Je tady sezóna. Odborníci varují, že letos bude klíšťat nebývale moc. Tak mě tak napadlo: Pro psy a kočky jsou takové ty obojky, co tuto zvěř chrání před klíšťaty. Fungovalo by to i na člověka? Zkoušel to už někdo? Kdyby to fungovalo, hodilo by se, protože repelentem se několikrát denně celej potírat, no - nevím nevím.
Venku sněží a von se zabejvá klíšťatama... :)
Brod už je blízko, nejvyšší čas. http://www.eroticcity.cz/e-shop/sm-pomucky/obojky/
No, nech na hlavě. Já jsem byl o víkendu v lese, a v jednu chvíli jsem si všiml, že mi po ruce leze klíště. Jako ještě je možné že bylo hibernované v batohu nebo někde, ale spíš už fakt vylezly.
To víš, že jsem se o tohle už taky zajímal.
Nefungovalo. Přesněji řečeno - asi fungovalo, ale ta látka, kterou to je napuštěný, prý je pro člověka nevhodná/nebezpečná.
Tak mi to řekl veterinář. Prostě to pro člověka zcela vyloučil.
:-)
Na klíštata je dobrý B-Komplex nebo Pangamin.Nutno brát pravidelně a již předem a během pobytu v přírodě.
Stačí se nalévat pivem.pangamin je pokud se nepletu z pivních kvasnic.Já to měl jednu dobu konzumovat na padání vlasů a poradili mi používat pivo i místo šamponu.
Měl jsem v práci celkem marnivýho kolegu. Provalilo se na něj, že proti vráskám dělá nějaký mimický cviky a nechává si v nějakým pražským ústavu nastřelovat vlasy do notně prořídlý kštice (nějakým vlasovým kulometem asi). Kdybys to napsal před pár lety, moh to mít laciný.
Dnes pohodová bezobojková výstraha.
http://www.chmi.cz/portal/dt?menu...
Nefunguje to ani na ta zvířata.
Klíšťat bude jako vždycky, reklamní agentury se snaží prodat ty vakcíny.
Když kosím louku, vždycky nějaké přinesu, myslím že repelent, popř. B komplex může těm potvorám vadit, ale stejně se to chce fest kontrolovat každou chvilku, v místech, kde jich je dost, jako je třeba naše louka a okolí.
Naše kočky mají obojky - cenově nějakou střední řadu, měním je pravidelně každé 3 měsíce a stejně domů nosí klíšťata.
Takže za obojky jsou to vysloveně vyhozený prachy.
Zkoušeli jsme jim natřít i takovou tu odpuzovací vodičku mezi lopatky, ale výsledek snad ještě horší než u obojků.
Včera jsem někde četla, že je už u veterinářů možno psům aplikovat nějakou injekci proti klíšťatům, která učinkuje 3 měsíce. Za 14 dní jdeme očkovat vzteklinu, tak se optám.
Odpoledne jsem byla s naší třínohou kočičkou na převaze, tak jsem se zeptala, jak to s tou injekcí je.
Tak o injekci prý zatím neslyšeli. Jen mi pro psy potvrdili ten obojek cca na 8 měsíců. Je ale opravdu jen pro psy a cenově nevím.
Já jsem se pak nechala utáhnout na nějakou vodičku, co je proti blechám,klíšťatům a parazitům - za 200,- na měsíc...
No, zkusím a pak půjdu koupit obojky :o)))
Tak jsem tu zázračnou vodičku aplikovala.
Bílá kočička v pohodě, ale černé během půlhodinky zmizely chlupy v místě aplikace, takže teď má mezi lopatkama lysinku - takové doskočiště pro klíšťata :o)))
Jen nějak nemůžu najít tu vypadanou srst...
Myslím, že příště se na tyhle experimenty vykašlu a koupím obojek...
My máme jednu "lesní" kočku na chatě na Vysočině - vodička nefungovala, ale obojek zabírá. Akorát podle mého skromného názoru vypadá kočka s obojkem debilně... takže polodomácího kocoura pouštím ven "bez ochrany". A jo, každou chvíli domů nějaké přinese.
hele, jak vážně máte všichni s klíšťaty takový problém? já normálně dělám na zahradě, seču trávu, projíždím na kole lesní cesty, křoví, a nic... klíště už jsem neměl tak 10 let :-)
ale je fakt, že můj tatínek je ze stejných míst nosí. a to dá tak 10 piv denně, takže to pití piva na ty klíšťata asi nezabírá. anebo jsou to klíšťata závisláci :-D
Ty asi neznáš nikoho, kdo by prodělal boreliózu (2. nebo 3. stádium) nebo zánět mozkových blan, že ne?!?
Já jsem také byla klidná, dokud jsem se s tím nesetkala u vlastního dítěte a v rodině.
