Včera jsem zakoupil krásné modré (´... modrá je dobrá ...´) brašny.
Doma navěsil na kolo, dvakrát šlápnul a ... dneska je vrátil. Mám botky číslo 48 a patami jsem o brašny (prázdné) brnkal. Byly-li by plné, byl by to asi dost "vopruz".
Já jsem si prohlédla všechny brašny. Nakonec modré se mi zdály nejlepší. Na všech mi něco vadilo, takže i kdybych brašny neměla, v Lidlu bych si nevybrala.
Také sem se byla na brašny podívat a nakonec se rozhodla, že je vlastně nepotřebuji...
Jste šťastné holky. Tahle nakupovací mánie je příšerná.
Já brašny taky vlastně nepotřebovala. Ale ty šedé se mi zdály být takové městsky civilní. Noťas a nějaké ty papíry se do nich vejdou. A když budu potřebovat přes den lodičky, taky se vejdou. Navíc po městě člověk moc neskotačí, tak by to ty závěsy mohly udržet.
To byl můj myšlenkový pochod, když jsem je kupovala.
No a doma jsem začala hartusit, že musím i na Prahu přemontovat svůj samonosný nosič na sedlovku za klasický nosník.
Přihnala se dcera, prolítla bytem, sežrala co viděla a pravila: Jé, mami, ty jsou skvělé na bruslení. Jedna brusle do pravé, druhá do levé a tradá na Ladronku.
A jsou fuč. Brašny i dcera:-))
Mimochodem jsem při té příležitosti objevila, kde je moje skvělá zadní blikačka, co ji hledám už od zimy.
Na jejím kole!
Když nám barákem prolítne mladší dcerunka, také pak mezi sebou hledáme a vyměňujeme...
Ona se nějak nezabývá tím, co si u koho ve kterém patře vezme a kde to ponechá.
Jednou jsem měla snahu jí na to upozornit, ale opáčila, že je u nás jen na "návštěvě", takže si to hodlá užít, což znamená, že nebude nic uklízet :o)))
Jo a komu tam asi nosí věci...
To je - "hele, když už máš tu tašku, vem mi peněženku, a dej k tomu i doklady, a tady jsou klíče od auta, a nemáš tam náhodou kapesník?!?..."
Kdyby záleželo jen na nás, tak žádnou kabelku nenosíme :o)))
No no. Tak přesně tythle věci, které jsi zmínila nikomu nesvěřujeme, ani manželkám ne. Teda snad krom toho kapesníku. A i kdyby, tak nač mít těch kabelkek padesát?
Otázka, jestli je to brašnami- může to být nosičem a také geometrií kola. Některá kola zkrátka nejsou dělaná na nosič s brašnami - zejména sportovní a závodní kola
Spíš bych řekl, že to bude těmi jeho ploutvemi :-)
Pokud se tady jenom nechvástá ;-)
Vzal jsem ty šupáky na milost a koupil tři kladky do předsíně, pumpičku k městskému kolu a nářadí. To nářadí jen kvůli trnu k nýtovačce, na mém se trn ulomil, ale naštěstí se dá vyměnit právě za ten lidlácký... Už je přehozený.
Koupil jsem dvě okurky, krůti prsa, a jahody v plastové vaničce.
Lidl je jen "kamenný" obchod dx.com a ostatních čínských lowcostů, s tím že je asi o 15 procent dražší.
Kvalita vietnamské tržnice.
Obchod, který prodává v jednom regále mrkev a v druhém cyklodresy jiný prostě být nemůže.
Nejsme tak bohatí, abychom kupovali cyklohadry v Lidlu, soudím.
To jsem zrovna tenhle týden přemýšlel když jsem v lidlu koukal na chatoneaux d pappe jaké asi je. Jestli také maji frantici kategorii da sa, nedá sa, do prahy da sa.
Kdyžjsem ještě víno pila, tak jsem v LIDLu vína kupovala. Zejména při těch akcích se tam dalanajít dobrá vína. Nebo mě teda chutnala.
Mne svyho casu chutnala bowle, plechovka za bura obstarala slusnou spicku. Ale vyrost jsem z toho.
Plechovka za bůra?!? Člověče, to je už hodně dávno. Já ji pamatuju asi za 10 Kč.
Ale dobrý kompot to byl, to je fakt :o)))
Děvčata, která se chystáte zítra na slet, mají pro Vás v TESCU 30% slevu na vybavení ...
http://www.floowie.com/cs/cti/15-09-reg-cr/#...
(pokud se Vám nezobrazí, listujte na stranu 26)
Co solární nabíječka? http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action... Máte někdo zkušenost? Je to nějaké podezřele levné.
LIDL ´staříkům´ a ´stařenkám´ nabízí:
http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?id=514
Mluvící osobní váha, to je skvělé, já na ten display pořádně nevidím a když se skloním, tak zase pokazím měření. Potřeboval bych také mluvící tachometr, jen nevím co budu dělat, až ještě ohluchnu.
... a obouvač ponožek jako velmi tvrdá konkurence všem ´fitkům´, výživovým poradcům etc. ...
Ve špitále mě holky fyzioterapeutky naučily natahovat fusekle pomocí ručníku. Je to někde v gůglu. Už sis koupil ten nepromokavej potah na matraci?
... co půl roku měním slámu. Nevěřil bys, jak voní a jak příjemné (proti všem těm pěnám) je ležení
Ale věřil. Já to v přijímači dotáh na vrchního nacpavače. Nebylo zbytí, žold sedm pětek, krabička starťáků za čtyřku, pivo za 1,70. Sušit hubu se mi nechtělo.
To ste si vážně ještě nacpávali slamníky? Myslel jsem, že to skončilo dřív a pak už byly slamníky šité. Jak často se měnili slámu?
Jo, jo, to byla doba silných cigaret Partagas a ... a ... a jó, vlasně Ligeros se jmenovaly ty delší
Dnešní kuřáci vědí kulový, co je zle ...
Ligerosy byly kubánský, silný, ale čajíček proti gauloiskám, to byly největší trhače plic. Dnešní čuďáci si myslej, že to byl nějakej med, ale nebyl. Hrdinství to bylo, protože jsme zachraňovali francouzský tabákový dělníky před propouštěním. A odměna? Zakázat kouření v hospodách, to jsme to dopracovali. :-(
Dyk já to ještě furt mám ve fejvrits! http://zdravi.e15.cz/clanek/sestra/aplikace...
Mluvící váhu ani omylem. Ještě aby mi někdo každý ráno říkal, kolik vážím :o)))
Ledaže by mi vždycky řekla tolik, kolik chci já :o)))
zrcadlo,zrcadlo,řekni ty moudrejší,kdo je v zemi zdejší.........
Očekával jsem v nabídce inkontinenční cyklovložky. A oni mají jen ukecanou váhu. Stejně je to k prdu. Na číslíčka blbě vidím a v uších mi píííská...
