Kupuji dcerce první kolo a nevím, jaký tvar řidítek zvolit. Jestli rovná (jako na odrážedlech) nebo zahnutá směrem k sedlu (jako v reklamě na Poděbradku :) nebo na starších kolech. Která jsou lépe ovladatelná? Dcerce jsou 3 roky. Děkuji
Vyprdní se na rady zde na foru, protože tady Ti dětí asi moc neporadí.:-) Nejlepší bude holku na různá kola posadit a ona si sama vybere to, na kterém se ji dobře sedí a jede.:-) Konec konců, bude na něm jezdít ona, no ne?:-)
No no, ty jsi dneska nějaký ostrý...
Osobně musím říct, že zrovna od tebe bych očekávala lepší rady (jako vždy, když jde o děti) - zkušeností tady máš dost.
Ovšem že zakladatelku tématu spucuješ, aby se šla radit jinam, to bych do tebe teda neřekla.
Asi stárnu...
Ale tohle není věc na radění.Právě že mám zkušenosti, tak vím, že dnes bych to udělal právě takhle, než sáhodlouze debatovat o tvaru řídítek a stejně vybrat nakonec taková, která nebudou děcku vyhovovat. Sám jsem dětem vybral 16´ kola, o nichž jsem byl přesvědčen, jaká je to dobrá volba, zvolil jsem kvalitní značku a přečetl na ní spoustu recenzí. Nakonec je štangle moc vysoko, moc krátká sedlovka, dítě sedí dost v předklonu ale na pohled a doporučení to bylo moc dobré kolo. Pak jsem půl roku nato jel na veletrh Sport Life do Prahy a holka si sama vybrala hned kolo sama a očividně se jí na něm jezdilo daleko lépe a radostněji než na tomhle, co jsem jí vybral já dle všech možných doporučení a rad. Ono u dětí je tohle vše hodně individuální a obvykle právě dítě samo intuitivně vybere pro sebe nejlépe ale musí se mu dát vybrat. Podobně jako si dospělý vybere i dítě je schopno vybrat podle citu.:-) Takže žádné "spucuješ", rád bych, aby to bylo bráno právě jako rada ze zkušenosti vlastní. :-)
Já bych se tedy zaměřila spíš na váhu kola jako celku, a pak možná u tvaru řešila tvar rámu, aby jí třeba nevadila při nasedání na ni vysoká štangle. Z hlediska řidítek jsme řešili jediný "problém" - jaký zvonek na ně vybrat a jak na ně přidělat košík;o)
Úplně rovná nejsou moc ergonomická. Na některých odrážedlech jsou opravdu nevhodná do T, na jiných regulerní luxusní vlaštovky...
Jinak čím jednodušší a lehčí, tím lépe. Ale moc bych z toho vědu nedělal, 12" kola jsou všechna plusmínus stejná, hlavně aby se líbilo:-)
Naše děti jezdí spokojeně odmala na těch rovných, ale spíš myslím, že to prostě neřeší. Na ovladatelnost kola to má IMHO skoro nulový vliv.
Joe to shrnul dobře - je to skoro všechno jedno, jen když se kolo líbí :-) Zcela vážně.