ako nastavit tachometer ked nan nemam manual nasiel som ze lahko zistim obvod ked si :Ja si myslím, že na bežné informačné účely stačí klasické zmeranie kolesa a to nasledovne. Na rovnej podlahe si urobíte značku. Tak isto si urobíte značku aj na kolese. Tieto značky spojíte a rovnomerne pôjdete dopredu (dozadu), až kým sa značka na kolese nedotkne opät podlahy. Tu si na podlahe spravíte ďalšiu značku. Vzdialenosť medzi značkami na podlahe odmerajte a zadajte do tachometra. ale neviem ze ci mam merat obvod s plastom alebo len obvod rafiku ?
alebo mi poradte nejaku lepsiu metodu odmeriat polomer a vypocitat obvod neviem ci by bolo velmi presne alebo mi prosim vas poslite manual na tachometer longus beta3 dakujem za kazdu dobru radu
To se řešilo tady:
http://www.nakole.cz/diskuze/tema.php3?id=84#d477
Je zde popsáno několik způsobů.
Tvoje první metoda je dobrá a běžně se to tak dělá. Když to buděš chtít mít co nejpřesnější, jeď kolem dále než jen 1 otáčku a výslednou naměřenou vzdálenost vyděl počtem otáček. Měřit samozřejmě musíš přesným pásmem. Na výpočty obvodu z průměru se vybodni. Průměr nikdy nezměříš dost přesně. Moc se ale nespleteš, když jednoduše odměříš obvod kola svinovacím metrem. Dělá se to lépe ve 2 lidech. Samozřejmě, že obvodem kola je míněn obvod pláště. Přeci jedeš po něm a ne po ráfku.
A co se týká přesnosti. Např. až sjedeš vzorek pláště o 1 mm, zmenší se ti obvod kola o 3,14 mm, což dělá podle typu kola nějakých 0,5-0,54 %. Stejným procentem se ti chyba projeví v údaji rychlosti a vzdálenosti.
A nezapomeň si na kolo nasednout tak, jako jezdíš. Tím, že plášť rozmáčkneš se ti poněkud mění najetá vzdálenost. Možná podstatně, husti natvrdo.
Prvotní postup máš dobrý a dále se přikláním i ke Šveskajdě, ale pak je potřeba, abysi znal ještě převodní tabulku pro tvůj tacháč. Ne každý tachometr přijme "absolutní" změřenou hodnotu.
Tabulku by si měl najít v návodu k tacháči. A tam by to mělo být uvedeno jak v cm, tak i v palcích.
Jo aha, teď jsem to dočetla do konce - ty nemáš manuál. Tak to je problém...
No tohle jsem taky řešil. Mám Sigmu a tak jsem si na netu našel v pdf-ku návody. A k mému překvapení se v těch dvou návodech co mám lišily údale pro nastavení při stejném rozměru ráfku. To je co? A pak se spolehněte na návod. Přikláním se tedy k výše uvedeným empirickým metodám.
Pavel
Pavle707 a jakou máš Sigmu? Já mám BC1200 a ty rozdílný hodnoty jsou pro km nebo míle. Pokud máš taky tuhle nebo příbuznou, tak stačí nastavit hodnotu obvodu kola v mm. Raději potom porovnat podle kamarádova computeru.
Preferuji vlastní změření obvodu kola - naměř si to někde na hladké rovné podlaze, můžeš si to i zkontrolovat výpočtem přes poloměr kola. Jinak prakticky všechno je v tabulkách, kde to najdeš podle rozměru kola, resp. pláště. Bylo to třeba na www.author.cz, cateye (trošičku se to lišilo, ale to je bezpředmětné).
tento problem som uz vyriesil ale teraz sa vas chcem spytat ze kde mam umiestnit snimac hned pod celuste alebo v strede alebo cim blizsie k naboju? lebo ked by som ho dal hned pod celust tak vzdialenost medzi vidlou a spicom je dost velka a snimac nejde ked som ho chitil rukou a dal blizsie na vzdialenost 1cm uz to islo je to normalne ? co ho mam vypodlozit?alebo co s tym moze byt? snimac je cisty nieje zaneseny poradte
No, dyk jsi na to kápnul! Dej jej tam, kde máš možnost nastavit mezeru mezi magnetem a čidlem tak, jak je třeba. A to je asi 1,5 mm. Takže ono to vyjde stejně někam od poloviny poloměru spíš blíž ke středu. I kvůli blátu je líp, když to není blízko u ráfku. Já to navíc dělávám tak, že magnet a čidlo dávám do té pozice, aby měly možnost se odklonit, kdyby náhodně o sebe cvrnkly. Po nakládání kola na auto apod. je dobré na to mrknout.
Taky jsem si takhle hrál a lezl po zemi a měřil ujetou vzdálenost.
Pak jsem na netu našel tabulky a zjistil jsem, že jsem naměřil o 5 cm méně než uváděly tabulky na příslušný plášť. 1 cm je chyba měření asi 0,5%.
Hlavně to nesmí ukazovat víc, než doprovázející dámě. Jinak je to celkem jedno, i tak je to přesný až dost. :')
Galantní a hlavně chytrý muž přece nejprve zjistí, kolik má naměřeno dáma, aby jí pak mohl sdělit své naměřené hodnoty, ne?!? :o)))
Galantní muž privátní údaje dámy svévolně nezjišťuje.
A rozumný také ne, mohl by být nemile překvapen. :')
Já věděla, že ty jsi v tomto směru dokonalý :o)))