Stejky.
Koupite dobre rostle a stejne vysoke stejky, lehce osusite, pomaznete lehoucce olejem, osolite opeprite { ne peprem z urny ale cerstve mletym, pripadne utrhnete z peprovniku na zahrade :]
grilujete na 220 stupnich 5 minut jednu stranu a 4 minuty druhou, vyndate a nechate 5-8 minut odpocinout prikryte.
K tomu lilek, cuketa erteple, chleb, pivko a zapad slunce nad Laguna Mountains
No já byl teď sám doma, tak jsem si v pátek koupil obrovskou sklenici utopenců a v sobotu - v neděli - v pondělí jsem jedl jen ty utopence. Bylo to rychlé, chutné a uvařil to za mě někdo jinej :-)
(sněd jsem jich 15, poslední - šestnáctý - jsem nechal Ane, jako že jsem na ni myslel)
Po třech dnech už si je nemohl ani vidět, že jo :o)))
Určitě klidně mohl. To jen ženy si myslí a doufají, že bez jejich vaření všichni do týdne zhynou, nebo si alespoň uženou žaludeční vředy. Ale my jsme mnohem odolnější :D
Beru to podle taťky - ten jí jedno jídlo max. 2x za sebou.
A bez vaření se doma rozhodně obejdeme. Vařím vysloveně nárazově. V těchto horkách třeba nevařím vůbec. Max udělám občas salát.
Žádný recept, ale hádanka: Co je to?
Brambory modré odrůda ODS ;-)
1. polovina odpovědi správná :) Ale barvu mají fialovou.
Tyhle fialové brambory pěstuješ nebo si je koupila?!?
U nás doma by se asi "fialová bramborová kaše" nesetkala s pozitivním ohlasem :o)))
Vypadají divně, ale jak je uvedeno níže, chutnají stejně. Na jaře nám je dal soused, který je dostal od někoho jiného, tak jsme je zasadili. Jinak já mám svůj bramborový záhon, pěstuju brambory pod trávou ze sekačky. Jsou hezky čisté.
můžeš to pěstování, prosím, nějak rozvést? to jako naházíš sazečky na vrstvu posekané trávy a zasypeš další vrstvou?
Narovnám na zem brambory ve vzdálenosti asi 20cm (poprvé jsem to dělala na posekaný trávník, nyní už na hlínu) a nasypu asi 30cm trávy. Prostě když se seká, sázím postupně brambory. Pak až sklízím, žádné zalévání. 1. foto je ze začátku loňského května s trochou námrazy.
do kdy ty brambory takhle můžeš sadit? zbytky trávy pak normálně zaryješ, jo?
nikdy jsem takové "sazení" brambor neviděl, tak se ptám jak nevěřící Tomáš :-))
Sázím, dokud nedojdou brambory, nevím teď, třeba ještě v červenci, záleží pak na počasí, aby stihly vyrůst. Z té trávy se stane taková lehčí hlína, kterou často použiju ke kytkám do nádob.
Brambory pokapané jódovou tinkturou.
8-))
Láďu Hrušku na vás plantážnící, tolik příspěvků a jen připálený stejk a fialové erteple, kde jsou ty recepty ? :-( hlady už šilhám a nic jednoduchého a chutného nevidím.
Zrovna "ujíždím" na dýních. V životě jsem to nejedla, "objevila" jsem je až letos, tak možná objevuju Ameriku.
Dýni (zatím jsem zkoušela hokkaido a máslovou) rozpůlit či rozčtvrtit, vybrat semínka, nakrájet na tenké plátky. Neloupat. Dát na pekáč, k tomu na hrubo či čtvrtkolečka nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, pokapat olivovým olejem, upéct do měkka.
Sype se parmezánem a nasekanými ořechy (jakýmikoli; nejvíc mi vyhovuje směska ze zdravé výživy, kde jsou i kešu a para atd.)
Jj, pečená dýně je skvělá.
Mám ji ráda zapečenou s nivou a ořechy.
Jo a zkus také špagetovou dýni - neloupat, rozpůlit, vybrat semínka a v nádobě s vodou ji v troubě cca 20 minut péct.
Upečená dýně se pak vyškrabuje vidličkou - dělá to takové dlouhé špagety.
Na talíři se dochutí čím je libo.
Původně jsem to chtěl dát do pobavilo ale popravdě to vůbec nebylo špatné. Tak nekamenovat :)
Náš prostřední syn udělal těsto na pizzu z pomazánkového másla a mouky , do kelímku másla dal kelímek mouky.... je to tak troška recept hruška :) ale kupodivu z toho udělal obstojnou pizzu .
Sice jsem to pro jistotu zabezpečil vývarem a zapečenou brokolicí, moc jsem nevěřil, že to půjde rozválet a nerozpadne se to při pečení a že to vůbec bude k jídlu ... ale šlo to a chuťově lepší těsto než většina polotovarů zmrazených pizz...
Dnes odpoledne jsem postrouhal jeden okrájený střední celer a tři mrkve, prosolil, prokapal citronem a nakonec zalil olejem... v ledničce to bylo asi 3 hodiny ..
Varianta je nedat citron a olej, jen prosolit a prokmínovat....
Jednoduchý, lehký/levný zdravý salát :)
Se chystáš na dlouhou noc?!? :o)))
Proč, celer byl přece lidový lék na příliš rychlé zažívání a naopak navozuje klidný spánek:)
Koukám, že tobě pozitivní účinky celeru na mužskou potenci zatajili :o)))
Před rokem stejky, dnes celer - to je životní filosofie!!
Dýně, doporučuje se hokkaido, sůl, římský kmín, kokosové mléko.
Vybrat semínka, nakrájet.
Mrsknout se solí a kmínem do hrnce, vařit do změknutí.
propasírovat přes cedník.
dochutit kokosovým mlékem.
hustá dýňová polévka je hotova k sežrání.
Dnes rodiná oslava, narozeniny nejmladšího a tak krom obligátního dortu a všeobecné žranice jsme pro vytrávení upekli ananas.
Jeden ananas, očistit, nařezat na kolečka a ... tentokrát jsem ho v nakládací míse zalil minilahvičkou " čínského švestkového vína" místo obligátního levného špiritusu typu " napoleon" z Lidla ....
2 hodiny to sáklo v misce
pak 12 minut na 200 stupňů trouba nahoru pod gril na vrchní straně lehce potřené medem a když jsem to vyndal tak jsem do servírovací mísy na ten ananas dal ještě plátek másla a po chvíli promíchal...
No a jen se po tom zaprášilo.
Potřebovala jsem spotřebovat jablka a co jiného udělat, než štrúdl alias sviňák. Podle pana místního šéfkuchaře je to prýá zcela primitivní záležitost, kterou zvládne každý.
Vše probíhalo v pohodě, ale v jisté fázi vrstvení jsem si spletla skořici s pálivou paprikou. Pravda, když jsem kořenku očuchala, zdálo se mi to jakési podivné, ale uklidnila jsem se tím, že je skořice již vyčpělá.
Přišla jsem na to až při první ochutnávce a musím říct, že se to překvapivě dá jíst. A protože má taťka rád pílivé, tak jsem nakonec byla i pochválena :o)))
Jo a ještě jednu inovaci jsem udělala - místo klasické stouhanky jsem rozemlela v mixéru banánové chipsy. Taky dost dobrý.
Příště bude guláš se skořicí? :-)
Tak to nemám obavu :o)))
Já jsem po zjištění svého omylu samozřejmě skořici také očmuchala a nejenže není vyčpělá, ale kořenku mám dokonce i popsanou :o)))
Ovšem je možné, že spisy sviňák budu péct i nadále. Pálivá paprika taťkovi chutná víc než skořice :o)))
Delas si legraci, ale prý je to taky dobre. Aspoň, co mi tvrdila známa, co guláš oskoricovala místo opaprikovala :-)
:) Hele každý kdo má pořádek v koření :)
Místo strouhanky se dají nadrobit třeba piškoty, akorát se musí pak dát míň cukru.
Ale nečekané pálivé varianty některých jídel jsou docela fajn, viz zrovna ten včerejší ananas .
Nebo vlašské ořechy s medem a chilli.... jen tak zamíchat :)
Pořádek mám v koření, které používám pravidelně. To co používám málo holt moc neřeším :o)))
Ale nakonec ten neplánovaný experiment dopadl dobře. Musím říct, že vědomě bych do toho nešla, ale asi i příště přidám do sviňáku pálivou papriku. I když už ne v takové koncentraci :o)))
nevím, jestli to tu je či ne, ale:
kilo plecka, částečně nařezat (udělat kapsy) - nasolit, napepřit, nacpat česnekem (dal jsem celou palici na kilo masa) a pořádně namatlat kremžskou hořčicí.
podlít a péct do upečena.
jo, potom sníst ;-)
ještě bych to obalil pepřem :)
Včera jsme vařili s kluky a dnes to dojídáme ( čočková polévka z 4 hodinového vývaru z hovězích žeber, červená čočka a kousky hovězího a rizoto z jasmínové a divoké rýže s brokolicí, mrkví a sýrem).
Dneska tedy odpoledne kysáme, kluci nakrouhali zelí, momentálně oddychuje v míse se solí a kmínem a někdy kolem 19,00 to naštoucháme do sklenic ( původně velké okurky 1,7 litru Freshona z Lidla ideální velikost kam se dá naštouchat i pěstí)
Podle tohoto osvědčeného receptu...
http://hobby.idnes.cz/kysane-zeli-vyroba-0a2-...
varianta receptu pana Cuketky, link je v článku.