Ale Bruca nepíše, že by klíště nemohlo nic udělat - ale že na něho nejdou.
A proti borelióze stejně, pokud vím, žádná ochrana není, takže je celkem jedno, jestli člověk je nebo není klidný.
přesně tak.
a pro radku - opravdu neznám :-D
zato znám dost lidí, které srazilo auto, kteří měli rakovinu nebo nádor nebo kteří mají třeba depresi.
s některými věcmi prostě nic nenaděláš, a když se s něma budeš zbytečně stresovat, tak si stejně nepomůžeš. takže klid a nohy v teple :-)
Když tě nekousne klíště, pravděpodobně nedostaneš boreliózu ani klíšťovou encefalitidu. Kousnutí se dá bránit. Buď na tebe sama klíšťata nelezou, nebo jim nabídneš jinou osobu, která jim chutná víc, nebo se postříkáš repelentem.
Obě dvě tyto choroby jsou vážné a nemusí být bez následků. Takže předběžná opatrnost je na místě.
Myslim, ze je to obracene. Kdyz te kousne kliste, tak pravdepodobne nedostanes ty 2 nemoci. Moznost tu je, ale jistota ne.
Asi jsou oblasti, kde ty nemoci radi vic a kde min. Pak je tu faktor "stesti" nebo nahody, at uz to nazveme jak chceme.
Treba muj tata chytne kliste snad pokazdy, kdyz vyleze z domu. Ale nemocny z toho zatim nebyl. Me se klistat vyhybaji uz pekne dlouho.
Tak tak. Klíšt'ovou encefalitidu jsem měl tu čest v dětství prodělat a řeknu ti, že je to pěkná svině. Bez následků to taky nebylo. Od té doby se cítím být nejchytřejší na světě a všechno vím nejlíp....
Taky se cítím nejchytřejší a všechno vím nejlíp, ale klíšťovou encefalitidu jsem neměl, jen mi asi ve 13 začala puberta, kterou jsem teda nedokončil. ;-) Možná je to tím.
Nohy v teple mám, neboj.
Jak píšu výše - jen mi přišlo, že to až moc zlehčuješ.
Já to mám zkrátka tak, že pokud se s něčím obdobným setkám příliš zblízka, tak si z toho pak už tak bezstarostnou legraci dělat nedokážu. Nicméně nehroutím se z toho a žiju s tím docela v pohodě.
Tak mě přišlo, že je z toho až moc vysmátý, tak jsem se zeptala.
Proti borelce sice očkování není, ale když víš, jaké bývají průvodní znaky, tak se dá chytit v první fázi (specifický červený flek). Bohužel ta první fáze se objevit nemusí...
Mně se objevil, ale brácha mě okamžitě poslal do infekční ambulance, kde mi vzali krev a po rozboru dali nějaký antibiotika. Měsíc jsem je bral, tak jsem tu boreliózu (já měl dokonce lymeskou, ta prej je nejstrašnější) zaléčil. Pak jsem tam ještě po půlrocích chodil na kontrolu, protože ji prej mám nadosmrti v sobě, v tom se podobá malárii.
Jo, když se to chytne, tak stačí jedna, max. dvě dávky antibiotit a je klid.
Marně čekám na pozvánku k vyšetření děložního čípku, už jsem docela nervózní, protože je v tom nějakej bordel a dokonce zvou i nebožtíky. Vy s tím máte něco společnýho?
Tak mám pocit, že to "zelený", co tobě Nebeská letos dala do nádivky, kopřivy nebyly?!?
Jj, encefalitida je svinstvo, ale dá se očkovat - protože jsem jí v rodině zažil, tak jsem proočkovaný.
Proti borelióze očkování není, pokud jí chytneš, tak se ani nemusí objevit známý flek a záleží jen na doktorovi, zda jí rozezná a nebo bude za tebe ochoten utratit peníze ze svého účtu a udělat ti rozbor krve na protilátky. Když ne, pak dopadneš jako soused na chalupě - jezdí na elektrovozíku ochrnutý od pasu dolů!
BTW: jsou nakažené i nymfy a larvy klíšťat, které jsou bíle, asi 2 mm velké a nezůstávají zakousnuté, takže si jich ani nemusíte všimnout. O to více záleží na doktorovi zda umí!
Na vozíku nutně skončit nemusí - následky mohou být dost rozdílné.
I to ochrnutí může být jen dočasné.
Sousedovi ta dočasnost trvá již 6 let.
Samozřejmě, jako u všech nemocí je průběh značně rozdílný a záleží m.j. i na tom na jak dobrého narazíte doktora. To není pomluva profese, jen konstatování reality ...
Moje sestřenice měla to ochrnutí dočasné. Už nevím za jak dlouho, ale odeznělo to.
Trvalé následky jí ale zůstaly - nemůže mít děti.