No se špatným počasím mám víc času na vaření.
Takže bych začal s :
guiso de maíz y zanahorias y frijoles?
Čili guláš con carne :)
3 velké cibule
1 kilo mrkve
1 kilo hovězího, nejlépe přední či pupík
půl kila fazolí, nejlépe dva druhy
2-3 stroužky česneku
papriky/rajčata nejlíp jednu papriku a tak 2-3 rajčata
sladká kukuřice.
1 lžíci papriky, 1 lžíčku chilli, jedna lžička kmínu nebo kumínu.Lžíce majoránky.
hořkou čokoládu celou ( 1-2 dílky do jídla zbytek se sní během vař
olej, sádlo, co chcete na cibulku :)
Alernativně, ti co nemusí maso navýšit fazole na 1 kilo, nebo vzít velkou palici brokolice a růžičky dát do směsi cca 30 min před koncem dušení.
Fazole namočíte den předem.
Cibuli pokrájíme, osmahnete, přihodtě pokrájený česnek, kmín papriku pokrájenou na kostičky, chilli a mletou sladkou papriku ppak cca 5 minut .
Pokrájené maso osmahnout, zalít fazolema i s vodou co v nich byly, případně dát vývar kdo má. Přisypat zbytek koření, sůl(přiměřeně).
Vložit dílek dva čokolády.
Dusit pomalu mírně, dlouho, ideálně 3 hodiny, proto používám namočené fazole a né ty měkké z plechovky.
Za hodinu pokrájet mrkev na kolečka, vhodit do směsi, přidat pokrájená rajčata dusit dál...
Půl hodiny před koncem kukuřici, nejlée sladkou z plechovky.
Na povrch položit krajíce chleba, ideální jsou patky, skvěle to zahustí, odsaje to tuk takže to snězte sami nebo se rozdělte jen se zdravými členy rodiny, ten chleba budou chtít ale všichni.
Příloha skvělá je basmati, chleba, nebo jen tak samotný...
My to dojídali dneska, vařil jsem to v sobotu, musím říci, že druhý třetí den je to geniální směs :)
Já teď nic nevařím. Už skoro týden žiji na domácích maďarských klobáskách (od kamaráda Maďara) a uzené parenici z Beskyd. Ale už se blíží konec.... Pak to zase začne.
Už jsem si říkala, že jsi přestal vařit :o)))
U mě teď vládnou mrkvance - doteď jsem o nich neměla potuchy, tak teď zkouším různé obdoby :o)))
A za chvíli bude cukrovka a budou řepánky :o)))
No přes léto nějak nebyl čas, jen na rychlovky typu co dům a mrazák dal, spíš jsme někam zašli.
Ještě jsem v sobotu ráno během vaření výše uvedeného nakládal česnek, jednu skleničku do olivového oleje s chilli flakes, barevným pepřem , bobkový, listem a novým kořením , druhou do slunečnickového s hřebíčkem a jalovcem.
Včera večer jsem chrupnul první dílek, ale chce to ještě tak dva-tři dny nechat uležet.
Až ten česnek z těch lahviček "vyžeru" tak do nich ještě dám balkánský sýr nebo fetu proože ten olej už má grády....
Nějaký návod na vyprošťováček by nebyl? Spolužák včera "rodil"... :)
Škoda, že gulášek už nezbyl, bych si ho od tebe nechal poslat interfernétem... ;-)
Hele, Heky, na tohle mám naprosto spolehlivý recept, ale je tajný, tak ho nikomu neprozraď, hodlám na tom vydělat strašný prachy až si to dám patentovat.
Kocovina, bolesti hlavy, nevolnost, prostě hangover, tomu lze poměrně snadno předejít tím, že nebudeš chlastat, ale to není vono, že jo. Takže jde o přípravu před - tedy prevenci - a nikoliv léčení následků.
Vyrábí se všeljaký tabletky, ale ty fungují více méně omezeně. Spolehlivě funguje "náplast proti kocovině" Bytox Hangover Prevention Patch., vyrábí se to USA a tomu odpovídá i cena, nagoogloješ. Nalepíš náplast a vypiješ sud, a ráno pohoda.
Provedl jsem takový drobný, ale důkladný rozbor, a ono to není nic jiného, než náplast s vitamíny skupiny B, kolik přesně kterých z těch béček nevím, ale jisto je, že to postupně uvolňuje vitamín B do těla, a pomáhá se mu vyrovnat s tím alkoholem.
No a odtud je už blízko k úvaze, proč jen náplast, nejde to zkusit perorálně?
A jde - hodinu dvě, před tím než se do toho pustíš, tabletu B komplex forte a pak individuelně dávkovat, já alkohol nepiju, tak mě stačí tak jedna tableta na 2 piva, matláci mají ozkoušeno, co panák to tableta B komplexu forte a můžou panákovat do rána.
Mám to ověřeno na representativním vzorku matláků, teď už jen čekám, až Robert vymyslí nějakej pěknej název a krabičku, přesypeme B komplex do civilizovanějšího balení než dodává Zentiva, a budeme prodávat jako prevenci proti kocovině a vyděláme na tom balík.
Tak si to fakt prosím nech pro sebe, dík. :-)
Na přípravu nebyl čas, šel jsem rovnou do akce... :)
Nakonec to spravil vyprošťovák... :-D
Jasně, když vlast zavolá, jde se a na případná zranění se neohlížíme.
Ale ji v průběhu, jakkoliv nepřipraven, vitamíny skupiny B tlumí nežádoucí efekty, tak radím, strč si do peněženky pár tablet B komplex forte, obdobně jako šviháci jako Hraboš, nosí preservativ.
Nebudeš mezi mladými cykloaktivistkami tak hustej, ale ráno ti nebude blbě :-)
Vitamín B je i v pivu , ne ? V tom případě platí, čím víc piva, tím víc béčka... :-)
Je v pivních kvasnicích, kolik je ho v tom pivu co nám čepují si netroufám odhadnou, ale jistě méně, než je potřeba proti kocovině.
Neuvěříš, dokud nevyzkoušíš :-)
Jsem si ho měl včera vzít.... :-)
Komu není rady :-)
Tomu ty říkáš jednoduše a rychle? To snad ani nechci vědět jak vypadá složitá a zdlouhavější příprava jídla :-)
Hele při takovýmhle vaření u plotny a u desky nestrávíš víc než 30 minut...
Tys to asi po sobě moc nečet co ? :-))
Fazole namočíme den předem, dusit pomalu a dlouho, nejlépe 3 hodiny, za hodinu nakrájet mrkev ... :-))
Namočení fazolí 2 minuty...
Během vaření jsem hrál s klukama hokej, uklízel jsem garáž, četl jsem si.
Mrkve krájíš tak 5 minut i s očištěním a to vlastně dělal nejmladší....
No jo, když ty máš na to lidi :-)
předvčerejší oběd:
červená čočka uvařená s trochou oleje a velkou hrstí majoránky. Po uvaření přidat sůl, sušený zázvor, čerstvou šťávu z citronu a oliváč.
K tomu mezi tím udělat na páře mrkev a celer.
To je všechno.
Dobrý to bylo.
občas takhle koncem léta, když už jsou cukety, patizony, lilek, tak jednu z těchto zelenin nakrájím, k tomu cibuli, papriky červené, zelené žluté, rajčata a dusí se to až do kašičky. Ochutí jakýmkoliv kořením, přidávám i bylinky a teplé nebo studené to mažeme na chleba nebo veku. říkám tomu zdraví tatarák :-)
My děláme to že vememe mladý pampeliškový listy , česnek na kousky, dáme to na olej lehce osmahnout ale bacha aby česnek nezhořkl, na hořkost jsou ty pamapelišky :) a na to strouháme cukeru posolíme a jíme to s bílým jogurtem a chlebem.....
jo česnek tam taky dávám, no je takové co zahrada a dům dá :-)
když nemáme pampelišku tak přihazujem listy řeřichy....
Já teda nevím co nám to tam všechno roste, ale můžu ti pár metráků pampelišky a toho ostatního nasekat, určitě si vybereš :-)
dnešní oběd:
Na páru kukuřičnou polentu na plátky (jako knedlíky) a necat cca deseet minut...
Mezi tím dokastrůlku oliváč a na něj naházet trošku cibulky na jemno a bazalku. Než nakrájím na drobno tofu, tak zpění a pak přihodím tofu. Po chvilce rajčatový protlak (obsahující pouze rajčata), sůl, oliváč, trošku vody a chvíli míchat a vařit. Na konci v tomhle počasí přida rochu sušenýo zázvoru (popřípadě pepře nebo chii, jestli to máte radši).
Z áry polentu vyklopit do misky a zalít tou "omáčkou". Na jemné plátky cibulku a posypat. Celý asi 15 minut. Max dvacet.
Výsledek je na fotce.
jééé, to vypadá jak už jednou snězený :-D
ale mohlo to být dobré :)
a ještě kdyby ta miska byla křupavá, tak by se jen zatočila okolo...
Čili mě napadá buď vzít tortilu nebo si udělat nějakou placku :) a celý to do toho vyklopit zarolovat a sníst vcelku
Křupavá ta miska je. Dřevo bývá křupavé, ale nejedl jsem ji :-)
Už dlouho si ale plánuju napíct menší kulatý chlebíky, dát si do nich nějakou hustou polívku a sežrat to i s "nádobím" :-)
Lžička bude z čeho? :-)
Aj! to jsem nedomyslel, to máš pravdu!
Hmmm, dala vby se možnáudělat z tenkýho a do tvrda vypečenýho těsta a buď jíst hodně rychle nebo mít připravených více lžiček. Popřemýšlím ;-)
http://mbp.rajce.idnes.cz/nakole_maj_2013/#IMG...
ta "lžíce", co má Honza (je to ona, ne?) v ruce je co? pórek? Paprika?
to je moc dobrý na takový ty hustý polívky typu bramboračka, zelňačka, ale na řídký ne...
Osobně bych šel do těch tortil, to je děsně jednoduchá placka a dá se to jíst úplně se vším.
Tady je super rychlý recept, který zvládne úplně každý
Chobotnice po galicijsku :-)
https://plus.google.com/photos...