No a když už bylo struhadlo venku, tak jsme ještě nastrouhali na velkých kapkách celer, tam ještě k soli a kmínu přišel citron, ale to nenecháme kysat ale budu to jíst večer, možná dva večery...
Tak dneska jsme nakrouhali pro změnu hlávku červeného zelí a před chvílí dali kysat další dávku.
No a protože nám trošku zbylo, tak jsme to zblajzli jako "rychlohanácký" s majonézou .
Dneska, vzhledem jistému přebytku kyselého zelí, jsme s kluky " upekli chleba" do kterého jsme během hnětání těsta zamíchali kyselé zelí a pokrájené uzené.
Plánovaně jsme to pojali jako ne jako bochník, ale jako placku na celý tác, aby se to pěkně propeklo.
Jediný problém je to nesežrat hned teplé :)
No a aby zelíčko nedošlo, tak jsme dnes naložili další hlávku ( recept i s linkem výše 8.ledna ).
No aby se to nepeklo samo, tak jsme v troubě udělali " americké brambory" a hromadu křídel a cibulové kroužky.
Vlastně taková jídelní oslava, protože syn slavně udělal zkoušky na další pásek v taekwondu.
Tož recepty zde již dlouho nebyly.
Jedna tropická návštěva mi zde právě zanechala krásná zralá avokáda a moc pěkná měkká manga. Další návštěva se blíží, jakmile airport na webu zahlási že éro sedlo, pojedu si pro ně. Jo, tohle bydlení přímo u mezinárodního letiště je samtajms docela náročné:-))
A protože je již pozdní hodina, bude se u nás podávat slaný avokádový koláč, sladký sluneční mangový koláč (ten mě kdysi naučila jedna stará černoška) a k tomu okmásám trochu víc té máty a připijem si mojitem:-))
Jednoduchá, rychlá, zdravá, chutná snídaně z minulého víkendu na poloostrově Gower. Gurmán by asi baštil syrové, já radši na grilu. :-)
Britští vědci označili produkt nejbohatší na vitamíny.
A je to úžasné!
Staly se jím brambory, které mnozí současné odborníci posuzovali za jednu z nejškodlivějších potravin
Rozsáhlé studie vedly k těmto závěrům:
Brambory jsou mnohem užitečnější než zelí, banány nebo ořechy, které jsou usilovně propagovány protagonisty zdravých životních stylů.
Pravidelná konzumace brambor (zejména ve vařené formě) normalizuje mnoho funkcí organismu.
Nejužitečnější jsou brambory ve slupce.
Obsahují 5 krát více vlákniny než banán, obrovské množství vitaminu C a také důležitý prvek selen, kterého je v bramborách více, než v ořechách a semínkách.
Obecně lze brambory charakterizovat jako komplex vitamínů a stopových prvků v kombinaci pro člověka nejvyváženější.
1. Bramborová šťáva je vynikající protizánětlivý nápoj. Velmi dobře funguje při artritidě a u mnoha dalších forem zánětlivých bolestí, zejména však bolestí kloubů a bolestí zad. Bramborová šťáva zvýší krevní oběh ve všech částech vašeho těla.
2. Bramborová šťáva je zásaditá a zabraňuje nemocem jako jsou
kardiovaskulární choroby a dokonce pomáhá předcházet rakovině.
3. Bramborová šťáva je vynikající na ekzémy a akné- pomáhá uklidnit kůži.
4. Bramborová šťáva vám pomáhá při hubnutí - vypijte jeden šálek bramborové
šťávy ráno, ještě před snídaní a potom večer 2-3 hodiny před tím, než půjdete spát.
Bramborová šťáva sama osobě nemá skoro žádnou chuť a tak ji můžete namíchat s jinými šťávami, například ideální je mrkvová. Pokud musíte sladit můžete přidat například trochu medu.
5. Bramborová šťáva také odplavuje z těla kyselinu močovou.
6. Bramborová šťáva snižuje také hladinu cholesterolu – obecně zlepšuje váš zdravotní stav.
7. Bramborová šťáva je také levná varianta pro detoxikaci vašeho těla.
Bramborová šťáva se používala v Japonsku a na dalších místech na světě k
léčbě hepatitidy a tato léčba měla dobré výsledky.
8. Bramborová šťáva je také dobrá pro léčbu pankreatitidy a při onemocnění ledvin.
Bramborová šťáva je také vhodná pro lidi, kteří mají cukrovku a vysoký krevní tlak.
9. Bramborová šťáva také zabraňuje tvorbě vápenatých kamenů v močových cestách.
10. Bramborová šťáva je také vhodná jako podpůrný prostředek k léčbě nádorů a rakoviny - červené a fialové brambory obsahují velké množství antokyanů a ten zastavuje růst rakovinných buněk. Žluté a oranžové brambory obsahují velké množství zeaxanthinu a ten je důležitý pro zrak.
...no jo, ale jez jen brambory- bude ti chybět kopa jiných vitamínú, minerálů, omega3 a 6 mastné kyseliny a myslíš že umřeš na stáří ve 100letech? :-O
To s tou vlakninou je nahodou stara pravda. Uz mam selenovejch vlaken plnej sklep.
já bych radši ve sklepě sele než selen
Nekde jsem se docet, ze nekteri duchovne odlisni obyvatele nasi planety se zivi pranou. A jedna Indka uz padesat let jenom piskem. Az mi za tricet let nebude k dosavadnimu blahobytu stacit duchod, zkusim to taky.
Je vidět, že jsi mladé ucho. My staří, co jsme museli projít výukou marxismu-leninismu na VŠ víme, že o prospěšnosti brambor psal už Bedřich Engels.
Brambory byly nutné k budování světlých zítřků, protože chránily socialistický lid od pravidelných hladomorů, které sužovaly kapitalistickou Evropu.
Jenze on netusil, ze nam sem za par desitek let angloamericti valecni stvaci a podnecovatele nasadej americkyho brouka. Z ciry zavisti, protoze tady brambory diky kolektivizaci zemedelstvi nebyvale prospivaly.
Nikoliv, Petře, studium ML ti zjevně odfláknul. Bedřich ve svém útlém, leč vydatném spisku: "Podíl práce na polidštění opice" objevil souvislost mezi pojídáním brambor a teberkulózou.
Pamatuji si do proto, že jsem dostal za úkol tuto knížku přečíst a přednést o ní referát.
A mě právě tenhle Bedřichův objev, kterým z Kocha udělal břídila, zaujal natolik, že jsem se mu v referátu věnoval jako klíčovému a na opice nedošlo.
Průser jako Brno :-)
Tak jo, dnes cyklisté víc sbírali než jezdili. A zítra budou vařit houbové řízky, pozítří thajský houbový salát. Zbytek půjde nasušit a pokusím se z toho vyrobit vynikající hříbkový olej na zálivku hovězího carpaccia, což bude experiment, o kterém zatím netuším, jak dopadne.
Přinejhorším s tím namažeš řetěz :)
Je nějaká finta na ten olej ?
Ochutnala jsem to nedávno v Kantýně. Hovězí carpaccio, kus hovězí stařené svíčkové, jen velmi lehce v celku ogrilováno na dřevě (cca dvě minuty), nakrájené na velmi tenko, zalité tím úžasným olejem, podávané s nakládanými houbami.
Uchvátilo mě to, a tak jsem se zeptala na recept. Hřiby usušit, usušené nadrtit, přidat do oleje, nechat louhovat, pak velmi lehce ohřát, aby houby pustily vůni. Přecedit přes plátno.
Kam se na to hrabou lanýži:-))
Já, až najdu hřiby (letos zatím houba žádná) a budu mít 3 navíc, zkusím houbovou zálivku pro kytky do květináčů, prý pak vedle kytky vyroste i hřib :)
No proč ne?
Křemenáč osikový bych spárovala s osikou, dubáky prý snesou i buky.
Taky se nevzdávám a školím přírodu. Už zase se snažím vypěstovat avokádo a nejspíš mi zase, jako vždy, odejde až bude mít půl metru do výšky:-))
ty pěstuješ chodící stromy?
V práci mám akvárko - místo rybiček tam ale pěstuji opakovaně liči. V zimě tam vždycky naházím pecky z plodů, v průběhu roku vzejdou a když mají tak 20 čísel, tak uschnou.
Letos ale pár rostlin přetrvává.
Loni jsem tam hodila ale pecky ještě z něčeho jiného a úspěšně to roste. Zatím to vypadá jak malej akát, ale ten jsem stopro nesázela.
U nás na půdě to teď vypadá takto. Chceš sušený?
No teda, ta půdička se ti povedla. Připomíná mi moji z konce milenia, kdy byl tak hubnej jeden rok, že jsem jich v říjnu nanosil domů snaZ nedostatku menšího skla jsem je ve finále cpal i do třílitrovek!
...to máš na stěně přilepený? :-O
...už jsem koumal, jak budeš lisovat ze sušených dubáků olej...:-)))
recept podle kterého jsem včera večer upekl chutné skotské sušenky :)
250 g másla, 250 ml hladké mouky 250 ml polohrubé mouky, 1/4 lžičky soli, 125 ml krystalového cukru, 1/2 vanilkového cukru (příště asi dám celý)
Jak na to?
Troubu předehřejeme na 165°a dva plechy vyložíme pečícím papírem.
Všechnu mouku se solí prosejeme do malé misky a zatím ji dáme stranou.
Do mísy vložíme máslo a elektrickým šlehačem našleháme dolehka.
Přidáme cukr, vanilkový cukr a šleháme, až je směs světlá a velice nadýchaná.
Do směsi po částech zašleháváme mouku. Těsto musí držet pohromadě, když se stiskne mezi dvěma prsty.