A váhu s morseovým dekodérem jsi už zkoušel? Vybliká ti to čísílka v Morseově abecedě (akorát že v hebrejštině - bacha, pozadu ...)
8-)
Tak taková může klidně i mluvit - ať si klidně tytátuje jak chce :o)))
Nojo, dyš ty ´si chodila do ´Pionýra´ a ne ke skautům
To jsem sice chodila, ovšem morseovku jsem se tam naučila a uměla jsem jí dóoost dobře.
To bylo ovšem před "revolucí". Dochovalo se z těch znalostí něco až dosaváde?
Mnoho :o)))
Už několikráte jsem psala, že my jsme měli víc než rozumný vedoucí, takže já i ostatní děti z naší školy na pionýra vzpomínáme velmi rádi a naučili jsme se toho hodně.
Synovec a neť chodli do PO SSM někde na Vinohradech a dodnes vzpomínají ´s láskou a uznáním´ ...
Jak je vidět, "skupinových" vedoucí, kteří měli mozek, bylo víc :o)))
No jó pani, ale bylo to za komunistů, tak to museli být nějací ilegálové/nebo disidenti ...
Nebylo to jednoduché.
Samozřejmě museli být splněny požadavky shora a vždycky se vědělo, kdy má přijít kontrola na "oddílové schůzky".
A vím, jakou práci také dalo vymyslet název pro celotáborou hru a zpracovat náplň "nahoru" tak, tak aby to neprovokovalo a přitom se pod to schovaly úžasné 3 týdny.
Když se chtělo, tak to zkrátka šlo. Navíc u nás se asi dala dohromady skvělá parta lidí.
Ale neboj, škodiči byli, né že né. Pan školník a pančelka Jiráková to byli spolehliví donašeči, takže před nimi bylo nutno mít se obzvláště na pozoru :o)))
Škodiči byly leckde. Dělal jsem v rámci Svazarmu počítačový kroužek (byla to menší pakárna než pod PO/SSM) a minimálně 2x do roka mě z okresu upozorňovali, že už tam zase byla skupinová vedoucí PO ze spádové ZDŠ dávat stížnost, že prý neděláme Partyzánský samopal ani soutěž O zemi, kde včera snědli to, co měli sníst až zítra.
Tož my si založili vlastní ZO SSM v pěti lidech a bylo po ptákách. Jednou po nás naše nadřízená složka chtěla účast na brigádě na vyčištění zarostlech tribun na stadecu na Srbské před spartakiádou. Naklusali jsme, vyfasovali motyky, dostali přidělenou terasu a za dvě hoďky jsme jim ty motyky vrátili a šli po svejch. Od té doby o nás nechtěli slyšet, bo jsme jim tam pokazili normy a ti ostatní tutéž plochu na osobu dělali až do večera...
Až do rozpuštění někdy v osmdesátym roce, kdy se poslední dostal na VŠ, jsme už jen jednou za rok chodili na oblast vyfasovat členský známky. Každej jsme měli funkci a podle potřeby ve funkcích rotovali :))
A Svazarm byla taky dobrá zašívárna. Jsem tam chodila praktikovat na vejšce, abych jako strojař aspoň viděla soustruh v chodu. Kluci měli autíčka, já dělala mechanika a dokázala jsem rozmlácenou formuli přelaminovat do měsíce tak, že ju nikdo ani nepoznal :))
Občas se v těhle mládežnických organizacích člověk naučil něco pořádného. Rád dávám k dobru historku jednoho člověka, co vyprávěl, že se jako kluk v Hitlerjugend naučil chodit každý den na nějakou procházku a dělá to dodnes.
V klubu přátel sovětského filmu jsem se naučil chodit pravidelně do kina. Ale protože většina sovětských filmů byly děsné ideologicky laděné pitomosti tak v tom nepokračuju.
Když už ukecanou váhu, tak ale se stupidníma hláškama Lišky, nebo stylizovaný do Pohlreicha. Takový povzbudivý shrnutí stavu aby to bylo...
"Nežer, prase tlustý !" "Já se z tebe pos..u, stejnejch 120 jako včera..."
Od 18.6. nabídka pro "jednosměrné" cyklisty
http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action...
Regenerace domácího cykloparku teď bude ještě jednodušší ...
8-(
To jako že bychom mohli těm autům v protisměru bruskou vylepšit lak? :D
Obrázkový slovník nemá chybu :o)))
http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action...
Vzal jsem (pro jistotu) dva, bohužel se neshodují
(ani desky nejsou stejné ...)
Včera jsem si pořídila, sice nevím zatím ještě na jaké cesty, lidlácké ShowerGely vhodné i na vlasy a podařilo se to v barvách zvýrazňovačů, které se mi válejí na špajzce.
A k čemu to je dobrý, krom zachycování prachu? Dá se to alespoň namazat na chleba? :-)
To se ti to rejpe, když se češeš jednou za měsíc strojkem na pětku...
Kdo!?
Já!?
No to ani náhodou, 3 mm stačí (+ dýl vydrží než ´obrostu´ ...)
Jaké rejpe, jen se ptal k čemu to je když to je vhodné i na vlasy :-)
Jaký to má objem? Praktický cestovatelský?
300ml. Praktický cestovatelský :)
Na ty naše tří až pětidenní výlety stačí ještě menší. Měla jsem maličká balení z DM drog. teď plastové lahvičky z Ikey a přeleju si z větší. Pilotovi pak musím namluvit, že je to univerzální (i pro chlapy). Každé deko je dobré, na tandemu máme společnou jednu brašnu vzadu a jezdíme téměř nalehko, zatím bez stanu. Třeba se k ježdění natěžko taky dopracujeme, vozík už máme :-).
A je to tu tady zase - ve čt 9.7.
http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?id=554
A jako vždy, stavím se tam - pro nanuka a sýrový rohlík (speciálně v Aši)
Většina ledňáků a zmrzlin v Lídlu jsou fakt luxus, zejména v porovnání s tuzemskými namrzlými předraženými špejlemi.
A to si nejsem jistý, s přihlédnutím na nedávné články srovnávající stejné potraviny tady a v zahraničí, jestli ty zmrzliny v německém Lidlu nejsou lepší než v českém, neboť v českém Lidlu jsem zatím nikdy nebyl, mám ho trochu z ruky.
Ale na druhou stranu tvarohového Míšu v Německu nekoupím.
Podle mých chut'ových poznatků jsou v německém a tuzemském Lídlu stejné. Mají tam ledňáka (i u nás), kterej je v podstatě totéž, co Míša, akorát stojí asi polovic.
Nutno dodat stejný jako tehdejší dobrý Míša. Dneska bych ten humus nevzal do huby vyrobce je nejveritelne hovado!
