Dobrý den , jsem naprostý laik . Kolo budu používa v podkrkonoší (sem tam kopec a polní cesta ) max 60-70 km za den, roční nájezd do 2.000,- km . Prosím o radu jaké krosové kolo vybrat. Mám tři vyhlídnuté . Děkuji i za další návrhy.
http://www.vseprokolo.cz/merida-crossway-100...
http://www.vseprokolo.cz/leader-fox-state...
http://www.newbike.cz/rock-machine-crossride...
je to v ceně okolo patnácti tisíc. Více se mi investovat do kola nechce . Předem děkuji za jakékoliv doporučení. Bohužel kolům nerozumím.
Asi jen v létě ,že? 60-70km za den moc nevychází na 2000km za rok. :-)
Patrně platí obě podmínky, ale neplyne z nich, že bude jezdit každý den. :) Ono by to nevycházelo ani na to léto, že?
Budu jezdit jenom víkendově za hezkého pocasi, proto jsem psal odhad kolik do roka - predpokladam ze to ma nejaky vliv při porizovani kola . Za den, pokud vyrazím tak max. těch sedmdesát kiláků . Vycházel jsem z rotopedu - tam mám ročně pres 3000km, ale už me to u televize nebavi, tak v pripade dobrého počasí chci přesedlat na kolo .
To máte neuvěřitelnou výdrž najezdit na rotopedu 3000km. To bych nedokázal.
To já jsem na rotopedu šlapal jak vůl a nehnul jsem se z místa...
Tak jestli to nebylo tím stylem :-)
Zkus jiný https://www.youtube.com/watch?v=1z3okpvCeQA
Jezdím trek (krosové) kolo a velmi často v podkrkonoší a tak vím, že nejde najet 70 km a potkat jen sem tam kopec :-))
Já bych bral meridu, má docela pevný rám s minimálním kroucením, použitelné osazení. Pokud se ti ježdění zalíbí a z podkrkonoší vyjedeš do Krkonoš a protáhneš trasy o pár km, tak beztak budeš brzo měnit komponenty za kvalitnější - pevnější, na to časem přijdeš.
Jen malé doporučení, pokud nemáš dostatečně velkou sílu v nohách a dobrý dech, tak si vyměň kliky s převodníky za MTB 22-32-44, kazeta 34 je dobrá. Hlídej si vytahání řetězu, zpravidla co se dávají na nová kola, tak moc nevydrží, tak ať si hned mizerným řetězem nezničíš převodník a kazetu.
Asi i to druhé kolo Leader For by šlo, jen by to chtělo dát kazetu 34.
Já jsem si na podobném krosu nechal vyměnit při koupi jenom malý převodník za 22 zubů, přehazovačka to zvládne a ani přesmykač nemá problém při řazení. Do kopců se to opravdu hodí.
Nebo se zamysli nad MTB 29", to je rozměrově stejné a budeš s širšími plášti moci do terénu, až na to dostaneš chuť.
Já bych byl pro tu meridu, ale ty kliky bych vyměnil za 48/36/26. Horské převodníky (Lelek) se mně osobně už zdají zbytečně "lehké", ale to je jen můj názor :-)
Na Labské opravdu nejsou potřeba, ale při výjezdu na Zvičínu, Vítěznou, Betlém nebo třeba k Poštovnímu dvoru nebo na Hajnice a další, tak ještě rád je bude řadit a pokud nemá natrénované kopce, tak si bude blahořeřit, že je tam dal :-)
Ne málo lidí i na horských kolech s těmihle převody a 26" kolech i v podkrkonoší slézají a tlačí.
Jinak volba převodů je samozřejmě každého věc a záleží na jeho fyzičce a hlavně dlouhodobějším výkonům.
Mám rád ježdění v kopcích a po horách a bez horských převodů bych jich musel hodně po svých a tak by mě to ani nebavilo, navíc po 70 km v kopcích si už občas v některých stoupáních ulevím nohám a nemusím se zbytečně dřít a ničit si klouby.
Taky doporučuju, občas (čím dál častěji) se hodí "kašpárek" 22/34. U mě stačilo vyměnit nejmenší převodník, takže má 48-36-22.
a já se dřu na nejlehčím převodu 30/32 ... je toto možný? :-)))
Asi jo, lidi dělají různé blbosti :-)
tak dík :-D
sice by pro mě bylo "řešení" kvůli lehkých převodům si tam dát mtb kliky, ale zas bych přišel o těžké převody na pronásledování náklaďáků... a nevím, jestli bych s převodem 44/11 dokázal ušlapat třeba 65 km/h :-)
Co ti udělali, že je tak pronásleduješ? Třeba by se to dalo léčit :-))
Rychlosti nad 55 už nezkouším, vyjimečně 60, samozřejmě z kopce. Vyléčil mě z blbnutí nečekaný boční náraz větru, kdy jsem byl rád za hodně širokou silnici a žádné auto, protože jsem byl v protisměru ani jsem nevěděl jak a když se mi to stalo podruhý, tak jsem to vzal jako hodně vážné varování.
zatím mi neudělali nic, teda až na občasné rychlé brždění. ale když za něma se tak báječně jede :-)
leda to chce vychytat nějaké pořádně naložené a ideálně nějaké starší vydání, co moc nejede. dneska jsem se svezl od domu skoro do práce za dlouhým návěsem, co vezl z betonárky jakési velké profily. naštěstí jel přes město jen 50. a na semaforech se rozjížděl báječně pomalu, měl těch kvaltů nějak povíc. asi půlky a čtvrtky :)
Ty jo! Kadence 166 - to je mazec jak v kresleným filmu, to už nohy splývaj do jednoho kruhu - jak vrtule u letadla :o)
no, asi by si to chtělo přepnout na km/h :-D
za náklaďákem se mi podařilo šlapat nejvíc něco málo přes 70, pak už to fakt nešlo, mám na to moc lehké převody :-D
Hoši, klid, tazatel chce jezdit 60-70km za den, ne za hodinu...
Pokud bych si měl z uvedených tipů vybírat já, tak bych vzal toho Leader Foxe. Je celkem čistě osazen Aliviem, které považuji pro uvedený rozsah použití za velmi slušnou sadu. A přehazovačka Deore to opticky posune do vyšší kategorie. Taky bych si nechal vyměnit převodníky za 22-32-44. V kombinaci s kazetou 11-32 bude rozsah převodů dobrý. Ale já spíše preferuji frekvenčnější šlapání.
Ahoj, já řeším stejnou otázku, se stejnými zkušenostmi .... a já pro změnu koukal po tomto ...
http://superiorbikes.eu/cz/kolekce-2015/cross...