Těsto :
-buď shrneme dohromady a pak jej rozválíme na placku, kterou zabalíme do mikrotenového filmu a necháme odpočinout v chladničce, až trošku ztuhne, nebo jej dáme na 15 minut do mrazáku. Těsto poté vyválíme na 6 mm a vykrajujeme různé tvary.
-nebo já oddělil polovinu a udělal dle receptu a druhou půlku v misce jsem nechal 15 min v mrazáku a pak rovnou napatlal větší lžící do vrstvy na pečícím papíru a nařezal nožem na čtverečky, je to podstatně jednoduší a mě se to na folii přece jenom trochu lepilo
Pečeme do rovna a nádechu tmavšího zbarvení,+- asi 20 minut. Plechy během pečení rotujeme.
Necháme úplně vychladnout a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3-4 týdnů ( to je optimismus:)
Ps nejezte těsto, je to škoda sušenky jsou lepší :)
Podle složení je to klasické těsto na linecké pečivo. Máš tam jen o něco víc mouky.
Linecké dělám v poměru 3:2:1 mouka:tuk:cukr.
Tam se akorát dává jen hladká mouka a při zpracování se máslo jen promne se sypkými ingrediencemi až se spojí. Nechá se odležet v lednici min. 1 den, ale lze i týden - podle času na pečení.
Není to linecké, to chutná úplně jinak :)
Tohle má po upečení úplně jinou strukturu, díky našlehání másla s krystal cukrem a dílu polohrubé mouky a nemusí se to tak dlouho " ulehávat".
Prostě rychlovka
Ale i linecké nám chutná, jen se mi tak brzo po vánocích nechtělo dělat stejnou věc...
Určitě, ta polohrubá a krystalový cukr tomu dá jinou vnitřní strukturu. A asi se to dělá i trochu silnější (jak to jemné cukroví). Zkusím to namíchat v téhle hrubší verzi, akorát teda mixér si kvůli tomu fakt kupovat nebudu :-)
Nicméně to fakt je linecké těsto. Se to prostě různě modifikuje. Můžeš použít místo másla Heru, kdo nerad sladké ubere cukr a přidá mouku. Jemnost lineckého potlačíš hrubší moukou a cukrem... Můžeš přidat vanilku nebo citronovou kůru, a nebo skořici, ořechy... Přidáním vajíček je to pevnější a tvrdší, musí se to nechat uležet... O tom to je, modifikovat, ale ten jednoduchý klasický recept 1:2:3 je základ.
Tak jsem tu rychlovku upekla. Tuk jsem ale nešlehala, to bych si zlomila metličky z NDR, těsto pak rozválela na papíře a rozřezala. Takhle to dopadlo:
:-) :-)
Jsem to újezďákovo modifikované těsto taky udělala. Bez metličky, rukou. A tvary pěkně vykrajovátkem.
Od vytažení těsta z ledničky až po sežrání necelejch třicet minut! Já vím, proč dělám jen jednu porci, kdybych jich udělala deset, tak to stejně sním na posezení a byla bych tlustá, já ráda sladký každej den :-)
Buď to mám ještě furt moc tenký, nebo mi ta trouba moc peče, jsem to dělala 10 minut na 170 a je to tmavý dost. Nebo to má být na nižší teplotu?
Ale je to moc dobrý. Teda bylo to moc dobrý :-)
čoveče, vono to vypadá jako linecký.
No, s tím krystalem a polohrubou to má jinou strukturu, nepůsobí to jak jemné čajové, ale má to strukturu keksů :-)
Chuťově je to pořád linecké, ale já do toho teda nedávala tu vanilku.
Mně to chutnalo a ta struktura neláká k tomu na to něco paplat, prostě sladké sušenky. A když to někdo dokáže skladovat a nesníst hned, tak to určitě je trvanlivé a asi bych to ani nestrkala do sklinky, klidně do papírové krabičky.
Udělat z toho sušenky není špatný nápad. Na první pokus jsem je trochu spálila a asi jsem je měla udělat tlustší. U mě by teda nevydržely do druhého dne :-)
Jak píše Radka, ono je to vlastně linecké těsto a dá se z toho dělat leccos. Na vánoce se z toho dělá cukroví a já si z toho dělám koláč tak akorát na svačinku. Velký nedělám, stejně bych ho snědla hned, tak jsem se naučila dělat opravdu jen jeden malý koláček... A když mám náladu, tak místo koláče udělám pár kousků cukroví ke kafi.
Jsem udělala koláček, dva kousky cukroví a dvě (připálené) sušenky z jedné malé kuličky těsta.
Do lineckého podle mě ještě patří žloutky.
Ale ten koláč jsem při posledním vánočním pečení poprvé zkusila. Vždy je z vykrajovaného cukroví spousta odkrojků, člověk se je pořád snaží matlat dohromady a znovu vykrájet... tak jsem se na to vykašlala a už jsem z něj jen vyválela ten podklad na koláč a k večernímu posezení u adventního věnce byl fakt skvělý.
Krásně udělaný fotky, dobrý recept taky občas něco podobného děláme.
My se akorát s ženou neshodneme v tom, že ona má ráda jak sladké těsto tak sladkou náplň a já mám rád kombinaci s nesladkou/ navinulou marmeládou....
V létě sbírám mirabelky a mirobalány a zavařuju marmeládu. Když se to vaří, přidám do toho kus celé skořice, to chytne bezva vůni.
Na palačinky je to moc kyselý, ale v tom cukroví to nemá chybu a mám pěkný žlutý a červený oka :-)
Ostružinová je taky dobrá, je trochu sladší a má ještě tmavší barvu.
Tak žeby zrovna toto byl "hlavně jednoduchý, rychlý a a chutný" recept? Jak pro koho- to Airline dal lepší....:-)
No, ono je to fakt hrozně jednoduché a jak píše újezďák, akorát ta čekačka s vychlazením a uležením. Je dobré si to těsto prostě udělat den předem. A to se újezďák s tím těstem pěkně sere a zapatlá u toho kupu nádobí, mi stačí jedna miska, sítko a nůž.
I vykrajované cukroví si udělám odpoledne ke kafi. Když toho neděláš moc, tak vykrájený je to za chvílu, na jeden plech dáš 40 kousků, tj. dvacet slepenejch, to je ke kafi a ještě na večer k čaji. Marmeládu mám v lednici furt. Plech cukroví nebo ten koláč mám z připraveného těsta hotový za chvílu :-)
....nebylo by "rychlejší a jednodušší" dát si ten čaj/kávu samotnou? To by se ušetřilo kopu času- nemluvě o tom(čase)potřebným na spálení přijatých kalorií ...:-))
p.s. ...a ještě rychlejší by bylo "oželet" i tu kávu...;-) :-) :-))
Čaj a kafe jsou OK, příkrm tedy sušenky v rámci zjednodušení přípravy nahradit rumem
Taky by šlo nežrat a nepit vůbec.
By to ani nemělo dlouhého trvání...
....ale tím toho moc nevyřešíš(krom "hubnutí do plavek")- lepší by byl titulek "Cyklistí JEDÍ A PIJÍ jednoduše, chutně a zdravě" . Co zdravého je (krom domácí marmelády)na slepovaným cukroví s kávou-pokud nejde o bílou? ;-)
Já jsem teda prý dost velkej asketa, ale zas jsem se ve škole učila, že potrava musí mít všechny živiny a na to teda dbám :-)
Neřeknu, kdybych měla nadváhu (jak snad čtyři z pěti tady), ale já jsem štíhlé vysportované děvče. A proti černýmu kafi teda fakt nemám co namítat, to mi dokonce doktor doporučil, poprvé někdy v mejch osmnácti, od té doby to piju, a naposled onehdá (viz. kapitola 71. tady: http://www.vnitrnilekarstvi.eu/vnitrni... ).
Ty seš nějakej ujetej, bo fakt nevidím důvod, proč něco namítat proti pár kouskům čerstvého cukroví z čistejch surovin ahrnku kafe. Si žer třeba suchej chleba, když myslíš, že ti to prospěje.
....dík za fundovanou odpověď- jen druhá část mne vyvedla z omylu, že vzdělané "štíhlé a vysportované děvče" nemusí být taky slušného vyjadřování. Pomalu se tu stává pravidlem k prosté argumentaci(často i místo ní) připojit i vulgarismy..:-((
71. Káva a interní choroby z pohledu medicíny založené na důkazech
I. Ryšavý
Interní klinika Krajské nemocnice Tomáše Bati, a.s., Zlín
Kávu pije v naší společnosti denně většina dospělé populace. Ohledně jejích účinků na lidské zdraví je rozšířena v laické, ale i odborné lékařské veřejnosti řada názorů, z nichž mnohé jsou spíše zažité stereotypy z minulosti. V kontextu poznatků současné medicíny se zdají být některé z nich zkreslené nebo přímo chybné. V posledních desetiletích bylo provedeno značné množství studií, zabývajících se účinkem konzumace kávy na nejrůznější aspekty lidského zdraví. V českém písemnictví však zatím existuje jen málo souhrnných zdrojů, ze kterých by pak český nebo slovenský internista mohl čerpat praktická doporučení pro své pacienty. Výsledky dostupných studií a metaanalýz publikovaných v prestižních časopisech ve většině případů popírají tradované negativní účinky pravidelného pití kávy na hyperurikemii a dnu nebo na zvýšení rizika rozvoje malignity. Existují další práce, které prokázaly u konzumentů kávy nižší prevalenci jaterní cirhózy, nižší riziko rozvoje diabetu 2. typu nebo vzniku CMP. Ovlivnění dolního jícnového svěrače je pak sporné. Samostatnou kapitolou je ovlivnění krevního tlaku a riziko rozvoje hypertenzní nemoci. Občasný příjem vyšší dávky kofeinu může hodnotu krevního tlaku signifikantně zvednout. Zdá se však, že při pravidelném pití několika šálků denně vznikne rezistence na účinek kofeinu a dominantně se projeví pozitivní efekt dalších složek kávy. Vlivem na celkovou mortalitu se zabývala rozsáhlá metaanalýza z roku 2014. Nejlépe v ní dopadly osoby, které pily denně 4 šálky za den. A to jak v mortalitě na kardiovaskulární choroby, tak v i mortalitě celkové.
