Mám 5 let staré MTB Olpran a z okolí zadního náboje slyším občas divné vrzání a hrčení...
Zejména při zatáčení, jízdě po šikmém terénu a vždy když jsem na kole trochu "nakřivo"... zvuky bych popsal jako bzzzm bzzzm...bzzzm bzzzzm a lehce u toho jdou vibrace do rámu....
Dělá mi to od doby co jsem měl sundané zadní kolo, po namontování to začalo dělat, tak jsem ho pro jistotu znova povolil a dotáhnul a nedělalo to - asi 200 km a nyní to znova začalo dělat. Třeba 20 km jedu v klidu a je zatáčka, zatáčím a bzzzm bzzzm, někdy i po rovince to udělá a potom zase klid.
Může to být nějak špatně usazené zadní kolo? Jak ho mám případně dobře usadit a dotáhnout? Přední kolo je snadnější ale u zadního....
Díky
Příčin může být vícero. Jedna z nich třeba "Olpran" :-)
Ale vážně - může odcházet náboj (nebo jen být povolený), možná i uvolněný výplet, taky by to mohla dělat brzda (kotoučová ?), z horších variant problém na rámu.
Otoč to kolečkama vzhůru a zkoušej vším možným rozumně cloumat, jestli se někde neprojeví vůle, nebo nějaké cvaknutí, vrznutí.
Aha dík.
Jak je to s tím upevněním zadního kola? Prý je třeba dotahovat střídavě - poprvé jsem napřed dotáhl jednu stranu a potom druhou a dělalo to hodně, napodruhé jsem se to snažil střídavě ale moc optimální to nebylo, nemůže to být tím?
A jak poznat, že to kolo je tam nasazeno přesně rovně - protože v těch "kolejničkách" na kterém ta matka drží je tak půlcentimetrová vůle pro hýbání s kolem....
Jinak brzdy jsou "V"
A ještě - když to kolo otočím sedátkem dolů a roztočím zadní kolo tak kazeta se mírně vlní - ale to prý není nic vážného...
kolo spravne ustavis v ramu tak, ze zmacknes brzdu a potom (pri zmacknute brzde) utahnes zadni kolo.
...předpokladem ovšem je správné nastavení ramének a špalků brzdy ;-)
Tipnul bych mírně rozcentrovaný ráfek, případně trochu šejdrem usazenou osu. Při bočním zatížení pak špunty na stranách pláště drhnou o rám. Když to kolo stojí bez zátěže tak to nejde najít.
Anebo asi 50 dalších důvodů :-)
Vyřešeno, byla to prasklá špice u zadního kola...
...teda klasická "osma"...;-)