Dobrý den,
na internetu sem našl tento vařič http://www.mevatrade.cz/mevatrade/eshop/1-1...
a chtěl bych se zeptat zda s ním máte již někdo praktické zkušenosti.
Děkuji
Jo, včera jsem měl plnou schránku reklamy...
Ani zadarmo.
citace: Sada Alpine pot umožňuje díky unikátní turbo varné nádobě zkrátit dobu uvaření vody na 4 minuty a 20 sekund (500ml). Rychle a jednoduše si tak můžete připravit horkou vodu nebo stravu dle potřeby.
Litr vody za 8:40 fakt nechci.
Obecně, varné systémy tohoto typu, první a nejlepší je asi Jetboil, jsou skvělé. Toto je zjevně pouze nepovedená kopie.
z těch šroubovacích je skvělý tenhle http://velkoobchodni-ceny.cz/jednovaric-solo...
a dá se na to vařit a ne jen ohřívat voda.
já byl právě že pověřen at najdu levný vařič na kolo. dotyčné osobě bohužel tak nějak nedošlo že kvalitní vařič zrovna uplně nejlevnejsí není.
Taky mě napadl. Pro náročné uživatele to možná není žádá hitparáda, ale proti tomu odkazovanému vaří za zhruba poloviční peníze i čas...
Počkej, počkej - jak to myslíš s tím "pro náročné uživatele žádná paráda?". Vyzkoušel jsem několik různých vařičů (coleman, primus...) a VAR 2 se mi nakonec osvědčil nejlépe. Možná se nehodí pro horolezce do výšek nad 5 tisíc metrů, ale kolikrát já na kole vyjedu takhle vysoko? Pro běžné užití vynikající :-).
Var 2 sice neurazí, ale neoslní ani nenadchne.
Pro někoho, kdo shání kompaktní varný systém je však takový vařič zcela mimo (a naopak).
Byl bys tak laskav a mohl druhou větu rozepsat ´do srozumitelna´?
(to víš, věk)
Kompaktní varný systém.... onehdá jsem viděl v TV reklamu na žehličku a vznosně to nazývali "žehlící systém" :-)
On je to vařič, hrnec s výměníkem, který zapadne do vařiče, závětří, vařič se s kartuší vejde do hrnce...
Je to sada několika věcí, které lidé kupují samostatně, poskládaná tak aby byla skladná, účinná, rychlá a lehká.
Nevím jak jinak to stručněji popsat než "kompaktní varný systém". Nekompaktní varný systém je třeba Trangia.
Výměmík je dno hrnce nebo díl, ke dnu přiléhající?
Na dno hrnce je napevno přiheftovaný (tepelně-vodivě) vlnovec.
Tady je trochu vidět: http://youtu.be/pz9fFeBtwJA
Hmmm, to bude po dovaření jistě velmi rychle chladnout.
...po dovaření možeš přelét do umělohm. misky...
....píše o "levném vařiči na kolo", ne o nelevném kompaktu !!!
VARy mám oba a kromě vaření v zimě jsem byl vždy spokojen. Rozhodně lepší volba než dírkovaný vařič na špiritus. Vadila mi vždy jen výška hrnce nad zemí s kartuší ~450g, ale to vadí u všech vařičů podobné koncepce. Kvůli zimě jsem přemýšlal aj o benzíňáku, ale su zvědavý na nový reaktorový plyňák, co mi přijde z čajny.
Měl´s zkusit vyhrabat díru v zemi na kartuši. Tím bys podstatně zlepšil stabilitu vařiče a 8-) na hrnec bys dosáhl.
Tak to už raději
http://www.alb.cz/drivkac.htm
kde nerez stojí 520,- + 100,- doprava +100,-dobírka/ nebo 60,- proforma
a ten titan stojí 1230,-.
Když už teda hraní s vařením :-D Ale ten dřívkáč bude nejvíc in asi v létě.
