Ahoj,
podařilo se mi nedávno zlomit vidlici a tak jsem byl donucen si koupit klíče 32 na povolení hlavového složený. Kolo sice 16let staré, ale na hlav. složení nebylo nikdy saháno.
No a když chci takhle hlav. složení povolit, tak se mi prostě klíče na obou šroubech "prosmeknou". Je tam nějaká vůle. Je možné s tím něco udělat ? Jsou ty klíče snad tak šuntský, že ani nemají správnou velikost?:)
Děkuji všem za případné rady. Na kolečku si všechno raději udělám sám, ale zrovna nějaké rozsáhlé zkušenosti asi mít nebudu..
Pošli fotky. Naprosto netuším co chceš povolovat dvaatřicítkou poprvé po šestnácti letech.
Zlomená vidlice je třeba vyměnit. To bych si moc nezajezdil, když mám kolo na 3kusy. Na hlavové složení.
Šestnáct let nerozebrané ložisko. Týjo.
Nejdříve vyndej představec, pahýl vidle do ponku a vršek povol francouzákem.
Alternativně převlečnou matici do svěráku a hasákem na pahýl. V nejhorším případě provrtat pahýl a prostrčit pořádný roxor.
A jak často měníš ložiska v hlavovém složení Ty?
S tím francouzákem nevím, ten se smekne ještě snadněji. Hasák ok, ale nejsou tam ty matky 2těsně u sebe z nějakého důvodu? Tak blízko asi těžko 2hasáky dám. Zkusím a uvidím.
Tak sundáno. Hasákem. Děkuji za nakopnutí! V tomhle moc nadaný nejsem, ale jak se něco naučím, tak si kolečko rád udržuju sám. Jsem byl v domnění, že to tam bude nějak ukrutně utažený a hasákem bych jen orval/omlel ty šrouby. Opak byl pravdou.
Podle fotky nechápu, proč to povoluješ. Vytáhl bych představec a zbytek rovnou vyhodil jako celek.
On na vyhození byl jen ten pahýl vidlice. To ostatní je ok. Sice jsem tohle nikdy dřív nerozdělával, ale na tomhle si trvám ;-)
Může se to tak jevit, ale nevěřím, že po 16-ti létech neúdržby ložiska bude 100% funkční (tedy pokud to bylo provozováno a neleželo někde v patřičné teplotě a vlhku, řádně zakonzervované). Já bych to na novou vidli nedal, ale je to jen tvoje rozhodnutí.
Kdoví kdo ty matky vyrábí.. jestli to je něco čínskýho tak se ani nedivim, že to má jiný rozměry.
Schválně vezmi šupleru a změř je,změř klíč a pak porovnej.
No matky 31,6 a klíče 32,1-32,2 , tak se není čemu divit :)
K tomu přičti dost mizerný materiál těch matek a pak mě nepřekvapuje, že se to odrbe.
Materiál na dnešních hi-end komponentech by na tom nebyl o nic lépe. Jde jen o ten rozměr.
Těžko chtít po někom kdo nedokáže ani udělat správnou velikost boty, kde +- půl centimetru nehraje až tak velkou roli a botu o správné velikosti 42 má za velikost 44, aby udělal matice s přesností alespoň 0,2 mm
Novou vidli (předpokládám že máš pevnou) doporučuji odsud: http://www.cyklosvec.cz/oddeleni/20/pevne/
Jinde jsem obyč vidli se závitem nepotkal.
Díky, ale právě pevnou nemám. Suntour ještě nějaké nabízí. Boužel pouze ty nejlevnější a nejtěžší. Na bike-eshop.cz je např mají.
Tak to je pořádný kus historie :-)
Jestli jsi z Prahy tak se můžeš zeptat v Bajkazylu, viděl jsem tam i takovéhle vykopávky.
Tak aspoň to drží pohromadě (tedy obvykle). Před čtyřmi lety jsem si koupil MTB za 30k a nedalo se s tím opustil Prahu, jak to bylo nespolehlivé. Za rok, co jsem na tom jezdil, tak byl provoz 16x dražší na KM než tu tohodle mého starého treka. To i firemní autíčko na soukromé použití bylo lacinou záležitostí....