Kdys chtěla rozumně z Výběžku a ne z Prahy, ne na den, ale na tři a brusinky a ne borůvky, tak to bych věděl.
(fotka je z loňska)
letos nevím, kolegyně z Říčan říkala, že už jsou vysbírané, když rostou, bývají i v Brdech kolem Mníšku pod Brdy, ale letos to je asi bída i na horách. Minulý týden v Jizerkách ani jedna borůvka a i těch zelených bylo hodně málo. trochu jich bylo v Harrachově, ale maličké.
Až před barák http://www.potravinydomu.cz/produkt/17597...
Toz hlasim, ze jsem si vybrala Kokorinsko, neb jsem mela hlaseni jeste od jednoho znameho, ze tam byly boruvky spatreny, a daji se najit mista modrajici se hojne boruvkami, i kdyz jsou trochu mensi velikosti, nez by bylo idealni.
Počkej, tak teď mám nějak problém s přesným pochopením textu - chystáš se tam teprve vyrazit nebo ta druhá půlka věty již vypovídá o tvém vlastním zjištění?!?
Opet klasicky problem. :-)
Nechce se mi na boruvky na stejne misto. Rostou nekde na Krivoklatsku?
Takto to vypadá kousek za naším barákem. Akorát nebydlím na Křivoklátsku.
A můžeš jich, prosím, kyblík nasbírat a poslat mi ho mejlem?!?
Já ti za to pak pošlu kus koláče :o)))
Zrovna dneska volala máma z chalupy, že na nich byly s kamarádkou. Prý jim to šlo tak 1 litr za hodinu. Ale jsou prý i tak, oproti jiným létům, o něco menší.
Kousek za Říčanama ;-)
Jenze ja chci na vylet na Krivoklatsko a zaroven na boruvky. :-) To uz radeji zase na Kokorin nez se tahnout na druhou stranu Prahy.
V Benešově prodávaj borůvky u stánku už druhý týden - litr za 49,- Kč. Myslím, že to není až tak špatná cena a kdo chce na koláč...
Spíš mě zaráží cena českých třešní - teď o víkendu jsem je viděl prodávat za 30,-/kg, což je slušné (Orlík), ale také za 80,-/kg (Blatná, Sedlčany).
Borůvek je málo a je to každým rokem horší, prý za to mohou kyselé deště nebo naopak sucha, která jsou podpořena masivním kácením. Což se odráží na všech těchto nízkých porostech, mizí mechy, kapradiny a s nimi veškerá vegetace a vše v tom žijící. Nelze to zastavit, můžeme za to my všichni svým přístupem k přírodě a plýtvacím konzumem.
Sucho, děvče, sucho:-))
Jak moc k tomu přispívá nedostatek kyselých dešťů je těžko říct. Borůvky milují kyselou půdu.
Já se obávám, že kyselé deště mají pramálo co společného s ph tedy kyselostí půdy.
Já se obávám, že kyselé deště mají jistý vliv na acidifikaci půd. Říká se tomu myslím "mokrá acidifikace", ale odborník na to nejsem:-))
pravda je, že horší než kyselé deště je kyselé sucho. Borůvkám škodí i mrazy v době květu.
Jo, ty nejvíc. Když něco nevykvete, nemůže to plodit.
A byly letos mrazy?
Naopak nebyly žádné a sníh také ne, což bude asi ten důvod.
kyselé sucho, když jsou deště kyselé musí být kyselé i sucho, nedělejte v tom prosím zmatek ;-)
Dlouhodobým pozorováním jsem zjistila, že úroda borůvek (v okolí Plzně) závisí hlavně na počasí v době květu borůvek.
8-)
Teda vy mě těmi řečmi snad přinutíte jít do lesa. Byla jsem letos na borůvkách jen jednou a to mám do lesa asi půlkm. Od té doby, co mám doma borůvky kanadské, jsem líná chodit na ty české.
To byl nápad! V lese je tma a prší, ani jsem nenaplnila nádobu, to je akorát pro mě na malý koktejl.
Kvůli stavu mých zad, sbírám borůvky zásadně v kleče. Po včerejší vydatném dešti musím chvíli počkat, než na ně vyrazím do lesa.
Stačí když si pořídíš vhodnou izolační podložku...
http://youtu.be/7WvUtB3kKPw
včera jsem poprvé ochutnala naše borůvky na zahradě, máme pouze jeden keřík, vloni ho komplet ožrali ptáci, letos jsem ho obalila sítí a pravidelně chodím kontrolovat jejich počet :-) ale ty z lesa jsou mnohem chutnější, možná je to zvyk, ale i tak se těším, až všechny dozrají.
Já mám taky jen jeden keřík, poprvé se mi s borůvkami stalo to samé. Tak mám nad nimi takovou bílou tkaninu a ještě kolem pověšená víčka.
Je to sice z ruky, ale do Orliček si někdy zajeď nejen pro borůvky....
To ale nemůže být letošní úroda. Ještě minulý týden byly zelené.
8-))
je to úroda z minulé neděle. Týniště nad Orlicí. Už to tam končí....
Tak Týniště nejsou Orlický, to je placka v nížině. V Orlických byly opravdu jen nedozrálé pidikuličky.
Tak v Krkonoších je asi po borůvkách...
http://hradec.idnes.cz/zakaz-vstupu-do...
Ale to platí jen v národním parku, jinde ne. Z Polské strany mají zákaz mnohem širší a tresty mnohem větší. Hodně velká část těch "česáčů" s kýblema jsou Poláci.