...a tráva byla tehdy zelenější. Vzpomínky matou. Krapet jsem se tehdy motal v potravinářství a dobře si pamatuju, jaký humusy se do čeho dávaly i tehdy. Akorát že nebyly vypsaný na obalu a neservírovali ti to na streamu.
Vzpomínám, že před několika rokama dTest porovnával nějakou zmrzlinu a jogurty, které jsou k sehnání v Lidlu u nás a v Německu, s výsledkem, že složení jednoho a téhož produktu v německém Lidlu bylo kvalitnější než v Lidlu českém. Lidl to tenkrát vysvětlil tak, že požadavky českého zákazníka jsou jiné než toho německého...
A pokud jde o ty potraviny za socialismu a teď, tak namátkou jenom jeden příklad: čtvrteční MF Dnes před 2 (nebo 3) týdny uvedla složení salámu gothaj a ještě jednoho (myslím že šunkový) v sedmdesátých letech a nyní. Obsah masa v těch socialistických byl řádově o několik desítek procent vyšší než v těch současných.
Jde o to, jestli má dneska good-háj jednotnou recepturu, nebo ne. Tehdá byla a dneska už třeba u špekáčků taky stanoví minimální surovinové nároky. ten salám bude ale asi volnej, protože jsem viděl i ochutnal v hodně rozdílných cenových i chuťových relacích. Asi si to chce rozumně připlatit a dá se koupit minimálně tak dobrý, jako tehdy. Však nebejval zas úplně zadara. Když ale dneska leckdo kouká akorát po co nejnižší ceně (nemyslím tebe, obecně), tak se pak nemůže divit obarvené mouce a trošce drůbežího separátu.
Ono to souvisí s tím, že:
a) dneska jsou lepší prostředky na to, jak to šidit, prostě tenkrát nebyla ta technologie náhražek na takové úrovni bez ohledu na právě vládnoucí režim. Přeci jen věda dělá pokroky.
b) třeba sojová mouka by se musela dovážet za devizy, takže byla vlastně obtížně dostupná.
Obdobně jako ronda jsem viděl pár potravinářských provozů a žádné iluze jsem si neodnesl. Navíc jeden z mých příbuzných dělal v kladenském masokombinátě.
Zrovna se sojou žádný problém nebyl. Ta se dostala i do maloobchodu a byly i tehdy nějaké nesmělé snahy ji mezi lidi víc prosadit. Že se v nějaké formě dostala i do průmyslu je nasnadě.
Běžně se v potravinářském průmyslu používaly různé zlepšující a podpůrné prostředky, které byly naopak už během osmdesátých let korigovány a pak i zakázány, nebo nahrazeny.
Z echt zvěrstev (i když neškodných) mě tehdy nejvíc pobavila náhražka (asi rozinek) ve vánočkách - kandovaná mrkev. Inovace jako prase, kupodivu se to neujalo :-)
sojové boby jsem pěstoval na zahrádce. nic moc plodina, v lusku dvě kuličky a sláma z toho docela blbě hořela a v kompostu to vydrželo tři roky bez změny kvality. ale v polívce to nebylo tak špatné po uvaření. S kupovanou je míň práce.
Osobně nekupuju "české" potraviny jenom proto, že se ohánějí tradicí. S dřívějšími produkty mají pramálo společného. Navíc čím jsou víc a víc předraženější, tím jsou víc ojebaný" Hašlerky jsou čím dál menší, Miňonky, Deli tyčinky apod. se nedají žrát, do Tatranek rvou aromatické náhražky )arašídové), majonéza Poličanka (honosící se nápisem klasa) dokonce neobsahuje vejce, čokolády Orion jsou jeden velkej, těžce předraženej humus, ledňáky jakbysmet....
ale to je dáno trhem, český zákazník to tak chce.
Já kupuju polské maso a uzeniny už jen v Polsku a v obchodech kam chodí nakupovat poláci. To co chce český zákazník je aby to bylo lacné a aby toho bylo hodně. Pak z toho vznikají takové sračky co vedle masa ani neležely.
Asi tak nějak. Nemůžu chtít za 50 korun kvalitní masný výrobek. Taky si tady pokud to jen trochu jde nekoupím nic z Polska, ale když tam jedu, tak bez problému si jídlo koupím a zatím vždy dobře.
Poslední a jediná "cyklověc" z Lídlu, kterou používám, je montážní stojan. Jo a ještě pumpičku...
Škoda, že nemaj pedály (když už po několikátý prodávaj cykloboty). Začíná mí v nich podezřele lupat, zvlášť při delší jízdě. Po sedmi letech už asi budou mít nárok na výměnu :o(
http://www.lidl.de/de/profex-halbclippless...
Jo, takový nějaký by mi vyhovovaly. Kouknu na e-šopy (nemusim je mít za každou cenu z Lídlu) a zítra u nás v kl-sportu. Dneska bylo to cvakání při návratu z vyjížďky už otravný, ovšem na funkci to vliv nemělo :o)))
A je to tady zase - v po 24.8.
http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?id=589
Bude sprej na duše i reflexní tyčinky do drátů.
Koukám, že toho bude spousta, díky.
To máš takovou spotřebu tyček do drátů?
Při zaprášení se nemusí vyhazovat, opravdu se dají v saponátu docela dobře umýt :-)
Copak mytí, na to dost kašlu. Ztrácím je :o)))
A přibyla nám další vozidla - 2 vozíky :o)))
Ztrácíš? Divné, mám ty samé a dobře drží. Za ty roky jsem neztratil snad ani jednu. Některé se už pomalinku začínají loupat, tak průběžně při mytí kola (2 x do roka) vyměním tak 2 tyčky za rok.
Netuším, jak to dělám, ale sem tam zjistím, že prostě nějaká chybí.
Ty tyčky jsem ale zmiňovala hlavně kvůli tomu, že se na ně někdo nedávno ptal.
Může bejt, že na tebe má někdo pifku a pomáhá ti od nich.
Tak to by fakt musel bejt slušnej magor. Mám je dost ošúchané... Řekla bych až zaprasené :o)))
Takových je. Zrovna před hodinou. Čekám na tramvaj, očumuju a najednou odhadem dvacítka, pisatelka SMS padá přes kolečko kočárku s ročním miminem. Mobil na sračky, dobře jí tak.
Zas jen nanuky a rohlíky se sýrem...
Nebud' takovej zapřísáhlej odpůrce, za ty prachy se to přece vyplatí i vyhodit..;-)
Tak jsem tentokrát akci pro cyklisty prošvihla díky chřipce. S tou horečkou se fakt nedalo.
Dneska jsem se šla podívat, co zbylo - hadrů fůra, ale překvapivě zmizely všechny spreje na opravu pneumatik.
Nezbyly ještě nááááhodou někde v LIDLu u vás?!?
Třeba v Hořicích bys jich nakoupila doživotní zásobu i pro vnoučata...
