myslím tím zamknout ten splachovač. Tam jsme si mohli ještě hezky pokecat...
Dneska ráno hlásili, že je prý výhodné nakupovat dolary, po 25,- Kč, že až to poleze nahoru, tak to bude terno.
Mám volnou dvoustovku = 8 doláčů. A tak nevim - koupit, nekoupit... :-)
Určitě koupit, až zdraží tak dobře prodáš a budeš si moct koupit třeba ..., teď mě tak nějak nenapadá co by se dalo za 2 Kč koupit :-))
Splachovač je vyřešenej, dneska mi prodavač v OBI ukázal, že ten oný vypouštěcí bazmek lze rozhodit bez demontáže nádržky ( je dvoudílnej, pod nánosem bordelu z vody ale nemožno pohledem zjistit). Tak jsem membránu zbavil uhličitanu a slizu a ajta, drží jak helvítská víra. Ze samý radosti, jak jednoduše se to vyvrbilo, asi navštívím můj oblíbený restaurant.
Šikovný chlapec, to si zaslouží odměnu :-)
Dřív by za to bylo 8 lízátek :o)))
Tady něco, co na tenhle server tématicky opravdu patří ;-) http://oidnes.cz/05/101/maxi/PLZe2ecf_Olej_na...
Těch 8 lízátek ale chutná líp :o)))
Bývalo, ale to už hodně dávno. Ani netuším kolik dnes stojí lízátka, teda taková jako bývala za 25 haléřů.
Hmmm, ty nejspíš ´mejdlíčka´ už nepamatuješ, viď?
Ale pamatuji :o)))
0,40 nebo 0,60 Kčs? Radši jsem měl Eskymo za 0,50 Kčs
V šesté třídě jsem si koupil 20 těhle eskym, sednul jsem si v parku na lavičku a jedl. Poslední dvě jsem hodil do koše, už to nešlo :-)
... jak tu někdo (občas) přepočítává tehdejší ceny na dnešní: Kterou současnou zmrzku (v ´čokoládovém´ obalu) koupíš za 3,50?
A kdo dneska bere plat 700 Kč(s)?
...a kdo ho bral, když byla ta zmrzka za 3,50?? Snad uklizečka ve škole na půl úvazku....
ehm, Eskymo bylo za 0,50 Kčs
A že bylo dobrý - kokosová příchuť, obalený čokoládou.
A pamatuješ na Sibirku? Stejně si myslím, že bývala lepší než je teď. Víc smetanová.
Nojo, ale to jsme byli mladší než jsme teď!
Tohle ještě jde... kdykoli jsme byli mladší, než jsme teď.
Mě vždycky vytočí, když na něco vzpomínám... a dojde mi, že v té době, byli moji rodiče mladší než já teď - a někdy i o dvacet let.
V tomhle je dobrý trénink ZŠ. Člověk je neustále konfrontován s tím, že tahle slečna je vlastně to dítě co si pamatuje jak bylo v kočárku, či že tenhle prvňák je dítě spolužáků našich dětí.
Hrozím se okamžiku, kdy mi některý z mých žáků sdělí, že už jsem učila jeho babičku či dědečka. Maminky a tatínkové už jsou běžně zmiňováni několik let.
8-))
Strašný pomyšlení, už máš připravenou mašli? :-)
Proč se toho hrozíš? Žáčkovi řekneš "Znám tvoji babičku!" "Ha, ha, co vo sobě ta úča myslí!?"
No a ty zavoláš té jeho babičce a řekneš jí "Márová, ten tvůj vnuk je větší hajzl, než jsi byla ty! Skřípni ho, nebo s ním zatočím, však si určitě pamatuješ, že to umím!" "A-a-ano, paní učitelko .."
A žáček na druhý den přileze do školy "Tý vole, vona ta úča nekecala, babka řikala, co dovede ..."
proto byly tak kvalitní katolické jezuitské školy. Kam ses podíval visel chlap na kříži, takže každému bylo jasné, že tam se s tím neserou ;-)
Komenský a Škola hrou - znamenalo ne že si děti mají hrát a přitom se i třeba učit, ale přehrávat scénky ze skutečného života (např.: Nakupování v obchodě, Práce na poli ...)