Asi by to ještě něco chtělo.
"K zobrazení tohoto alba nemáte oprávnění."
já taky ne. U mě bych to i chápal, vegani jsou třeba z prohlížení těhle receptů záměrně vyloučeni, ale u tebe nevím čím sis to vysloužil :-)
Omlouvám se, nenastavil jsem sdílení, teď by to mělo snad fungovat.
Možná bych i ochutnal, ale před spolknutím by mi nikdo nesměl říct co to je :-)
Chobotnice jsou docela v pohodě, zejtra nahraju sepia a la plancha, to už je vyšší úroveň :-)
Tak sépii mám na externím disku, vyprázdním zatím tenhle:
Tohle je recept na přípravu slávek, ve Valenciánsku je dělají trochu jinak než třeba Francouzi, kteří je vaří ve vodě s vínem, smetanou apod...
Moji Valenciánci je dusí asi nějak takhle:
https://plus.google.com/photos...
(taky tam mají mnohem větší kousky, než Frantíci víc na severu)
Tak jsem tu sepii našel, je to tady:
https://plus.google.com/photos...
To je z těch rychlých valenciánských asi všechno, ostatní jsou pracnější, ale zvládnutelný - tak někdy příště Paella valenciana a Fideuá de Gandía
Hmm, možná to někdo rád, ale s radostí to vyměním za chlupaté knedliky s uzeným a se zelím :-)
Tahle středomořská kuchyně je výrazně lehčí a méně tučná, než naše severská a třeba v rodině mého kamaráda, vůbec "mariscos" tedy všechna tahle mořská hovada jako slávky, sepie, chobotnice nebo mořské šneky téměř vůbec nejedí a dcera kamaráda nejí ani ryby. Naopak, tahle jednoduchá a chutná placka, je v lednici pořád:
https://plus.google.com/photos...
V té oblasti se pěstuje rýže, a je také základem hodně jídel, takové nejjednodušší je Aross Rojo, to je takový rýžový Eintopf, do pekáče se naleje olivový olej, truchu se tam podusí vepřové maso, přidá zelenina , fazole a cizrna, osolí, zasype rýží a trochu colorantem pro barvu a zapeče, na fotce to mám trochu máznutý a doma to uvařit nesmím, holky by mě hnaly. Tak zatímco rodina debůžíruje Fideu, Sylvia se cpe tímhle.
Asi by ti chutnala Paella Valenciana (ono se jich dělá dneska spousta druhů, ale ta poctivá a pravá je jen tahle) V té nic z moře není, kzsy králičího, kuřecího a vepřového, velké fazole, rajče, a paprika na dozdobení (dnes se podává s velkými krevetami gambas, ale tradičně krevety byly moc drahé a tak se zdobilo paprikou, přesně jako na obrázku "paella para pobres" - paealla pro chudé.
Myslím, že by sis zvyknul a našel si co ti chutná, ono nemáš moc šancí, když chceš vyseknout svíčkovou, musíš si v každém případě mouku a brusinky vzít z domova. Vynikající vzorek, co se Soně podařil přitom nesklidil ovace na otevřené scéně, naopak, pitomá zelňačka ano.
ty fotky - odzhora
Aross Rojo (červený rýže)
Fideua - detail
Paella Valenciana
Obávám se, že moje žena by umřela hlady... A já bych trpěl podvýživou... :-DD
Jediná chutná věc je na té první fotce... ;-))
Myslíš Sylvii? :-)
Proč, nejíš rejži?
Ta paella je vlastně takové rizoto, jen s dost velkými kusy masa.
Na mariscos jsou různé názory, spíš je to věcí osobního postoje, znáš to, jsou lidi, co nejedí ani psy ani kočky :-)
Slávky a chobotnice pro masožrouta jo, mají něco jako chuť, sepie je jako kus plastu, taková hmota bez chuti. Můžeš to vyzkoušet, bývá tu k dostání zamražená.
Jinak je tam dost všeljakých klobásek a salámů (salchichones) a hlavně sušená šunka (jamon serrano) nebo uzená (jamon curado), na tom i velmi konzervativní středoevropan přežije.
pochopitelně všude jsou ti číňani, pizzerie, McHovádi, Burgeři, ale mluvíme o domácím vaření.
Tak ta (Sylvie) taky... :-DD
Žena mořské potvory nemůže ani cítit, je jí z toho na zvracení. Z toho, co jsem už vyzkoušel, tak z mořských potvor "můžu" ryby, mušle a krevety; sepie, chobotnice a obdobné "gumovary" ne, je mi to skoro až odporné.
Tyhle chapadla fakt nejsou gumový, je to libové maso a docela chutné. Ale musíš koupit předvařený chapadla, koupit chobotnici a snažit se jí povařit je docela opruz, je to jak z dršťkovou, vařit než změkne, slejvat a tak.
A co ústřice, nebo žabí stehýnka?
To je taky masakr :-)
Já sežeru všechno :-)
S krevetama jde udělat tohle, taky je to dost rychlé a velmi chutné, u nás v Tescu je mají mražený, v pytlíkách, ještě větší než ty na obrázcích a mají i ty ocáska, to v tomhle vůbec nevadí.
https://plus.google.com/photos...
Asi nejsem cyklista. Vaření mě zoufale nebaví. Přijde mi to jako mrhání časem a energií. Hodinu i více se s tím člověk patlá a pak to je za pár minut snědeno.
8-))
To je přesně teorie mojí drahé manželky, proto vařím já :)
A když už někdy vařila třeba když jsem byl na služební cestě dětem, tak si stěžovala, že když vynechá některé kroky receptů tak ta časová úspora je fajn, jí to chutná ale děti to odmítaly jíst :)
Ona to má po tchánovi, ten sní úplně všechno a na chuti nebo kvalitě mu nezáleží a uvařit neumí vůbec nic ani čaj....
Přiznávám, že tvé manželce trochu (dost) závidím. Můj drahý manžel vaří akorát čaj a kafe.
8-))
Ale kvůli vaření jsi si ho nebrala, takže jistě musí mít nějaké jiné klady.
Ona je to asi otázka volby :)
Moje žena si zvolila mně a její sestra si zvolila pořádnýho chlapa v USA( teda on je turek)
Obě holky neuměly ani ten čaj.
Švagrová teď báječně vaří, protože pořádnej chlap si tam prosadil tradiční model.
To je fakt. I když tedy mě většinou hodinu vaření netrvá, ale je to tvůrčí proces, který mě baví, neboť ohromně rád jím :-)
No a nikdo to neudělá tak dobře, aby mi to chutnalo do naprostých detailů jako já, protože nikdo jiný nezná moje chutě tak, jako já...
Takže vařím rád :-)
Tedy většinou, někdy se mi taky nechce
ono i vaření musí bavit, pak je to na jídle znát :-), vařím docela ráda, ale jen jídla, která chutnají mně, docela ráda i peču, ale když je hezky a dá se jezdit na kole, tak se u plotny moc dlouho nezdržím. také dost vařím "v jednom hrnci/pekáči" třeba nakrájet brambory na kolečka, cibuli, sterilizované nebo kysané zelí, kuřecí stehna, když je slanina, tak je to ještě lepší. Okořenit, trochu omastit a šup s tím do trouby. umaže se jeden pekáč a i samotné brambory se zelím jsou výborné
Lenochův obrácený koláč :)
Možno použít skoro jakékoliv ovoce co máte doma.
10 velkých švestek
cca 4 cm odřez z másla
mletá skořice 1 lžička, případně ojeb zvaný skořicový cukr ( jeden sáček)
4 lžíce cukru ( měl jsem zbytek třtinového není nutný :)
1 listové těsto ( již vyválené tedy pro lenochy)
forma, pekáček, keramická nebo simax mísa, pánev.
Pokrájíte švestky na dílky jako pomeranč, rozpustíte máslo na pánvi, vhodíte švestky, posypete skořicí a cukrem, dusíte karamelizujete ( celé lze dělat i v troubě přímo ve formě , ale já radši na pánvi)
Když to zhoustne šup s tím do formy, mísy, pekáčku simaxu a listové těsto položit na to a zahrnout okraje podél švestek.
200 stupňů podle toho co máte za troubu,ale cca 20 minut .
Pak vyndat cca 5 minut nechat stát a překlopit na talíř... kdo chce cukrovat může.
Nechat vychladnout a jíst, třeba s jogurtem na vrchu balada...
jo úplně jsem zapoměl, dal jsem do toho sušenou pomerančovou kůru ještě na pánvi a ta to zhustila ještě víc.... ale myslím, že to není nutné, dají se taky použít piškoty které rozdrtíte v prstech tak 5-6 kousků....
Jednoduchý, rychlý, výborný koláč s ovocem, které zrovna dozrálo. Včera byl švestkový.
150g polohrubé mouky
70g cukru/moučka nebo písek
1 vejce
půl balíčku prdopeče/pro neznalé prášek do pečiva
125 ml mléka
zamíchat, nalít do formy, naskládat ovoce, posypat drobenkou a šup s tím do trouby.
slíbil jsem na jaké to bylo dneska nějaké recepty :)
Dnes totiž byla večeře ve znamení carpacia z červené řepy,salátu z celeru řepy a mrkve, naložených sýrů.
Carpacio z červené řepy :
Červenou řepu oloupat nakrájet po průřezu na tenká kolečka a naložit do talíře s olejem (normálně dávám olivový ale došel, tak jsem dal řepkový a taky dobrý) každou vrstvu lehce osolit a dát trochu marojánky a jemně nasekané máty ( někdy dávám bazalku, ta ale chcípla po prvních mrazech). Nechat odležet do druhého dne. Foto
Salát z červené řepy, celeru a mrkve.
Očistěnou zeleninu nastrouhat na velkých kapkách ,doporučuju při strouhání střídat, poměr je 50 procent celeru a 25 a 25 procent mrkve a řepy ( není to dogma)
Ještě v míse prosolit, procitronovat ( mám to tak jeden citron na mísu) a dát olej promíchat.
Může se nechat v míse, ale já to cpu do těch velkých sklenic od rozpustnýho kafe s plastovým uzávěrem. Navrch pak ještě kápnu olej zavřu a jím taky až druhý den.