Sice mířím v pondělí do Nového Města nad Metují, ale Hořice jsou přece jenom trošku z ruky.
Nebudeš tam mít cestu?!?
Můžu se podívat i tady, v Hradci. V Hořicích jsem se jen stavoval pro nanuka, tak jsem to tam zahlíd.
A cože je to za matriál, že na tom Praha tak jede ? ;-)
Já nevím, ale mě se s tím pneumatičky opravují velmi dobře.
Kde je v Hradci LIDL?!?
Tam bych se cestou na sever mohla v pondělí zastavit, pokud teda není na odvráceném konci.
Ještě se podívám v Pardubicích, přes ty pojedu.
V Hradci jsou hned tři
http://www.mapy.cz/s/kWg1
Lidl v Hořicích nebrat , to je nejhůř zásobený Lidl v okolí . Mám to tam nejblíž , ale když chci něco z letáku pro cyklisty , jedu radši do JC , nebo HK , tam mají snad vždycky všechno , a to se týká i jiného zboží .
To máš takovou spotřebu? :-)
Z návštěvy Lidlu se začíná stává skutečně adrenalinový sport:
https://www.youtube.com/watch?v=pdFI_ruKUNQ
Zajímavé - skoro jsem tam neviděl mužského, to jsou tam jen "moderní" ženy.
No to je mazec :-))
Co tam rozdávali tak úžasného?
Zimní prošívané bundy ;-) Dokonce se to dostalo i do včerejších hlavních zpráv v bedně, už nevím na které stanici :-)))
Tak jsem kouknul do toho jejich letáku, o co vlastně jde. Zázrak za šest stovek. Vzhledově docela děs běs, kvalitu a vlastnosti v mrazu snad ani nechci domejšlet (z prdu kuličku těžko uválet).
Co ale bude nejlepší, až se tyhle manekýny z Lidlu sejdou po ránu na zastávce autobusu, pěkně jednotně přioděné... :-))
Mínus... někdo zdejší si bundu koupil a teď mu to došlo ? :-))
Nachomejt jsem se v Kaufáči k nějakému "akčnímu" cukru. Chudák skladník paletu dotáhnul jen na půl cesty od skladu k regálu, pak rezignovaně utek opodál a sledoval tu zkázu. Hrubým odhadem tam zůstalo na paletě takových nejmíň padesát rozervaných a vysypaných kilovek (bez nadsázky).
Párkrát jsem pozoroval důchodkyně, kupující akční vejce. Otevíraly desítková balení a měnily podle jejich názoru vejce malá za zdánlivě větší. Bylo u toho vaječnýho regálu dost kluzko. Radost pohledět. A viděl jsem to nejen v Kaufu.
Nejsem tak bohatý, abych každý rok pětkrát nakupoval cyklopotřeby v Lídlu....
To je přeci maximální luxus mít za rok pětkrát stále novou věc .... který miliardář to má :-)
Ne všechny věci od nich jsou blbý a nedá se říct, že nevydrží. Jiná věc je, že občas nevědí, co dělají, takže ty věci podle toho vypadají (střih atp.). Nakupovat je tak třeba s rozmyslem.
Samozřejmě jejich věcmi a značkami neoslníš, takže na předváděčku to není. Stejně tak to nejsou věci pro profíky. Na druhou stranu kolik je třeba na tomto serveru cyklistických profíků nebo jezdců, kteří o servisu opravdu něco vědí a kteří na kole opravdu něco za rok najezdí? Tím "něco" nemyslím umět spravit píchlé kolo a najezdit za rok 2-3 tisíce km.
Hele neštvi, +-2000km je moje maximální roční rekreační porce :-) Jenom během MÉ sezony, čili asi tak od dubna do září... Jinými slovy když je jenom hezky, a nemusím se balit do "dlouhých" aby mi nebyla zima ;-)
A kdybych sem napsal kolik jsem toho najezdil za poslední 3 roky, tak mne snad už rovnou vyloučíš z cyklistů jako takových :-)))
Mě by za letošní "nevýkon" rovnou zakázal kolo používat :o)))
Jak ho neznám, domnívám se, že je tolerantní. Že by ti uznal ´objektivní důvody´, mezi které patří jaro, léto, podzim a zima ...
To možná jo, ale moje důvody jsou vnučka a helikobakter a to nevím, jestli taky platí :o)))
Nebylo to míněno tak, že kdo najezdí X, je někdo nebo patří někam. Reagoval jsem jen na předchozí příspěvek tím, že výrobek pro běžné lidi není nutně špatný tím, že je pro běžné lidi a ne pro náročné.
Prostě když se odfiltrují nepovedené věci, tak zbytek může být smysluplné koupit, protože musím posuzovat poměr cena - výkon.
Kvalitní věci ze specializovaných obchodů jsou svými užitnými vlastnostmi jinde, ale jsou jinde i cenou, přitom většina české populace na kole jezdí, ale její cyklistika nutně nejvyšší kvalitu nevyžaduje. Tím samozřejmě nikomu nebráním v tom, aby si maximální možnou kvalitu dopřál a to z jakýchkoli důvodů.
Třeba těch, že ta vyšší kvalita pak vydrží fůru let, nerozpadne se při pravidelným prosolování a praní, neprodře se, nestratí vlastnosti a tvar. A nemusím pak tím pádem furt vyhlížet akce k opakovanému dokupování předčasně opotřebených věcí, zas a znova za "výhodnou" cenu. Určitě svejma hadrama neoslním, ale i po osmi sezónách (prům. 6 tis) kromě obměněných fuseklí a rukavic mám zbytek původní. Ale ne z Lidlu.
Ale tvoje řešení (nikdo ti ho nebere) nemusí být pro ostatní cyklisty ´to pravé´
(z důvodů finančních, ročního nájezdu, spektra volnočasových aktivit)
Já vím, fůra lidí si taky potrpí na to, mít každý rok věci nové, neokoukané. A na to je zbytečná nezničitelná kvalita. Asi jsem ještě nějak trefenej tím minulem z čas babiček a prababiček, kdy nábytek byl na celý život a porcelán na tři generace...
Kvalita věcí z LIDLa je na úrovni.
Mám cyklokraťasy už minimálně 10 let, každý rok v nich 2 - 3 krát vyjedu a jsou stále jako nové!
A oblékáš si je, nebo je vozíš v báglu jako rezervu? Já si tam koupil víno a čekám, až z něj bude archiv.
Našel jsem ve sklepě po zedníkách archivní pivo (víno má na flaškách prach, pivo maltu). Nechceš ?
z krabičáka archiv neuděláš ,)
A to je právě ten omyl - v LIDLu můžeš koupit docela dobrá vína. Pravda, archiv z nich neuděláš, ale s krabicákem se také srovnávat nedají.
jj, však sem nedávno někdo dával leták německýho Lidlu s litránkem za lidovejch 350 éček :-)
už jsem to našel http://www.nakole.cz/diskuse/20083-co-vas...
