Původně jsem plánovala o Labské stezce napsat jenom jeden článek. Jenže se nějak neumím vyjadřovat "krátce, stručně, výstižně", takže nakonec bude toto povídání rozděleno na dvě části. Labská stezka si to určitě zaslouží.
Podél Labe v Německu
Je pátek, 28. června 2013, poledne. Stojíme v německém…
Fajn čtení. Ještě z doby vodáckých dovolenek jezdíme až v srpnu, bývá už stálejší počasí, a hlavně pro mne příjemnější chladnější noce. Ale vzhledem k letošní absenci zimy myslím, že to je furt sázka do loterie, trefit stálejší počasí. Víťa je borec, ujet denně 40 km :-)
Jo, borec je, to souhlas. Na druhou stranu, byla to rovinka a vítr v zádech...
Vím, že to zní blbě, takto vychvalovat vlastního syna, ale pro nás samotné to bylo překvapení. Navíc je druhej nejmenší ze třídy, hubeňour ... prostě v těch dětech je víc, než by člověk čekal.
A co se počasí týče, kamarádka to jela právě v druhé půlce srpna, taktéž z Hamburku (resp. ona to jela až z toho Cuxhavenu). Počasí měli slunečné (ze 14 dnů snad 12 dní slunce), ale! měli protivítr.
Vysvětlovala jí to prý její kámoška z Hamburku - pokud je na Labi vítr od východu, zaručí to hezké počasí, pokud od západu, počasí je značně proměnlivé.
Ten směr větru mi v tomto případě připadá docela důležitej, byli jsme za něj rádi, i když nám přinášel docela dost mraků a deště.
Ke hledání obchodů se v případě možnosti přístupu na web dá využít tato stránka:
http://www.kaufda.de/Wittenberge/Geschaefte...
Samozřejmě nejen pro Wittenberge.
Tak to je bomba :-)
Problém je ovšem s tím přístupem na net - u nás je to už standard (wifi skoro v každé restauraci), jenže v Německu jsou v tomhle sto let za opicemi.
A i když by člověk obětoval pár peněz za data, stejně mu to fungovat nebude, poněvadž jejich nejrychlejší mobilní internet je u nich kategorie "edge".
Velice zajimave zkusenosti. Obzvlaste me udivuje vase taboreni na divoko. Mate s tim nejake negativni zkusenosti?
Zaroven bych vas rad upozornil na malou nepresnost - mesto, ktere v textu popisujete jako Wittenberg je spise Wittenberge. Predpokladam, ze jste jeli obema, lec skutecny Wittenberg je na Labi nad Magdeburgem.
Jsem zvedavy na pokracovani,
Já si dovolím připomínku k tomu táboření na divoko - když nechci někde pobýt víc jak 1 - 2 dny, kemp ani žádné jiné ubytování nevyhledávám, ušetřím čas, peníze, lépe se vyspím, je to fajn, negativní zkušenosti zatím nemám.
A k těm městům připojím Turnov - Trutnov a Linz - Lienz - Liezen.
Před pár lety odjížděl z pražského hlavního nádraží rychlík do Turnova i do Trutnova pár minut po sobě. Oba vlaky byly vedeny stejnými vozy, odjížděly ze stejného nástupiště. Vždy jsem se musel podívat přes co to jede, abych nevlezl do toho špatného.