Ahoj chci se zeptat nedokazu seridit brzdy na zadnim kole mam normalni pakove leva celist mi to porad taha od kola i kdyz na te prave mam ten staveci sroub uplne dotazenej nevim si s tim rady.Nevim cim by to mohlo bejt videl sem videa fotky obrazky ale nevim jak tohle vyresit cim by to mohlo bejt.Paky sem vyndal vycistil promazal hybou se normalne.Prosim o radu dekuji.
uvolnit předpětí na levé straně. Může být špatně uchycená (prasklá objímka) /málo napružená pružina.
Malé předpětí pružiny se řeší vyháknutím a pak hrubou silou.
pruzina tim je mysleno jak to rict ta tycka co se zahakne za ten vystupek a tlaci na to pak staveci sroub?
jo. Uvnitř brzdy je srolovaná a je to skutečně pružina. Jeden konec je zaháknutý a druhý zasunutý do o-kroužku na brzdě. Stavěcím šroubem se o-kroužet pootočí a zvětší napětí pružiny. Když to nestačí, nastupuje hrubá síla. Jednou jsem ladil brzdy bez stavěcích šroubů, šlo to.
ok jdu to zkusit dekuju protoze tahne to na levou stranu i kdyz je to skoro povolene ten sroub a na druhe zase utazeny proste to nestaci ta prava strana nema silu aby se odlepila
Porad stejny pruzinu sem poradne ohl ale zadny ucinek a kdyz na te leve strane ten sroub povolim jako skoro uplne tak se mi zase nevraci lanko proto ho mam tak na ctvrdce muze to bejt tim ze bych mel vytahnout lanko a procistit bovdeny apod?
Řekl bych že to bude chtít vyměnit bovdeny a lanka za nové.
Vytahej bovdeny z návarek, dnes se už všechny dělají s proříznuznutím. Poposuň bovdeny a otři hadrem. Taky se v této poloze koukni jestli jsou brzdy napružené a odskočené.
Jak bych to vysvetlil brzdy mam + - 2mm od rafku lanko nastavene a kdyz pustim brzdu tak se mi to hned hodi do leva.Kdyz se podivam na predek tak tam to je zapraseny tuhy ale celisti se v poho daj kam maj ta prava v zadu ne.Tak sem ji vyndal otrel sem prach apod trosku sem to maznul a dal na misto
vynda se ze se povoli ten sroub co tam je a kdyz ho utahnu uplne na fest tak se ta prava celist ani nehne ta leva se hejbe uplne v pohode i kdyz je na fest utazena.nemuze bejt neco s tou pravou celisti ?
Zkus napřed v vyvlíknutým lankem (nebo úplně bez lanka), jestli se obě čelisti pohybují na čepech stejně volně. Někdy je na čepu nalípnutá ztuhlá a vyschlá vazelína, může být i nabobtnalý rez, potkal jsem i steklou barvu po stříkání rámu. Pokud by to nějak vázlo, jemným šmirglem očistit čep do hladka a máznout vazelínou. Pak nasaď čelisti na čepy a kolegou výšepopisovanou pružiny nastejno do vhodné z těch tří děr (nastejno). S podobně částečně povolenýma stavěcíma šroubkama by to mělo + - fungovat. Ty šroubečky jsou až na doladění drobných rozdílů a vystředění. Napřed musí čelisti na čepech chodit volně a pružiny mít podobný tah (pokud by byly nějak rozdílně unavené, přesadit jednu z nich do jiné z těch tří dírek).
jake dirky mas na mysli tomu uplne nerozmim
Hned u čepů zadní brzdy bývají buďto tři (máš na výběr), nebo někdy jen jedna dirka pro zaháknutí pružinky. Ta tam musí být navlíknutá, aby měla tah.
jdu to tedy poresit dekuji doufam ze uz to pujde vzdycky to slo v pohode seridit a najednou ne a ne .
Ta pruzinka ma tah a rekl bych i velkej ale proste se to neodlepi.kdyz koukam po smeru jizdy tak leva celist strasne tahne od rafku kdyz staveci sroub uplne povolim tak se mi ale nevraci lanko zustane povolene takze ho na ctvrtku utahnu a uz je ten problem a na prave strane ten staveci sroub muze bejt dotazenej jak chce ale nic s tim neudelam proste.pokud uplne povolim levou stranu tak to seridim ale zustava mi povoleny lanko a i kdyz ho malinko dotahnu treba bowdenem na predni brzde tak se napne a sem tam kde sem byl ze mi to hned zacne na leve strane tahat od rafku strasne moc.
A už jsi zkoušel, jak se čelisti pohybují na čepech bez lanka, případně i bez té pružinky ? Vysaď zadní kolo a zkus, jak ti čelisti chodí, jestli neváznou. A jestli jsou pružiny správně nasazené a opřené. Ladit u ráfku můžeš až nakonec.
Tak ted sem prisel na to ze ta prava celist se nevraci nepruzi je n se volne pohybuje d se to nejak opravit?
Porovnej ty dvě čelisti zrcadlově. Netuším, co máš za konkrétní typ brzd, ale obecně bys tam měl vidět pružinu, která se někde ke konci čelisti o ní nějak opírá a u čepu ta pružina musí být zaháknutá. Mrkni na tu fungující čelist a porovnej s nefungující. Určitě tam bude nějaký rozdíl.
Pravděpodobně jsi to nesložil dobře, pokud na to nestačíš budeš muset navštívit servis.
https://www.google.cz/search?q=v+brzdy&...
zde je ta pružina vidět
file:///C:/Users/ludva/Documents/Brzdov%C3%A9%20%C4%8Delisti%20Avid%20Single%20Digit%205Black%20-%20V-Brzdy.htm
kdyz nasazuju celist tak to davam na ten cep a jeste se trefuju takovou tyckou do dirky a ta tycka tam neni ale to asi nebude tim ne tam staci kdyz to bude na cepu se nemuze hnout jinam.
Ta tyčka je konec pružiny. Je možné že praskla. Nová koupit nejde, jedině použít nějakou starou z jiné brzdy.
http://www.servus-sport.cz/brzdy/pruzina-brzdy...
případně nějaká staará véčka v servisu někde poblíž určitě najdou a "náhradní" díl se "podělí"
http://www.ivelo.cz/servis-tipy-rady/domaci...
bod číslo 6
a ten obrazek nejde nacist
http://www.velosport.cz/cs/eshop/cyklo...
http://www.nakole.cz/clanky/884-nouzove-opravy...