To bylo za sedmičku, ne za litr.
To by ses divil. Přeleju ho do flašky od archivu a nestačím návštěvě dolejvat. :-)
Cyklooblečení není na delší dobu, pokud v něm jezdíš denně. Ano, pro hobíka, který se rád ukáže, je Lidl špatná volba. Pokud ale jezdíš denně například do práce, určitě nebudeš jezdit v gatích za tisíce, protože s vysokou mírou používání přichází i vysoká frekvence praní. A na praní jsou moderní a zejména funkční látky háklivé.
Při každodenním ježdění na krátkých trasách nevyužiji plně výhody drahého značkového oblečení. Když jsem jezdil v riflích, nevydržely kontakt se sedlem a rozpadly se. Naopak cyklogatě z Lidlu to vydrží.
Těch 5 km denně tam a zpět udělá za rok dobrých 2500 km, což leckterý zdejší přispěvatel neujede za rok ani celkem. Je to za každého počasí včetně sněhu a břečky. Do toho nemá smysl tahat drahé cyklokalhoty. Na těch 10 kilometrech denně jejich výhody nevyužiji, ale životnost delší nemají. Proč tedy platit násobnou pořizovací cenu?
Není to o výdrži, ta se moc neliší. Takové zmetky, aby to nevydrželo v Lidlu nevedou, kromě toho ochotně vyřizují reklamace.
Rozdíl je v tom, že Lidl občas neví, co dělá, takže smysluplnost takového výrobku je pak jeden velký otazník. Takové výrobky je třeba umět poznat a nebrat.
Druhý rozdíl je v tom, že funkční látky nejsou tak funkční jako u dražších věcí ze specializovaných obchodů. Tady ale při menších nárocích zákazníka (najede méně kilometrů a méně často a v méně extrémních podmínkách) může být koupě smysluplná.
No a pak jsou i kousky, kde se rozdíly oproti konkurenci těžko hledají (například odrazky do drátů).
jj, o odrazkách už šla řeč. Na pohled vyadají stejně, ale rozdíly můžou být v matroši trubiček, zrnu reflexního materiálu, množství téhož, typu laku, odolnosti povrchovky (pokud vůbec je). Možností ušetřit je dost. A že by zrovna Lidl byl mezi řetězcema výjimka ? ;-)
Mám tam smajlíka :o)))
Jo, já to pochopila, jen jsem reagovala na Jardu a AV.
Na LIDL máme stejný názor - jsou potraviny, které jezdím nakupovat tam a nevyhýbám se ani oblečení a dalšímu sortimentu.
V lídlu kupuju ty reflexní trubičky a koupil jsem si tam cyklokraťasy, cyklobatoh a několikrát archívní whisky. Nestejně dlouhý steh a vlnitý šev neřeším, šiju na strojku stejně. Stejně to vydrží max. 3 sezóny. Taková indická práca. Alespoň nejde poznat oprava :-D
Něco jsi nosila při srazu pod kšírama na břiše, nevyznám se ani v jednom ani v druhým, cos to tam měla ?
A nenosila to pod srdcem? I když... :-))
http://rungo.idnes.cz/test-vzal-jsem-outdoorove...
Dobré je si k článku také přečíst i připomínky lidí.
Trochu OT, ale i tak si to mohou koupit i cyklisté ;-)
http://ekonomika.idnes.cz/retro-se-vraci-do...
Ty jo, ještě kdyby tak dodrželi tehdejší ceny a u potravin i chuť :o)))
Starý metro dezert (snad za bůra) nebo eskymo (za padíka), to bych si teda dala i s přídavkem.
Hele a bude to v pondělí nebo ve čtvrtek?!?
Nabrousím si lokty :o)))
Psali něco i o původních recepturách ;-) Asi ale jenom u něčeho...
Netuším, různé LIDLy mám odevšad daleko, a extra výpravu tam konat tedy nebudu, ani v pondělí a ani ve čtvrtek :-)
Nejsem si tak jistý jestli by se v mnoha případech lidem líbila původní receptura.
Asi už se hodně zapomíná, že mléko nejdýl do druhého dne, jogurty do dvou dnů, část vajec zkažená při prodeji, máslo maximálně do týdne, atd., atd. A to všechno znamenalo nakupovat každý den, maximálně obden.
Zase to defakto bylo mnohem víc "bio" než ty současné produkty chemického průmyslu, ve kterých ty logicky očekávané přírodní suroviny dost často hledáš úplně marně :-)
Tehdejší bio? :-))
Místy dodnes se příroda nevzpamatovala z toho bio.
Pro přírodní suroviny se musí nejspíš do přírody a nejvejš k nějakým malým zemědělcům, ale určitě ne do obchodních řetězců.
Ale jo, důležité je prodávat, takže i nápis bio na obalu je dobrý k lepšímu prodeji.
No to je druhá věc :-)
Jen jsem tím chtěl naznačit, že třeba mlíko bylo přeci jenom víc mlíkem než dneska, když tenkrát ještě bylo schopné po pár dnech zkysnout ;-)
Když si dnes nekoupíš UHT mlíko, tak ti zkysne také :o)))
Hele a pamatuješ to "odtučněné" v hnědém pytlíku?!?
To byl hnus fialovej :o)))
Jenže tehdy si měl malý krám v každé ulici nebo aspoň ob ulici.
Já pamatuji v dochozí vzdálenosti cca 200 metrů 3.
Ale prdeček. Možná v některých částech Prahy, ale jinde určitě ne.
Dodnes ti můžu vyjmenovat těch pár prodejen v tehdejším 80 tisícovém Hradci. Dnes je těch prodejen výrazně víc.
Tak to ste měli dobrý.
Já mám dnes ve svém blízkém okolí 3 prodejny a do kilometru asi 6. Tehdy tady asi pro 6 tisíc lidí byla prodejna jedna a to ještě dost malá. K větší slušnější prodejně to byly 3 zastávky autobusem.
Já mám teď první obchod asi 1,5 km, druhý 2 km a třetí asi 4 km.
Jo, tehdy i dnes to je místy dost nevyrovnané.
Vzpomínám si na ty nářky mnohých pražanů, zvlášť ze sídlišť jak naříkali, že nákupy musí tahat z vnitřní Prahy že na velkém sídlišti je jen jedna prodejna, která je beznadějně přecpaná lidma.
Jeden čas jsem chvíli pobýval na Jarově a taky dost bída s dlouhé procházky k prodejně.