Sýr jsem nakládal ten tvrdý slaný co ho v Lidlu vydávají za balkánského typu s hermelínem, červenou cibulí, chilli flakes, celým pepřem a směsí barevných pepřů co se melou.
Olej dle chuti, u nás byl jen řepkový...
Cibuli na kolečka, lehce rozebrat, balkán na cca kostky cukru kostičky, hermelín na takový kvádříky cca 1 cm pruhy z kolečka a vždy jen přepůlit. ( menší hermelíny = dřív jídlaschopné:)
Na dno sklenice cibuli pak sýr balkán, pak koření, chilli vločky, pak hermelín a furt stejně až je sklenice plná, zalít olejem
Mě na tom chutná to, že ten slaný sýr lehce chytne hermelína a hermelín a sos je slanější.
No a odležet tak 2 dny, ale jak vidíte tak já požil již asi 36 hodin po naložení a už to docela jde...
Cviklu, teda červenou řepu jsme dnes taky měli k obědu.
Peču ji v celku v alobalu, pak nakrájím na plátky, pokladu na talíř a každou vrstvu zakapu olejem (dnes to byl vlašskoořechový), balzamikem, sůl, pepř, sekaná bazalka a mozarela.
Dali jsme to jako předkrm, pak pečený hejk, brambůrky (kreace dle pána domu) a slivkový kynutý koláč.
Mňam:-))
sss... to zní dobře... zkusíme někdy...
Ještě napadlo přihodit do alobálů jeden stroužek česneku...
Česnek v alobalu peču vždy, když se vejde do
trouby k něčemu. Je lahodný jemný a využije se dost často.
Ještě, když už jsme u těch podzimních receptů. Minulý týden jsme měli nějakou sešlost a já už nevěděla, co s dýni, tak jsem ji nakrájela na měsíčky (cca 1 cm tlusté) upekla, ke konci trochu zagrilovala. Vznikly tak zdravé čipsy, namáčeli jsme je bazalkovém a peperonikovém pestu. Zmizelo to rychle:-))
Nikdy nezapomenu na výraz mé ženy, když jí ve Francii u našich známých doma naservírovali celé pečené palice česneků :)
Ona je z rodiny kde slovo česnek je synonymem slova smrt :)
No trochu tím trpíme...
Prosím tě, tu řepu syrovou nebo vařenou?!?
syrovou...
Tak jsem právě dojedl.
Zkusil jsem se odpoledne kouknout do lesa a kupodivu jsem našel i houby. Ne uplně moc, ale víc než jsem čekal.
Drtivá většina bedly, ale i jeden kozák, jednu kačenku a pár panskejch.
Takže bedly a ostaní na plátky, na velkou pánev, trochu vody dost oliváče, dost bazalky a dusit.
Přidal jsem bylinkový tofu na kostičky a půlku cuketky, co mi zbyla od včéra.
Na páře se k tomu dělal celer a mrkev na nudličky a v hrnci špagety.
Na zahrádce jsem narval cibulovou nať a pažitku co se mi do obou rukou vešlo.
No a pak všechno do jednoho hrnce, přidat oliváč, sušenej zázvor, sůl a sojovku.
A pak sníst :-)
Mě to hóódně chutnalo :-)
hele znám asi všechno co je to ale panský ? Strakoš ?
podle wiki se tak lidově označuje víc druhů hřibů:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pansk%C3%BD_h%C5%99ib
U nás se tak říká tomu, co je tam na obrázku jako hřib hnědý.
ahá... tak to znám pod pojmy podhříbek nebo svatojánek..
Jinak mě tak kačenka trošku udivuje, ty prakticky nikdy nerostou osamoceně...
Já neřekl, že rostla osamoceně :-D
Našel jsem asi tak šestinásobek jedlých hub než jsem přinesl, ale nebyly použitelný k jídlu... :-(
Tak během víkendu jsme vařili :
drštkovou z václavek
kachní stehna na pomerančích s nudličkovou kari rýží
a švestkový koláč s anglickou slaninou.
První dvě jídla jsou asi notoricky známá ale ten švestkový koláč mě napadl tak nějak mezi vařením.
Měl jsem doma posledních 12 výborných sladkých švestek ale už lehce měkly :). Tak jsem přemýšlel co s tím, taky jsme už byli lehce ušvestkovaný :)
Vzal jsem "nouzové" ( vždycky doma 1-2 balení mám :) balené plátové listové těsto a téměř dojedené balení tyrolské šunky ( 2 plátky :)
Švestky omyl, nechal okapat a odpeckoval a tím pádem jsem je měl na půlky.
Slaninu jsem pokrájel na čtverečky zhruba velikosti poštovní známky.
Listové těsto jsem rozkrojil na 1/3 a 2/3 :)
Na 2/3 dík jsme poskládali těsně vedle sebe (zapojil jsem mladší syny) půlky švestek rozkrojením nahoru tak abych na každé straně zbylo cca 2 cm těsta.
Do každé švestky jsme dali jeden čtvereček slaniny.
Pak nejmladší vzal 5-6 piškotů, namnul je na prach a tím posypal ty švestky a mezery mezi nima ( tím pádem se nemusí dávat cukr a vcucne to tu šťávu).
Pak jsem na vrch položil tu 1/3 těsta a přebytečné okraje okolo švestek jsem zvedl nahoru a spojil je s tím těstem na vrchu, rohy jsem přehnul tak aby to drželo.
Kluci to v prostředku propíchali, jen nahoře, vidličkou a posypali lehce drceným kmínem.
No a na 20-25 minut jsme to přihodili ke kachně do trouby....
No a je to moc dobrý, sladko ovocno slaninově kmínový.....
Teda u toho koláče si nějak neumím představit chuť. Ale mejlem mi to neposílej, maso stejně nejím :o)))
Mě by spíš ale zajímalo, co je to ta nudličková rýže.
Mě na to přivedly takový ty jednohubky ze švestek a anglický slaniny :)
To je původně arabský recept naučila mě to teta mé ženy, vdaná za syřana a nechce se mi s tím psát :)
http://www.recepty.cz/recept/arabska-ryze-5174
Já to vylepšil tím, že jsem to pak zapekl rovnou v tom sosu z těch kachen a místo másla jsem předtím dal pod rejži taky tuk z kachny :)
Dá se to ještě kombinovat , třeba ty nudle smahneš s paprikou ony pak nejsou hnědé ale červené.
Já do rýže dal kari a hrozinky...
Áha, díky :o)))
Švestky ve slanině znám, ale s těmi piškoty už nevím.
To jsou takový ty rychlo recepty, mě to paradoxně naučil nás syn. Pekli kdysi s paní učitelkou štrůdly ve škole a právě do toho drtily ty piškoty.... nějak mě rychle nenapadlo co jiného tam dát ani rohlík jsme doma neměli abych udělal strouhanku... ale je to dobrý s těma švestkama...
Právě, já si říkala, že bych tam dala strouhanku. Tu mám doma stále :o)))
kdes našel Václavky? Já o ně v lese ani nezakopl :-(
Hele jsou toho u nás doslova kýble :)
Ale pravda je, že víme kam na ně, lezeme do dvou školek přes takovej ten žebříček, káceli kousek od nás dva pruhy cca 200 x cca 60 metrů asi před 10 a 5 rokama a ty pařezy jsou doslova obsypaný.
Taky jsme našli svatojánky a dědky ....
hmmm, tak já se ještě projdu :-)
Svatojánky a dědky neznám :-(
podborovák, podhříbek, a dědek je taková tvrdá babka :)
http://www.naturfoto.cz/hrib-utatovytrusy...
Újezďáku, už si dlouho nic nevařil!!!
Já jdu dneska do nudlí s houbma. Už aby byl čas oběda :o)))
Dneska jsme místo oběda byl na kole :)
Takže vařila žena a byly po návratu ohřáte těstoviny na který jsem si mrsknul tuňáka.
Jinak jsme samá víkendová oslava po návštěvách posledních pár víkendu... takže nevaříme.
újezďák už nevaří, tak si dovolím já - na zítra jsem si připravila marinovanou rybu.
Kus kapra zbylého od vánoc jsem upekla v troubě na zelenině pod svíčkovou. Místo vody lze podlévat bílým vínem, což ale nedělám... Šťávy nemusí být moc.
Za 1/2 - 3/4 hodinky je upečeno.
Pak se ryba vyndá a případně vykostí, zelenina se umixuje, ochutí se citronovou šťávou.
Přidá se krájená kyselá okurka (nebo sterilované cibulky), já jsem přidala ještě kapary a sušená rajčata.
Do smesi se vmíchá majonéza (já jsem si udělala domácí bez vajec), vmíchá se obrané maso a nechá se do zítra v lednici zatuhnout.
Už se na to (ne)těším :o)))
Rychlé to není, jednoduché jo. S přípravou se musí začít v říjnu, spíš už koncem září. Malé václavky s tlustou nohou a malým zavřeným kloboučkem nakrájet na hrubé kusy, strčit do pytlíku a dát na mražák.
A teď je ten správný čas.
Nejlepší je remoska, s tou to nedá žádnou práci, možná to jde i v hrnci, nevím. Do remosky se dá kus sádla, až se nahřeje, přisype se pokrájená cibule a nechá zpěnit. Do toho se nasypou zmrzlé václavky, zavře se dekl a nechá řekněme čtvrt hodinky, dvacet minut, než změknou a pustí vodu. Přidají se na malé kostičky nakrájené brambory (množství podle toho, kolik máme václavek a kolik bude potřeba porcí, plus mínus autobus třeba jedna ku jedné). Osolí se to, nic dalšího netřeba, václavky jsou výrazné samy o sobě, zalije se to vodou a nechá hodinu v zapnuté remosce. Jednou dvakrát zkontrolovat, jestli je tam dost vody, ke konci by jí tam mělo být tak akorát, aby to byl hustej guláš. Brambory se trochu rozvaří a s cibulí to zahustí, nic dalšího netřeba.
K tomu jsem si dala dobrej chleba, bo i když tam jsou brambory, tak chuť václavek je pořád natolik výrazná, že s chlebem je to optimální.
Ještě mám v mražáku jeden pytlík václavek, ten bude po Novém roce :)
A zkoušela jsi to i s jinýma houbama?!?
