Je to tahle bývalá bat.
http://www.linergy-shop.de/product_info.php...
Beru.
Potřebuju šťávu do soundsystému na nosič (a opravdu tu kapacitu využiju).
Taky kdo si má na tom věčně ničit hlasivky, že jo... https://www.youtube.com/watch?v=yN-p-w1UHqU
Tak nakonec ji kolega donesl zpět že už moc nedává a za hodinu jsem málem vyhořel.
Mrcha začala z ničeho nic hořet v místě kde ji nic nezkratovalo.
Casovana bobma. Jsi si jisty, ze Ti donesl zpet tu samou? 8-)
Naprosto jistý. Vypadá to že se jeden článek nafouknul a zvedl (spíš vylomil) kontakt na vedlejším článku.
Nemám chuť ji dál pitvat jelikož ještě stále ma napětí 36V. Smrdí to jak sviňa:-)
tak docela dobře, že to tou dobou nebylo někde ve skladu PPL, že? :-D
No to by byl šrumec. Doma jsem to jebnul oknem ven v tom skladu by bylo tedy pozdvižení.
nic hezkýho, ale nakonec vzhledem k tomu, že si ty články chtěl darovat, tak hlavní finanční zátěž bude představovat zasklení toho okna :)
Naštěstí bylo otevřené tak že náklady 0.
Problém bude zda ji přijmou ve sběrném dvoře když je upozorním že může zahořet:-)
Kde ji pak má člověk zlikvidovat aby tím nezasral přírodu? Poslat to prodejci bych již neměl odvahu:-)
"Kam s ní" by mě také zajímalo, protože jednou doslouží i ty mé baterie. Patrně má povinnost odebrat ten, kdo prodal. V tomto případě Linergy. Další věc je, že lithium je poměrně drahý prvek a tak bych tipoval, že by mohl fungovat i výkup použitých baterií, pokud se z toho dá lithium recyklovat.
Před chvíli jsem ji odvezl do sběrného dvora.
Upozornil jsem je na všechná nebezpečí a pak jsem jen žasnul. Ja se tady klepal celou noc že to může bouchnout a pánove ze S.D. mně řekli že už jich zlikvidovali stovky a ani jedna jim nebouchla. Jen některé prý dobře "svařovaly" při zkratování.
Tak že klidně je dej do sběrného dvora až bude potřeba.
Začínám být paranoidní a na všechny své aku koupím asi tohle
http://www.m1armyshop.cz/detail.php?id_zbozi=37
Jednu už mám tak ještě dvě a budu v klidu.
8-)
Ale jestli to v ni zahori, jeste by to chtelo skladovat v hromade pisku.
Zvyšuješ mé obavy:-)
Je vodo těsná tak že by to mělo zhasnout během chvilky samo. A stát to bude na kachlíkách.
Vodo? Ale byla by lepsi vzducho, ne?
Mozna bys to mel preventivne zalit vodou. 8-)
Nebo si to uskladnit nekde u sousedu... 8-D
Když je vodo tak je i vzducho těsná, je to logické.
Kdyby to tak bylo, tak by nefungovala žádná z nepromokavých membrán, které se používají u outdoor oblečení/obuvi ;-)
Resp. jako nepromokavá by fungovala, ale to se pak rovnou můžeš obléknout do igeliťáku a výsledek bude úplně stejný :-) Vlastně nebude, ušetříš tisíce Kč za to drahé oblečení ;-)
Nebavíme se zde o oblečení ale o těsné krabici pro přenos munice.
Ano, ale snažím se jen vysvětlit, že vodotěsný automaticky neznamená i vzduchotěsný.
Viz třeba příklad s mými, dokonce několikerými, zničenými hodinkami... Voda do toho nezatekla, ale "pára" ze zpocené ruky jim dala vždycky na frak.
Jestli je vodotěsná, tak to bude těsnit guma nebo něco podobného. A baterka i v tom uzavřeném prostoru dá dost tepla na vysmrdění tý gumy, než eventuálně zhasne. Ale je fakt, že to bude lepší, než aby hořela volně na place.
Můžeš to ale vylapšit tepelným alarmem (zdrojem elektriky si asi bude chvíli sama) a úplně top, pokud tam v kritickou chvíli pšoukne bombička s CO2, nebo dusíkem :-)
Pochybuji jelikož třičtvrtiny objemu krabice vyplní aku tak že vzduchu je tam minimum. To se samo uhasí během pár vteřin. Z protipožárního hlediska je to dostačujicí a bezpečné.
Neznám chemii toho hoření, ale ne všechny látky potřebují k žáru a vyhoření pozvolný přístup vzduchu jako dubový poleno. Navíc, pokud tam ten žár udělá propojka na baterii, tak se obejde úplně bez kyslíku (viz žárovka) a s tím těsněním si během chvíle poradí. No a pak už může klasicky zahořet.
Chtělo by to ale odzkoušet :-)
Blbosti neřeším, baterie (článek) samotný nehoří, hoří obal z molitanu či co je to za pěna. Ta je kryta nehořlavou smršťovací folií.