Dostupná data však také ukazují opodstatněnou opatrnost s doporučeními kávy za těchto okolností: vředová choroba gastroduodena, perorální suplementace železa, souběžné užívání vyšších dávek teofylinu, osteoporóza s nízkým příjmem vápníku ve stravě, tendence k úzkostným stavům, nespavosti, výraznější hypokalemie a také těhotenství. K jednoznačnému objasnění této problematiky by bylo potřeba provedení randomizovaných kontrolovaných studií, což zřejmě není ani v budoucnu příliš reálné. Dostupná data jsou výsledkem hlavně studií observačních. Jsou však přesto natolik konzistentní, aby mohla způsobit posun v pohledu internistů i dalších lékařů a změnit zákazy pravidelného pití kávy na obezřetné doporučování.
Je zima a je potřeba dodat tělu energii. Tak jsem si dnes upekla energetické bomby a mám na dva další dny navařeno. Samotná příprava netrvá dlouho (asi hodinu včetně pečení), hlavně však další dny netrvá vůbec, se to akorát vytáhne z ledničky a sní.
Bomby jsou dobré v zimě i v létě jako oběd na delší výlet. V létě si k bombě beru kousek chleba, papriku a rajče.
Vzhledově se to podobá pštrosímu vejci, ale je to něco jiného, není v tom žádná mouka ani strouhanka, prostě jen samá kvalita :-)
Vypadá to moc hezky.
Já včera přes noc taky jednoduše upekla kusanec falešné hovězí svíčkové. Dnes jsme ji měli s míchanou zeleninou a bramborem, zítra bude s fazolkama a šťouchačkama. A co zbude si nakrájíme na velmi tenké plátky a dáme příští týden třeba na chleba k snídani.
Ty koule si dávám na seznam " má uvařiti", vypadá to luxusně a jednoduše
U nás to dnes bylo s vařením jednoduché, uvařili nám naši dva mladší synové, krůtí prsa na mandarinkách s rýží basmati,měli to plus minus za hodinu...
Mám totiž trochu bojovku, pokud se chci prosadit k plotně a trcohu si zavařit, tak holt někdy musím být rychlejší než děti :)
Jakmile člověk zvládne technologii těsta, tj. dovede vybrat správně prorostlej bůček, dá se z toho dělat trochu složitější roláda. Se z toho udělá placka na kus igelitu, na placku se dá náplň z míchaných vajec, sterilovaného hrášku a mrkve, nakrájené cibulky, hořčice... co chuť dá. Zamotá se z toho pomocí toho igelitu roláda, zabalí do alobalu a upeče.
Prostě z bůčku je výborné těsto :-)
Nebeské dnes přivezla fa. Košík mj. chleba, tak jdu zejtra koupit ten "správně prorostlej", že si ho v remosce upeču, coby důchodce na nějaký válení rolády nemám čas.:-) Jenže co jsem se začal znovu potulovat městem, rozčílila mě cena žlutý cibule, vylezla na neslýchanejch 23,90, kdo to kdy viděl? Potřebuju jí skoro kilo!
No počkej, kolik toho chceš dělat? Na tři bomby stačí jedna cibule :-)
Ale až to budeš péct, tak inzerované půl hodiny je na už rozehřátou remosku, první dávku, když ju dáš do studené remosky a teprv ju zapínáš, nechej klidně i 40 minut.
Ale vy mi neráčíte rozumět, milostivá. Peču ho vcelku nařezanou kůží nahoru a do těch řezů vtírám závěje mletýho kmínu a přiměřeně pepře a soli. To vše zasypu skoro kilem krájený cibule a aby se to zpočátku hodinu dusilo, přiliju skoro půllitr vody. Pak
na cca 210' zapínám remosku a po vychladnutí na 48,7C rozcupuju maso na drobné kousky a smíchám v homogenní směs masa a tuku. Žebra a chrupavky vyhazuju.
Nebylo by lepší zalít pivem?!?
Tohle taky čas od času dělám, ovšem z více druhů masa. Bůček, krkovice a třeba i koleno.
Ale zalévám bílým vínem - měly by to ve výsledku být francouzské "rilletes". Nebo něco na ten způsob.
Remosku nemám, tohleto peču v římském hrnci.
No, to bude taková dobrá paštička...
Mi teda děláš chutě :-)
Kolik že toho bůčku na kilo cibule dáváš? A jak dlouho to vydrží?
Já vážím akorát ingredience na palačimky, tohle je přibližný, kolik pojme remoska. Odhaduju váhovej poměr maso/cibule 1/0,7; 0,8.
P.S.: Chutná mi to nesmírně, když to nezachutná Nebeský, tak mi to vydrží cirka 5 dnů. Mažu to radši na chleba než na rohlík.
Zkus římský kmín. Je to lahoda:-))
V životě jsem ho neokusil, jakej je chuťově, je kmínu podobnej?
Kmínu je podobný, ale ta chuť je kapánek jiná.
Navíc je mnohem víc aromatičtější, takže ho rozhodně nedoporučuji dávat stejné množství jako dáváš běžného kmínu.
Já ho doma používám do svých jídel, ale taťkovi nesmí do jídla přijít ani kousek. Nemá nečesky navoněná jídla rád.
Doporučuji nejprve vyzkoušet, aby sis ten pekáč bůčku "nezkazil".
K doporučení se připojuju. Římský kmín ve svém "kořenkovém šupleti" sice mám, ale chuť na to si něco s ním udělat tak jednou do roka - a to už spíš něco celkově "exotického". Český bůček bych s ním nepekla.
(Tím neříkám, že by to bylo špatné, jen mně to nesedí a tak bych radši nejdřív zkusila na nějaké menší dávce.)
Já ho dávám hlavně do zeleniny. Třeba "ratatoule" - tam římský kmín můžu.
třeba omok houria je s ním taky zajímavý
Díky za radu, zůstanu u mé odzkoušené klasiky. Už nemám tolik času na potravní experimenty jako vy, mladice.:-))
Schvaluju.
Máš-li vyzkoušenej recept, neměň ho.
Moje tchýně vařila excelentně, ale pouze českou kuchyni. Co uvařila, to bylo vynikající. Do experimentů se nikdy uvrtat nenechala.
Tímto ji vzdávám hold.
My si občas děláme mrkev osmahlou na oleji( dle chuti) a s kuminem.
Je to zajímavá varianta když děláme rychlozávin pro návštěvu co náš už "vyžrala" ( listové těsto v mrazáku, sýr šunka atd, na jeden kmím na druhý kumin).
Skvělý je na pečená masa a dipové omáčky Guacamole, údajně je dobrý pro cukrovkáře, červená čočka s kuminem, zázvorem a koriandrem po arabsku je výborná.
Ano musí se s ním opatrně :)
Jj, pamatuju. Tohle to foodie´s období měl i náš syn někdy kolem osmnácti let. Než jsem dorazila domů, už vařil.
Ale zůstalo mu to. Někdy mám pocit, že se uchýlí k plotně se složitým receptem, než aby řešil koupání, uspávání a foukání bebíček:-))
Tohle dělá zeť také :o)))
Ovšem starší vnouček velmi rád vaří s ním, takže má jen poloviční únikovku :o)))
Já to dělám taky:-))
Vaření mě baví, a to dokonce i s vnoučaty.
Teď jsem dovařila a jdu žehlit ty přiblblý košile. Vyhýbám se tomu už od rána:-))
Žehlení jsme u nás, naštěstí, zrušili. Žehličku vytáhnu v krajní nouzi tak dvakrát do roka, jinak není potřeba. Všechno pěkně složím a uložím do skříně - ono se to "vyžehlí" vlastní vahou :o)))
Dcera se snachou mě žehlit odnaučily. Ovšem pan domácí má rád vyžehlené košile.
Ještě, že jsem žehlila. Zjistila jsem u toho, že má na kalhotách od saka urvanou záložku. Tak jsem mu ji zašila a k tomu jsem si pustila dokument o timbuktské knihovně.
Dvě mouchy jednou ranou:-))
Já už taky žehlím většinou jen ubrusy.
Dávám si záležet na věšení prádla a jsem ráda, když mi ho pomůže usušit větřík.
Zrovna jsem si včera dělala objednávku na dovážku velkého nákupu, když na mě tohle vykouklo... Takže bůček před chvílí dorazil a chystám se na to. :-)
Také se chystám dneska koupit bůček. A sádlo na škvarky.
Já si myslím, že v zimě je větší spotřeba tuku. A není nad kvalitní sádlo. Máme to dobře načasovaný, prý se má oteplit, tak to musíme sníst co nejdřív! :-)
Spíš bych řekla, že je to dáno historicky. Zkrátka prase dosáhlo jateční váhy, tak bylo potřeba, aby se píchlo a zpracovalo.
Navíc blížící se 40ti denní půst před Velikonocemi si žádal řádnou přípravu. Masopust a s tím spojené hody počátkem února měl zkrátka svoje opodstatnění.
