Zdravím všechny příznivce cyklistiky. Nastal čas, kdy budu muset měnit jak řetěz, tak i převodníky s klikami a taky kazetu. Kazetu mám 8-kolečko a nehodlám tento počet ani měnit. Převodník mám nyní 42-32-22 a jde o to, že jsem si našel MTB Kliky Shimano Deore FC-M590 - 9s, kde doporučení je pro 9-kolečko. Já vidím rozdíl jen v tom, že největší talíř má o dva zuby víc, než mám nyní. Můžu tento převodník (v popisu produktu doporučený pro 8-kol.) použít u sebe, kde mám kazetu 8-kolečko?? V případě, že ano, můžu použít řetěz pro 8-kolečko? Nebo bude nutné koupit řetěz pro 9-kol. a popř. jej zkrátit?? Díky předem všem za odpověd.
a proč chceš měnit i kliky, pokud jsou v pořádku? vyměň na nich jen sjetý převodník a jezdi dál, ne?
řetěz pro 8kolečko by měl jít použít na tom devítkovém převodníku.
určitě řetěz pro 9kolečko nekupuj, nemusel by zas chodit s osmikolečkovým zbytkem.
řetěz se zkracuje podle počtu dílků a ne podle toho, jestli je osmičkový nebo devítkový :-D
Ahoj, díky za odpověď. Kliky měním proto, že jsou převodníky snýtované s klikou, musím to tudíž vyměnit vše:-( Teď tam mám ještě originální kliky SR Suntour a chci tam kupovat tyto: http://www.kupkolo.cz/mtb-kliky-shimano-deore...
Je to i se středovou osou, která tím pro mě bude taky vlastně úplná novinka:-) Doufám že to bude pasovat do rámu.. :-/ Vždycky jsem si dával kolo do servisu, ale chci si tyto věci už dělat sám a tak se postupně všechno učím;-)
Kazetu budu brát taky DEORE (8-kolečko), ať to mám vše od jedné sady;-)
Jenom dotaz, když budeš měnit taky kazetu, proč nechceš dát 9-kolečko?
Přesně jak píše kolega pod Tebou, mám integrované řazení v pákách. Mám to jen pro 8-kolečko. Sice už jsem přemýšlel o tom, že bych to celé překopal na devíti, ale co by to obnášelo navíc? Nákup nových brzdových pák, řadících pák a teď nevím, asi i celého nového náboje že??
Nové brzdové a řadící páky, řetěz, kazetu (což je ovšem spotřebák). Ořech (nába) je naštěstí stejná.
Takže ořech, zůstává stejný? Na náboj tedy vůbec nebudu muset sahat?? To by stálo i za úvahu to vyměnit celé... Co na to moje přhazovačka? Teť tam mám DEORE (žádné XT nebo LX, je to taková ta základní DEORE).
Deore přehazovačka je 9, takže žádný problém.
Takže jenom koupit nové řazení.
Není problém to překopat na devítku. Akorát je dobrý si ujasnit proč. S bráchou jsme vyházeli osmičku a dali devítku proto, že se furt hrabeme do kopců a devítkové kazety měly největší pastorky s větším počtem zubů, než osmičky. To byl náš důvod. Pokud bych jezdil víc rovinky, asi bych o tom ani neuvažoval, pokud by mi nechybělo jemnější odstupňování kvaltů. Další důvod může být ten, že prostě jen chci vyšší řadu a devět kvaltů. Taky nic proti ničemu.
Je to jen o chvilce práce a peňouzích...
Dá se koupit osmička 11-34. Jen to odstupňování nebude nejjemnější.
http://www.bikesport.cz/cz/kazety-8-rychlostni...