Ze zimáka chci sundat stávající kliky (klasické horské převodníky 44 - 32 - 22) a dát tam kliky krossové (48 - 36 - 26). Důvod - jezdím na tom v zimě do práce, vpodstatě po asfaltových silnicích, tak aby to bylo trochu rychlejší. Středové složení: je tam (a zůstane) zapouzdřená středová osa se čtyřhranem. Stávající horské kliky mají délku osy 113 mm (tak to ostatně doporučuje i shimánovský katalog). Ovšem krossové kliky mají doporučenou délku osy 123 mm.
Otázka zní: proč mají ty krossové kliky mít delší osu? Na té "113" by to špatně přehazovalo? Když by ano, tak bych rovnou koupil i nové složení s "123" osou, abych to všechno vyměnil na jeden zátah.
Dík za radu :-)
Nauč se šlapat a nemusíš nic měnit.
1) buď jezdíš přes 60km/h nebo
2) neumíš šlapat
jiný důvod výměny není.
Vyber si, co se tě týká.
Nepřeháníš to?
Proč?
Na bajkový pčevod 44/11 se dá v pohodě ušlápnout přes 60km/h. Pochybuji, že potřebuje jezdit rychleji.
Jak víš,že tam má 11? 44:11 na horáku 60km/hod? Pán rád kmitá nohama. :-)) To jezdíš na rovině,nebo z kopce?
Pokud má osu na čtyřhran, tak velký převodník menší něž 42z mít nebude. A i s tím se dá jet slušně rychle.
Při rychlosti 60km/h a při použití plášťů 26x2,1 je to kadence při převodu 42/11 přibližně 125ot/min. Což není nijak moc.
60 jezdím na bajku z kopce nebo v háku za kamionem. :-) Právě že podobný převod moc často neuplatním,tak se divím, že někomu nestačí.
Já už se lekl,že jsem lempl,protože nedokkážu jezdit na kole 60km/hod. Za kamionem v závěsu jo? Jenom aby nezabrzdil :-)) Ale jinak pravda,mezi 44 a 48 zubů zase takový rozdíl není. Pokud má tedy nejmenší pastorek 11.Ale také může být 14
Pokud je doporučená délka osy, dodrž to, asi to má jinou polohu. Ale je to divný, většinou se vyskytuje údaj o řetězový lince a osa se dopočítává podle konkretního rámu.
Koukni ještě jestli to není jen část informace, shimano to většinou definuje jako komplet i s pastorkem atd.
Já bych to zkusil s původní osou, to máš jedno, tu delší si dokoupíš kdykoliv, pokud bude potřeba. A zkontroluj přesmyk, jestli má správnej úhel. Nejlíp koknout do nějakýho katalogu shimano, mají tam kompatibilitu
Jestli je tady někdo, koho to zajímá: včera večer jsem teda sundal původní kliky 44/32/22, které měly středovou osu dlouhou 113 mm, a nandal nové 48/36/26. Preventivně jsem zakoupil nový střed s osou 123 mm a udělal jsem dobře - na původní osu by to nešlo nasadit (tím, že nejmenší převodník má větší průměr, tak by už drhnul o zadní vzpěru). No a trošku jsem musel poposadit přesmykač. Takže takhle, dík za vaše názory :-)