Napsala jsem "možná". :-)
Mně vyhovuje, ale vím, že nároční uživatelé nad ním ohrnují nos, tak to byla jen alibistická poznámka, aby se toho mého doporučení někdo nechytnul, že jsou přece daleko lepší výrobky.
No, chytnul se zas někdo z druhého břehu... :-(
http://pomucky-na-vareni-v-lese.heureka.cz/yate...
Levný, skladný, lehký, účinný... ;-)
... ovšem: musí se vložit zapálený pod hraničku suchého dřeva. Teprve pak má dostatečný výkon.
Proč? Litr vody do varu na tom uvedeš... Jsem to na podzimním čundru měl jako "doplněk" k normálnu vařiči a na snídaňové čaje to stačilo bohatě, proč pálit drahý plyn. Rozložit, tři "pecky" tuháče, zapálit, položit ešus s vodou a než jsem sbalil karimatku a spacák, tak byl čaj. Obrovská výhoda je, že vařič sám vypne, nemusím hlídat během balení, jestli to už náhodou nevře. ;-)
Drahý plyn? Já kupuju dvě kila PB za kilo;-)
Přesně to je on.
A ta hovězí bobková polévka Vitana z pytlíku.
Na dvou tabletkách uvaříšplnej ešus, za stálého míchání, nevháš mírně vychladnout, a s rozběhem nakopneš až se ešus i s vařičem odkutálí v dál....
22 dní jsem nic jinýho teplýho nežral, never more!
Taky jich pár mám, naposledy jsem to použil, a to vím docela přesně, v létě 1988.
Možná že někde budu mít i ty lihové kostky.
Za mě ne. Když už, tak vařič na kapalný líh.
Pevný líh velice špiní nádobí a neuvěřitelně smrdí, takže s ním není možné vařit uvnitř místnosti.
Na kapalný líh sice také smrdí a sviní hrnce, ale zdaleka ne tak intenzivně.
A jaký je mezitím tedy rozdíl?!? Oboje špiní nádobí, oboje také smrdí a s obojím není možné vařit uvnitř místnosti. Ale kapalný líh je lepší. Lepší, protože to řekl Hrabosh?
Lepší, protože se dá případně vypít
http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/domaci/alkohol...
Kapalný líh (nebo prostě líh) nesmrdí ani nešpiní. Smrdí a špiní antichlastací aditiva, která si o něj každý výrobce lije tak nějak dle vlastních nápadů a dle příslušné buzerace státních úřadů. Pokud koupíš technický líh od někoho, kdo přemýšlel o následcích těhle přídavných sajrajtů na hoření, je to v pohodě.
Naopak "tuhý líh" vůbec není líh ale jakýsi blevajz už z principu (nechce se mi teď hledat, jak se to správně jmenuje), a špinění a smrdění je jeho nedílnou vlastností.
Da se pevny lih nahradit nejakym podpalovacem na gril, nebo necim podobnym v nouzi? U nas skoro neni k sehnani.
Normálně do toho používám PEPO. Je jedovatý taky.
a smrdí trochu jinak a čadí takže i nádobí je z toho jinak zabarvené. rpostě ozvláštní to vaření v každém směru ;-)
Na vaření v místnosti vozím elektrickej ponorák, taky pamatuje Husáka, vaří ukrutným forrem a je docela prťavej.
Já teda zaimprovizuju leccos - ale uvařit na ponoráku bych asi nezvládla. :-)))
Na řízečky to není :-)
Ale ty čínský nudle je zaleješ horkou vodou, vařil jsem i kuře po baskicku - Poulet basquaise - to otevřeš ti sklenici ve který do prodávají a narveš do toho ten ponorák. Stejně se dá vařit ledacos jiného, prostě otevřeš pixlu, zanoříš a počkáš až se to prohřeje. Místo knedlíčku ovšem bagetku...