Teď se mi vybavilo, že nějak v roce 1984 jsme v prodejně v Klimenstské, naproti baráku tehdejšího městského, krajského a ÚV KSČ objevili již tehdy vynikající choceňské jogurty z mlékárny Choceň. Nikde jinde nebyly a tak jsme je tam chodili kupovat. Občas si je koupím, jsou stále vynikající, ale hnusně se po nich přibírá :-)
Lidi se fakt nechají zblbnout na cokoliv. Krátká paměť a idealizování si minulosti asi fest zabírá.
Ale jo, klidně. Je dobře když lidi hodně utrácejí a jiní hodně vydělávají. Jenom kdyby potom člověk nemusel ty blbečky poslouchat jak jsou chudý a na nic nemají peníze a všichni je neustále okrádají, všichni na nich vydělávají apod.
Nač ten pesimismus, vždyt' pokud dodrží i slibované receptury, tak jen dobře. Dneska do všeho naserou tuny konzervantů a glutamátů, aby to vydrželo půl roku a mělo to nějakou chut'-děkuji, nechci. A pokud budou k mání třeba ty masné výrobky podle tehdejších receptur, asi to uvítá spousta zákazníků. Nebo si nevzpomínáš na časy, když se trvanlivé salámy nedávaly do ledničky, ale věšely do spíže? Nebylo to přítomností všemožných éček, ale prostě proto, že neobsahovaly polovinu vody, jako dneska a jaký byly...
Tradiční recept?
"Nic jsme neměnili!"
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti...
Opávia to hodně pohnojila a myslím, že budou mít velké problémy. Sedita celkem dobře zareagovala a začíná bodovat.
No nevim, věci od Sedity mi nikdy moc nechutnaly, vždycky to mělo šmak právě jako ty původně naše věci vyráběné v Polsku, od Opavie i Orionu :-/ Oplatky dost tuhé, a na můj vkus už moc ošizené o sladkou chuť...
Když se mi např. v jeden moment do ruky dostaly dvoje na první pohled totožné Disco sušenky, jedny vyráběné tady a druhé v Polsku, tak to byl fakt rozdíl :-( V neprospěch toho polského šmejdu, samozřejmě...
Ono je to i dost o zvyku.
Za socíku se sem dovážela káva z Vietnamu. Měla lehce nakyslou chuť a tak když sis koupil v Tuzexu pravou brazilskou kávu, nebyla dobrá. (tedy ona dobrá byla, ale naše chuťové ´pohárky´ na ni nebyly zvyklé)
Samozřejmě je to o zvyku... Mám rád hodně sladké věci ;-) Sice ne přímo přeslazené, ale výrazně sladké. Proto si ty Disca občas koupím ;-)
No dobře, to ale porovnáváš dvě trochu jiné věci. Já kritizuji výrobky, které mají totožný obal i cenu (možná i údajně stejné složení, to jsem nezkoumal), a přesto se jeden z nich nedá skoro žrát :-/
Pamatuji, právě že pamatuji. Zrovna tak i dnes se dá koupit hodně kvalitní salám který do lednice nepatří.
A pamatuješ kolik takový salám tehdy stál? Od 70 výš a spíše od 90 až do 110. On i tehdejší vzpomínaný gothaj stál 25 Kč, takže žádná láce. Myslíš, že i dnes si někdo koupí gothaj za 150? Lidi mají problém ho koupit, když stojí 60 Kč, ale chtěli by tehdejší kvalitu.
Nedávno měli u nás gothaj, od pohledu byl úplně jiný, ochutnal jsem, mlaskl si a koupil ho, ale stál mnohem a mnohem víc než 60. Nevim kolik ho prodali, ale na odbyt moc asi nešel. Za dva dny tam byl stále a už moc lákavě nevypadal. Prodávají se párky za 30, ale dobré párky za 200 jen občas.
A to prej byly tenkrát potraviny dotovaný!
Dotovaný byl jen chléb a brambory. Ostatní potraviny myslím už žádné.
Dotované bylo mléko a všechny výrobky z mléka. Ještě si dobře pamatuju, jak vyletěla v devadesátým cena čtvrtky másla na 40, nikdo to nekoupil a navezli sem tuny margarínů, který lidi žerou dodnes. Tenkrát by to na chleba nikdo nenamazal, se to dávalo tak akorát do těsta.
Maso bylo taky dotovaný, jak to šlo na "tržní" ceny, nenašli odběratele a stáda skotu a prasat jednoduše vymlátili. Mlíko nikdo nebral, maso taky ne, to sem tlačili pod cenou zvenku, kde bylo zemědělství bohatě dotovaný (však teď si tu počáteční investici pěkně berou zpátky). Já na to koukala zblízka. Pole nebylo za co obdělat, a ani proč, vždyť víc než polovina rostlinné produkce šla vždycky na krmení, tak k čemu by to bez zvířat bylo?
Jsem čuměla na ty sračky v barevnejch obalech v regálech a ptala se: Co budem jíst, až nám to sem přestanou vozit? No zatím vozej, akorát čím dál větší šunt a ceny s ohledem na ten šunt nehorázný. Však proč by ne, si to můžou dovolit. Nová stáda nevyrobíš za rok.
Všechny potraviny rozhodně dotované nebyly, naopak z některých potravin se vyrovnávaly ceny jiného jídla. Třeba pečivo dotované nebylo, smetana a máslo také nebyly dotované. Mléko bylo, na to jsem zapomněl. U masa jen něco málo, uzeniny vůbec.
Tak vysoký nárůst cen byl způsobený i jiným než jen "narovnáním" ceny.
Ano, například vejce, to byl luxus, kus za kačku pade. Nebo jižní ovoce, pokud vůbec bylo. Nebo raný brambory, normální se běžně konzumovaly skoro až do začátku dalšího léta. Taky třeba cukrovinky nebo žvýkačky, to se nedotovalo. Nebo kafe a kakao, taky ne.
No, mlíko nevím, Litr polotučnýho 2 Kčs = dnešním 15 Kč a plnotuku 3,10 = 22 Kč, to tak odpovídá. A 250 g másla přišlo na hezky kulatých 10 Kčs = 70 - 80 Kčs, pěkná palba. A moc pěkný bylo vajíčko, 1.- - 1.40 Kčs podle velikosti = asi 7 až 10 Kč za kus. Za tolik dneska nejsou ani ručně malovaný kraslice. A stejně se lidi škleběj, když mají za vejce dát necelý tři koruny a vzpomínaj na dobu socialistickýho blahobytu... :-))
Polotučný mělo 2% tuku, dnes 1,5%. Tuk je na tom to nejdražší. Vejce bylo luxusní zboží, to ti ani soukromník za míň jak za kačku neprodal.
Křapky byly tuším za třicetník jedna. :-)
Tos ale chodil ještě na základku. V osmdesátých 0,70 Kčs/ks.
To už jsem u známýho zelináře kupoval mandarinky, banány, ananasy a para. http://egonovypohledy.blogspot.cz/2015/01...
