Delate kvasenou bezovou limonadu? Ja si matne pamatuju z detstvi, ze jsme tam davali jen par lzic cukru, asi jeden citron a par bezovych kvetu, ale kdyz jsem ted hledala recept, prislo mi, ze tam vsude davaji toho cukru nejak strasne moc a nekde dokonce pridavaji kvasnice, coz me prekvapilo. Jaky mate recept?
Jak jsem u tebe zvyklej domýšlet si háčky a čárky, chvíli mi trvalo, než jsem zavrhl variantu "béžová limonáda" :o)))
Ale máma jí dělávala, teda bezovou/bezinkovou. V tom hicu by se hodila.
Pro nás s bráchou bývávala v horku nejlepší studená melta.
Děda ji vždycky vařil do "meltovýho" hrnce do zásoby (dával do ní ještě cikorku a čerstvě mleté pražené žito) a nechával ji stát v kuchyni na myčáku.
Ráno jsem ji teplou s mlíkem moc nemusela, ale v horku studená rovnou z hrnce byla bezkonkurenční.
Já kdysi dělala zázvorovou podle tohoto receptu: http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese... , tak by to možná šlo "našroubovat" i na bez.
Kvasnice tam jsou v originále pekařské, spolehlivé z naší nabídky byly ty v bílém sáčku s modrou vlaštovkou. Chuťově tam poznat nebyly, cukru jsem dávala zezačátku míň úmyslně, ale jak se jím kvasnice živily, tak jsem nakonec stejně doslazovala, protože to jinak bylo ne uplně chutné. U těch kvasnic je asi výhodou to, že to dokáže udělat bublinky už za jeden/dva dny;o)
Tak nic, z ověřeného zdroje jsme našel jen sirup, ale kdyby Tě zajímal recept:
http://is.gd/YJsHn3
Prosím, dejte sem nějaký zaručený návod na tu limonádu - taky v Uhř. ji začli prodávat, půl litru á 39,- Kč - no to ať si ji strčej někam.
Takže bych to prubnul vyrobit v domácích podmínkách. Děkuji :-)
(jóóó - a našly by se tady nějaké dívenky, kerý by mi natrhaly ty bezinky? :-) )
určitě bez kvasnic, do 3,5l sklenice 200-300g cukru, nakrájet citron, převařenou, vychlazenou vodu (ale funguje to i bez převaření)a pár květů č. bezu, místo víčka ubrousek (utětrka, talířek, prostě neutěsňovat), nechat v teple, aspoň denně zamíchat, za 3-5 dní slejt vychladit a vypít (-:
Jo, tohle vypadá dobře. A myslím,ž e by to šlo udělat stejně i z toho zázvoru.
Je tam nutný ten cukr?!?
A co by tam jako kvasilo?
Tak když to má být jen limonáda, tak jí kvašenou mít nemusím.
Pak je ale otázka, co je to limonáda, jestli něco, co má bublinky (tak to vnímám já - bez bublin je to prostě čaj;o).
Mimochodem - v tomhle počasí je číslo jedna ledový čaj - nej mi přijde jakýkoliv zelený (sypaný) louhovaný za studena nejméně přes noc;o). Nebo pak stejný postup s čerstvou mátou...
Bezinky hubím motorovou pilou, nechal jsem jen tři keře pro sousedku Vĕrku, ale ta dĕlá likér.
Jinak na bezince se dá skvĕle pĕstovat dřevokazná houba Jidášovo ucho a to je podle mého jediné rozumné využití toho plevele.
Jasně, Jidášovo ucho - Boltcovitka bezová, má ten bez přímo v názvu.
A Jidášovo prý proto, že rostla na stromě, kde se oběsil Jidáš (že by na bezu?)
Inu asi by to šlo, já bez nikdy do stadia stromu nenechám dorůst :-)
Maně si to pamatuju, že to dělala babička, ale nemusel jsem to...
No manželce zachutnalo bezové pivo
http://www.budejovickybudvar.cz/media/archiv...
Nazval bych to slušným pokusem o českého radlera, hlavně to není tak sladký jako konkurence.