Vím, že se dá ve nějakém obchodě nebo i amatérsky změřit jakási vzdálenost sedacích kostí, podle které by se mělo vybírat sedlo. Ale nevšiml jsem si, že by výrobci sedel tuhle vzdálenost uváděli. Jak tedy potom vybrat sedlo, i když by měl člověk tu zadel změřenou?
Změříš snadno. Vezmi kus vícevrstvého kartonu z nějaké krabice, polož na tvrdou podložku a zhruba v poloze a sklonu jezdce na karton usedni. Pěkně se s citem zavrť a zvedni. V kartonu budou dva důlky, jejich středy od sebe budou cca 110 - 160 mm daleko. To je ta podstatná míra.
Jenže, zatím jsem se s tímhle běžně setkal akorát u sedel Specialized a Sq-Lab.
To je právě ono. I když si to změřím nebo nechám změřit, tak mi to je k ničemu. A jen tak namátkou jsem na netu koukal na sedla Specialized a taky nic. Takže maximálně vybírat podle celkové šířky podle jakž-takž vhodného sedla.
Potom jedině zbývá vyzkoušet v kamenné prodejně. Teorie je hezká,ale i když se vybere sedlo přesně podle parametrů a sedacího testu,tak to ještě nezaručuje ,že bude uživateli vyhovovat.
Ale u Specialized a Sq-Lab se na to dá docela spolehnout, že to bude sedět.
Šířka sedel se uvádí, ale u některých značek jsem koukal, že to neznamená šíře sedacích opěrných bodů, ale celková šíře sedla i se zaoblením a to je k ničemu. Musí to být šíře opěrných bodů.
Já mám širší sezení, asi 155 mm, nedávno jsem si to opět ověřoval v jedné prodejně Spešlu a výborně mi vyhovuje jejich sedlo 160, na druhém kole - na treku mám sedlo Sg-Lab a taky to sedí, odjedu na něm v kuse dost km a bez větších potíží.
Podobnou odpověď mi poslal do schráky "davido", díky. Než jsem stačil odpovědět, tak to všechno zmizelo. Základní problém tedy je, jak vidím, zjistit šířku opěrných bodů sedla a to bude fuška.