EE. To půjde jen s václavkama, myslím, že jiné houby by po zmražení byly už moc rozměklé. Václavky jsou tuhé, nemaj v sobě vodu a zmrazením nezměknou.
Ještě se dají zmrazit bedlový klobouky, ty taky nemaj vodu a dají se osmažit na vánoce. Mi ale víc chutná václavkovej guláš a mám jen malý mrazáček v ledničce, tak mrazím václavky.
Já teda zamražuju všechny houby a není problém.
Navíc všechny houby před použitím ještě nechám několikrát přejít varem (nechám dojít k varu, sliju, dám čistou vodu a znovu nechám dojít k varu - takhle 3 - 4x), aby se vyvařila "špína" a žádné houby se mi zatím "nerozblemcaly".
Mám teď v mrazáku nějaké směsky a běžný houbový guláš a nudle s houbama už mě nebaví, tak zkusím tohle :o)))
Já dělám z václavek dršťkovou :) a hlavní výhoda, že je to úplně stejný jako když děláš dršťkovou, ale dršťky z václavek se nemusí tak čistit a krájet a vařit.... je to děsně rychlý. Máš polívku doslova za 3/4 hodiny.
Navíc od doby, kdy nám nedaleko domu udělali tři paseky v lese, je to na podzim prakticky sázka na jistotu.
Jinak v neděli jsem pro rodinu vařil, aby měli chuděry co jíst v tejdnu .
Roštěnky z krůtích prsou se zmraženejma hříbkama a s basmati rejží.
Opět výhoda, oproti hovězím je to poloviční čas jinak klasický postup na roštěnky, to sem nemá cenu dávat recept....
Hříbky mrazím prakticky každý zvlášť,pokrájím na plátky dám do malýho pytlíku, zmrazím a až pak je hromadím v krabici s vakuovým uzávěrem je to lepší na porcování a taky to rychle promrzne, takže je to bezpečnější...
Když dršťkovou, tak z kotrče.
Hergot, já snad ty houby vytáhnu ještě dneska večer...
Ovšem dršťková z kotrče, to musí být lahoda.
Hele a to ho někde kupuješ nebo ho opravdu sbíráš?!?
Sbírám, je to houba vzácnější, ale ne úplně vzácná. Teda kotrč kadeřavý.
Kotrč štěrbákový je vzácný a chráněný.
A řekneš, kam na něj chodíš nebo je to tajemství?!?
Já to snad v lese ještě nikdy neviděla.
Pod borovici, těsně u kmene nebo na kořenech, když máš štěstí.
Omlouvam,že pišu jinu temu neni temu jednoduche varit.
Znam chut kysane zeli ruzne firmy(neumim pamet kde vyrabi firmy,jen znam barvy obaly,každy rok koupim kysane zeli v Albert-velmi dobry chut zeli kysane,obal barvu zelene,myslim vyrabet ve Slovensko,prestava prodavat pred asi 3 roky. Mam rada zeli kysane. Vyzkoušela jsem koupit kys.zeli ruzne firmy kysane zeli,hruze špatne,bohužel musim varit nechutne vanočni a silvestrovske kapustnice. Nechapu,že prodavat špatne kysane zeli než predtym :-(
Za chvilu jdu udelat obložene misy,jednohubky.
Nezapomente zitra uvarit čočku na štesti moooc penize :-) Od mladi do dneska nevarila novoročni čočky. Kamaradka mi rikala,že bude štesti moc penize. Nejsem poveru. Vy take nepovery.
Já jsem pověrčivá, takže čočku už mám namočenou :o)))
A proč vaříš kapustnici, když ji nemáš ráda?!?
Problém toho kupovaného zelí je v tom, že je hodně vymačkané, skoro suché. Ta pravá oravská kapustnica se musí vařit v té kysané vodě, a tu člověk získá pouze přímo ze sudu:-))
Pouze vim,že kamoška mi rikala,že nejlepši kysane zeli z Plzen primo prodej v zelinare.Kamoška rada koupila v zelinare. Ona ma štesti,že bydli blizko. Pro mne ztratu čas do Plzen :-(
Nemužu udelat domaci zeli,sklep je teply,brrr :-)
http://www.zahradnictvi-lobkowicz.cz/co...
Burajdo,nevadi to uschovat v teplej (slabši chlad) sklep? Nevim.
a nejde v Praze někde koupit sudové zelí? U nás na vsi to u zelináře jde, ale v Praze nevím...
to je asi jednodušší si ho udělat sám než lítat po Praze...
na to potřebuješ čas, hrnec zelák, a starat se o to. Mě vychází lépe si prostě koupit.
Ono se to dá vyrábět i průběžně "v malém" :)
Ideální je to dělat v zimě v domě v kombinaci s nevytápěnou garáží, my letos bohužel nevyrábíme, protože s garáže je ping-pongárna.
Zde recept
http://www.cuketka.cz/?p=1481
My teda dávali sklenice po 3 dnech do garáže tak do 8-10 stupňů....
Rychlý, jednoduchý a chutný:
Vytáhnul jsem z mrazáku od podzimka uloženou bramboračku, ohřál, nakrájel kváskový celozrnný chleba...
Paráda!
a je to hned... :-D
My meli vcera brambory na loupacku (i kdyz uprostred jidla mladsi syn koukl na me a sveho brachu, jak to jime se slupkami, a rikal:"Vite, proc se tomu rika brambory na loupacku?") s maslem a kysanou smetanou. Po te, co jsme cestou z hor nejak vynechali obed, jsme se tech brambor vsichni nezrizene precpali. A zbytek byl ke snidani jako selska omeleta (cibule, brambory, rozkvedlane vajicko s korenim). Myslim, ze ani jedno jidlo nebylo o moc pomalejsi nez ohrivani polevky z mrazaku a bylo to cerstve. :-)
Brambory na loupačku mám moc rád, ale tedy trvají uvařit déle než ohřát polévku. Akorát je od doby, co jse vegan nějak moc nejím, asi je mám s tím máslem moc zažrané jako kombinaci.
Otázka tého mladšího mne rozesmála :-)
A víte tedy? :-)
Sice to maso bylo v troube celkem dlouho, ale mnozstvi me aktivity nutne k vyrobe vecere bylo celkem male, tak to tady snad projde. :-)
Dnes jsem pekla jehneci s palici cesneku a horcici, k tomu prihodila pred koncem peceni brambory a navic udelala na jedne panvi hrasek na masle a na druhe kukurici na masle. Podavame s bylinkovym maslem, co micham z nejakeho koreni koupeneho na trhu. Asi to je dobre, deti si mlaskaji a oba si pridali. :-)
Grilovaná řepa.
1 kilo červené řepy
4 velké mrkve
3-4 větší cibule
polovina hlavy brokolice
palička česneku
(půl Lidl balení tyrolské šunky,Jurimír vynechá:)
stolní olej nebo sádlo( Jurimír vynechá :)
kumín cca jedna zarovnaná polévková lžíce
majoránka cca jedna vrchovatá kávová lžička
sůl dle chuti.
Jo a já do toho ještě nalil zbyteček bílého vína ze včera, není podmínkou...
Červenou řepu omít, loupání zbytečné, pokrájete na měsíčky.
Cibuli oloupat, pokrájet na měsíčky
Mrkev nakrájet buď na něco jako větší hranolky, nebo na na válečky když je tenčí.
Plátky slaniny pokrájet na drobno.
Brokolici rozebrat na růžičky.
Česnek jen rozebrat na stroužky neloupat...
Je možný to dělat celý v alobalu, ale já normálně vymažu pekáček olejem a vyložím řepou, mrkví, cibulí, brokolicí, česnekem, , trochu podleju vodou, posolím, pomajoránkuju, posypu kumínem a zakryju alobalem.
Troubu na 200, pekáč do ní na jednu hodinu a pak na 20 minut odkrýt případně přejet grillem.
My to servírovali s 24 kuřecími křídly, klasicky pečenými, zároveň s řepou, na plechu ...
No ale dá se to jíst samotný, na konec třeba posypat sýrem, nebo udělat nějakou ostrou verzi s chilli papričkama....
Dneska jsem také pekla zeleninu s červenou řepou - já k ní přidala mrkev, fenykl a papriku. Okořenila jsem bylinkama, polila olivovým lejem a pekla jsem to v troubě odklopené do měkka (asi hodinu).
Já to mám ale až zítra na oběd a už teď se těším :o)))
Co mě ale zaujalo, že tu řepu neloupeš. To mě nenapadlo, ale příště vyzkouším.
Je to zbytečný, možná když jsou to nějaký velký bulvy, ale já si vybírám co nejmenší...
My dnes zelenimu grilovali. Lilek, cuketa rajče, paprika - vše ogrilovat, pokud se slupka trochu připálí, nevadí, sloupne se to lehce. Za tepla nakrájet, smíchat, přidat cibuli a česnek (může být taky grilovaný), balzamiko, oliváč a provensálskou směs. Výborné teplé i studené.
možná jsem to objevila pozdě a je to známá věc, ale v pátek jsem si koupila pekáč s mřížkou na obrázku je kuře do zlatova upečené, to jsem neměla, tak jsem včera pekla vepřovou pečeni, nic jen sůl, kmín a podlít vodou ke konci nakrájený česnek a cibule. úžasné, křupavá kůrčička, šťáva akoŕát :-)
2 hrnček polohruba mouka
1 hrnek moučka cukr
2-4 vejce
1/4 hr olej
1 hr mleko
1 baliček van.cukr
1 bal prašek do pečivo
tvaroh
merunky
Recept na porovnání:
(když se mi nechce dělat kynutý koláč, dělám tento)
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje - z toho drobenku, 1 hrnek odeberu a do zbytku přidám necelý hrnek vody, 2 vejce, 1 prdopeč, naleju do vymaštěného a vysypaného malého nebo velkého pekáče, na to ovoce a hrnek drobenky
a k tomu robotu - nikdy bych nechtěla, zbytečné, za studií v Německu jsem si koupila toto ... výborná věc dodnes
to vypadá skoro jako ten náš , jen není vidět ten stojan :)
Já k němu nic víc nemám.
my ještě vyklápěcí stojan(základnu)a jednu mísu s pohonem rotace a jednu bez :)
Něco obdobného jsme dostali jako svatební dar - je to ETA 2 metly šlehací, 2 metly hnětací, tyčový mixér a skříňka) a jako jediná ze všech spotřebičů funguje spolehlivě už 30 let :o)))
nechtělo se mě to fotit, ale tohle je prakticky ten náš :)
http://www.orangedove.ru/images/ims-1/1449_aka.jpg
tak ten mám taky už hodně dlouho, ale jednou se mi povedlo šlehat zmrzlé máslo a metly se trochu ohnuly, když jsem chtěla koupit nové, málem jsem upadla, sada stála 500,-, tak jsem ty své narovnala a občas jsem pocintaná :-)
Proboha, vždyť necelých 500,- (asi 470,-) stál původně celý ten komplet, se skříňkou asi 550,-!!!
