Zdravím,
vím že vám další vlákno na toto téma asi už bude vadit, ale chtěl jsem to mít přehlednější a vlastní topic.
Sháním kolo s kterým budu moct jezdit silnice a cyklostezky, ale i polní cesty a lesy. Plánuji jezdit kopce - pomalinku nahoru a potom obezřetně rychle dolů :D.
Je mi jedno jestli bude kolo z bazaru nebo nové, protože mám kolem sebe lidi co mají kolo z bazaru a nestěžují si.
Určitě nechci, aby jste za mě hledali kola na bazaru (můžete :D), ale napiště mi aspoň, podle čeho poznám že je to kolo, které se pro mě bude hodit.
Limit max. 11000Kč.
Měřím 185 cm a vážím 90 Kg.
Díky předem všem za rozumné odpovědi.
Deset až jedenáct za kolo z druhé ruky je už použitelná cifra. U takového bude určitým vodítkem osazení podstatných dílů Shimano Deore, nebo Alivio (Deore lepší). Nejde jen o přehazku, tu cpali obecně i na totální šunky. Koukej hlavně po páčkách řazení (skoro důležitější, než samotnej šaltr), jaké to má brzdy, co je tam za kliky a převodníky. Ucelenější Deore nebo i Alivio už obvykle cpali i na slušnější rámy. Další kapitolou jsou vidlice, ale v tom byl i je docela hokej. Pokud i nový kolo není aspoň za třicet, tak se na osazení nějakou lepšejší vidlicí nedá spolehnout. Ale pokud nehodláš divočit, stačit bude víceméně každá.
A na ty pohodovky co předpokládáš možná spíš 29".
Jaký je rozdíl mezi 26 a 29''? Myslím v jízdě - né ve velikosti.
29 je trend. Jede to lépe,hlavně po silnici.
Jak jsem tak koukal tak častěji na bazarech vidím 26''. Snad to nebude problém. Koukám tak po mém okolí - Moravskoslezský kraj a že by tady toho bylo nějak moc na výběr, to ne. Asi budu muset pro kolo cestovat. :D Každopádně mě napadlo, jestli tady není někdo, komu bych mohl posílat kola, která by se mi líbila a on by mi je nějak ohodnotil atd. Pokud né, tak se s tím budu muset poprat sám.
Za 11000kč jsou pouze nic moc značky (nová kola) http://www.kolamorava.cz/jizdni-kola/horska...
Přes nerovnosti pojede snáz, roztáčíš sice o facku větší kola, ale když nehodláš krkolomně manévrovat mezi šutrama, tak v pohodě. Na lehčí terén (co na to mají, tak i těžký :-) v kombinaci se silnicí určitě lepší. Výhody horáce i treka.
No kamarád co jezdí tady v lese, v kterém plánuju jezdit mi doporučil 26'' ale hnedka odešel, takže jsem se ho nestihl zeptat jaký je mezi 26'' a 29'' rozdíl. Poptám se ještě proč zrovna 26'' myslel on.
V tom bude zádrhel. Záleží na terénu. A taky dost na jezdci.
Ale kolegovi jde o lehký terén, neterén. Jak jsem pochopil, potřebuje spíš treka, se kterým se nemusí bát přejet kořen, nebo vjet do hlubší trávy, písčité cesty atd. Tomu odpovídá ta devětadvacítka. Rozměrově trekové kolo s širšími plášti a lehčími převody.
Nemáš známý, který by měli horáce 29" na ozkoušení ? Osobní porovnání je vždycky nejlepší.
Nejspíše ne. Jedině že bych zkusil zajet do někam do obchodu kamenného kde by mě nechali projet. Uvidím zkusím se poptat.
Pokud polní cesty a lesy neznamená kličkování mezi kameny v těžkém terénu,tak bych šel do 29(nebo 27,5?)
Za ty peníze bude problém pořídit slušnější 29" kolo, 27.5 ani náhodou.
Nejsnáz se pořídí 26" kolo, je jich převaha a dost lidí z nich přechází právě na 29 nebo 27,5 a tak je prodává.
Nevidím v 26 problém. Může být
Právě na to koukám a všude je 26''. Ty 29'' začínají, někde od 13 tisíc a výše, se objevovat.
I tady je bazar :-) http://www.nakole.cz/bazar/2358-rock-machine...
To by byl asi dobrý kup, ale obávám se, že od 11.února po tom už někdo asi skočil... Zkus to, držím palce.
Mě tam poněkud zaráží ty 3 velikosti kola. To vypadá jako by prodával tři úplně stejná kola v různých velikostech.
jj, byla by to asi náhoda, 26" bude na jistotu a můžeš si vybírat.
Ještě mě tak napadlo, posílání kola na dobírku je asi blbost že, když se na něm nesvezu apod.
Můžete mi doporučit nějaké bazary, na kterých bych měl hledat? (bazos.cz, cyklobazar.cz jsem už koukal a budu dále koukat)
Koukni taky na http://www.bike-forum.cz/bazar.html
Nehorázně mě štve, že jediný důvod proč si např. nějaké kolo nemůžu půjčit je ten, že bydlím přes celou republiku na druhé straně. No co už, budu muset čekat a hlídat.
Co říkáte na toto?
Vidlice: RockShox Tora SL Solo Air, lockout 100mm
Řazení: SRAM X-7 Trigger,3*9
Přesmykač: SRAM X-7
Přehazovačka: Sram X-9
Kazeta: SRAM PG-950, 9 rychlostí, 11–32 zubů
Kliky: Shimano FC-M521-L 44/34/22 zubů
Hlavové složení: semi-integrované, rozměr 1 1/8"
Představec: Felt, slitina Alu
Řidítka: Felt oversized, Alu, šířka 640 mm
Brzdy: Avid Juicy 3 Hydraulic, 185/160 mm
Kola: Mavic XC-117, 32 děr
Pláště: Schwalbe Nobby Nic + Michelin XC DRY II
Sedlovka: Richie comp
Sedlo: Felt „RXC“ Race
Barvy: matná cerna/cervena
Velikost: 19.5
A ještě dotaz. Jak zjistím jestli není kolo kradené?
Dost slušné parametry.
Pokud nemá nákupní doklady, tak že není kradené na jistotu nezjistíš, nech si podepsat prohlášení, že je ve vlastnictví prodávajícího a není kradené.