No, počkej - knedlíček si ještě jakžtakž představit umím, přece jen, vaří se to jen ve vodě. Ale prsknout tu spirálu do nějaké omáčky? To se pak fakt dá ještě i podruhé použít?
A ešus taky po použití vyhazuješ?
Normálné to umeješ, žádný problém.
Tak máš to v praxi vyzkoušené, tak asi jo... ale když si představím, jak se na tu rozžhavenou spirálu napékají kusy masa a omčky, tak mi to následné mytí zní naprosto neuvěřitelně. To je jako kdyby člověk chtěl vařit ve varné konvici (vlastně hůř, protože moderní konvice už tu spírálu mívají schovanou pod dnem).
Nesmíš nechat zaschnout, taky když dovařuješ, vypneš, nevytáhneš rozfajrovanou spirálku z guláše, to by bylo jako drbat plotnu, když ti přetekl.
Prostě jiná technika než má Šéf, párkrát drbeš spirálku a pak už víš. Ale protože jsem lenoch, stejně to obvykle skončí u těch čínských/thajských či kde to z tý ropy vyrábějí, nudlí.
Muklíci užívali rychlovarku (mají na vařbu kávy) jako friťák. Místo oleje sádlo (dá se v krimu koupit) a masíčko z Xaverova, resp. Písnice (chodili tam robiť)
To mi připomíná, když jsme na vojně dělali na žehličce volská oka nebo opékali lanšmít. :-)))
To my otočili infrazářič a už se grilovalo,))))
Jeden čas sem něco takového chtěl koupit, ale bylo to nevygůglovatelné.
Teď jsem z toho jelen... nejdřív Jindra, že tím ohřívá konzervy, teď je to prý nevygůglovatelné... to asi myslíte něco jiného než tohle, co?
http://www.kasa.cz/nestandardni-pomocnici...
loni sem si ho pořídil za stovku na aukru...
Spirála je dobrá věc. Akorát když nemáš po ruce zásuvku, tak se tím nábojovým dynamem docela natočíš...
Šak mluvím o vaření v "místnosti" :-)
Jinak přesně jako kolega Brum, ponoráky mám taky z Aukra a určitě víc než stovku to nestálo, chce si to pohlídat. Ten můj má ještě delší tu spirálka, takže se v guláši nevaří ten plast...
http://aukro.cz/ponorny-varic-500w-funkcni...
ten nebrat
Jj, tenhle obyčejný vařič je naprosto super.
Litr vody uvaříš na dvě tablety lihu.
Ony ty současné tablety (lihu) jsou cca 4 - 6 krát větší, než se dělaly ´ve zlaté éře socialismu´, ty, na kterých nešlo nic uvařit.
Pokud si pamatuji, tak za mých trampských let ty tablety byly stejně velké.
Co mě ale pobavilo - papírová krabička od tablet se bezpečně rozpadla cca 3 den, stejně jako kdysi :o)))
Kostičky, co připomínaly kameny domina (hry).
v půlce ryska, abys to mohl rozlámat....
Nejlevnější je provrtaná plechovka vhodné velikosti, v létě stačí, v zimě na víkend taky:
http://zenstoves.net/Stoves.htm
Taky dobrý vařič. Levný, lehký...
http://www.nalehko.com/varic_plechovka
Ano, přesně na ten už mám nachystanou plechovku od tuňáka. Geniálně kompaktní :-)
Koupím tuňáka, sežeru ho studenýho, abych si udělal vařič pro trempa?
Není lepší se někde stavit na haxnu?
Koncem října jsme se ženou byli v Bílých Karpatech. "Spoléhat" se na to "Není lepší se někde stavit na haxnu?" jsme tři dni hladem... Teda pokud za "haxnu" nepovažuješ pivo... ;-)
Divnej kraj :-)
Já byl docela v civilizaci, Bar-le-Duc se to jmenovalo, jen jsem dojel ve 23:15, všude zavřeno, jen na chodbě v hotelu automat s nějakejma tyčinkama. Sláva, záchráněn!