Zima nezima:-))
Vyrobila jsem k večeři odlehčenou variantu těchto "šptrosících (©Franta, jinak jim doma říkáme pštrosí) vajec z mletého hovězího. Postup více méně stejný, jen těsně před vyndáním z trouby posypat strouhankou z parmazánu.
Nevím proč, ale v poslední době asi tak dva roky, se rodině vepřovým nezavděčím. Nějak jim nejede, nevím, zda to začali nějak jinak krmit nebo co.
Ovšem, pšt, v bryndzovém koláči tvoří základ samozřejmě vyškvařená vepřová slanina s karamelizovanou cibulkou.
Bez slaniny bych s tím hovězím byla vedle jak ta jedle:-))
Jo, takže Báro, dík za inspiraci:-))
Ale něco ti na obou fotkách chybí.:-) Ale i tak to musí bejt baštonka, vypadá to moc pěkně.
Moc hezky to vypadá :-)
A rodina neví, co je dobré...
Taky to dobře chutnalo a nic nezbylo.
Jinak s kupovaným vepřovým mám taky sama v poslední době problém. Vím, že chuť masa dělá hlavně tuk, ale v poslední době ten tuk u vepřového voní nějak jinak.
Asi změním řezníka:-))
To tuk u kachny vymizel úplně, kachna nevoní.
Jinak zítra nebo v úterý se u nás taky bude kupovat bůček. Občas bývají i Bručovy řízky.
Jo, to může být, ono to vždycky musí chutnat po tom, čím se to prase krmí. U nás teď prasata dobrý.
Ale pamatuju si moc dobře, jak jsem dlouho nebyla schopná pozřít kuře, bo to po plyšáku krmili nějakou rybinou a trvalo mi snad deset let, než jsem si troufla koupit a upéct kuře.
Jsem onehdy zašla za sousedkou (potřebovala jsem fotky z akce a pomoc s dopitím becherovky;-), vařila v pomalém hrnci rodině králíka se slovy: "říkám mu kuře, voni stejně houby poznaj..."
A divíš se jim? https://www.novinky.cz/ekonomika/496254-skandal...
Hlavně neuspěchej konzumaci. Studené jsou fakt tisíckrát lepší jak teplé. A je to hrozně zdravý :-)
Přesně tak si to představuju. Mám toho na dnešní vaření naplánováno víc, abych si měla co brát další dny do práce. (I bůčkové "bomby" vychází z hlediska hubnutí líp, než když půjdu někam na "meníčko". O penězích nemluvě...)
Jsem to právě snědla jen tak, bez chleba, jen s trochou hořčice, ke kafi ... :-) :-)
Teplé byly nakonec včera k obědu. Poslední si beru sebou nastudeno do práce.
Posledně jsem si v IKEA koupila krabičku na jídlo, ale zatím ji nepoužila. Je tak zvláštně "strukturovaná", že mi do ní nějak nic nešlo. Tak jsem konečně objevila, co v ní nosit - na bomby jak dělaná!
Nechybí ti tam uprostřed vypouklina?!? :o)))
Ale k té hořčici - to je obyč nebo si ji děláš sama?!?
Domácí majonézu občas udělám, když mě popadne záchvat... ale hořčici teda fakt ne. :-)
Včera jsem z krásně prorostlého bůčku dělala holandské řízky (24 ks) pro kompletní rodinu včetně prababičky (10 ks). Myslela jsem, že zbyde dnes na večeři ... a nezbylo.
Dyť jsem psala, že je čas na správně prorostlej bůček. Řízky (předpokládám, že se jedná o trojobal) jsem z toho ještě nezkoušela, pořád se učím :-)
To je vlastně taky mletý bůček (nebo maso) + strouhaný sýr, pak se to teprve obaluje.
Já právě dokončila mletí bůčku a mytí mlýnku, dalo mi to hodinu, což tobě stačí na celý proces výroby bomb.
U nás se nakonec bůček nekonal - padly mi do oka jitrničky a byly výborné. Alespoň co konzument říkal.
No a z toho bramborového těsta na knedlíky, co jsem včera k plánovanému bůčku rozmrazila, byly dneska bramborový placky.
Moje máma takhle dělala karbanátky, místo sýra kapustu a to bylo mňam...
Maso-kapustové karbanátky jsou moc dobré. Ale bohužel kapusta v nich má specifický "odér". Jednou jsem vezla tyto karbanátky v autobusu. Přestože byly dobře zabalené a uložené v ruksaku, cestující v části autobusu, ve které jsem seděla, si postupně přesedali co nedále ode mě.
8-))
Paráda, taky se nerad mačkám :)
Chutná jak vypadá, currywurst z nemecky zavodky. ..
když vidím takhle pod omáčkou skovaný pečený párek nebo maso, tak si říkám jestli on nebyl už zelený, když se takhle na talíři stydí za svou opečenost.
zelený, to ne, ty posílaj němci k nám....
Když je něco zelný tak je to prej ekologický. Furt vo tom melou.
Ty hranolky jsou nedopečené.
Dneska jsem si poprvé v životě dala hranolky u McDonalda a byly úplně stejně bledý. Hodili mi do schránky tři poukázky, tak jsem šla zkusit kuřecí nugety a ty hranolky. Šlo to, ale zas ne, že bych se po tom musela umlátit :-)
Za odměnu mi dali další poukázky, tak přemýšlím, komu vnutím BigMac menu za stovku, už mám na to dva kupóny a to si teda kupovat nebudu.
Tyhle poukázky jsou teď nějaký hit, či co. Rodiče dětí si je předávají a vyměňují, prý, že k dětskému meníčku tam dávají snad nějakou hračku nebo co.
Proti mekáči celkem nic nemám. Jednou za dva roky:-))
Já jedu ještě zítra do města, tak ty hranolky s nugetama za šedesát (na který mi dnes dali kupóny) ještě k obědu zopakuju. Dostanu další kupóny a budu mít už tři Big Macy! (a další hranolky s nugetama) :-) :-)
Někoho tím obdaruju...
Ty máš doma uvařený skvělý bomby z bůčku a nacpeš se tou mekáčskou sračkou jen proto, že máš kupon zadara?!?
To ti ten kupon za 60 za to fakt stojí?!?
Vyhoď ho a do mekáče si vem tu svoji skvělou bombu. Máš jistotu, že ti nebude blbě, pochutnáš si a ostatní ti to budou závidět :o)))
Pokud má člověk nějaké pobíhání po městě, tak si v lednu těžko někam sedne pojíst jídlo z krabičky.
Mně při těchto příležitostech ten mekáč taky docela vyhovuje. Kulinářský zážitek to fakt není, ale ani nic závadného, z čeho by mělo být blbě.
Navíc, když se člověk ocitne v cizím městě v noci, tak v Mekáči mají vždy celkem slušné toalety. Sice jsou teď už často na "závoru", ale to kafe kvůli tomu pohodlí obětuju.
Pokud vím, že mi hrozí tak akorát jídlo ve fast fúdu nebo v něčem nejistím, tak to řeším tak, že si jednoduše sebou udělám na jídlo sendviče.
V mekáči to fakt neřeším. Koupím si kafe a sním svoje jídlo. Klidně i připravené v krabičce.
Nemám ale ani problém s tím, sednout si do příjemné kavárny. Dám si jejich kávu nebo čaj a požádám obsluhu, jestli si můžu sníst svůj chleba s tím, že mám dietu.
Zatím mě absolutně nikdo neodmítnul. Naopak, kolikrát mi poskytli i talířek.
Je ale fakt, že pro takové případy si opravdu nosím akorát tak připravené sendviče.
No, my co nemáme dietu, to holt máme jednodušší.
Sednout si do kavárny, restaurace či fastfoodu s vlastním jídlem bych asi nedokázala.
Ty klasický "rýchlý jídla" navštěvuju fakt hodně málo. Není v tom žádná "ideologie" ani podezření, že by jídlo bylo nekvalitní. Jen mi to prostě nechutná a odrazuje mě to "fast". I na jídlo si má člověk udělat čas.
Pokud se tam ale vyskytnu, tak konzumuju jejich sortiment. Se svoji krabičkou se nevnucuju, ostatně jsem zvyklá jíst klidně i v zimě v rukavicích, ačkoliv pravda spíše v přírodě.
Má-li někdo dietu, je asi správně, že mu restaurace umožní sníst si svoje jídlo. To je stejné, jako s tím ohříváním lahviček a flašek s mlíkem pro mimina. Jen se to nesmí moc přehánět. Aby zas kvůli půlce populace, co má najednou přísnou dietu, nekrachovaly hospody a kavárny.
No... jíst na ulici v rukavicích jídlo z krabičky bych asi nezařadila do kategorie "udělat si na jídlo čas". :-)))
Já si umím s vařením a jídlem vyhrát. Ale když na to není čas či příležitost, pružně se přizpůsobím okolnostem podle hesla "dobré prase všechno spase". :-)))
Pokud jde o jídlo, musím znovu vzpomenout Francii.
Ve 12:30 země přestane se vším, co zdržuje od žrádla. A jde se do restaurace. Polední menu, dvě volby, obvykle. Zákon stanovuje, že alespon jedno menu musi každá knajpa mít.
Ceny dnes od 10 do 15 Eur. 3 chody.
Oni si fakt sednou, odpojí, žerou a klábosí tu hodinu. Hospoda má jednu polední várku, nepočítá se s tím, že by se u stolu otočilo vic lidí
Asi takhle
https://photos.app.goo.gl/rh1NVhFxKm9jBHUWA
nebo takhle
https://photos.app.goo.gl/PQ9zeQmgBMWo5GMX7
na venkově.
