Ain tehdy velmi vychvaloval Opočenskou zmrzlinu - teď jsem ji objevila na Letné - v okýnku u stanice tram a musím říct, že je fakt dobrá.
Ta v Čerčanech je proti tomu orpavdu hnus...
Ano, čerčanská u nádraží je skutečně hnus - děsně naředěná vodou.
Naopak opět už začli prodávat opočenskou (vanilkovou i jiné) ve Vlašimi na tom dolním náměstí, dal jsem ji minulý týden - stále vynikající, cena za velkou 19,- Kč (i když ta velká už není tak velká jako před třema rokama - kapitalistický pokrok se nezastaví ani u zmrzliny).
No a do Písku na nábřeží u kamennýho mostu si dojedu za 14 dní, mám dva dny dovču a jedu na jih :-)
Kolega z práce má jako vedlejšáček zmrzlinaření, tak už jsem o tom i leccos pochytil. Nejde ani tak o to, odkud je směs (jsou si dost podobné a zrovna ta Opočenská žádný extra zázrak není). Mnohem důležitější je, jestli je zmrzlinář škudlil a šetří na poměru (pak je to přemrzlá ředina a omrzá jazyk), míchá správně, nebo dokonce té směsi přilepšuje (ty nejlepší). No a pak taky hraje dost velkou roli typ zmrzlinového stroje a zpracování (bez nášlehu, s nášlehem atd.)
Za zmrzlinou si udělám párkrát do roka výlet do Bystřice nad Perštejnem, docela dobrou jsem teďka ochutnal taky v Pečkách. No a pak mi chutná tak 75% veškeré produkce, vždy když na ní (skoro furt) mám chuť.
Jediný zmrzlinářský úlet jsem ale potkal u nás v Borohrádku. Zdejší zmrzlinář má někdy dobrou, ale občas "dostane nápad" a vyrobí například kombinace vodovatější kakao/vodová citron - a mašinu už má starší, takže mu do sebe lezou, i když si dá člověk jen sólo jeden druh :-)
Jo a i když kopečkovou nemusím, vždycky si ji s chutí dám v Třebechovicích na náměstí. To je luxus. Ovocný jsou opravdu s kusovým ovocem, chutě a porce prvotřídní.
Zatím u mě z těch blízkých cukráren vede zmrzlina na náměstí v Pirně. Ale už jsem tam dlouho nebyl, tak nemohu říct zda-li se nezhoršila. A nevím, kdo ji vyráběl.
V létě jsem cestoval s jedním Sasem, který byl ulítlý na zmrzlinu, takže jsem snědl zmrzliny jako před tím za několik let. Moc pěkný zážitek.
Tak zmrzlina v Pirně je fakt super.
A dokonce jsem tam jednou měla i zmrzlinu "překvapení" - nakonec se z toho vyklubala "okurková s jogurtem", ale fakt to bylo dobré.
Tak kdybys někdy dělala nějakou turistiku v Sasku, tak tyhle dvě zmrzlinářství byly fakt výborné:
http://goo.gl/maps/vWGzV
https://plus.google.com/114005977745016596865...
V centru v rytířské jsem narazila na novou zmrzlinárnu - angelato.
Dvě "lžíce" sice stojí 60,- Kč, ale fakt dóoost dobrá.
zmrzlinu vůbec nemusím, naopak mně po ní vždycky bolí hlava, ovocná mi přijde moc studená, smetanová zase moc sladká, občas si dám doma starého dobrého Míšu :-)
Já taky. Jsem celkem známá tím, že doslova sežeru cokoli, ale zmrzlina mě nějak minula.
Když už, tak tuším magnum či jak se to jmenuje. Prostě musí to mít oříšky a čokoládu.
Zmrzlinu jako takovou si dám, když moc, tak třikrát do roka (většinou jen proto, abych zjistila, že mi pořád ještě nechutná).
Mě by se hodil nějaký tip na hotovou zmrzku /nanuka apod./ z obchodu, ideálně z opravdické smetany :-).
u nás doma se kupuje jedině Míša a Sibirka, prý je pořád stejná jako tenkrát, nevím, vezmu si jí tak jednou za léto a stejně mi na ní nejvíc chutná ta sušenka :-)
Sibirka mi teda stejná nepřijde. Teď je menší, je vodovější a mnohem rychleji se roztéká.
