My začli dneska odpoledne, teda - Ane zadělává a já tak pocmrnduju kolem. Vzala si na to velkou mísu a tam nasypala všechno podle receptu. Nic neváží, zásadně odměřuje pohledem. A nasypala tam i takový čokoládový zdobení. A když jí povídám, že zdobení patří nahoru, aby to bylo ozdobený a ne dovnitř těsta a že Láďa Hruška by tohle nikdy neudělal, tak do sebe hodila zbytek velkýho panáka slivovice a řekla mi "Láďa Hruška mi může políbit prd.l" a vyklopila to těsto na stůl - to by Láďa Hruška taky nikdy neudělal, ten na to má speciální dřevěnou podložku.
Tak nevím, jestli jí mám nalít dalšího panáka... :-)
Tos mi připomněl, abych se zeptal v pekárně, jestli už (i pro mě) pečou. Ale já myslím, že jo...
To by mě zajímalo.
My jsme teď pár let kupovali ještě nějaké cukroví v cukrárně. Vynikající, jak domácí, je to takové zpestření k tomu co děláme doma. (je v té zakoupené škatuli asi 10 druhů)
Ale když jsem letos vyplázl 430 Kč/kg, tak jsem si říkal, že to asi bylo naposledy, že to přenechám těm Sasíkům, co to tak rádi tady nakupují.
Takže otázka, kolik taková věc stojí jinde? Abych měl nějaké srovnání.
Kolik stojí jinde sice nevím, ale ořechy jsem koupila za 280,- Kč kilo, máslo, čokoláda apod. taky není nejlevnější... když připočtu spálenou energii, to domácí mi o moc levněji nevyjde. (A to nepočítám čas, protože to řadím k relaxačním činnostem a nikoli k domácím pracem.)
Ořechy za 280,-? Tady prodávaj vlašský jádra za 265,-. V dětství máma dostávala od nějaký slovenský příbuzný krabici od margarínu plnou vlašáků. Jenže to byly takový ty s pancéřovou skořápkou, z který se jádro po kouskách dolovalo nějakou špičkou.
No jo, venkov.
Tady jsou vyloupaný vlašáky na trhu za 350,-/kg.
Koukám, ceny rozdílné. Moje pražská kamarádka koupila někde vyloupané za 200, se skořápkou měli prý za 150. Mně stačí ořechy, které mi přes plot spadnou od sousedů, ovšem musím zas odklízet jejich listí.
kamarádka z Ústí je vyloupané také prodávala za 200,- ale práce je s tím strašná, nejdřív hafo listí a stálé hrabání, pak sušení a nakonec loupat, neprodala bych je ani za 500,-
Jen blbni a na Štědrý den budeš mít specialitu Ládi Hrušky = smažené kuřecí kůžičky :o)))
pošlete mu někdo kůžičky od uzené makrely. třeba z toho něco taky udělá :-D
Já nevím, proč zase začínáš s vánočním pečivem. Nebeská už několik let dělá 68 druhů; mně stačej dutý čokoládový figurky.
Dutý ?? A plnoletou whisky si je plníš sám ?
Ještě ne, ale přemlouvám se k tomu. 8-))
Tak si dej na rozmyšlenou panáka slivovice :o)))
Nevím, jestli by se snesl s tramínem, který popíjím.
8-))
Naplň s tím dutý čokoládový figurky a budeš mít po starosti :o)))
Nemám dutý čokoládový figurky. 8-(
Tak jak chceš péct cukroví, když ti chybí základní ingredience?!? :o)))
V tom případě ti nezbývá, než to vypít bez figurek :o)))
Copak jediné vánoční cukroví jsou plněné čokoládové figurky podle Abyho?
8-))
Nebudu upect. Až asi 22.12.budu koupit bio sušenky a ovoce pro mne, koupit cukrovi pro Ivanek v cukrarni v Andel. Obe deti u babi na Slovensko.
Lada nema thm,nepouživam recepty od Lada,ja každy den varim na thm.
Už!
Ale moc se nepřetrhneme. Nenapečeme toho o moc víc než jindy během roku. Taky víc neuklízíme. Uklízíme během roku dle momentální potřeby.
Umotali jsme adventní věnec a trochu to doma provoníme vanilkou.
Stromeček, vanilka... a všechno v jednom. Navíc za hubajze http://www.automotovelo.cz/stromecek-vanilka...
Zatím pečeme jen perníčky - takové tradiční české vánoční motivy:
Taky jsem dneska pekla perníčky s "pomocí" jednoho malého škodiče. Asi ani nemusím zdůrazňovat, že některé ("motorizované") modely máme stejné.
8-))
Tak hlásím, že u nás je napečeno! Teď už jenom poslepovat marmeládou a něco pocákat čukoládou. A zmetků bohužel moc nebylo, přesněji řečeno nebyl žádný, stěží jsem dostal takový ty okrajky z rozválenýho těsta... :-)
Ty je aspoň dostaneš, já si je musím poctivě ukrádat. A vždycky je z toho mrzutost. Nechápu ty jejich reakce.
Ano, už vidím za okny sníh, už se dostavila vánoční nálada. I na kole jsem to už sněhem vyzkoušela.
Ještě včera byl vidět a dnes se zase schovává.