Navíc J.A.K. propagoval ´umravnit neposedného žáčka metličkou´ = tělesné tresty.
To co o něm tvrdí jeho současní "znalci jeho díla" jsou často kecy
Makarenko také nebyl špatný, co se zajištění káze týká...
Je ale klika, že o jeho díle zde ochránci demokracie a inkvizitoři komunismu nemají potuchy.
Kdyby měli, lynčovali by tě 8-)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Anton_Semjonovi%C4...
´děti´ z polepšoven, pasťáků a věznic pro mladistvé
No vidiš, ten je uměl vychovávat. A dnešní tolerantní výchova leckdy směřuje k produkci "materiálu" zralého pro ty polepšovny, pasťáky a věznice...
Když se objevily první balené zmrzliny "v kornoutu" a stály přibližně těch 3,50 Kč, bylo mi něco přes 10 let a máma (úřednice se středoškolským vzděláním) brala měsíčně(!) 850 Kč.
No jo! - Pierot a o něco později Colombína :-)
Jasně! A chutnaly daleko lépe než ty dnešní "kornouty". Ale jestli to nebylo tím, že jsme "byli mladí".
8-))
To mě taky napadlo, že to je spojené s mládím :-)
A to je -bohužel! - kde? Kde? :-)))
Já mám mládí okolo sebe dost. Až mi někdy leze na nervy.
8-))
Včera zrovna měla paní zástupkyně na pohovoru dítě, u kterého jsem měl pocit, že je na zabití. Takový nenápadný šesťák měl výstup s paní učitelkou, která potřebovala aby se přesunuli do jiné třídy. A u zástupkyně to pokračovalo. On ten hoch prostě trval na svém, že nikam odcházet nebude, že on chce být v té třídě. Takže vždy když pedagog udělal přestávku ve svém přesvědčování, dítě proneslo: "No dobře, ale já nikam jít nechci". Drobný problém je v tom, že v tomto chování má podporu maminky - je to přece Osobnost.
Je tak velký problém ho tedy nechat kde je a dát mu neomluvenou hodinu z vyučování?
Když nechce být na vyučování a nechce to pochopit a podřídit se nějakému režimu, tak si myslím, že pár neomluvených hodin a na to navazující opatření a by tomu mohla pomoct.
Na ZŠ tohle nejde. Kromě rodičů by si to učitel zavařil i u ČŠI.
Chápu, že nejde ho tam odtáhnout za ucho. Ale proč nejde ta neomluvená hodina?
Na ZŠ nemůžeme dítě vyloučit z vyučování bez vědomí zákonného zástupce. Dokonce kdybychom chtěli nechat dítě "po škole", musíme o tom nejdříve zákonného zástupce informovat. A pokud s tím nebude souhlasit, máme smůlu a dítko se nám vysměje do očí.
Jediná možnost řešení takovýchto problémů je psát poznámky a využívat tzv. výchovných opatření (napomenutí a důtky).
Někdy se divím, že ze mě ještě není alkoholik.
8-)))
Je jasné, že není možné vyloučit z vyučování, ale to je přece dost podstatný rozdíl mezi vyloučením a odmítnutím se dostavit na vyučování. Tedy alespoň já v tom vidím hodně velký rozdíl, ale asi jsem nějaký divný :-)
To, co se jeví jako logické, asi nebude úplně realizovatelné.
V případě, že dítku dám za zameškanou hodinu z důvodu jeho tvrdohlavosti (nezúčastnilo se vyučování i když bylo ve škole), jsem "propadající" já, protože jsem dítko dostatečně nemotivovala a nemám zřejmě dostatečnou autoritu. V podobných případech se většinou neřeší "neposlušnost" dětí, ale "neschopnost" učitele. Alespoň u nás na škole.