Ta původní, když měkla, tak byla taková smetanová a vláčná. Tahle současná normálně teče.
Hergot, já dostala chuť na zmrzku... Ještě že jsem se zrovna najedla a mám plné bříško :o)))
Osobně si myslím, že ani Sibirka, ani ten Míša není to, co to bývalo za mého dětství. Bývalo to takové hutnější, smetanovější...
Ale možná si to jen myslím, ony ty vzpomínky na mládí mohou být i trochu zkreslené :-)
taky se mi zdá, že dřív byla lepší - sakra, aby to nebylo takové to "za našich mladejch let". Ale nedělala se dřív taky nějaká švestková? :-)
Dobrej zmrzlinář ji dělá, když jedu přes Třebechovice, tak se na náměstí na ni občas zastavím, má tam snad 12 různých chutí.
dobrý tip - Třebkám se při cestě z/do práce vyhýbám, tohle je důvod tam zajet. Loni jsem se stavoval v karavanu v Králově Lhotě. Výběr tam neměli, každý den byla ale jiná a chutnaly mi všechny...
Jo, zmrzlinárna je na náměstí v rohu co býval vstup do Betlému. kdo má rád dobrou zmrzlinu s ovocem, oříškama, čokoládou apod., tak to vážně stojí za to se tam zastavit.
Já jsem vloni v lidlu objevial zmrzlinu podle popisku jen ze smetany a nikoliv rostlinného tuku. Asi litrová vanička tmavě modrá, vyzkoušenou máme "s kouskama čokolády" alias straccatelu, a vanilkovou. Obě v pohodě - dětem do misky, dospělým i do ledové kávy;o)
Tak v LIDLu jsem ještě neměla odvahu koupit zmrzku. Ale zkusímna ni kouknout.
Kupujeme v Lidlu ty vaničkové a jsou vynikající! Já preferuju hlavně tu s kousky čokolády, to bych sněd tu vaničku celou, ale holt se musím podělit :-)
Presne tak, ta Lidlovska tmave modra cokoladova s kouskama cokolady je pyramidalni! A za pade.
Taky mam problem se zastavit, kdyz se do ni pustim :) Davam ji vetsinou na 2x. Detem nastesti nechutna. Maji rady takovy ty umelohmotny "znackovy" srajdy.
Pravá domácí :)
Když jsme u ségry nebo u švagrové v jůesej, tak to jsou většinou zmrzlinové orgie :)
Mají zmrzlinové stroje + plotovarové směsi.
Ale i bez něj se dá udělat dobrá, jednoduchá a kvalitní zmrzlina
Stačí :
Kondenzované mléko slazené, smetana na šlehání v poměru 1:1, vanilka
Vyšlehat do parametrů šlehačky a nalít do formy, misky nebo do čeho vás napadne :) zabalit potravin.folií a zmrazit.
Mlsat :)
Můžete přidat doslova co chcete, od postrouhané čokolády, limetky, jahod, meruněk nebo třešně.
Do půlky směsi dát lžičku kakaa a nalít o něco později po ztuhnutí první části. Dobrá je i s rozpustným kafem.
Výhoda týhle směsi je že není nutný vajíčko, hygiena zaručena :)
Kdysi jsem dělávala domácí zmrzlinu (recept myslím dost podobný, musím ho někde vyštrachat). Dnes už jen čisté ovocné dřeně.
Místo zmrzky dám raději třeba sorbet. Nějak v tom parném létě nemám chuť na smetanové zmrzliny:-))
A to se nechá fakt jenom "klidně" zmrazit? Není nutný ten stroj, aby to během tuhnutí promíchával?
No jasně, nemám žádné stroje.
Akorát to už musí před tím mražením být našleháno do skoro tuha... ale zas pozor na výrobu másla :)
Hele a to šleháš šlehačku dohromady s tím salkem nebo ušleháš šlehačku a pak to smícháš?!?
No teta, která mě to naučila to salko vmíchává až do šlehačky, ale já jsem lenoch navíc poměrně nedávno jsem zjistil, že lenochy jsou i jiní.
http://www.apetitonline.cz/recepty/7024...
Café Prádelna ve Slavíkově, mají výbornou banánovou a čokoládovou a občas nějakou přidělají :-)
A taky dokonalé koláče... ;) A vegetariánské polívky, ale fakt dobré...
