Může mi někdo poradit, který výrobek zvolit na kolo pro rekreační (avšak častější) jízdy spíše po upraveném terénu? Jak je to u obou značek s výrobcem (Shimano-Polsko, SRAM-Německo) a nakolik jsou zdejší servismani zdatní v opravách SRAM?
Ahoj.
Vlastnil jsem řazenou osmistupňovou zadní nábu od Shimana. Vypadala zcela jako ta na kterou se ptáš. Musel jsem se jí zbavit s velkou finanční ztrátou, protože nebyla schopná zařadit pod zátěží. Jsem těžký, ale nejsem sportovec. Vyvozuju z toho, že tato nába je určená pro komfortní jízdu. Mysli na to.
Ještě chci zmínit můj subjektivní zážitek s hlučností náby. Podle toho jaký byl zařazený převod, nába měnila zvuky a ty nešly přeslechnout. To je u tak drahé součástky zarážející a není to vůbec příjemné.
Kompletně jsem přestrojil kolo na Deore LX a od té doby mi slouží ke spokojenosti.
Promiň Shimano…
Mám něco podobného. Téměř všechny planetové převodovky neřadí pod zatížením(musím povolit tlak) dolů na těžší převody ano,ale nahoru ne. Hodí se to do městského kola,ale na jízdu v terénu a nutnost častého řazení v zátěži ne.