Na kole přes Izrael a Palestinu
Začátek roku je ta správná doba pro hledání cíle našich cyklo-toulek po světě. Rád bych do vašeho seznamu přidal jeden, který za zvážení určitě stojí. Ať již absolvovaný na kole sólo, nebo s některou z CK.
Projel jsem Izrael, Golanské výšiny a Palestinu v roce 2013 a…
Přiznám se, že jsem čekala nějaké přímé zážitky nebo i tipy co přibalit, co vidět, co vynechat.
Tohle je jak propagační léták cestovky...
Fotky pěkné, ale citelně chybí nějaké popisky - alespoň místo, odkud to je.
Máš Radko docela pravdu, je to ale můj teprve druhý cestovatelský příspěvek tak je to znát. Pokud jde o fotky, první je z Golanských výšin. Památek na urputné boje o ně je tam dost. Druhá to je Svaté Jezero Galilejské, nejníže položené slad.jez na světě - 212 m.n.m. Řeka Jordán je pro Izrael existenčně důležitá. Končí v Mrtvém moři.. na jedné z dalších fotek. To je "The lowest place earth -416 m.n.m." A město Jericho je zase nejstarší na světě ..9.000 let. Masada- silný a smutný příběh, který stojí za přečtení. Dnes tam skládají přísahu branci a brankyně. V Izraeli je voj. služba povinná i pro dívky. A poslední fotka je Boží hrob v chrámu Božího hrobu v Jer. A zážitky jen super- možná jeden za všechny.Posledních pár km do Tel Avivu jsem jel vlakem. Koleje jsou oploceny a na nádražích skenery a rengen jako na letišti. Měl jsem v zavazadlech jídelní příbor a když objevili příborový nůž, do minuty mne obklopilo ozbrojené komando. A nebylo to cvičení, to bylo naprosto zjevné.
I vložené fotky jdou editovat (lze k nim popisky doplnit).
Mimochodem, i druhý cestovatelský příspěvek může být kapánek rozsáhlejší a aspoň o něčem. Omlouvám se, ale taková cesta by stála za delší popis a myslím že většina by si ho ráda přečetla...
První, druhý nebo desátý - co má délka blogu společného s tím, jestli je první nebo padesátý?
Díky za doplnění k fotkám, ale...
...ale radši se kousnu do jazyka.
Nicméně tohle puzzle dohromady dávat nebudu. Promiň.
Radko, ber to jako schopnost popsat několikatýdenní cestu ve čtyřech odstavcích ... :-)) my co popisujeme i blbej čtyřdenní výlet na šesti stránkách.... můžeme tu schopnost stručného vyjadřování jen závidět :-)
Tak určitě by ještě šlo na tom zestručnění zapracovat...
Nadpis: Izrael, Golanské výšiny a Palestina na kole.
Popis: Projel jsem, viděl jsem, přežil jsem.
Ano, vrchol mistrovství je, když vlastní dílo je kratší než nadpis/název... ;-))
Přiznám se, že jsem blog otevírala s očekáváním, že to bude několikastránkové povídání.
Musím říct, že ty 4 odstavce, ze kterých jsem se dozvěděla jen to, že tam byl a do výstroje musel přibalit i něco navíc, mne poněkud neuspokojily...
Taky jsem čekal něco delšího, minimálně třeba popis cesty, nějaké ty kilometry, vypíchnutí zajímavých věcí...
Nicméně, pro sebe to shrnu do jedné věty: opravdu nemusím všechno. Pro mne takové cesty - zatím? :) - nejsou, raději se vyblbnu u nás na "červených"; i když letos o prázdninách zřejmě první vlašťovka "ne u nás a ne po červených" přiletí... ;-)
Myslel´s něco takovéhleho?:
http://www.kalimera.cz/izrael_na_kole_2.html
Tak si počti ...
Pro mne je to také šílená dálava a navíc oblast, do které mě to nijak netáhne. O to víc jsem uvítala, že tam někdo byl a něco se o těchto končinách dozvím.
Teda alespoň jsem tak usuzovala podle nadpisu.
No nic, tak si holt o cestování po Izraeli, Golanských výšinách a Palestině budu muset přečíst jinde...
Tak tak Radko, přečti si o téhle super zajímavé zemi a možná tam nakonec vyrazíš taky. Není to šílená dálka, na to jak jiný svět to je. Za necelé 4 hod. jsi tam, bez přestupu. Smysl mých řádků jsem uvedl hned na začátku, přidat možný nádherný cíl o kterém se běžně neuvažuje. Pokud jde o cestopisy..mají tu těžký život. Už několik měsíců je pár parádních cest hned na hlavní stánce. A rekce..asi jsem jich za dva dny dostal více, nežli oni všichni dohromady.
Sice se říká nikdy neříkej nikdy, ale tady jsem si stopro jistá, že do těchto míst nevyrazím.
Jsou končiny, které mě lákají jen v literární podobě, fyzicky ne. A mezi ně řadím i Izrael, Palestýna a Golanské výšiny. Není to zkrátka můj šálek kávy.
Dík za inspirativní popis výletu ´za hranice všedních dnů´.
Ne každý je Hanzelkou či Zikmundem, aby se o svých ´niterních´ zážitcích mnohomluvně rozepisoval.
Já fotografuji málo, zápisky si nedělám, pro některé zážitky bych asi těžko hledal slova.
Děkuji za tip, Pavel
Děkuji za inspiraci a zajímavé fotky z oblasti o které se v médiích setkávám s propagandou, mýty, a polopravdami, které vytvářejí obraz o izraelsko-palestinského konfliktu, v němž se ztěžka orientují i odborníci.