Ahojte všichni. Ukradli mi kolo a teď vybírám nové. Mám vyhlídnuté Rock Machine Typhoon 90, seděl jsem na něm, mám s prodejcem domluvenou i krátkou vyjížďku, ale co myslí odborníci tady o komponentech vs. ceně. A vůbec celým tomhle kole. V tom mám totiž pěknej guláš. Děkuji za vaše názory.
Za sedmnáctku příliš málo muziky. Kliky, řazení Acera, no name náboje (přitom Deorky jsou za hubičku). Za tyhle už použitelný prachy bych se ještě porozhlíd jinde.
Nevím jak moc neznámé ty náboje jsou, ale jsou celkem časté na kolech Superrior a R.M. od cca 10t. do cca 18tis.Kč. Vím že přesmykač a řazení Acera není asi nic moc, ale to jsou věcí, který když se pokazí tak se dají snadno vyměnit. Přehazku to má v Deore. Myslím, že tu vyšší cenu teď dělá to, že je to letošní model, ke konci roku bude levnější, ale já chci jezdit už teď v létě a hodí se mi 27,5" . Viz třeba Merida má model Big 7 300 v podobné ceně a hidně komponentů tam má označení Shimano M - no a to mi neříká fakt vůbec nic :-) , tuším jenom že to jde za sebou (od nejhoršího) Altus, Acera, Alivio, Deore. Ale co je to M?
No jo když si vybíráš modní marketingovou hitovku 27,5" tak si za ni prostě musíš zaplatit. Když se přidržíš klasiky 26 z loňského roku, tak za ty peníze dostaneš podstatně víc. Jinak to M je něco jako modelová řada, podstatné je to první a pak druhé číslo za ním. Čím vyšší tím lepši. 3 je použitelný základ pro rekreační a nesportovní ježdění.
V tom je ta zrada, že se ani Altus nemusí přímo podělat na výměnu dílu. Jenom může mít už krapet větší vakly z výroby, díky chudším materiálům se mnohem dřív (při častém a náročnějším užívání) vymačká a znepřesní. Když se k tomu přidá stejně ošlapaný protikus s lacinějším bowdenem (tahací harmonika), je to furt nějaké cvrkání a přetahování pro zlost, doladit to nejde. A přitom si říkáš, že je přece blbost ten díl měnit a vyhazovat, když to v podstatě funguje a není rozbité. - A v ostrém kontrastu je třeba přehazka a řazení Sram X-7, které mám na horácovi. Záhul dostávají slušný, přehazka byla několikrát zohýbaná (jednou vodítko i do pravého úhlu). Přesto furt chodí doslova na ťuknutí a přesně.
Nelámu tě na nějaké top-modely za mraky tisíc. Jen bych za tyhle tisíce hledal už určité rozumné minimum.
Děkuju vám za rady a náměty. Kolo jsem nakonec koupil. A už se nemůžu dočkat víkendu. A k tomu ještě teď ta perfektní zpráva o cyklobusu Bečva .... no prostě na světě je stejně krásně.
A ty nebudeš na tom kole jezdit, to ho budeš vozit autobusem?
Budu ho vozit:-) ale víc jezdit. Když do těch Beskyd vyjedu v případě jednoho volnýho dne z domu na kole, tak tam sotva dojedu a už abych se pomalu vracel. Cyklobusem tam dojedu v 10hod, užiju Beskydy a z kopců domů vyjedu v 18hod, do 22°°jsem doma. Jinak si kolo vozívám i vlakem a autem, ale většinou veze fakt kolo mě:-)
Tak když míříš do kopečků, pohlídej si dobře ten první řetěz. Třeba dali dobrý, ale někdy dají kvůli úspoře ceny i váhy demoverzi a ta jde rychle do kopru. A když se to neohlídá, vezme sebou zbytečně brzo i kazetu, kladky, převodníky.
A ovíkendu se námbudeš moct pochlubit mazlíkem, budeme tam někde bloudit (trasy v tématu Beskydování)
Dík za radu ohledně řetězu. Měrku na řetěz mám, tak to teď měřit poctivějc. Co se cyklobusu Bečva týká - hned s tímto víkendem jsem nepočítal a mám koupené zatím jenom to kolo. Musím dokoupit vše, co mi ukradli s tím starým kolem(košík na lahev,blikačku,taštičky,hustilku,náhr.duši,hlavně lepší zámek i když od teď už kolo bez dozoru asi nenechám,vercajk co se vozí sebou). No ale asi to zkusím pořešit (nakoupit a taky se uvolnit z domu)a cyklobus podle info tady psaných by měl už v neděli 1.6.fungovat.
Nejlepší zámek je žádný zámek. Od kola se pak prostě nehnu. Jezdíme ale prakticky furt dva.