vypadá můj s plášti 47-622, kašpárkem 22/34 a odpruženou sedlovkou - tedy "fúl" :o)))
http://pepikw.rajce.idnes.cz/Kolmo_Parkem/...
Projedu všechno co jezděj běžní bájkři, jen pomaleji (ale já bych stejně brzdil i na MTB).
Souhlas, dal jsem na krose 29x2,1 pláště, nejmenší převodník 22 a je to. Jen se tam už nevejdou blatníky. A protože má kotouče a vzduchovou vidli, tak se mi na tom jezdí dobře. Nejsem teda žádnej super biker, ale ten by zase určitě ohrnul nos nad kolem za 13500. A jestli se pláště vejdou můžeš i zkusit.
A proč to chceš předělávat, kudy a po jakých cestách na tom MTB chceš jezdit?
Na silničce se toho dá sjet taky docela dost... ;-)
Vlastislav Matýsek v Bělském lese během Ostravského Chachara ročník 2015
Zdroj:
https://www.facebook.com/reinerphoto/photos/a...