A začíná období „nežerte to“, které potrvá do 24. večer a pak začne období „vy to vůbec nežerete“…
A právě proto je u nás už teď období "žere se to". Vždyť teď to přece nejvíc chutná a co bychom s tím pak dělali :o)))
Přesně tak u nás. Včera Ane slepovala marmeládou, teď to je v krabicích na skříni a začíná ochutnávání. Loni pekla před svátkama ještě jednou, všechno z první várky se do tý doby snědlo :-)
Ještě nepeču ale úúúúž se o víkendu chystám.
Hele, nemá někdo tip, kam se žloutky?
Kokosky páruju s lineckým, mandlové chrupinky peču vždy až jako poslední do páru s vánočkou... a pak mám spoustu receptů na nejrůznější bílkové cukroví, které nedělám, protože co pak s těmi žloutky...
Co je nalejt kočkám do krmítka? Hraběnka si žloutky považuje, ale musí být jen z vajec z podestýlky. To pak nepoznáš, jestli je miska umytá nebo vylízaná.
Minulý týden byla dcera na dovolené a měla jsem tedy doma něco jako "kočičí hotel". Teď už mi tu ale zbyly jen dvě - a těm by asi z tolika žloutků bylo špatně...
Jo - odskok z jiného tématu: od doby, co kotě ochutnalo smetanový jogurt, už mi dříve oblíbenou Hollandii nevezme do huby...
Tak upeč něco, kam se dávají jenom žloutky... :)
Já zase rok co rok bojuji s tím, kam s bílky - můžeš mi ty recepty poslat, prosím?!?
Žloutky dávám do krému na úlky.
Pak pečeme tyhle banánky:
1/2 kg polohr. mouky
1 prášek do pečiva
4 vanilkové pudinky
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1/4 kg tuku
20 dkg cukru
7 lžic mléka
Z těsta se vytlačují banánky přes tvořítko v masovém strojku nebo jiným způsobem. Lze i rozválet a vykrájet tvary. Při pečení mírně nabydou.
Upečené slepit marmeládou a polít čokoládou.
3 žloutky jsou třeba i do ořechů
těsto - 30 dkg hladké mouky, 20 dkg tuku, 10 dkg cukru, 10 dkg mletých ořechů
náplň - 25 dkg tuku, 20 dkg cukru, 3 žloutky, ořechy podle potřeby
Upečené ořechy se náplní jednoduše slepí.
nebo do zázvorek od wíly
250 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
150 g másla
3 žloutky
1/2 lžičky citronové kúry
2 lžičky mletého zázvoru
asi 7 cm kořene čerstvého nastrouhaného zázvoru
1/4 prášku do pečiva
Vykrajují se tvary a po upečení se teplé obalí v cukru.
(Nejlíp je asle stejně umí wíla. Mě se nikdy tak dobré nepovedly.)
Vidíš, to bychom mohly vyměnit... S těmi bílky dělám ty kokosky a mandlové chrupinky. Na kokosky recept mít asi budeš, chrupinky jsou 4 bílky, 10 dkg cukru, 5+5 dkg hladké a polohr. mouky. Zamíchat - NEŠLEHAT. Zamíchat patnáct deka mandlí, a upéct ve vhodné formě (srnčí hřbet, chlebíček). Po upečení zabalit do utěrky a po vychladnutí nakrájet na ultratenké plátečky, dosušit velmi pomalu v troubě.
Pak jsou všemožné pusinky, laskonky atd. - bílkových receptů je spousta.
Cukroví s krémem prakticky nedělám, tam víc než jeden žloutek neudám. (Navíc se mi osvědčuje krém z v páře ušlehaného celého vejce.)
Ty zázvorky by mohly být zajímavé... recept s pudinkem a ze strojku asi ne, jsemť na vaření spíše "tradiční" typ. :-)
No a pak také na plnění kremrolí jsou potřeba bílky.
Zbylé žloutky řeším tak, že si k nim přidám ještě jedno či dvě vejce, kousky uzeného, cibuli a hodím to na pánev.
Letos je to dobré, pečení začalo bavit dceru, která navíc byla minulý týden doma nemocná. Takže mohla místo chození do školy péci.
Hmmm, tak tyhle recepty mám. Kokosky jsem také pekla, do těch křupinek se mi nechce.
Hele a ty banánky zvaž.
Chápu, že vanilkové pudinky mohou odrazovat, ale je to výborné pečivo a dlouho vydrží.
Teda dlouho by vydrželo, ale to se u nás nějak nestává :o)))
k pečení mně letos donutilo naštvání z práce a na život, takže jsem jeden večer upekla ořechy, košíčky a jakési ořechové cukroví, které je dlouho tvrdé, ale koncem roku je výborné. ještě naplnit ořechy, košíčky a upéct vanilkové rohlíčky a nikam to skovávat nebudu, do Vánoc je cukroví nejlepší.
Dneska ráno jsem při odchodu do práce osobně zkontroloval stav vánočního cukroví, které máme uložené v krabicích od treter na verandě - a byl jsem nemile překvapen jeho úbytkem oproti počátečnímu stavu. Tam to snad chodí žrát náš pes, jinak si to nedovedu vysvětlit :-)