Šmarja, kdes to vyhrabal ?? To je výsledek akce "Internet do léčeben" ?
Těžko, Anežko!
Do roku 1990 0,60 Kčs/kus
Na sedmdesáťák vsadím boty :-)
... tak se zuj!
I když ... Myl sis dneska nohy? A co fusekle? Nejsou to ty vod pondělka?
A žádný zouvání nebude, moc dobře si ten sedmdesáťák pamatuju. Leda že by u vás prodávali nějaký záprdky nebo pukavce o desetník levnějc.
Na vytahování se ťa užije, HO-SI-P man!
Di s tím mechanickým přepočítáváním dopryč. Bydlel jsem v družstevním 4 + 1 za 465,- měsíčně (nebyl moc velkej, cca 76 metrů2), ale najdi mě dnes stejnej (cihlovej, I. kategorie) za cca 3200,-/měsíc
Má pravdu, předsedo! Jasně říkali, že se ceny srovnaj na tržní, co bylo dotovaný, bude drahý (jídlo, bydlení, plyn a elektřina) a místo toho si můžeš pořídit každej měsíc novou televizu (ledničku, pračku), na kterou's musel šetřit několik let.
Jenže vono to zas tak moc nějak nejde, bo by lidi neměli co žrát a ta levná lednica se posere hned po záruce.
Ale to je v pořádku, tehdy byly nájmy a náklady na bydlení ve státním velmi nízké, v družstevním o něco vyšší. Zrovna tak cena energií a městského jízdného byla hodně nízká a dotovaná.
Ono to také podle toho vypadalo. Do postavených domů se léta neinvestovalo a ani se neukládaly peníze na případnou údržbu. Uběhl nějaký čas a najednou se lidi nestačí divit jak velké peníze se musí platit.
To se jim to dávalo "levný" nájemný, když půlku baráků ukradli a o zbytek se moc nestarali. Dneska bys je s tou péčí o kvartýr vynes v zubech. A neboj, skrouhli ti tu "láci" na kdečem jiném. Prostě pár věcí propagandisticky jakoby laciných, zbytkem jsi to následně mnohonásobně přeplatil.
Máti byla pekařka a veškerý sortiment byl dotovaný, tj. i koláče, vánočky atd. Jen doufám, že v dnešních pekárnách nepoužívají ten margarín jako tenkrát. Ten tedy máti nekradla.
Když jsme u tý pekárny, už jsem to tu kdysi psal, v půlce osmdesátek jsem zažil inovaci - do vánoček místo rozinek kandovanou mrkev :-)
Naštěstí s tím záhy přestali. To už bylo vážně moc...
To si pamatuju, dělali to asi půl roku a obchody to nechtěly, bo to nikdo podruhé nekoupil :-) Na takový hnus se nezapomíná, ale zkoušeli to dávat do celého sortimentu pod pojmem "kandované ovoce". Dokonce dělali mixy s těma hrozinkama a lidi nic :-)
A co barexový botky, nosil's? Sice z nich neuvěřitelně smrděly nohy, ale ta krása! I láce.
Copak barexový boty, ale krešlakový kožíšek a natahovací kozačky, to byla panečku paráda :o)))
Ty párky za 30 mají výhodu v tom, že k nim nemusíš kupovat rohlíky a vodu, všechno je uvnitř (tedy kromě masa);-)
nejlepčí je pak kombinace jeden párek za 30 + jednu nožičku za 200 a máš to komplet i s tím masem :-)
Jednou jsem zkusmo koupil pár deka gothaje (abych poznal, jak se důchodcům podstrojuje), ale ten Gothu neviděl ani náhodou. Kočka k němu čichla , vyčítavě se na mně podívala, co jí to dávám za hnus a odkráčela.
Normálně ho nekupuju léta, protože to není pořádně k jídlu. Nebýt toho, že mě zarazila jeho cena, tuším 120 Kč a hlavně jeho vzhled, tak bych o něm ani neuvažoval. Takhle jsem ochutnání a ani moc neváhal a koupil. Prostě kvalita, konzistence, chuť, a to se zákonitě projevilo v ceně. Výrobce asi zkusil udělat něco dobrého a kvalitního, jenže lidi pro to nemají to správné pochopení, protože už jsem to v prodejně neviděl. A to tady bydlí a nakupují lidi s dost nadprůměrnými příjmy.
Tohle je bohužel poměrně častý jev. V obchodě jsou (nebo se objeví) určité potraviny, které jsou kvalitní, ale po čase zmizí, protože je o ně malý zájem. Bohužel údaj na cenovce je u nás pořád tím nejdůležitějším kritériem při výběru zboží. Přitom lidé nemusí nákupem kvalitních potravin víc utrácet, stačí prostě míň žrát...
Tušíš špatně, gothaj za 120,- ?! V Hradci ještě fungujou obchody ESO?
Netuším, ale vím, přesněji tedy 119. Také píšu, že to byl asi experiment co to udělá a zřejmě se to moc nechytlo. Já měkké salámy moc nemusím, ale hodně dobrý tak jednou za měsíc bych si dal.
Proč Eso? Normálně slušná prodejna, konkrétně Kubík. Něco u nich nenakupuji (mouka, cukr, těstoviny, voda, pivo apod.), ale co se týká sýrů, uzenin, pečiva a chleba, tak jsem hodně spokojený. Je to o nějakou kačku dražší, ale rozhodně nic špatného nevedou. Ve vedení prodejny jsou stále stejní "staří" obchodníci už určitě 30 let a fakt se nebojí zkoušet nové zboží a držet vyšší kvalitu za vyšší cenu a docela dobře jim to vychází.
Samozřejmě, že tehdy i dál občas mají nějaký levný gothaj, ale salám to fakt není, jen nějaká obarvená hmota, ale ani ten tam není často, oni lidi tady přece jen až takovou sračku nekupují.
Pořiď salám alespoň za poloviční cenu té tehdejší (v přepočtu na plat) a garantuju ti, že bude v lepší kvalitě, než tehdy. Že se většina pachtí po co nejnižší ceně a obchodníci se snaží vyhovět, je jiná písnička. Podle toho to taky vypadá, ale je to za hudlana...
Nejen v "lepší kvalitě" (už ne žitná ale sojová mouka), ale bude jí tam i víc. A ´vymakaná´ dochucovadla ...
Jo, jo, chemie je mocná čarodějka ...
Jo, nedávno jsem koukal na nějaké receptury pekárenských výrobků a dost mě zarazilo jak velké množství sojové mouky se dává do tmavého pečiva a žitného chleba.
Průser je, že lidi chtějí stále chleba za 30, takže pekárnám nezbývá nic jiného než nahrazovat dražší suroviny levnějšími.
Jak to, že je žitná mouka dražší než sojová?
Není to jen ´nenažraností´ našich (dotovaných) zemědělců, popř. špatným výběrem (předem určených, "nejlepších") dodavatelů zemědělských komodit?