Ovšem to bylo v době, kdy by jsi šla za 500kou světa kraj....
Znate kuchynsky robot http://thermomix.vorwerk.cz/cz/uvodni-stranka/ ? Nebo slyšeli jste o kuch.robot? Myslite dobre? Nekdo mate doma,jste spokojeni? Nevim,pred cca 3tyden poprve jsem dozvedela. Kamaradka me doporučila,abych koupila. Ja nezeptala kolik stoji,na myšlenku myslim stoji 5000kč. Na fcb neslyšici psal na komentar zeptani cenu. Odpoved 25 tisic kč. Ja šok,to je moc 25000kč. Zeptala jsem kamaradku kde prodava. Ona rikala na soukromne osobne prodava. Nemam rada koupit od lidi. Lepši v obchode koupit. Kamaradka me vrele moc doporučila,abych koupila. Musim odmitat,nevim. Co myslite o robot?
Robot je dobrý sluha ale zlý pán.
Některé věci fakt usnadní ale zase ti vezme čas na čištění.
Některé modely zabírají dost místa, takže pokud máš malou kuchyň, tak zvaž nejenom to umývání, ale i čas na vyndání a zandání.
Podomní prodej je u nás moc velké riziko a lepší odmítnout kamarádku teď, než přijít o kamarádku při reklamaci nebo pak nereklamovat vadu, protože by to ublížilo kamarádce...
Mam jen tycovy mixer, mam ho 9 let, a bohate mi staci.
Přesně :)
My máme ještě z ženiny "výbavy" takový minirobot z NDR, dvoje metly, jeden kráječ(mixér) po sundání ze stojanu též tyčový... funguje už 25 let.
Přesto si sakra rozmyslím, jestli není lepší tu jednu dvě mrkve postrouhouhat ručně nebo bramborovou kaši našťouchat štouchadlem přímo v hrnci...
za 25 000 Kč se už dá pronajmout i kuchař. Kdysik jsem kupoval různé technické udělátka až jsem nakonec pochopil, že dřevěné prkýnko a kvalitní kuchařské nože udělají stejnou práci mnohem lépe. Proto když chci dneska utratit prachy tak jdu raději do kvalitního nože.
Jasne s vami uplne stejne jako ja. Od listopad 1989 do dneska vic krat ručni. Pred 15let moje mama mi darovala obyčejny šlechač s otvor pro mixer. Pouze 1 ručni elektricky šlehač,to je vše. Jak jsem dokazala delat cca 10let bez elektricke potreby pred dostani darky od moje mamky :-))) Psal orwel,že prkno a nuž,jasne ja často použivam prkno a nuž,take drevene varečka a hrnec od Tescoma.
Jsem na tom podobně. Věci, které jsem v záchvatu nadšení nakoupila do kuchyně, většinou zahálí hluboko ve špajzu. Využiju pouze tyčový mixér a jednou za čas svůj nejstarší mixér ETA, to když chci, aby se mi dokonale povedla majonéza. Má ve víčku takovou akurát dírku, takže člověk velmi dobře reguluje lití oleje.
Od 24.4.2014 jsem majitelka thm31. Bez litost! Na vlastni oči vidim co dela thm31. Jsem velice spokojena,že mam thm. Bez litost!!!!
Cele 4mesice odmitla koupit thm,kamoška me vrele doporučila,ja tvrdohlavne odmitla. Kamoška me nenutila koupit,jen podivat. Ja ochotne podivat,nakonec rozhodla koupit. Ivan rikal,že šilene drahe thm,ja rikala šilene drahe benzin+opravu auto a take ja neutratila cigarety+kosmetiky+....... Nakonec Ivan take spokojeny thm,jsem rada :-)
Moje mama byla u nas,chce delat pirohy s bryndzy,prekvapi,že nemusi ručne delat testo. Thm dela testo. Take thm dela kynute testo,take thm vari obed,atd.
http://thermomix.vorwerk.cz/cz/uvodni-stranka/
nekupuj zbytečný krámy, které zabírají místo, maso ti semelou v řeznictví, kolikrát pasíruješ a podobně? Mám nějaký univerzální, říkáme mu "multiboj" má struhadlo,strouhám brambory na bramborák, nože na sekání, jsou dobré na ořechy, těsto jsem v tom nikdy nemíchala.je to velké jako kávovar a rozloží se to na dva kusy. pak ještě používám ponorný mixer, zabere málo místa.
Robota mám od Bosche (MUM nějaké číslo). V základu za cca 3500 Kč měl i mlýnek na maso (využívám celkem často, svého času jsem na karbanátky mlela i králíky;-), mísu, ve které zadělávám skoro všechna těsta (šlehaná, třená, kynutá z 1 kg mouky, perníčky z 1 kg mouky, marcipán, chleba), mixer (ten jede méně často, koktejly doma nefrčí, častěji v něm dělám strouhanku) a krouhací nože (použity párkrát při nadúrodě jablek, cuket atp). Přikupovala jsem mlýnek na mák (kolem 1000, ruční aby mi vyhovoval by byl za polovičku, a sem to jen nasypu a děti zapnou).
Mísu, metly (jsou tam tři různé) a krouhače úspěšně myje myčka. Mlýnky jsem neměla doma ve výbavě žádné, takže mi je vyřešil v jednom.
Spokojená jsem, třeba kynuté těsto jsem v ruce nikdy neumíchala... Ale těch 5 tisíc je tak maximum, které bych za něj byla ochotná dát.
Takže asi tak.
Test z roku 2010, třeba je cena už nižší:)) http://www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada...
Patřilo by i do potěšilo, ale asi spíš sem, při letmém prolistování čerstvě doručené Cykloturistiky jsem v ní objevil kubánské recepty na vaření... tak až vyzkouším tak případně dodám....
http://www.toprecepty.cz/recept/15842-congri/ vyzkusil jsem s mírnýma změnama, protože vycházím z toho, že kubánci jsou schopni improvizovat. :-)
takže to co nemám rád nebo nejím jsem nahradil. Třeba černé fazole červenýma. rýži bulgurem, slaninu uzeným tofu, rajský protlak čertovkou.
Tak jako tak je to luxusní jídlo patřící do kategorie eintopf :-)
Člověče, ty jsi jak Babica - "...dejte tam šťávu z jedné limetky. Nemáte-li limetku, použijte citrón, nemáte-li citrón, vražte tam ocet, nemáte-li ocet, nedávejte tam nic..." :o)))
V jádru má Babica pravdu, recept nikdy není svatá hostie...
S tím souhlasím, doma se prostě suroviny nahrazují, improvizuje se, je potřeba někdy dorazit zbytky.
Ale dělat z toho pořad o vaření? To mi přijde jako lézt na pornokanál s vlastníma domácíma nahrávkama. No, svoje diváky si asi najde:-)
No moje první kuchařka byla, muž který vaří a tam tam u zhruba 1/2 ze světových receptů bylo rovnou napsaný, jak to ojebat, když není k dostání to a to a to a to a to a taky tamto a tohle protože to byla realita soběstačného socialismu. Sice jsme byli celkově soběstační, ale setrvale bylo hovno k sehnání :)
Jo, dogma potravinové soběstačnosti...
"Pevný kmen malých a stredních rolníku byl ve všech dobách
nejlepší ochranou proti sociálním chorobám, které dnes máme. Je to také jediné
rešení, která zajistí ve vnitrním hospodárském obehu chléb národu. Prumysl a
obchod ustoupí ze svého nezdravého vedoucího postaveni a zaclení se do
všeobecného rámce národního spotrebního a vyrovnávacího hospodárství. Ani
jedno ani druhé již nepredstavují základ obživy národa, ale jen její pomocný
prostredek. Tím, že se vyrovná vlastní produkce se spotrebou ve všech oborech,
vznikne co se týce výživy národa vetší ci menší nezávislost na zahranicí, což
pomáhá zajistit svobodu a nezávislost národa zejména v težkých dobách."
Adolf Hitler, Mein Kampf.
Babica nevaří špatně jen nedodržuje receptury a proto si z něj ňoumové jako Pohlreich dělají prču. Problém je, když si maloměšťáci začnou hrát na světáky a začnou ohrnovat nos nad domácíma surovinama a vaří jen z dovozových surovin.
Ale jestli dobře čtu název téma do kterého píšu tak to není o Hajgastronomii ale o cyklistech co vaří chutně ... Teda jestli se mezitím nezměnil majitel a nakole se teď nejmenuje Ano šéfe ;-)
Jj, koukala jsem, že moderní vlna vaření již pronikla i do cykloturistiky:-))
Že by jim ubyli reklamní cyklosponzoři a tudíž hledají nové mezi výrobci nádobí?
8-))
P.S. Trochu mě ten článek o vaření překvapil.
Kachní prsíčka na mandarinkách s červnou kari čočkou s hřebíčkem a mrkví.
Dneska jsem 6 kousků kachních prsíček pěkně skrz kůži nařezal do mřížky, potřel nastrouhanou citronovou kůrou, dal do misky a posypal na jemno nakrájeným pórkem, jedním stroužkem česneku, vymáčkl na to půlku citronu a přidal dvě deci červeného vína, jeden bobkový list a nechal asi hodinu marinovat.
Pak jsem osušená prsíčka prudce, cca 5 min, osmahl na pánvi.