Pso mě zajímavé a fajn, ale ve skutečnosti bych tak žít asi neuměl. Jak jsme zvyklí u nás, něco rychle polknout, a zate do procesu
Převládající rytmus jídla je do značné míry dán geografickou polohou. Někde je dlouhá polední siesta vysloveně nutná. Jinde vědí, že mají po celý rok furt stejných 12 hodin světlého dne. Jinde zase vědí, že v zimě je světlý den velmi krátký a v létě zas neúměrně dlouhý. Podle toho se stravují.
Naši předkové to nedělali jinak.
Délku dne bych do toho nepletl, prodože u nás nebo ve Francii, Německu nebo Anglii je podobná.
V Anglii se na oběd nechodí, s výjimkou velkých firem se závodkama. Žerou sendwič z krabičky.
V Německu a u nás je kultura obědů, ale fofrem. Ve Finsku, jak jsem si všimnul podobně.
Dvě decky vína k obědu ti dávají běžně spíš jen Frantíci.
No, a ve Španělsku si po o i zdrimnou, ale to nesouvisi s casem ale teplotou.
No a teplota během dne závisí na geografické poloze daného místa. Na zeměpisné šířce, zeměpisné délce (přesněji na pozici místa v rámci kontinentu), na nadmořské výšce, převládajícím vzdušném proudění, mořských proudech a mnoha dalších okolnostech.
Ale to ty samozřejmě víš, takže ti to nemusím vysvětlovat.
Tys do dávala do souvislosti s délkou dne, ta fakt soli nehraje.
Umím jen kousek Evropy, ale dost dobře.
Ve stejném pásmu jsou stravovací zvyklosti v Doveru a Calais zásadně odlišné.
Nechci si hrát na "vědce" ale klimatem do nebude.
Ale je to celkem fuk. Stačí to vědět a respektovat, přizpůsobit se. Nic jiného nezbývá.
Tak v našich končinách bude sendwič vždy něčím, u čeho se nesesedne pár přátel k debatě
No tak když nebude, tak nebude. Co já s tím.
Pro mě je chleba snědený ve stoje na horách, na lyžích nebo na treku, spolu s kamarády při přestávce, lahodná krmě.
A co s tím mám jako udělat? Mám kvůli tomu tahat do hor stůl, židle, sporák, láhev vína...nebo francouzskou kebarerii s hranolkama a sklenkou vína?
Ale do jsme úplně někde jinde, že jo.
Nikdo z nâs, o polední pauze, nevyrazí do hor, aby si s pár kamarády kousnul do chleba.
No do zme, Jindřichu:-))
Přesto mi hlava nebere, proč bychom se nemohli sejít v poledne nad sendvičem?
Něco tomu brání?
Nějaké předsudky?
Někdo to zakázal?
ne, je do fajn
jen pro některé z nás je poněkud nepraktické, o polední pauze si takhle użívat
Za-Lannuju, tedy do je když pod svuj prispevek pripojim svuj dalsi
Napadlo me, ciste nahodou, ze Sonu miluju pro spoustu veci a tezko vybrat jen par, a ted bych jednu vec zminil.
Nikdy nema potrebu mit posledni slovo
Otázka je jestli ona Soňa mlčí významně. :-p
Faktem třeba je, že u nás je za hlavní jídlo dne pokládáno to jídlo někdy kolem poledne.
Ovšem třeba už jen v té Anglii to zas tak striktně platit nemusí.
A tam, kde anglický zvyk zanechal své stopy, což je flák světa, se ty zvyky mohly zachovat.
Ale to z Evropy nepoznáš. To musíš kousek dál.
Jak psal Karel Čapek, v Anglii je jídlo formou potrestání člověka.
Muž, který mě v żivotě pomohl víc, než kdokoliv byl Ind, pan Dipak Dutta. Ne nějakou meditací, praktickými radami.
Ten viděl Brity v jiném světle než my.
Dožiji-li napíšu to.
Tak zrovna v tomto ohledu bych plošně o Francii nemluvila.
Možná máš tuhle zkušenost z míst, kam jezdíš. Já jsem měla možnost poznat místa na severu a mohu s tebou souhlasit akorát tak v tom, že ve 12:30 začíná zaměstnancům většinou polední pauza a odmítají se okrást byť jen o minutu.
Jestli si pamatuji, tak pauzička byla snad hodinu.
Že by se ale zcela běžně pořádaly každý den pohodové lukulské hody, to ani náhodou.
Buď snědí "sendvič" nebo salát anebo mají ta jejich polední meníčka složená ze 3 chodů. Ostatně ty 3 chody jsou nutné, protože od každého jídla je malá porcička a v součtu to dá jako náš "guláš se šesti".
Nicméně meníčka jsou dobrá - také jsme je využívali. Díky otvíračce (viz dále) ale až později odpoledne.
Co se týká té otvíračky hospod - v místech, kde jsem byla já - a nebyla to malá města - třeba St.Quentin, Sedan, Laon, Soissons apod. mezi 12:30 - 13h všechny restaurace zavřely a do 15/16h neotevřely, i kdyby si chcípal hlady na prahu. Nedali ani vodu.
Jen ve Verdunu u památníku měli přes poledne otevřeno - holt pochopili turistiku.
Měla jsem i možnost zažít v jedné francouzské rodině pravý "francouzský" oběd. Sešla se celá rodina. Kolik bylo chodů nevím, ale jen předkrmy byly snad 3. Celé to pak trvalo více jak 2 hodiny. Ne, tohle se s běžným obědem v pracovním dni nedá srovnat a malé "talířové" meničko je jen chabou náhražkou.
Tož francouzští zaměstnanci mají dlouhou polední pauzu a podobný benefit jako jsou u nás ty Stravenky. Tak proč by je nevyužili. Jednou za ně jdou do hospody, podruhé do Mekáče a potřetí, když je hezky a jim se chce, si za ně koupí sendvič a udělají si piknik.
Času na to mají habaděj.
Si projela fakt flák tý země, 14 dní si tam byla, p#ed 15ti ledy, teda jo, dokonce v rodině si byla, tobys to mohla vzít za Šmída.
. . :-)
Obědvá se od 12 do 15te, jo a polední menu musi mit každá hospoda ze zákona, večerní už dobrovolně.
Večer od 19 do 22, pak máš smolíka.
Výjimkou jsou velká města a turistické oblasti, tam se dá sníst ledacos celý den.
Na piknik na loď tě taky vzali?
Tam se žere celý den.
Vlastně něco se žere nebo popíjí při každé příležitosti. Lidé, co se moc neznají, nebi znají spíš jen tak "přes někoho" si dokáží dát hezky do trumpety, každý donese něco k jídlu i pití, dají to dohromady, a pak si to ochutnávají, kritizují a chválí.
Taky jsem přispěl, tedy jen nápoji.
Být připraven na společenskou konverzaci znamená být připraven na otázku "co vy u vás rádi jíte, jaká je vaše specialita?"
Příště už neselžu.
Hádej, kde teď sedím
(Che naśice fakt trochu zarazí, ale je to tak)
Vyprávěj mi ještě chvilku, jak to tu chodí. .
Za ty obrázky moc děkuji. Je z nich dobře poznat, že Frantíkovi ani za mák nevadí nandat si jídlo do krabičky:-))
Obávám se, že kdyby Frantíci koukali na tu svoji gastronomii tvým snobsky legračním způsobem, tak by tu svou haute cuisine nikdy neobjevili a světu neodhalili až tak, že je dnes na seznamu světových nehmotných kulturních památek.
Ostatně třeba síť McDonaldů je ve Francii druhá největší v Evropě a Frantíci tam běžně chodí a hojně jedí. Oni totiž nejsou snobové, co zavrhnou šmahem ruky z "ideologických", skoro se mi chce říct "lepšolidských" důvodů jakoukoliv novotu.
Právě naopak:-))
Si projela fakt flák tý země, 14 dní si tam byla, p#ed 15ti ledy, teda jo, dokonce v rodině si byla, tobys to mohla vzít za Šmída.
. . :-)
Obědvá se od 12 do 15te, jo a polední menu musi mit každá hospoda ze zákona, večerní už dobrovolně.
Večer od 19 do 22, pak máš smolíka.
Výjimkou jsou velká města a turistické oblasti, tam se dá sníst ledacos celý den.
Na piknik na loď tě taky vzali?
Tam se žere celý den.
Vlastně něco se žere nebo popíjí při každé příležitosti. Lidé, co se moc neznají, nebi znají spíš jen tak "přes někoho" si dokáží dát hezky do trumpety, každý donese něco k jídlu i pití, dají to dohromady, a pak si to ochutnávají, kritizují a chválí.
Taky jsem přispěl, tedy jen nápoji.
Být připraven na společenskou konverzaci znamená být připraven na otázku "co vy u vás rádi jíte, jaká je vaše specialita?"
Příště už neselžu.
A abych se teda vrátila k tématu. V neděli jsme obědvali Bářiny "bomby", ale taky jsem měla uvařené hovězí maso ve vývaru na další dny.
Dnes jsem k večeři na trošce másla osmahla nakrájený kus mrkve a pórku, zalila vývarem, krátce povařila - a do polévky narychlo vyrobila "Kaspressknödl". (Zdroj - i mnohých jiných receptů: www.kucharkaprodceru.cz )
Ne, to není "udělat si na jídlo čas".
Nicméně nevidím důvod, proč ve středu ve městě nesníst třeba v parku na Kampě svůj obloženej chleba, když to samé udělám v sobotu na lyžích třeba u Flájské přehrady a nikdo se tomu nediví.
Že si pak v obou případech ve vhodnou chvíli sednu a další jídlo vychutnám v klidu buď doma nebo někde v hospodě z jejich vlastního sortimentu (bez okusování zbytků svých krabičkových chlebů), je jiná věc:-))
Udělat si na jídlo čas?
