Zila jsem v naivni predstave, ze kdyz mam Mastercard, prepocitava se utrata v zahranici kurzem Mastercard. Kdyz jsem si ted prepocitala kurz, jaky pouziva Fio, jsem dost zklamana. Vyslo mi 28,214 Kc/Eur pri aktualnim kurzu Mastercard 27,543 Kc/Eur. Znate nejakou kartu, ktera pouziva lepsi kurzy?
Neni tohle spíše vec banky?
Ocividne ano, proto se ptam, zda zna nekdo nejakou kartu (tj. kombinaci banka + typ karty) s lepsim kurzem.
Unicredit bank ma vybery doma iv zahranici zadara, ale myslim, ze to bude taky honit kurzem stejne jako fio bank. Resenim je mitucet primo v eurech.
Mam Maestro, Mastercard, Visu i AmExku od tri ruznych bankovnich domu. Levneji to vyjde tam, kde neplatis poplatky, rozdily v kurzech nejsou az tak vyrazne. A stejne jsou vybery limitovany vetsinou na 400 EUR.
A uplne nejlevneji to vychazi ve smenarne, nebo i v tom smenarnim automatu, ktery je v Carefouru na Smichove. Tam si vymenim vzdycky nejakou hotovost a zbytek platim libovolnou kartou.
Muzu sice nekdy zkusit udelat v jeden den platby vsemi kartami a pak to porovnat, ale nez pojedu za hranice podruhe, muze byt situace opacna.
Podle nejakeho stareho srovnani, co jsem vygooglila, prevlada opravdu deviza prodej, ale nekde pouzivaji i oficialni kurz Mastercard nebo deviza stred. Asi s tim holt budu muset stravit nejaky cas sama procitanim podminek ruznych bank. Rozdil v kurzu eura skoro 0,7 Kc mi prijde uz dost znatelny.
http://www.mesec.cz/clanky/platba-kartou-v...
Vetsinou mam spis dost hotovosti, ale svycarske franky napriklad ve smenarne s dobrym kurzem, kam obvykle chodim (euroexchange v Opletalove nebo Exchange8 v Zatecke), nemeli a eura jsem zrovna nechala v aute, protoze mi nedoslo, ze muzeme dojit do Italie.
Coz mi pripomnelo, ze bych mozna mel prehodit nejake CZK na EUR ucet, protoze jsem slysel, ze snad bude chtit centrala zase upravovat hodnotu koruny... 8-(
:-)
To se mi zdá nejvýhodnější, platit kartou ale z Euro účtu. Jen nesmíš zapomenout přehodit na účtě "hlavní měnu", alespoň u Reiffky, jinak platby v eurech bere z korunového a mění dle svého kurzu.
Taky si myslím, že kurzové rozdíly není to, co bych si u karty hlídal, spíš ty poplatky.
Výhodou je, že jsi-li okraden o kartu, nic v podstatě netratíš, a jsi-li pojištěn na tohle, tak vůbec nic. U hotovosti příjdeš nenávratně o vše.
Všechno má svoje, já už pár let cestuji jen s minimální hotovostí v peněžence (ovšem na bezpečném místě ve voze mám cash na dojetí jako rezervu). Už 2x se mi to vyplatilo, před 6ti lety mě obrali výrostci v Londýně přímo v centru s nožíky v ruce, loni mě odlehčil nějaký lapka na dálnici.
Riziko že mě někdo vybrabčí kartu považuji za menší, než že mě prohmátne nějaký potřebný spoluobčan.