Ahoj všichni. V současné době používám Garmina 450 s mapou TOPO CZECH 2010, která ale není moc vhodná pro vytváření tras na cyklovýlety. Neumí v podstatě navigovat po polních cestách, po turistických značených cestách a cyklotrasy akceptuje jen omezeně. Při hledání jsem narazil na pozitivní informaci, ža mapa CYKLO CZECH 2012 je v tomto ohledu značně vylepšená. Může mi uživatel této nové mapy tuhle informaci potvrdit či vyvrátit? Našel jsem totiž za dobrou cenu 790Kč možnost koupit plnou verzi.
Předem dík.
Cyklo 2012 je lepši než z roku 2010, ale ne nijak zásadně, určitě nepočítej s tím, že ti bude routovat každou polňačku a lesní pěšinu. V podstatě routuje a naviguje jen cesty co jsou na mapě plnou linkou a jen pár silnou přerušovanou s hlavními cyklotrasami.
O dost lepši je TOPO Czech Pro ..., její součástí je i Cyklo a Auto a adresy. Používám jen výhradradně TOPO a když odmyslím chyby, která tam ještě občas jsou jako u všech map, tak spokojenost.
Já mám vlastně taky PRO verzi - TOPO Czech PRO 2010. To by byl možná cenově dostupný jen upgrade na verzi 2012.
Záleží jak chceš mapu dlouho používat, dá se koupit upgráde jen na jednu novější verzi nebo o něco dráž a koupit jednu trvalou licenci na všechny budoucí změny.
Pokud mapu používáš často, tak určitě stojí za to jednou za dva roky nahrát novou verzi, jsou tam změny, úpravy cest a postupně odstraňují chyby v trasování.
Což o to, pokud by fungovalo trasování lépe než dosud, tak bych ji rozhodně využíval často. Co mě ale vysloveně štve je fakt, že i když si nastavím trasování pro chodce, tak mi vůbec nejde používat turistické značené cesty, které jdou mimo silnice. To pak pro mne navigace zcela ztrácí na významu a pořád používám papírové mapy. Pak se hodí jen pro situace, kdy se pohybuju mimo značený terén a jsem schopen se "najít". Hrabat se třeba v dešti po papírové mapě je dost nešikovné. A nebo něco blbě nastavuju, to je taky možné.
V tomhle nevidím problém, jde o to se naučit s navigací zacházet a využít její možnosti.
Pokud máš předem čas, tak si můžeš naplánovat trasu třeba v téhle mapě http://www.gpsies.com/createTrack.do kterou pak snadno přeneseš do Mapsoursu a pak už do navigace a povede tě podle trasování i po lesních pěšinách, sice neroutuje, ale vede tě podle předem naplánované trasy. Když jdeš pěšky máš hodně času trasu pohlídat, když si dám pozor a nezakecám se tak ji uhlídám i na kole.
Navigaci používám pořád, snad při každé jízdě, třeba teď o víkendu v Beskydech cestou necestou. A když jdeš pěšky, tak se dá dobře využít vedení k vyznačenému bodu třeba i po azimutu.