Buď čas mám, nebo ne. Udělat si čas na sendwič je zvrácenost a úchylka, stejně jako "udělrt si čas" na Mc Donnalda nebo kebab.
Fast food vzniknul pro lidi, co si čas neudělají, nebo nemají.
Tvrzení, udělal jsem si čas na to abych v klidu sežral obložený chleba na lavičce je nepochopení.
Čeho?
Chceš větší důkaz, když purt nechápeš?
Na téhle planetě žije cca 7 miliard lidí. Nebo snad teď už mnohem víc.
Ti šťasnější z nich jedí podle svého.
Takže třeba ráno se nasnídají v kruhu rodinném, pak odejdou za svými povinnostmi, v poledne zdlábnou chleba na lavičce před fabrikou, školou nebo ofisem. No a večer se sezvou dohromady, často i více rodin a jedí v klidu beze spěchu.
Něco je špatně?
Moudrá slova.
Ti "šťastnější" jsou obvykle rádi, když mají co do hrnce. Posuzovat kdo je šťastný a kdo ne, je troufalé.
Ale zůstaňme na kontinentu.
Existuje jistá dělící čára, mezi "bohatým" severem a "chudým" jihem. A podobnou linii sledují i stravovací návyky - jak angláni te vymezují proti frantíkům: jíme abychom żili, nežijeme proto, abychom jedli.
A my jsme tak jaksi uprostřed, což je dost dobré.
Mě se líbí ten francouzský styl "užívání si żivota" ale byl bych slepý, kdybycn neviděl, že je to posouvá stále víc z tono bohatého severu na jih. Vżdycky je něco za něco, a půl světa v koloniích už na ně nedělá.
Mě také poněkud uniká, co je nesmyslného na tom, vyjít si při pěkném dni o polední pauze (dle zák. pr. 30 min.) do parku a na lavičce sníst svůj oběd připravený na studeno?!?
Uděláš si totiž právě čas na snězení toho oběda.
Protože je to zvrácenost a úchylka:-))
A přitom takhle tráví polední pauzy i Francouzi.
Jestli ono to nebude spíš tím, že v parku se naše Velká Perla neprojíždí :o)))
Ti Jindrovo Frantíci jsou prostě divní.
S'ils n'ont pas de pain, qu'ils mangent de la brioche !
Ona to ta Rakušanka měla popletený. :-)))
Já také žádnou dietu nemám :o)))
Prosím tě, kolikrát já tady četla, co všechno tvůj žaludek nesnese...?
Já mám jen omezený sortiment jídel, která je můj žaludek ochoten spást. Osobně to nepovažuji za dietu, ale když tak nad tím přemýšlím, jiným se to tak jevit může.
No vidíš, takže já jim v těch kavárnách vlastně nakonec ani nekecám :o)))
Ale abych se zase nedělala - občas si i dám něco z místní nabídky. Zákusky můžu celkem bez obtíží.
Půl života nestřídmého chlastaní to člověka fest rozhodí, natož ženskou.
Copak s vlastním jídlem - mě by zajímalo, jak by reagovala obsluha v kavárně, kdybych se jí zeptal, jestli by nevadilo dát si kafe z mojí termosky, aby mi přinesla jenom prázdný šálek se lžičkou :-)
Zkus to :o)))
Když to náležitě obhájíš a dáš si i něco z jejich nabídky, pak nevidím důvod, aby ti nevyhověli.
Myslíš jako: Doneste mi k tomu cukr?
No to víš, že mě ta třetí bomba láká (dvojka padla včera ke kafi), ale co mám dělat, když jsem v poledne byla ve městě a zítra tam budu zas?
Bomba se v lednici nezkazí, akorát musím teda odolat pokušení :-)
Dneska to jistila fazolačka s bramborama z bůčkového vývaru k večeři a na zítra tam ještě zbylo. Strava má být vyvážená...
Tak snad ta bomba do středy vydrží.
Vyvážená strava, do mi připomělo Honzu. Do nás velký śéf z Anglie pozval na oběd, kluci vybrali nějakou pizzerii poblíž, svinsky drahou, nóbl.
Honza brblal, že těstoviny nežere a placky pomazané kečupem tuplem ne, ale šel taky.
A v menu to našel: beesteak, snad půl kilový, "do něj du" řekl servírce. A ona jakouže si dá přílohu. Honza zase studovaj menu, a pak řek: "dejte mi k tomu pulku grilovaného kuřáta, ať to mám vyvážený"
Co do?
Dy máš asi rýmu, že?
Ne, sere se mi touch screen toho krámu
Joaha!
Do to je zajimavé, že době se furt něco sere:-))
Furt něco, to už je ten pokrok, budu muset koupit novej mobil, myslel jsem, že teď novou veszi Xperie vynechám, ale asi budu upgradovat. Trky má vyvrdlany to nabíjeci USB C, někdy nabíjí, někdy ne, člověk aby s tím vrdlal furt..
Je to jen stroj, o nic nejde, nebo debe to nějrk extra mrzí?
Tu vyváženost jsem myslela fazolačku (bílkoviny) po hranolkách s nugetama (tuky) v mekáči. Jsem ještě večer dumala, jestli nedat bábovečku (cukry), ale přišlo mi, že už toho bylo dost... :-)
Bábovečku dám dneska, však se to nemusí vyvažovat denně, stačí v globále za týden, ne?
:-) :-)
To snad radši ten currywurst, ale v Německu, a už i ve Francii to jistí spíš ten kebab. Ale z hajzlík bych v kebaberii v Německu nehledal a ve Francii raději nepoužil.
Mekáč je celkem dobrý "nabíjecí bod", jistota že bude zásuvka, tedy zatím nezklamali nikde.
A ještě by si mohla říct, ať jí to přihřejou a nasypou do tý jejich origo taštičky. Příborem se pbslouží sama.:-))
Tak v mekáči ti to nepřihřejí, ale jinak ti třeba jídlo pro dítě přihřejí kdekoli celkem běžně.
mikrovlnky na přihřátí čehokoliv jsou celkem běžné všude
ale dnes frčí snad raw strava, caparta nechte žvejkat kořínky, bude zdravej až do smrti
Tyhle nedocmrndlý hranolky, není to taky výsledek "bohulibého" snažení z Brusele? Onehdá jsem čet, že se komis (patrně z nedostatku skutečných problémů) zaměřila na nebezpečně vysokou teplotu při pečená chleba a smažení hranolků... někde vyšťourali, že vzniká nebezpečné cosi a prý by se konzument mohl otrávit.. kdyby tedy snědl na posezení tak asi 10 tun těch hranclí. Inu vopatrnosti není nikdy dost.
Žena říkala, že prý si mám vzít na večeři zbytek kačenky, že mi to ohřeje. Tak jsem to teď vytahnul z trouby a čumím :-D
..tak nečum a dej se do toho!!! ;-)
Jestli zbylo dost výpeku a doprostřed se položí jako nádivka dva skrojky chleba a jeden 13 stupňový Zlínský švec, tak proč ne ? :)
Praveze nezbylo :(
Nějak se to ohrivalo dyl a všechna stává se vyskvarila. I když stejně bych ten vypek neměl, nějak mi to nedává žaludek. Ale stejně si ho dávám, však blbě mi bude až zítra, no ne? :-D
Úplně nový typ cibulačky, sýr na plátku chleba. Zdálo se mi, že v ní bylo víno, ale číšník to popíral, tvrdil, že je to bujón jejich šéfkuchaře. Nejlepší model co jsem chutnal, Café Le Pré, Saint Germain, Paris
Když teda jednoduše, rychle a chutně, tak takto.
Překvapila mě k večeru neohlášená dcera. Jsem sama doma a lednice (chladnička) zeje prázdnotou.
Co teď?
Tak jsem vyndala z mrazáku předvařené středně velké krevety, co tam jsou už od Vánoc. Hodila jsem je na pánev na oliváč, hodně zprudka, až se z toho zakouřilo. Přidala jsem nasekanej stroužek česneku, malinko čili papričky, rajčata a hladkolistou petržel. Osmahla, zalila kapkou vína (nenašla jsem nahoře bílé a do slepa se mi nechtělo, tak jsem otevřela rosé), přidala oříšek másla na zjemnění a zakápla citronem. Prdla na talíř a na stejné pánvi opekla bagetku, namazala máslem, zasypala zeleným.
K tomu jsme dopily ten zbytek rosé.
Dcera vypadala, že se ke mě zpátky nastěhuje, ale povedlo se mi ji vystrnadit domů k milému:-))
Po krevetách jsem šilhala včera v marketu, ale při zjištění ceny v eurech mě chuť rychle přešla :o)))
Tak si odpustíš jedno kolečko mrkve a koupíš si krevety.
Tak to ani omylem. Navíc krevety se tady seženou snadno, ale víš jakou dá práci tady (a stejnou zkušenost mám třeba i v Německu a jinde v zahraničí) sehnat mrkev, která by byla aspoň trošku vzhledná k jídlu?!?
Všude jsou zřejmě zvyklí, že se mrkev používá do vaření, ale že by jí někdo požíval za syrova, to asi ne.
Hmm...hmm...mrkev a v zimě?
Ti nevím, ale pro koně bereme tu ze super hyper, která jim zbyde, a pořád je to pěkná mrkev, kde se dá vybrat i na zakousnutí za syrova. Mrkev se dá normálně uchovat přes celou zimu, buď v dobrým sklepě, ve velkým na to mají speciální sklady a na venkově ju můžeš jednoduše zakopat do země do t.zv. "krechtu". Otázka: "Mrkev a v zimě?" je asi to stejný, jak kdyby ses zeptala "Brambory a v zimě?"