Marinádu jsem dochutil lžičkou medu, lžičkou cukru, lžičkou soli, dvěma lžícemi balsamikového octa a štávou z plechovky mandarinek. Zredukoval jsem to asi na polovinu a do výsledné omáčky jsem vložil prsíčka a asi 15 minut dusil, pak jsem na to nasypal mandarinky a za 5 minut to vypnul.
Červenou čočku 500g jsem za cca 20 min uvařil ve vývaru z uzené polévky s 3 velkými mrkvemi nakrájenými na kolečka ,1 lžičkou kari a 5 kousky hřebíčku ( v nerez síťce), lehce jse ji zahustil falešnou jíškou z dětské krupice sypanou přímo do čočky, tak cca 3 polévkové lžíce ( nesmějte se, je to primitivní ale dobrý:)
Prosíčka jsem nakrájel na plátky, polévka byla uzená s rýží basmati...
... hlavně jednoduše ...8-)))
No vzhledem k tomu, že jsme to dopoledne hráli celá rodina 2 hodiny pinec, si myslím, že mě to moc času nevzalo, odhaduju to na max 30 minut v kuchyni a jídlo na dva dny...
No je fakt, že dneska, na základě požadavku, k tomu bude rejže takže dalších 10 minut.
Červena čočka je uvařená akorát na skus za 5 minut, za dvacet minut je na sračku. :-) ale chutná furt dobře :-)
Rodinka díky babičkovský tradici ráda čočku spíš " na sračku" navíc v tom bylo asi 30 deka mrkve, takže to do varu přišlo až tak za 10 minut :)
Varim to extra. A kombinace mrkve a čočky je moc chutná
Ahoj, dnes jdu vařit Hašanovy kotouče.
Radko, bezmasé!
Hermelíny si příčně překrojíme, obalíme v mouce. Na na rozpálený olej si dáme kupku těsta na bramborák, na to hermelín a druhou kupkou sýr schováme. Smažíme do růžova.
Ps Hašan - Hašek, kotouč - puk
Zdravé pánve :)
Dneska jsem k večeři dělal červenou řepu na kumínu s baby špenátem , česnekem a sýrem.
125 gramové balení špenátu, 3 stroužky česneku, 4 plátky sýra, dvě malé bulvy červené řepy, lžička kumínu, sůl...
Pánve jsou tam dvě, protože pro ženu bez česneku.
Červené řepy nakrájet na přiměřený rozměr ,něco mezi nudličkama a hranolkama:)
Na pánev trochu oleje dle chuti , malou lžičku kumínu, rozpálit, dát dělat řepu, pokrájet dva tři stroužky česneku, po 3-5 minutách ho tam dát a hned zasypat špenátovými lístky a osolit. 3-5 minut dusit, posypat pokrájeným sýrem a nechat chvilku dojít.
Pak s chlebem....
K obědu byli pstruzi, klasika máslo sůl, kmín a opět jen s pečivem.
No a zbytek červené řepy jsem postrouhal s celerem, prokapal citroném a olejem a posolil a naložil do sklenice, zejtra to bude super....
Právě jsem dojedl dietku.
Jedna bulva červené řepy postrouhána při příjezdu dom, lžíce olivového oleje a do toho lžičku chilli flakes, lehce posolit.
Nechat 2 hodiny uležet, je to taková náhrada za slaný a pálivý mňamky, který už měsíc večer nejím...
Druhou bulvu jsem pokrouhal na plátky a maceruje se s kumínem a olejem z hroznů....
Včera se na Novinkách.cz objevil recept na jidáše s medovo-rumovou polevou, tak jsem ho dnes vyzkoušela.
Taky jsem na ně koukala, ale ten rum mě odradil...
Kdysi jsem ale jedla něčí svatební koláčky, které byly potřené směsí rozpuštěného másla a rumu. Lepší jsem nikdy nejdla.
Toz dorazily deti s 20 vajicky natvrdo. Pro zacatek jsem udelala obligatni vajickovou pomazanku z 6 vajicek, plnotucne horcice, pomazankoveho masla, kysane smetany, cibule a pazitky. Co delate s vajicky vy?
Jíme je :)
Já si dělám zeleninový salát s hodně vajíčky.
Letos děti přitáhly vajec hodně, takže jsme byli i dost nemilosrdný v přebírání, jak barva prorazila dovnitř, tak to šlo rovnou sousedovým slepicím do krmení....
Tak me napada, ze zbyla vejce bych mohla vrazit do cockoveho salatu se zeleninou, tam by mohla vejce pasovat.
Proč je potřeba pašovat vejce (v čočkovém salátu)? A kdo by je tam měl pašovat?
Dnes byly zapečené brambory co dům dal:)
Asi 2 kila brambor
1 palice brokolice
tři stroužky česneku
půl pórku běžné velikosti
asi 1/4 hlávečky zelí
2 velké mrkve, dvě červené cibule
500 g kuřecích prsou
Dvě polévkové lžíce sádla
kmín, sůl přiměřeně.
Všechno pokrájet, brambory cca na čtvrtky,
porek na kolečka a nudličky, zelí na nudličky, mrkev na válečky asi jako 2-3 kolečka , brokolici na růžičky :)cibuli na hrubé kostky a maso na nudličky, česnek utřít.
Vymazal jsem pekáč sádlem, nasypal pórek a maso nechal asi 15 min v troubě na to lehce povařené brambory a mix zeleniny, lehce podlil vodou z brambor pokmínoval a posolil a nechal v troubě na 180 , zatím co jsme uklízeli barák tak se to rozvonělo...
Místo kmínu by se to dalo udělat s provensálským kořením nebo třeba s rozmarýnem a maso se dá vynechat...
Dnešní večeře - nové brambory "na loupačku" s podmáslím. To byla mňamka.
Dnes taková rychlovka
Játra s červenou řepou na majoránce a jalovci. ( udělal bych to na bazalce, ale sežral nám ji slimák :(
1 velká cibule, pokrájet osmahnout
3 větší červené řepy, pokrájet na nudličky, hodit na cibulku
CCa 3/4 kila drůbežích jater, pokrájet hodit do hrnce.
Přidat polévkovou lžíci majoránky
Osmahnout a podlít.
5 kuliček jalovce, 10 kuliček černého pepře ( dávám to do kovového sítka na čaje aby se do toho pak nekousalo)
Sůl přiměřeně.
Nakonec jsem do toho ještě pokrájel dvě velké mrkve na kolečka...
Dusit 15 minut.
K tomu jsme měli basmati rejži,.
Celé to zabralo cca 30 minut.
Nivoví šnečci ze srazu:
Těsto: 30 dkg polohr. mouky, 125 g másla, 1 dl mléka, 1 lžička soli, 1 prášek do pečiva.
Náplň: 200 gr strouhané Nivy, 125 g másla, troška papriky. Dohladka utřít (vařečkou, ne utěrkou)
Uplácat těsto, rozdělit na 3 díly. Ty vyválet a potřít náplní. Zarolovat a dát do ledničky ztuhnout (recept říká min. 3 hodiny, já nechávám do druhého dne nebo i déle, jak to vyjde).
Pak nakrájet kolečka (šneky), dozdobit ořechem, mandlí nebo co je po ruce. Dát na vymazaný plech a upéct - cca na 150, až se zabarví.
Nechat vystydnout a pak až skládat do bedny (pokud do té doby něco vydrží).
Množství šneků na srazu odpovídalo dvojité dávce (a očividně to bylo málo)
Díííky, šneci byly fakt dost dobrý.
Koláč ti písnu do obálky.
Tak teď jsem se zarazila - jaké i/y je v "byly" správně.
Češtinsky by mělo být "byli", ale tihle šneci byly zcela evidentně neživotní :o)))
Ať už byli nebo byly, rozhodně nezbyly, což je tvrdý;-)
Patřilo by to do potěšila, ale dávám sem.
Potěšil mě tenhle skvělý dárek. Avokáda, krásná zralá měkoučká, kus cca 600g.
Co z nich udělám ještě nevím, ale kdybyste mě chtěli inspirovat, nebudu se ani trochu zlobit:-))
Dostala jsem od sestry hafo rukoly, co ji roste na zahradce, tak jsem premyslela, co s ni, a vysel z toho nasledujici salat:
Ledovy salat, rukola, avokado, skvarky, na zalivku med, kremzska horcice, olivovy olej, citronova stava, sul.
Rukola mi jeste zbyla, tak jsem zvedava, co s ni udelam dal.
Rukola teď u mě také frčí, a to mám na zahrádce jen jeden trs.
Do salátu s ní se dá dát cokoli - včera jsem měla těstovinový, s černými olivami, ančovičkami, sýrem a kapary. Dneska to samé, ale místo těstovin byl chléb.
A místo zálivky postačilo jen troška olivového oleje.
To jest takový Luicecésař :) Zní dobře
Už jsi zkoušela rukolu s jahodama ? Je to bommbaaaa
http://www.labuznik.cz/recept/jahodovy-salat-s...
Nezkousela. Ale uz nemam na zahonku jahody.
Vrcholí sezona :) Všude hojnost jahod za pár kaček. Každý den si kupuju na Budějárně .
Maliny už máš ? Vraž tam maliny, když nemáš jahody...
Maliny jeste trochu mam, to muzu zkusit. Nevim, jak moc pojedu do Prahy tenhle tyden a pochybuji o tom, ze jahody na nosici nebudou na marmeladu. U nas na venkove zadne levne jahody u stanku nemame.
Hele v baťohu přežijí....
Ja vim, ale nerada jezdim na kole s batohem. I kdyz na pracovni pohovor bude batoh vypadat lepe nez 10 let stare spinave rozpadajici se brasny. Asi by mi brasny v te bance uplne zkazily image. :-)
To nevím, obecně já zase nerad s brašnama, protože když kolo zamknu a odejdu s baťohem, tak není tak lákavé jako s kolo zanechané venku s nákladem....
Ja si brasny odnasim, nenechavam je na kole.
čili je s tím logistika navíc :)
Ale neboli me zada z vice nez 5 kg tezkeho ruksaku a nemam je tak zpocena.