8-((
Jak to dopadlo nevím. Tipnul bych si, že pozváním rodičů do školy + Burajdou zmiňovaným výchovným opatřením. Někdy to opakovaná zvaní rodičů do školy zafunguje, ono je to otravuje, tak nakonec si potomka srovnají.
Rozumím a nechápu to, když není bez omluvy na vyučování, tak nejde o neomluvenou hodinu?
Divné to poměry.
Nějak nechápu proč se s tím někdo nějak víc zatěžuje, nechce být na vyučování, nejde dát neomluvená hodiny, nejde jinak potrestat, oznámím to rodičům a úřadu a dotyčný ať se staví třeba na hlavu, když to nejde vyřešit jinak.
Jenže dítě se řádně dostavilo do školy, takže dost dobře není možné dělat, že tam není.
V tom případě je blbě nastaven celý systém :-( No, ještě, že nedělám ve školství, asi bych tam dlouho nevydržel. Resp. bych tam "nebyl dlouho vydržován", by mne hned vyrazili za "zjednávání si autority léty osvědčenými prostředky" :-)
To by v poměru k dnešním platům ta zmrzlina stála více jak 100Kč, tak že kdysi za 3,5Kč byla dost drahá:-)
Heh, a kolik by dneska mělo stát tohle? :-) Cena je prý platná k 10. listopadu 1989...
http://oidnes.cz/13/123/org/MAFff6d4_samogran.JPG
To by asi nikdo nekupoval...
Když bolševník zdražil pivo v běžnejch hospodách na 2,90,-, sedělo U Kozla tejden jen pár stávkokazů. Krásnej příklad občasný neposlušnosti.
Mejdlíčka? Jednou jsem je ochutnal. Byly tak hnusný, že to hraničilo s jedovatostí. Nejhorší snad byly ty modrý. Cukrkandl byl jiný kafé.
No jo, mejdlíčka. U nás v Říčanech v obchodě U Koubů je měli u pokladny, v krabičce. Mně to docela chutnalo.
A pak taky ti gumoví hadi... jojo, už je to dávno :-)
Nebo ty lisovaný šumáky, bílá a barevná kostička. Když se lízaly, spolehlivě rozedřely jazyk skoro do krve. A první žvejkačky, to bylo něco!
Nejhorší je, že si většina zdejších myslí, že si to (my) dědci vymýšlíme, "tak to nikdy nemohlo bejt!"
A copa to bylo špatný s bojovou propagandou jako pochodní pokroku proti všem? :-)
https://www.jsns.cz/data/jsns/LEKCE/PROPAGANDA...
Pche ... to jsou jen pouhý slova. Tady nastupují činy! Kapitol už se hroutí pod náporem Korejských střel:
Už dlouho: http://www.detske-casopisy.cz/jediny-rocnik...
Ano, takové Pedro, to byl fakt zážitek a pomsta za amerického Donalda :-))
Jo, mejdlíčka mě taky nenadchly. Ale býval Energit za deseťák dvě kostečky. To bylo asi to nejlevnější, co se prodávalo. Pro deseťák na chodníku se dalo ohnout a bylo na Energit :)
Kdopak by se ohejbal jen pro jeden desetník... Před vchodem do sámošky a sousední zeleniny (vedle školy) byly rošty, pod kterýma bejvaly přímo poklady. Desetníky, pětadvacetníky (později dvacetníky), padíky, někdy i koruna. Měli jsme zakázáno tam těžit. Ale co by žáček nezbedníček pro nanuka nerisknul... Těch poznámek co bylo. Ale stálo to za to :-)
A z jezérka v Bozkovskejch jeskyních sis nenalovil? Tam jsou mince roztodivný, nejen tuzemský. Ale ta voda je strašně studená a ještě na mě průvodkyně cosi volala. Teď bych si na to vzal neoprén.
Žádná turisticky zajímavá kašna v Hradci nikdy nebyla, takže výlovy jsme místním tiše záviděli při školních výletech :-)
A teď vážně. Můžeš si z podobnejch "pokladniček" nabrat, nebo se to nesmí?
Koupit levněji a prodat dráž :)