Pořádně nevim, ale myslím, že cena bude levnější pro výrazně nižší cenu práce tam kde se ve velkém pěstuje a odkud se ji kvanta dováží.
Kdyby lidi zbytečně neplýtvali, kupovali jen opravdu tolik co spotřebují a dojídali i mírně ztvrdlý chléb, tak by si všichni mohli dovolit kupovat kvalitní výborný a čistě pšenično-žitný a žitný chléb i když bude stát 50 Kč.
..a hlavně se nepřežírali, každej druhej Čech je tlustej jako prase.
Jj, občas si z blízké pekárničky donesu pořádnou čtvrtku pořádného chleba, za 15Kč ;-) Ona je tedy z pořádného kulatého pecnu, který má 1,8kg, cena za celý je 60Kč :-)
Škvorecký "ruční" mňam... To se s tou hnusnou prefabrikovanou Šumavou, kterou mají všude jinde okolo, nedá vůbec srovnávat. I déle vydrží nezplesnivět, neztvrdnout apod.
Tak to máš štěstí že jsi takovou pekárnu s dobrým chlebíkem objevil, já už to před rokem vzdal a peču si vlastní v domácí pekárně koupenou právě v Lídlu, zabalím do utěrky a je fajný i pátý den :-)
Nj, kdyby ale nebyla kousek od mé práce, tak se cpu tou hnusnou Šumavou pořád a jenom na ni nadávám :-) Někde hodinu a více courat po městě a oblejzat různé krámky s kvalitnějším jídlem, tak na to tedy nemám morál ;-)
Mám nejen domácí pekárnu, ale i mlýn. Jo, ten mlýn není zrovna z levných, ale když si kupuju obilí a namelu, mám mouku absolutně čerstvou, celozrnnou. A vím, co do té pekárny dám, včetně váženého droždí, žádný mišunk z jakéhokoliv krámu. A když si dám upečení na ráno a ráno mě budí vůně čerstvého chleba, no - máte mi co závidět!
Chleba s droždím ? Nemáme ;-)
Já myslel, že droždí se dává do buchet a knedlíků, ale do chleba snad patří dobrý kvásek.
Jó, kváskovej chlebík je fajn, ale udržovat doma kvásek, když chleba je jen pro jednoho, to je nad mé síly, takže droždí.
Udržovat kvásek snad není nutné, ten se snad dá koupit. Není to tak dlouho co se tady vedla debata o kvásku a kde se dá jaký koupit.
Ale je fakt, že třeba 30 km bych také pro něho nejel.
Moje babička také kdysi doma pekla chleba a říkala, že jednou tak za 10 až 12 dnů a určitě doma kvásek nedržela, ale netuším kde ho brala.
Když budu používat kvásek kupovaný, no nevím nevím, tak to snad raději to čerstvé droždí, kupuju ho vždy asi tak kilo a je z něj i polévka i pomazánka, to vše doma vytvořeno i snězeno.
Kvásek ale není náhrada droždí, nebo rovnocenná surovina, postup. A nemusíš ho kupovat, můžeš si ho "nastartovat" doma.
Nevím proč, ale nějak se mi vnucuje pocit, že mi hezky radíš, al já si chleba a pod. peču několik roků a mám i nějaké ty zkušenosti.
Z vypravování babičky vím, že pekli jednou týdně a kvásek v pohodě udržovala. Asi dobré know-how
Fakt udržovala kvásek doma? To mi asi nějak vypadlo.
Jen si pamatuju, jak vyprávěla, že když byl čerstvě upečený chleba, tak se první den snědli dva až tři bochníky a postupně se to snižovalo a ke konci před pečením už jen tak kousek aby nebyl hlad :-)
Můj manžel taky před pár lety zahořel pro pečení vlastního chleba a už v tom začíná být odborník. A kvásek si taky udržuje bez problémů sám (a mám dojem, že někde v minulosti na to tady dával návod i Jurimír).
Mlýnek na obilí skoro zadarmo
"Dá se pořídit z litinového mlýnku na mák za 200Kč nebo co zbyl po babičče.Připojí se k němu převodovka s asi 90ot/minutu,kterou pohání třeba vrtačka.Já ho upnu do soustruhu a melu normálně obilí ..."
8-D
http://www.nasevase.cz/rucni-mlynek-na-obili... a http://www.hkdtrebic.cz/domaci-mlynky-obili.html To jsou mlýnky na obilí, z kterých se sype mouka, to bys z mlýnku na mák neudělal.
Těch 50 jsem myslel samozřejmě za kilo.
Aby se cena za 1 ks chleba nezvyšovala, tak dnes už naprosto běžně se prodává bochník co má 0,8 kg. Dříve byly bochníky 2 a 1,5 kg, postupně se váha snižovala, a tak se přes 1,2 a 1 kg dostávají k dnešním běžným 0,8 Kg.
Už nevím, kdy páni poslanci odhlasovali zrušení hmotnostních a objemových standardů pro potraviny.
Byl jogurt za 4,- a je za 4,-.
"Cenu jsme nezvýšili !"
(byl 150 g a je 130 g)
Zřejmě se to změnilo se zrušením jednotných cen platných ve všech prodejnách.
My jsme nedávno objevili 3 kg pecen asi za 112 Kč, prý vydrží dobrý 10 dnů, o výběr dobrého chleba se nyní starat nemusíme.
Tak hlavně aby jim to vydrželo a měli stálou klientelu, která to bude kupovat... Aby se časem nestalo, že se to lidem bude cenově zdát moc, a kvůli pár nadšencům to objednávat asi pak nebude mít smysl.
Je to z jedné pekárny, která má více prodejen. Spíš aby neklesla kvalita.
Já ti nevím, ale já už dvacet let neviděla nikoho v mým okolí jíst měkký salám. Nechápu, kdo to teda kupuje, protože se nepohybuji mezi nějak moc bohatejma lidma. A určitě to nekupujou bohatí svým pets, bo kočka to neveme do huby, sem to kdysi zkusila, když neměli prasečí srdce, který kocour žral.
He-he, v řeznictví "Novák" (-8 jsem chtěl prasečí srdce (mám rád jako ovar).
Provačka odtušila, že ho nemají, i když na tácku byly ještě 3 kusy.
Počkal jsem na jinou obsluhující - pro tu prasečí srdce nebylo neznámé - ale přišla ta první a stěžovala si na mě, jakouže ´bejkárnu´ jsem od ní chtěl.
Řeznice (ostatní) z toho měly Vánoce ...
Jo kočka je fajný tester potravin, co přestane žrát to už je k h..vnu, takhle jsem v minulém století přestal s nanukovým dortem, taky dříve za komančů myslím 10,50 a dnes je to nějak podobně, z čeho to asi je když vše podražilo málem 10x.