Vybrat to nejlepší „cykloměsto“ má pomoci soutěž nazvaná Hlavní město cyklistů. Třináctičlenná odborná porota v ní bude posuzovat nejen stav infrastruktury nebo počet cyklistů v ulicích, ale také kvalitu připravených strategií a spolupráci klíčových hráčů, kteří mají vliv na dopravní politiku města.
Paradoxně jsou to někdy města , která jsou nepřátelská ke svému obyvatelstvu neb jim neposkytují MHD nebo nějakou směšnou náhražku, tím nejlepším receptem na vysoké procento cyklistů v dopravě :)
A zajímavé je pak to, že tam v normálním provozu běžně jezdí na kolech přesně ty skupiny obyvatelstva, které se údajně na kolech do provozu bojí a které provoz údajně odpuzuje od jízdy na kolech....
přesně tak, nejpřátelštější město k cyklistům byl Bohumín, ale pak tady začali budovat cyklostezky odnikud nikam a teď městská policie buzeruje staré babky na kole, že jedou po silnici a nevyužívají těch úchvatných cyklostezek co jim město postavilo. Občas sice automotoprovoz nějakého cyklistu zrakví ale co, lidí je jak psů. :-(
Nepřátelské město k cyklistům jsou Otrokovice.Městská policie pokutuje cyklisty, je to jednoduší než honit Ty co dělají v noci bordel.
To je projev nepřátelství, když trestají porušení zákona a chtěji aby se předpisy dodržovaly?
Typický český náhled na věc, když policie pracuje tak český národ remcá úplně stejně jako když policie nepracuje...
Většina lidí chce aby policie pořádně pracovala, ale aby si policie ani náhodou nevšímala jich ani jejich rodiny a mnozí i přátel. Pak už to není práce ale nepřátelský a hodně obtěžující postup.
To byl kdysi starý film, nebo TV inscenace, pamatuji si to fakt mlhavě ale ta pointa jedné scénky mě zůstala v hlavě.
Menšík hrál policajta, pokutoval nějakého známého nebo příbuzného a ten se čílil. A Menšík tím jedinečným stylem co on uměl mu říkal něvo v tomhle smyslu: "Hele, ty seš zedník, jsme kámoši, odfláknul by si komín na mém baráku?"
"Blázníš, tobě bych ho udělal co nejpečlivěji"
A Menšík rozhodil ruce a vyčítal mu:
"No vidíš, jsme kámoši, tak proč po mě chceš, abych svoji práci odfláknul".
Občas si na to vzpomenu, dělají svoji práci.
Je to těžké si přiznat, ale je to tak.
kecy, posledně když jsem se vlekl ve dvě ráno z práce, tak jsem otrokovským měšťákům stát za kontrolu. Byl jsem sám, střízlivý takže tušili, že nebudu vybuřovat. Přece nebudou honit smažky v parku před Papučárnou :-)Ale na kole jsem s nima ještě problém neměl.
mně taky připadnou otrokovičtí MP v pohodě. sice už jsem taky platil 100,- za projetí podchodu se značkou "cyklisto sesedni z kola", ale to bylo po zásluze, protože tam ta značka prostě je. a platí i v 11 v noci po 100 km na kole, i když v okolí není žádný chodec, kterého bych mohl ohrozit či omezit. na míň jak 100 už jsem to neukecal, ale byli hodní, začínali jsme na 500 :-)))
posledně jsem neplatil nic, to byli ještě hodnější. teď už jen nenarazit na ty stejné, až zas použiju silnici místo cyklochodníku vedle ní. i když, asi ten chodník budu používat, škoda peněz, musím šetřit na řetaz :-D
Někdy jsou značky "Cyklisto sesedni z kola" použité zbytečně a pokud tě tam chytnou když jedeš na kole a nikoho (ani sebe) neohrožuješ, tak mi to trochu přijde nefér. Když se podívám co dělají chodci na stezkách, kde je vyhrazený pruh pro cyklisty a pro chodce a nikdo je nepokutuje...
Podle mne je nejpřátelštější město takové, kde se dobře jezdí, chodí, žije, lidi se na sebe usmívají, zdraví se, cyklisté ciknou na chodce a chodci uhnou. Občas někdo někomu dá přednost a tak.
Co si tak vzpomínám, v poslední době se mi dobře jelo v Kladně. Jenže já většinou moc po městě nespěchám, tak nevím, jestli to nemám zkreslené.