https://www.google.cz/search?q=svi%C5%88ka...
Opravdu chceš říct, že jsi tohle zvířátko nikdy předtím neviděl?!?
Videl, ale nevedel jsem, jak se jmenuje.
A priznavam, ze zjisteni, ze to dokonce ani neni hmyz, pro me bylo prekvapenim.
Jinak, kdyz uz jsem si hral s tim fotakem.... ;-)
https://vimeo.com/122288887
Dost podobný breberáci (cca 3/4 cm dlouhý) nám minulý rok napadali a pak doslova bydleli v nádrži elektroerozivní mašiny. Na dně, asi 30 cm pod hladinou. Pod hladinou čehosi dost podobného snad petroleji. Tak jednou až třikrát denně se mohli nadechnout při vypuštění při výměně obrobku. Jinak si tak cupitali po dně a nevypadalo to, že by se jim nedařilo, ropákům jedněm...
Toz u nas na Jizni Morave lezu take breberky nekdy v obyvaku bo jinde. Cim vice nohou tim vic "ADIDAS".... Jo je to Strasnik Dalmatsky...
Tak jsem před chvílí ve sprše zjistil, že mám něco zakouslého v boku. Začal jsem se psychicky připravovat, že po mnoha letech budu muset tahat klíště, když vůbec nevím, kterým směrem se má vlastně letos točit a šel jsem hledat pinzetu...
Kupodivu jsem ji tentokrát našel v rekordním čase a koukám, že na původním místě nic není, potvoru to asi vyděsilo a utíkala po břiše někam pryč...
Tak jsem úlovek zdokumentoval a poté předpisově utratil (za předpokladu, že neumí plavat).
Je to normální? Nebo už mě fakt nemá nikdo rád? :-)
Je to vůbec klíště nebo si zase něco namlouvám?
A nejaké vysvětlení, že bylo evidentně zakouslé, pak se samo pustilo a začalo utíkat? O tom jsem nikdy neslyšel.
To myslíš, že klíště se zakousne a pak už zůstane nafurt zakouslé? Normáně se umí zase pustit, nejčastěji až je jak "borůvka nacucaná krví", u psů běžná věc. Tohle ještě nebylo pevně zakouslé a raděj zvolilo ústup :)
Jasně, když už je napité na maximum, tak se pustí, ale to trvá dlouho a u lidí to zpravidla tak daleko nedojde.
Mě jen překvapilo, že by se dobrovolně pustilo před splněním cíle. Zakouslé dlouho být nemohlo, možná pár hodin, ale zakouslé bylo, protože nešlo vodou umýt (chvíli to trvalo než jsem si všimnul) a zbyl po něm na kůži jakoby malý štípanec... tak jen doufám, že to tím skončilo.
No, vono na to, aby se dostalo až ke krvi, se musí dost hluboko zavrtat, kůže má svou tloušťku, záleží jak kde, v místech, kde je silná, se o zakousnutí klíšťata ani nepokoušejí. Tohle asi ještě hluboko zavrtané nebylo, tak se při potížích raděj pustilo.
Však se taky říká, že riziko nákazy roste s dobou, jak dlouho klíště máš. Já osobně jich měla za život hafo. Jako děcka nás rodiče prohlíželi na chalupě každej den večer a vlastně žádný klíště nemělo moc času se pořádně zavrtat.