No jo, tvoje oblíbená Prádelna :o)))
Už se tam budu muset vypravit :o)))
Ti to furt říkám.
Dneska měli jablečný koláč s rebarborou, čokoládový a makový s pudinkem.
Zmrzlinu banánovou, čokoládovou a snad mátovou nebo jakou....
Polévky čočkovovou s kardamonem, rejčatovou a hráškovou :-)
Jardo - v Tvým věku - neměl bys mít přece jenom jiný zajmy než to jídlo? :-)))
podívej, pouští ho skoro do kuchyně, třeba má i jiné zájmy a objekt je právě v té kuchyni. to nevíš, že láska prochází žaludkem :-)?
Holky se mi tam střídají jak na orloji, ale to ve škole taky ;) Já rád dobře jím a to bageta z automatu rozhodně není....
Ten rebarborový koláča rajčatová poblivka, to by teda jako šlo...
Dyž já vždycky když jedu kolem, tak je zatažená roleta. Od kolika mají otevřeno?!?
To nevím, snad od 11.
Takže "severo/západ" už máme myslím pokrytý slušně (i když rozhodně ne úplně), tak já přidám pár tipů i z "jiho/východu"... :-)
Výbornou zmrzlinu mají v Uh. Hradišti v Prostřední ulici, dělají jak točenou, tak kopečkovou. Jak zmrzlinu zas tak moc nemusím, tak když jdu kolem vždycky si dám.
No a další tip je Veselí nad Moravou, tady jsou dokonce dvě místa - výbornou točenou dělají v jednom zdejším pekařství (nechci dělat reklamu, kdo chce, určitě to nemine) a pak naproti autobusového nádraží "vaří" pravý Ital skvělou kopečkovou...
Na všech třech místech jsem byl naposledy loni, tak snad se od té doby nepokazili.
Tak dobrou chuť!
Ty jo, my jsme byli ve Veselí loni nebo předloni, nějaká cukrárna kdesi v centru s takovým dvorkem. Ale Veselí je za bažinou, to já Moravu většinou nepřekročím a držím se ve Bzenci, Písku a okolí...
Cukrárna s dvorkem? Tak snad Cafe Pierre... Přestože je tam hezky, nechodím tam moc rád, málo obsluhujících (zpravidla 1) na moc sortimentu (kafe desítek druhů, zákusky, míchané nápoje, sendviče, wafle, obložené mísy atd. atd.) = předlouhé čekání na obsluhu. Takhle se podniká v gastronomii jen u nás...
JJ, to je přesně ono...
Ale nenech se vysmát, už jsem viděl takové služby v restauraci... Že můžeš být rád, že tam vůbec nějaký restaurace jsou...
http://goo.gl/maps/62jui
Konecchlumí. Široko daleko vyhlášená zmrzlina. A fakt dobrá - kam se na ní hrabe ta poděbradská z rohu. V létě se to tam sjíždí z celého okolí a fronta bývá až ven na ulici.
Jinak docela příjemný kraj na cyklotoulání.
Tak na to zapomeň, to už určitě rok neplatí, ta zmrzlina tam je teď dost podprůměrná a také se tam žádné fronty už nekonají. Zřejmě je štvalo jak mají dobrou zmrzlinu a jaký je ta nápor lidí, tak to natolik zkazili, že už tam mají klid a nikdo tam už nezastavuje.
Fakt? Je pravda, že už jsem tam asi 3 roky nebyl. Ale bývala tam fakt dobrá... slejzali se tam motorkáři a rodinky vejletníků:-)
Bývala vynikající, rád jsem se tam stavoval, dnes už je nestojí za to ani tam přibrzdit, natož ji kupovat, fakt je hodně obyčejná, nevýrazná a hodně vodovatá.
Vedělávali a zřejmě chtěli vyrejžovat ještě víc, tak udělali levnou zmrzlinu a mají po starostech, dnes už tam snad nechodí ani místní.
To jsou mi věci:-(
Až pojedete někdy mezi Palmerem a Ware v Massachusetts, stavte se u Alvina...
Ceny sice vyšší, ale člověk dostane, co zaplatí ;-)
http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews...
Snad na to nezapomenu. Hned v přespříštím životě se tam někam chystám.
Ale v jakési diskuzi psali, že se to tam nějak zkazilo, tak nevím.... ;-)