Každá věc má své výhody, já zase netahám na kole nosič na brašny, navíc můj batoh má po zády dutý prostor a větrá a o dost lépe se nosí než brašny :)
Pro me je podstatnejsi ta hmotnost. Takto velky a tezky batoh na kole neni pohodlny, potrebovala bych k nemu soukromeho masera na krcni pater.
no nevím, batoh mám většinouna ramenou, s krční páteří to nemá nic společného , měla jsi k baťohu návod ? :)
Tady bych teda souhlasila s lucií.
Také na kole nemůžu mít batoh na zádech. Ani prázdný, natož abych do něj dala velbloudí hrb nebo sváču.
Během chvíle mě bolí bederka a krk.
Batoh běžně nosím, takže to není o tom, že by záda nebyla zvyklá, ale na kole to zkrátka nejde.
Takže vtípky si nech na jindy.
Bederka me bolela, kdyz jsem jela se skialpinistickym batohem (aby se mi tam vlezl spacak), kdyz mas dostatecne kratky, co tam nesaha, mela by byt v cajku.
Maly lehky mi celkem nevadi, ale do prace s ntb by to rozhodne nebylo to, co si pod "maly lehky" predstavuji.
...a když nemáš rukolu, vraž tam mandle:-))
Nehořkne vám rukola, když ji sklizenou dlouho skladujete?
Zpracovávám zbytky, takže do pekáčku přišly nakrájené dvě papriky, dvě rajčata, jedna mrkev, zasypáno směsí domácího koření (libeček, tymián, rozmarýn,...), polito olivovým olejem a v troubě jsem nechala 30 minut rozpécet. Pak jsem přidala půlku feta sýru (mírně uleželého) a za dalších 30 minut jsem to všechno snědla.
Původně jsem si chtěla nechat polovinu na zítra do práce, ale holt nezbylo...
Já dnes zpracovávala, co dům dal, a byla z toho omeleta a krtkův dort s banány.
Tak omeletu bych si teda dala...
Copak, došla vajíčka nebo přišla lenost? :-)
Nastala nam jablecna sezona, toz mate-li nejake zajimave recepty obsahujici jabka, sem s nimi. Pokud mate recept na jablecny kolac, jaky delaji v pekarstvi Paul, budu nadsena.
Vcera jsem pekla strudl, zitra planuji upect kachnu plnenou jablky. Pak mam v zaloze ryzovy nakyp. Zemlovka detem ve skole nechutna, tak muzu zkusit, jestli neudelam lepsi.
Nevím jak to dělají u Paula, ale googluj:
Chausson aux pommes
Popř. How to make .....
Vyběhne ti dost receptů.
U Paula mi prijde, ze tam je nejaky pudinkovy krem pod jablky a testo spis listove nez takove, jake maji francouzske kolace. Samozrejme jsem nejake recepty googlila, ale nic mi to na to nepripadlo.
Hmmm, jestli lístkové, pak to bude pěkně náročné, ze začátku.
Asi by to chtělo zkusit to udělat jako Pain du chocolade, jen místo čokolády to naprat jabkama.
Na Trubce bude pár návodů.
Ono udělat obyčejný croisant je docela složité, ale princip bude asi podobný, to vrstvení a překládání s máslem, Soňa se zatím na to jen chystá.
Když to prostřelíš, asi zvládneš upéct všechno velmi francouzského...
Ona to bude nejaka varianta alsaskeho jablecneho kolace. Podstatne je to zalevani smetanovo-zloutkovym kremem. Asi to bude na programu pozitri.
http://domacijidlo-ulipy.blogspot.cz/2013/10...
Jestli alsaské, tak to nebude to nadejchané, francouzské, to neznamená ovšem vůbec špatné.
Tohle neumím, ale mám pár zkušeností s českou interpretací francouzských receptů, zvláště, když to píší naše zkušené kuchařky. Ony si to vždycky tak trochu ohnou, podle své zkušenosti, upraví, nahradí něco co neznají více dostupným, u nás a výsledek je skvělé jídlo, co chutná úplně jinak, než originál.
Protože moc nevařím, nevím co nahradit něčím jiným, držím se naprosto otrocky těch youtube návodů, má-li tak být créme fraiches, je tam, a ne naše podmáslí, a pak výsledek se skoro blíží tomu, co dostanu na stůl tam.
Držím palce, ale jako poučený optimista si myslím, že je potřeba dodržet přesně ty jejich postupy. Určitě to bude chutnat, ale nebude to vono....
Jinak, vono to tak jako tak nebude, Soňa říká že Sopa mariscos chutná úplně jinak v tom Španělsku, i když jí tam i tady dělám absolutně stejně. Prosté u nás se má vařit zelňačka, gulášovka nebo hovězí vývar a ne polévka s mořskými plody...
Tak je to jednoduché.
Jak jablečný koláč, tak quiche s kozím sýrem se vytáhnou z mrazáku a hodinu se pečou v troubě :o)))
Tyhle koláče se zkrátka dodávají komplet hluboko zmražené a na místě se k nim nic nedodělává.
Nojo, dik. :-) Jinak by asi nezarucili, ze to bude vsude stejne. Ale mam v planu upect zitra tohle z listoveho testa: http://www.labuznik.cz/recept/alsasky-jablkovy...
Tipuju, že už je asi upečeno. Jak se povedl?!?
Vypadá velmi pěkně, ale je na mě je tammoc ingrediencí a je to moc "patlaní".
1) Kupovane listove testo na to neni idealni, chutove uplne nesedlo a dole nebylo dost propecene, mozna jsem to mela pect dele bez kremu.
2) Bylo to celkem dobre, ale od verze v Paulovi chutove prilis vzdalene. Musim tam zajit a prozkoumat to dukladnej. :-)
Popravdě listové mi k tomu nějak nesedí tak nějak mě to listové evokuje rychloštrůdl , nechce to spíš nějakou prdopečovou těstovou klasiku :) ?
třeba :
125 g másla
1 sáček vanilkového cukru
250 g polohrubé mouky
lžička kypřícího prášku
špetku soli
1 vejce
Jenze Paul ma nejakou variantu listoveho testa a je to s nim naprosto uzasne. Jinak se na tyhle kolace bezne pouziva maslove testo bez prasku (vajicko, cukr, maslo, mouka).
Neznám ten jeho recept, ale věřím že kupované listové těsto většinou moc másla nevidělo, spíš nějaký margarín typu hera ...
Takže bych se ani nedivil, že Paul má prostě nějakou tu vlastní máslovou klasiku....
Tak jestli chceš recept, zeptám se zeťáka - v Paulovi pracuje :o)))
Jinak já mám oblíbené jablečné klouzáky (knedlíky z bramborového těsta) a pak obrácený koláč Pavla Vítka. Najdu ti recepis. Móooc dobrá záležitost.
Jablečný koláč (zatím ne od Paula)
2velké hrnky polohr. mouky
1 velký hrnek krupicového cukru
6 - 7 jablek - očistit a na hrubo nastrouhat
1 lžíce skořice
250 g másla/tuku na pečení
Mouku a cukr smíchat a polovinu směsi nasypat na dno pekáčku. Na to dát jablka, posypat skořicí a zasypat zbytkem směsi. Nahoru rovnoměrně rozmístit nakrájené/nastrouhané máslo.
Peče se asi 45 minut na 170° C až povrch zezlátne a zkaramelizuje.
Ten zkaramelizovaná kůrčička provoněná jablky je na tom snad to nejlepší :o)))
Tak nejen ja ale i syn se pta, jestli to nebude preslazene. :-)
Je to preslazene. :-)
Dobrý byl. Jen musím dát příště jablka až k samému okraji, měla jsem ho dost tvrdý.
Mám podobný recept s tvarohovou náplní. Vyzkoušela jsem ho s jablky:
velký pekáč vymazat hodně tukem, na dno 1/2 těsta: 3 velké hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru, 1 pr. do peč., 1/2 ztuženého rozehř. tuku, na to nastrouh. jablka a 2. polovinu těsta, navrch plátky 1 tuku na pečení
Dik, to by bylo super. Jablecny kolac a quiche s kozim syrem jsou dve veci, na kterych u Paula ujizdim. Kdyz uz budes v tom ptani, mohla by ses zeptat i na ten quiche, prosim? :-)
Quiche je jednoduchej, horší to bude s dostupností toho kozího sýra vhodného k zapečení - ty chevrony, spíše tvarohového typu, co mají v Albertu nebo Bille jsou nepoužitelné, vyzkoušeno.
Asi nejvíc se hodí Brique chèvre, kozí cihla, ale nevidél jsem jí tu nikde. Jak se navto plácne jiná koza, není to vono.
Není problém. Jsem, sama docela zvědavá na to, do jaké míry to budou mít jako polotovar. Pokud vím, tak třeba na ten jejich jahodový dort jim chodí upečený piškot a krém vaří na místě + zdobí jahodami.
Já chodím k Paulovi na placku s rajčaty a mozarelou nebo s lososem. To je také výborná záležitost.
Ma dnesni konzumace jablek probehla v podobe dusenych jablek na masle s citronovou stavou, cukrem, bobkovym listem, 2 lzicemi whisky a vlastnorucne sbiranymi vlasskymi orechy (jeste ze jsou Roztoky samy oresak), podavano se slehackou.
Dalsim dilem jablecne epopeje jsou smazena jablka v testicku se spoustou skorice. Mela jsem dve naplatkovana smazena k veceri a jelikoz zbylo testicko, budou i dnes na svacinu. Jen nakrajim tenci platky, at se lepe prosmazi.
Červená čočka s basmatirýží, mrkví, pórkem a brokolicí na koření Tadori Masala, 1 bílý jogurt, olej a sůl přiměřeně
2 velké hrnky čočky namočit před snídaní a dát po 2-3 hodinách na 30 minut vařit.
1 velký hrnek rýže propláchnout v sítku
1 malý porek pokrájet na drobno a osmahnout na oleji , pak na něm osmahnout rýži a přidat 2 vrchovaté lžičky Tadori masala, krátce zasmahnout a zalít jedním hrnkem vody, nechat pomalu vařit pár minut ( dle typu rýže, u basmati stačí skutečně pár minut :)
, dvě velké mrkve pokrájet na tenká kolečka, brokolici na malé růžičky, dát i se skoro uvařenou čočkou do hrnce k rýži na nějakých 5 minut a pak vypnout a jak se to přestane vařit tak vmíchat bílý jogurt.