Trochu mě to od děvčice ze Slovače překvapilo...
Jejdamane, ty neumíš chytit zajíce?
Vietor strašný duje
zajko je už na dne
kosa hrozná mu je
pani zima vládne
Hladom chudák padá
už je na pol mŕtvy
keď na lúke zbadá
v snehu kúsok mrkvy
"Mrkva teraz v zime?"
zajko čuduje sa
pozriem, uvidíme
a už hopsá z lesa
Zajko k mrkve hop- la
skáče o stošesť
keď v tom pasca sklapla
a môže sa zjesť
Pri nedeľnom mäse
len smutno sa tvárte
veď na pníku v lese
visí jeho parte
PS: Každopádně děkuji za sice poměrně zbytečnou, zato však vyčerpávající přednášku o uskladňování mrkve.
Ty asi ten ftip neznáš, viď?!?
:o)))
Mrkev byla dneska i k obědu.
Na kolečka nakrájené tři mrkvičky, podušené v menším množství syrovátky do měkka. Osolené, opepřené. Na závěr jsem do toho hodila čtvrtku Philadelphie s koprem a mrkvová polívčička byla na světě. K tomu včerejší houska a teď už tu jen vylizuji prázdný talíř...
P.S.
Mimiš má, samozřejmě, polívčičku jinou - s princeznovskou zavářkou :o)))
....zajímavé použití mrkve "za syrova" :-O
Včerejší fajná večeře, odpoledne za odlivu ulovená a posbíraná u moře – humr (lobster), plážovky (periwinkles), přílipky (limpets), a jako příloha mořský salát (sea lettuce). Francouz by plážovky a přílipky nejspíš podával na syrovo, já radši povařené. :-)
Ty škeble snad, kdyby to bylo vydlabaný ven z lastury, ale raka bych teda nedala :-)
Já si včera udělala českou klasiku: nastrouhala dvě brambory, do toho klepla vejce, sůl, majoránku, česnek a usmažila to na sádle... Ty brambory měly bejt aspoň čtyři a vejce dvě, ale co už.
V monarchii si někdy necháváme vozit čínu domů, skoro každej něco jinýho a pak ochutnáváme. Okusil jsem kousek krabího masa a nešlo vůbec rozžvejkat, takový žužů s rybí chutí.Tím moje éra ochutnávání mořských plodů skončila.
Tak to já zase mořskou havěť rád, obzvlášť tu co si sám pochytám, vyhrabu, natrhám :-).
Jinak krab má maso parádní, ale když se nechá v hrnci moc dlouho tak to dopadne přesně tak jak píšeš.
https://answers.yahoo.com/question/index?qid...
nejlepší mořská havěť je českej utopenec..
Jedině naprostý souhlas :-)
No jo, ale když k tomu přičteš i ten předkrm a přílohu, tak nevím, jestli kaviár nevyjde levnějc :-)
....a k čemu je k utopenci předkrm a příloha? :-/
Gordon Ramsay a mrkev pro Radke.
https://www.youtube.com/watch?v=2BwRQ4htkoI
dnesni obed moooc mnam!!! Na panve cibule a cukety,domekke,pridat ruzne koreni (ja dala kari,vegetu,alžirske koreni-nevim jaky nazev, trošku mouku stači 1 lžičku mouku hladku a trochu vodu. Krakonosske testoviny v Termomix vari. Mnam. Moje oblibene.
Upekla jsem americky kolač (vejce,cukr,hl.mouka,soda,olej,cokolada a jablko)
Tohle je opravdu rychlý a jednoduchý recept. Teď je to aktuální, sezóna medvědího česneku vrcholí a vajíčka jsou v akci pod korunu třicet :-) :-)
A jsou velikonoce a jaro!
Recept je na obrázkách.
Houstone, máme problém!
(Tahle věta prý nikdy z Appola nezazněla, ale já teď mám problém a oživuju cyklistické vaření).
Navzdory nepřízni počasí se mi rozbujela meduňka a míní mi zadusit zbytek bylinkové zahrádky.
Co s tím? Sušit, mrazit? Bude to k něčemu?
Nebo hodit na kompost?
Zasadit na kompost ?
Udělat sirup ?
Likér ?
Meduňkový ocet ?
Vysadit v místech kde nerada sekáš trávu ?
Sirup jsem už udělala, ale zdá se mi, že bylinka v tuto dobu ještě nemá dost vůně. Likér nevím, kdo by to pil:-))
A pomáhat ji v rozplevelování se mi nechce.
Ještě mě napadlo čistidlo, naložíš do octa a máš po pár týdnech dobrý přípravek :)
Obecně je to těžký, máš něco ráda a on je to chováním skoro invazní plevel, my máme podobný problém i s mátou, roste všude, ale... při sekání trávy jak máta, tak bazalka pěkně voní :)
Obráceně to mám s kopřivami a pampeliškou, prostě jsme je brali za čistý plevel a pak je začali jíst, tedy když jsou ještě mladé a " bez vůně".
S tím kompostem jsem to myslel tak, že je fajn když ti na ročním kompostu nahoře něco roste...
Nám hodně expandují i topinambury, myslel jsem, že jich většinu dokážeme " sežrat":), ale pokaždé nějaké uniknou .
Třeba tu ještě něco najdeš
https://bylinkopedie.cz/10-vyuziti-medunky/
Včerejší zátiší z mé lesní zahrádky, 18kg vitamínů, teď už jen pořešit kam s nima :-). Borůvek tu jsou teď tuny, keříky obsypané jako každý rok, a nikdo je tu nesbírá. O víkendu bylo příjemných 20C polojasno, večer buřty na ohni, za celé 2 dny jsem nezaslech jediného člověka.
Nesázím, neseju, nepleju, nekropím, nehnojím, jenom sklízím – takhle si představuju práci na zahrádce. :-)
Krásné borůvky! Tady u nás nerostou vůbec a na Vysočině už to dávno není co pamatuju z dětství, borůvčí jo, ale borůvky žádné.
Ale mám tady špendíky! Dělám z nich marmeládu bez šlupek a džem i se šlupkama, se skořicí a hřebíčkem. Žluté jsou mirabelky, červení mirobaláni. Zatím jich mám tak šest kilo, musím někde splašit další skleničky, mi je nikdo nevrací a kde to mám furt brat...
Dnešní dávka se chladí :-)
Nádhera :-). Já sklenky na marmelády úspěšně získávám z toho co lidi prázdné vyhodí – boxy se sklem na recyklaci strkáme na chodník před dům každý pátek a ty mě zásobují velmi dobře :-).
Jinak borůvky tady na ostrovach máme přímo výstavní, navíc taková kvanta jsem naposledy viděl jen ve Skandinávii někdy před 20 lety, ale tam sklizeň kvůli hordám komárů nikdy příliš velký požitek nebyl. V Čechách je to bída, loni mi kamarád posílal obrázek těch prťavých uschlých hnid co tam teď jsou – hodně smutný pohled.
V jorkšírských Penninech jich taky hafo a v některejch lokalitách se nemusíš v prudkým svahu ani moc ohýbat. Než jsem si tu báru2 zvětšil zdálo se mi, že flekuje výjevem z hospody Ale už nevidím jako dřív.:-)))
A nebaští je tam ovce? I ty totiž moc dobře vědí že tyhle modré kuličky obsahují vitamíny C, B2, B5, B6, provitamín A – karoten, a také množství minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík, mangan, měď, chrom nebo zinek, že mají pozitivní vliv na posílení zraku, pomáhají při šerosleposti, zlepšují noční vidění a celkově zostřují zrak. I to ví že umí snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zlepšovat pevnost a pružnost cév, takže pomáhají při ateroskleróze nebo křečových žilách a představují tak dobrý způsob prevence proti infarktu nebo mozkové mrtvici. A vědí i to že díky vysokému množství antioxidantů jsou ideálním pomocníkem v boji proti stárnutí, rakovině, cukrovce a dalším nemocem. :-)
Já tu mám své plantáže hezky uprostřed lesů, takže žádní vetřelci mi na ně nechodí. :-)
My chodíme s coklama kolem přehrady Scammonden a tam jsou tak prudký stráně, že jsem tam ovci ještě neviděl. Snad kus na jih, k těm obrovskejm rašeliništím, co je zakopaný ještě jedno z šesti zavražděnejch dětí z roku 1960 (cca). Našlo se jich pět, povraždil je manželskel pár z Velkýho Manchesteru. Dostali doživotí a jeden z nich ještě nenatáh ráfy. https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa...
Zítra bude kotrčová držťkovka.
Recept:
Najdeš kotrče...
...a pak už je to snadné.
No polívčička byla luxusní, to zas nemůžu říct:-))
Kotrčová dršťovka je blbost. Polévka z kotrče ano, to bych si také dal. Nechápu proč má někdo potřebu pojmenovávat jídlo ve stylu "Husí tofu stehno". Zdá se ti to moc obyčejné? Co třeba Kuttelfleckekrauseglucke Suppe?
Možná blbost, ale je to dobrý :-)
Byl jsem teď v pátek kolmo na Třeboňsku a jel jsem i jednou lesní silničkou u Stráže nad Nežárkou, u paty jedný borovice tam vždycky (už tak dvacet roků zpátky) roste kotrč. A zase tam byl, koule o průměru cca 20 cm. Byl jsem na kole, tak jsem ho tam nechal...
Ale no tak jo, no:-))
Tak to byla prostě kotrčová ala držťková.
Něco jako kuře ala bažant:-))
Nebo tofu alá husa?!? :o)))