Prd, měl jsem jen 2,50 v drobných mincích, takže jeden kitkat a smutný pohled na plechovku s pivem v sousedním automatu.
Poučení:
vozit s sebou drobné, vařič by mě byl platnej asi jako ta plechovka za sklem :-)
Jo, znám, je to ta země, kde rádi zpívají a tančí a chodí v národních krojích?
Zpívat a tančit a chodit v národních krojích jsme nikoho neviděli. Jen tam hutorali po slovensky a brali tam eura. A od nás z ČR jsme šli na furt východ, až jsme narazili na hraniční patníky CZ/SK... Tak bůhví, kde jsme to vlastně byli... :)
To teda nevím, kde si byl.
Mě vítali všude takhle, ale ten protiva si je strašně hlídal...
http://pomucky-na-vareni-v-lese.heureka.cz/msr...
po všech pokusech jsem nakonec na výlety delší než dva dny dospěl k tomuhle modelu. Ale jezdíme ve třech a vařím na tom i jídlo. Přičemž vařením myslím vaření a ne ohřívání vody na zalití čínské polívky. :-)
Zatím je benzínu dost, až nebude budu řešit něco onačejšího :-)
Levny varic a pritom kvalitni koupit jde, mam jeden malinky skladaci z nejakeho cinskeho eshopu asi za 6 euro. Pokud by te stvalo, ze nedas vydelat evropskym prekupnikum zbozi, muzes ho sehnat o neco draz i na Amazonu.
Otázkou je, co to je levné. Pokud bys dal nějaký cenový limit dá se něco navrhnout. Při výběru je na prvním místě, teda podle mě, způsob použití vařiče, až potom bych řešil cenu.
Zkusím to stručně shrnout.
1. chceš vařit úsporně, tzn. co nejmenší spotřeba paliva. Pak je vhodný kompaktní plynový systém - Jetboil, ta Tvoje Alpine nebo třeba Pinguin Aura (tu Auru mám osobně vyzkoušenou). Dá se s nimi vařit dobře i ve stanu.
2. chceš vařit rychle - pak se koukej na výkon vařiče a ber ty, co mají 3000W a výše. Ale počítej s minimálně dvojnásobnou spotřebou plynu proti kompaktům. Pokud vaříš pro max dvě osoby ber plyn, dá se při vaření dobře regulovat. Já používám Pinguin Mantis se závětřím a jsem s ním velmi spokojen.
3. chceš vařit rychle pro víc osob - pak jdi do benzínu (MSR nebo něco podobného). Ale s nimi nemůžeš do stanu. Ale zase ho můžeš vzít do letadla a benzin seženeš v civilizaci prakticky všude.
Po delší době bych připomněl humoristickou recenzi vařiče Var 2.
http://www.kalimera.cz/nebezpecny_varic_var_ii...
Debata pod článkem je též vcelku zábavná.
http://www.var.cz/produkt/01-Turisticky-plynovy...
No a co, benzínový vařič z NDR Juwell takto zahoříval při neopatrném zacházení zcela pravidelně. Prostě se při zaškrceném plameni přehřála nádobka, benzín moc zplynoval a pojistným ventilem to vychrstlo ven při metrových plamenných efektech. Propanové vařiče, které se samy odpařováním plynu ochlazují jsou proti benzíňáku beránci.
KALiMERA > Vybavení > testovna
Nebezpečný vařič VAR II?
Redakce, Renata Merhautová / 29.10.1999
(zážitek z doby před 15-ti či 16-ti lety)
Máš tam něco novějšího?
Tady http://www.dx.com/c/sports-outdoors-1699...
máš výběr vařičů dle ceny i výkonu, jen si vybrat.
Mám Pinguin Hiker a nemůžu si stěžovat. Tady je srovnání s VARem: http://zavistler.blogspot.cz/2011/09/porovnani...
Akorát ten Pinguin se nejspíš vyrábí někde v Číně.