Poraďte mi někdo nějaké pohodlné sedlo na krosové kolo. Jezdím více méně rekreačním stylem max. 100km a jediné co při jízdě vadí je nepříjemný v oblasti zadku. Letos mám najeto cca 3t. km, sedlo jsem teď nedávno vyměnil a stále to není ono.
Díky
Tak to sem musíš dát ještě fotku pozadí, jinak těžko říct, jaké sedlo by ti sedlo :o)))
Ale vážně - to si prostě musíš vyzkoušet sám.
Jsou prodejny, kde ti na specielním polštářku otestují, jaké sedlo se pro tebe hodí, tak se poptej strýčka Gůgla.
Řešil jsem kdysi totéž, od cca 80km narůstající nepohodlí v posedu. Vyzkoušel jsem postupně cca 4 různá 'ergo' sedla, pak nakonec risknul i koženého Brookse a od té doby není co řešit. Do 100km na něm jezdím i v normálním civilním oblečení bez zásadnějších problémů, což jsem si dřív neuměl ani představit :) Je to zpočátku trochu jiný pocit - kůže je pevnější než pěnovky a taky poměrně hladká, takže po ní zadek volně klouže. Tj. žádné opruzeniny, mnohem lepší odvětrávání rozkroku, napnutá kůže funguje částečně i jako odpružení, časem (cca během půl roku) se povrch sedla postupně lehce vytvaruje podle majitelova pozadí a je pak ještě pohodlnější, krásně se do něj zapadá :) Vzhledem k hladkému povrchu je potřeba dát pozor na správné nastavení horizontálního sklonu sedla, ale to se pozná/odladí po pár šlápnutích (zadek nesmí sjíždět dopředu ani dozadu, prostě si musí 'sednout'). A ke kůži si navíc člověk vytvoří úplně jiný vztah, než ke kusu plastu :)
A k mínusům: snad jen ta cena (vzhledem k pohodlí je to stejně k nezaplacení); vždycky jednou za pár měsíců je dobré kůži namazat a navíc nemá ráda vodu (=chránit před deštěm, útlocitnější povahy si vozí pláštěnku).
Zkus sedlo Spedialized bg, třeba takovéhle http://www.nejlevnejsi-kola.cz/sedlo...
Mám dost podobné a je dobře použitelné, sedí se mi na něm dobře a až tak po 150 km začínám teprv pociťovat mírné tlaky do pozadí.
A nebo ještě lépe, pokud máš šanci se dostat do Německa, kup sedlo Sq-Lab 603, šířku bereš podle šíře sedacích kostí (ne šířky pérdele na pohled). Pevné vespod, pohodlně "měkké", ideálně tvarované pro treka. Cena stejná s těma Specializedama.
Koupil jsem si včera tvarem něco podobného od PRO-T, sedí se na něm pohodlně, ale cca po ujetí 15km začalo vrzat. Namazal jsem sedlovku na obou koncích, prokápnul spoje kolejnic a sedla no a žádný výsledek.
Začalo vrzat?!?
Zkusila bych to máznout něčím jiným než olejem.
A dej tomu chvilku čas.
A když to nepřestane, tak si zvykneš.
Já mám sedlovku s paralelogramem a vrzgá pořád.
A čím - vazelínou?
Když to nepomůže, tak jedinou pomocí jsou "prý" špunty do uší :-).
Jo, našla bych nějakou vazelínu.
A špunty do uší nechť si dají ostatní.
Na to vrzgání se opravdu dá zvyknout - teda pokud to není nic dramatického, ale jen takové povrzávání.
Když tam nemáš žádný paralelogram nebo něco podobného, co by se pohybovalo, tak bych řekla, že si to sedne.
Prostříknout tím olejem ve spreji.
Chce to častěji, když kolo pár dní stojí, rozvrže se.
Jakým olejem - stačí WD nebo něco hustšího - co vše namazat?
Taková mrcha na řetězy, prý vodovzdorná, kupuju to v Intersportu, je to dost drahý, přes 100ku určitě, jedinej sprej co mají. Je to naopak dost řídký, takže se to dostane všude.
Já jezdím na tomhle:
http://www.bike-eshop.cz/panska-sedla/panske...
Vypadá trochu mohutně, ale mě vyhovuje, každý máme jiný zadek.
A pod tím pro sichr ještě tohle:
http://www.bike-eshop.cz/odpruzene-sedlovky...
Hned podruhé, po upozornění, jsem ji nasadil správně :-)
Na jaře jsem řešil něco podobnýho. Mám nějaký menší posun něčeho:) v bederní části páteře a poslední cca rok, rok a půl mě dosavadní kolo, na kterým jezdím od r. 2006 a nikdy předtím mi nevadilo, prostě nějak "nesedělo". Ježdění mě nebavilo, brněly mě ruce, bolely záda, ujel jsem 10 km v kuse a necítil jsem v rozkroku nic:). Celkově mě to docela znechutilo do té míry, že jsem se začal poohlížet po tom, kde by bylo k mání kolo s nějakou jinou geometrií. Jako jednu z posledních variant jsem vyzkoušel výměnu řídítek za poněkud vyšší, abych se víc narovnal, a výměnu gripů. Ale proč to píšu. Koupil jsem zároveň tohle sedlo:
http://www.author.cz/cs/doplnky/sedlo-asd-sono... .
Na dovolenou před dvěma týdny jsem odjížděl s tím, že jsem vůbec nevěděl, co to se mnou udělá a jak dlouho na kole vydržím. A a světe div se, ono to docela funguje. Záda v rámci možností v pohodě, onen nepříjemný mrtvolný pocit v rozkroku, to brnění, jsem taky za celou dobu nezaznamenal.
Ale jak už tu taky někdo napsal, je třeba zkoušet, tohle je hodně individuální záležitost.