Za normálních okolností k zahoření ani nemůže dojít. U té co zahořela jsem měl tu folií sundanou.
Hoří i samotný článek. Lithium je hořlavé :-)
To je ohledně hoření stejné svinstvo jako hořčík nebo draslík. Možná ještě horší... Jak se to dostane na vzduch, tak je problém...
Kdyby to bylo tak nebezpečné jak tvrdíš těžko by to mohl někdo prodávat na elektrokola.
To by obchodníci nevyšli ze žalob za poškození zdraví eventuálně poškození domu, bytu či garáže.
Všechna ta rádoby videa s hořícími bateriemi jsou zavádějíci, jelikož jde vždy o úmyslné poškození článků.
Pokud to nemá poškozený obal resp. tedy přímo pouzdro, tak by se nemělo nic stát. A samozřejmě pokud je to kvalitně vyrobeno, pořádně utěsněno.
Po vniknutí vzduchu dovnitř už to opravdu není žádná legrace... Pokud v tom tedy nějaké to lithium vůbec je...
Nechci se hádat, jistý si nejsem. Seš si jistý ty tím že ta baterka potřebuje k hoření přísun vzduchu?
Jsem si jist že potřebuje k hoření vzduch. Ona už před dvěma roky "zahořela" a to byla umístěna v plastovém boxu na kole.
Byl to jen dým oheň žádný. Plast nepoškozen.
Pánové to co se dnes stalo byla jen shoda náhod, navíc hořela jen ta pěnovka a to jsem sfouknul pusou jako nic. Jen jsem měl obavu jestli to ještě nějak nestřelí tlakem tak jsem to mrskl oknem ven. Nic dalšího se již nedělo a bateri mám doma v plechové krabici než ji odvezu do sběrného dvora.
Tím bych to uzavřel, není potřeba další polemiky.
Nevím o případu nic konkrétního, ale domnívám se, že tvůj kolega "elektrikář" ten akumulátor zničil přebíjením. Lithiové akumulátory jsou totiž hodně citlivé na nabíjecí napětí. Při jeho překročení dochází k zahřívání, rozpínání vzniklých plynů uvnitř akumulátoru až do doby překročení pevnosti obalu. V tomto případě zřejmě zafungovala bezpečnostní membrána, která uvolnila vzniklý přetlak a zabránila tak horším následkům. Stačí si na youtube najít, co lithiové baterie dokážou.
Používají se termíny požár, popř. vznícení. Slovo zahoření trhá uši a nic neznamená. :-)
Kolega elektrikář ji nabijel mou nabíječkou kterou mám nastavenou na 41,9V A po nabití měla baterie 41,7V čili přebitá by neměla být.
Je to záhada proč k tomu došlo. My lingvisti používáme zahoření a to jak fajfky tak třeba kotle:-)
Ale když chceš tak to bylo vznícení, o požáru nemůže být řeč.
Jinak články li-mn snesou v pohodě 3,7V bez ujmy na zdraví. Měly to být dokonce výběrové kusy od Linergy. Ještě mám jednu 18,9Ah a děsím se jejiho konce. Má zatím jen rok za sebou a v plné kapacitě slouží dobře.
Nejspíš ji co nejdříve obalím odolným hliníkem, zatím je jen v plastu:-)
Pokud neměla bms a ten tvůj kolega elektrikář nekontroloval a nebalancoval napětí článků, tak se mohlo stát, že jeden ze článků dosáhl jako první napětí možná nad 4,2V a bylo to.
Je to možné ale bohužel to nejde změřit jelikož se to skádá z pěti sad po 10č. vzájemně k sobě svařené plechem na +polech a -polech. Jeden článek nezměříš nikdy. I když jden je fuč má to stále napětí 37,7V. Ty lipolky jsou na tom lépe, jde měřit každý článek zvlášť pomocí toho servisního konektoru.
Jen upřesním, že ta baterie se skládá z 10 sad, pokud sadou rozumím články spojené paralelně. Ano vypadá to tak, že z jedné strany je 5 plechů a z druhé dalších 5 plechů, ke kterým jsou ty články nabodovány. Změřit jde tedy napětí po sadách. Ale samozřejmě vím houby, jestli došlo k překročení napětí sady článků. Pokud ta baterie má za sebou nějaké karamboly, tak se to klidně rozhodit mohlo. Těžko říct jestli jsou všechny články v háji a nebo se to týká jen některých. Správný postup by byl to rozebrat a jednotlivé články vybít, nabít a změřit jejich skutečnou kapacitu. Poté roztřídit a z dobrých článků sestavit novou menší baterii.
Když jsem to proměřoval ještě než to prsklo tak všechny sady měly stejné napětí 4,17V.
Problém je v tom že v té jedne sadě mohl mit jeden článek měně a jiný více i když teoreticky by se měly samy dorovnávat. No už je to pryč, sloužila 3 roky a byla dost huntovaná. U těch dalších už jsem opatrnější a tolik je naztěžuji.
Uvidím jak na tom budou ty zippy a když to klapne zůstanu u nich.