Ahoj.
Ma tu nekdo zkusenost s prepravou kola v letadle? Jak je zabalit? Co s brasnama? Kdyz si vezmu ze budem mit dve kola a kazdej cca 5 brasen+stan. Chystam se na Novej Zeland a nemam s prepravou zavazadel v letadle zadne zkusenosti.
Diky za kazdou radu
Michal
Teda z kola už jsem letěl ale s kolem ještě né. Nebylo by ekonomičtější koupit kolo namístě, a potom to kolo prodat v místním novozélandském bazaru?
No nevim, premyslel jsem o tom, ale kdyz mas doma kolo, ktere mas rad....proc ho na rok opoustet?. Projel jsem na nem uz dost a nechat ho doma, kdyz budu v tak uzasne zemi jako je NZ...raj turistiky?Nedaval jsem si dohromady kolo, abych ho pak nechaval opree doma o zed. Jede semnou a bez debat:-)
Hmm, tak tohleto chápu. Já se snažím na svá nová kola přenášet věci z těch starých. Takhle má tři stará kola přežil držák láhve, jezdí pořád semnou.
Teď vážně, určite by jsi našel inspiraci v "Putování Lucky a Michala ...".
Jo presne tak....clovek si to kolo predelava k obrazu svemu. Jinak M a L jsem dostal k Vanocum, takze ctu:-) Mluvil jsem s nima i osobne, ale to bylo na podzim a v te dobe jsem jeste netusil, ze budu tohle planovat...
Našel jsem tenle odkaz:
http://cestovani.idnes.cz/ig_kolo.asp?r=ig_kolo...
Jsou to obecné informace.
Na přepravu kol v letadle existují speciální kufry či boxy na kolo nebo cyklovaky (investice 2 - 3 tis.). V Katalogu kol 2005 jich máš spoustu.
Např. www.wheeler.cz, www.progresscycle.cz
Jo, jenže co s kufrem na Novém Zélandu? Když už balit tak do krabice od kola. Všude ji dostaneš zadarmo. některé jsou o pár centimetrů větší (myslím, že od GT) a do toho to kolo nacpat.Ve vnitř vycpat třeba oblečením. Lepenkou omotat. To samé před cestou zpět.
Osobně jsem vždycky preferoval ten pocit svobody , že si na kole přijedu na letiště, kolo nebalím a personál ukecám. Ale mám pocit, že přituhlo.
Ahoj, mrkni na diskuzní fórum do světa na kole, je tam odkaz kolo do letadla. Byli jsme loni vTurecku-letecky s ČSA a naprosto bez problémů. Kdyby jsi chtěl nějaké konkrétní informace, stačí napsat.Měj se a šťastnou cestu.Jana
me letelo jen jednou, v papirove krabici z obchodu,pro cestu zpet jsem vyzebral v obchode. nedival jsem se na linkovanou diskusi, ale pokud to tam neni napsano VYPUSTI KOLA. nakladovy prostor pry neni tlakovan .
je přetlakovanej. normálně se v něm vozej zvířata (psi,kočky atd..)
V letadle je vždy menší tlak než venku, myslím, že to odpovídá cca 2200 až 2500m nadmořské výšky, proto někomu při startu zalehnou uši. Je možný, že kdybys měl pláště natlakovaný na maximální povolenej tlak, tak by tenhle pokles mohl způsobit, že to během letu vyleze z ráfku a prdne. Ale možná je to jen fáma to upuštění vzduchu ti na letišti doporučují jen preventivně, protože to nikdo zatím neověřil. Že to doporučujou jsem slyšel už hodněkrát.
Mám to ověřený. Jednou jsem se tak dlouho přetlačoval s těma votrokama na Ruzyni, aby mi kolo vzali do letadla nezabalený, že jsem z to byl celej nervozní. Tak jsem to zapomněl vypustit. Vzpomněl jsem si na to, když kapitán hlásil, že jsme dosáhli letopvé hladiny 10 000 metrů. Tak jsem chtěl jít říct do kabiny, že "mám strach, aby to nebouchlo". To mi spolucestující rozmluvili. Ale nebouchlo to!! Od té doby upouštím jen malinko. Ovšem, když dáváte kolo do krabice, tak je stejně lepší upustit zase je to o pár centimetrů méně a snáze se to vejde.
Jinak některé společnosti mají extra krabice speciálně na kola (KLM,Delta) které můžeš dostat u Check-inu (nebo se poptej na informacích tvého dopravce), v každém případě to ale přez krabici ještě pořádně obal smršťovačkou, protože zvláště u letů s mezipřistáním to kolo projde mnoha rukama. A u těch brašen se připrav na příplatek za nadváhu. (u dálkovejch linek je v ceně cca 30 - 50kg na osobu