Nechat dojít pár minut přikryté utěrkou, vydržet tu chvíli aby se to všechno pěkně spojilo.
No a pak si jen někde schovat ještě privátní porci na večer aby děti nevěděly:)
ja take červene čočky +sojove maso+koprova omačka(zbytek včera omačku)+balkansky syr(dcera pripravi sopsky salat,ja ukradla bal.syr),mnam!
Dcera varila čočku a sojobve maso,ja po vodaku jsem mela hladu jako vlk.
Super recepty. Já tedy taky přispěju. Hrozně rád jím tofu s rýži. Především basmati. Opravdu doporučuji si koupit rýžovar.
Můj oblíbený recept:
- Necháme si uvařit 100 gramů rýže (ideálně jasmínová, natural nebo basmati)
- Na pánvy s trouchou oliváče vložíme papriku, fazolové lusky,mrkev, hrášek a tofu naložené v koření tandori masala.
Ideální je ještě přidat česnek. Chutná to opravdu skvěle a není to těžké jídlo. Můžete pak rovnou na kolo a vůbec to nevadí. Dobrá je to indické koření. Těžko se schání. Já ho nakupuji tady http://eshop.balance-system.cz/23473-garamske...
Tady ho mají levnější :-) http://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi...
Bratranec dělá obchoďáka tady: http://www.gurmeko.cz/ a nabízel slušnou slevu. Ale pro jednočlennou domácnost toho moc neužiju. Ale jestli chceš něčeho koupit kýbl, můžu se s ním zkusit domluvit.
Dnes večeře z vlastní sklizně.
Vyryli jsme asi 1,5 kila topinanbur, očistili, nastrouhali a udělali si "topinaboráky ".
Klasický recept jako na bramborák, jen se musí dát víc soli, protože topinabury jsou nasládlé...
Jo a taky jsem do směsi nastrouhal jeden kvalitní buřtík...
Dnes poslední topinaburové hody, v poledne uzené maso s kaší z tobinabur a večer byly tobinabury s mrkví na kumínu a česneku.
Konec sezony, vyryli jsme poslední k jídlu, už to má věšinově výhony ven a to už není tak dobré...
Legrace je, že to nejenom chutná, ale je to i docela okrasná rostlina. Někdy si říkám, že by se z toho měl udělat pořádný invazní druh, protože na rozdíl od brambor se to množí samo, přežije to zimu v jedlém stavu v zemi a pro " postakatastrofiky " je to ideální plodina a na pár metrech2 toho sklidíte mrak a navíc to prakticky nic nenapadá a nepamatuji, že by to kdy chytilo nějakou hnilobu nebo nemoc...
Topinabury miluji, ne že nevyžadují takřka žádnou péči, ale těžko se jich pak člověk zbavuje. Jen jsou horší na čištění, ale chutnají (aspoň mně)
Bohužel z receptů znám jen placky. Jak ty na mrkvi a kmíně ?
Kmín by asi šel taky, ale to v receptu je kumín ( cumin, šabrej nebo také římský kmín) je to moc dobrý koření a je to také trochu léčivka ...
Hele normálně, olej dle chutí , podélně nařazaná mrkve na " hranolky "nebo příčně na "kolečka " hodit na pánev na rozehřáty olej a posypat kumínem asi stejný množství kolik by jsi dal kmínu, pak za pár minut přidat pokrájené topinabry ty se udělají rychleji než mrkve a osmahnout, sůl podle chuti... ono to pustí vodu tak se to v podstatě pak podusí....
Dá se přihodit další zelenina, nebo místo soli slaný sýr, nebo vajíčko atd ...
Chtel jsem si zapect kvetak s bramborem, a nejak z toho seslo, protoze jsem nemel brambory. Tak jsem ho zapekl se zelim. A je to fakt dost dobry :)
1 kvetak
Pul hlavky zeli
3 rajcata
2 cibule
1 smetana 30 %
Mliko
3 vajicka
Sul, pepr, kmin, majoranka
A kousek kureciho masa
Co jde nakrajet, nakrajet na plech. Okorenit, zalit mlikem s vajickem a smetanou. A upect.
Pred dopecenim to muzete posypat syrem ;)
Na to, jaky to byl experiment, je to moc dobre :)
Mozna tam priste vrazim jeste kousek cili (koupil jsem si u VNcu v Sape v Praze)
Tak kdyztak zkuste ;)
Když to chceš bez tuku tak místo smetany a mlíka kečup, čertovku nebo jiný červený polotovar. Místo vajec žampiony. Zapéct. A k tomu jako přílohu vařenou pohanku místo brambor nebo rýže.
Jo a když nemáš rajčata tak tam dej lilek a když nemáš květák tak brokolici.
Ale pak tomu určitě neříkej zapečený květák s bramborem. ;-)
však jsem nenapsal, že je to zapečený květák s bramborem. chtěl jsem ho udělat, ale brambory došly, takže se nekonaly. jméno to nemá. ale na tvou počest to můžu pojmenovat třeba orwell_farm_kvetak ;-)
a jinak žampiony a podobné slimáky nežeru. stejně tak cukety. fujtajbl. a rýži jsem si udělal jako přílohu - vietnamskou jasmínovou. mňam.
Tak v tom případě navrhuju název Květák Velkého bratra dle George Orwella :-) Když už název tak ať je honosný :-)
Dneska byly obalované kosmatice :)
Tak tuhle "lahůdku" jsem zkusila jednou a víc opravdu ne...
Všechno se dá zkazit, třeba jsi měla jen smůlu na přípravu .... jsem si třeba léta myslel, že špenát je hnus a jedl jsem ho jen jednou,protože poprvé ve školní jídelně :( pak kjsem zjistil, že je to skvělé jídlo :)
Děti jedí kosmatice na sladko, já už to jedl v různých testíčcích, včetně chuťově podobného bramboráku nebo si k tomu můžeš udělat skvělý dip třeba z jogurtu a česnekeu, tam je to, jako u hodně smažených jídel, prostě o tom co k tomu dáš takový to máš..
Les dnes dal:-)).
Takže zítra bude lehce germánská variace. Šparglová polívčička, špécle s liškami a slaninou, jahodový nepečený dortík (no dobře, těch v lese ještě tolik není, tak jsem to nastavila zahradními:-))
(Děcko dostane šparglovou polívku a do špeclí místo hub trochu masíčka)
Kde jsi nasbírala špargl?
To bys nevěřila:-))
Jdu takhle večer kolem lednice a on tam špargl. Že prý tam leží nepovšimnut už od čtvrtka. Navíc jsem ho nenakupovala na kole, ale, fuj, fuj, pěšky.
No tak co s takovým šparglem necyklistickým? Šup s ním do polívky:-))
A já myslela, že taky roste v lese :D
Mě dnes zachránil při vymýšlení oběda cyklistický gothaj v lednici. Sice to není moc nedělní, ale řízky z něj budou. Jahodový dort mám taky (piškot ze 2 vajec, krém z banánového pudinku a hery, želé).
Tak jsem také otevřela lednici a dojedla jsem těstoviny od středy s domácím pestem :o)))
Jo, pryč je doba nedělních "svátečních" obědů...
Ale aby si jen neztěžovala - taťkovi tu klohním ptáčky :o)))
Takhle to vypadá rozkrojené, pekla jsem jahodové dortíky dva. Až nebude navečer takové vedro, pojedu se projet.
Pěknej.
Po to mém nic nezbylo.
My podnikli rodinný výlet kolem Kačáku a všichni vespolek taky vymetli hrnce a rendlíky. Už jsou pryč a u mě doma zase jak u snědeného krámu:-))
Jo mimochodem, k těm liškám jsem si včera pořídila i klíště.
Nic jiného než klíště bych od údolí Kačáku nečekal. Byla tam ve velkém množství klíšťata už v době, kdy tady na severu jich ještě bylo pomálu. A když už jsou i tady, tak co teprve tam.
Pěstuju cukety a pak přemýšlím, co z nich, aby to chutnalo masožravcům. Dnes vyzkoušen tento recept:
do zapékacího pekáčku:
oloupané, na kolečka nakrájené cukety, nakrájené brambory, grilovací koření, šlehačka, strouhaný sýr (mezi cuketu a brambory jsem ještě dala 2 zbylé buřty)
rychlé, chutné jídlo, k němu salát z kytky, kterou jsem včera dostala
Při představě, že bych dnes v naší "horkovzdušné" kuchyni ještě něco pekla ...
Taky mám dvě cukety (od dcery) v lednici. Ale budou muset vydržet, dokud se trochu neochladí.
8-)
Taková nastrouhaná cuketa, osolit, opepřit, kdo chce přidá česnek a zalít vychlazeným kyselým mlíkem nebo jogurtem nebo zakysanou smetanou - to se dá i v tomhle horku :o)))
Cukety a okurky nějak nemusím. Snad bych tu cuketu pozřela smícháním s něčím "jedlým" za tepla.
To vypadá hezky.
Pamatuju doby, kdy cukety pěstovala babička a nedovolila sklidit dřív než nabyly aspoň dvě kila. Muselo se šetřit. Pak se z nich dělal "bramborák" teda "cuketová cmunda".
Pak mi jeden Armén vysvětlil, že cukína se má sklízet když je malá, maximálně 7-10 cm na délku. A podle něj dělám salát: na grilu narychlo osmahnu neoloupanou cuketu, lilek, rajčata a papriky. Když začne kůra hnědnout, vyndat, vše oloupat (prstíky pálí), nakrájet na kusy, přidat cibuli, česnek a balzamikovou zálivku. Skvělé jak teplé k masu, tak vychlazené s bagetkou.
Cuketa musí být měkká, ale pořád má pěkně vrzat mezi zuby.
Ony rostou rychle a ty obrovské už nejsou dobré. Včera jsem použila asi 25centimetrové a pustily dost vody.
Mně se líbí i jako rostlina na poli, nezabere moc místa a hezky kvete.
Peču taky osvědčený cuperník a zelí z cukety není špatné.