Myslím, že by byla škoda nepokračovat a dále se zásobovat recepty pro dobrou chuť, dobré zažívání a i pro to zdraví :)
Jsem to opravil a tvářilo se to opravené, no nakonec jsem tedy udělal téma znovu :), aby bylo víc místa na recepty...
A proč 2.1?!?
Kolik těch dvojek plánuješ?!?
No protože Burajda nesnesla původní dvojku s chybou tedy vlastně s ybou.. :)
A aby se se téma nezahlcovalo jen a jen podivy próč a co si tím jako myslel :)
tak moje oblíbená Supa avgolemono :
celé kuře (případně slepice , dobrý jsou i kuřecí křídla nebo skelety)
Vařit aby kuře(maso) bylo potopené
čistá cibule i se slupkou ! do vývaru
celer (nať), petrželka, bobkový list - přiměřeně, měkdo si to váže do kytiček, já to pak línej lovím zvlášť.
2-3 kuličky pepře, když velký tak dvě
skrojek citrónové kůry do vývaru
lžička soli* hned
rýže (2 deci)
2 vejce
1 citrón
*sůl a pepř na dochucení
Vývar klasicky posbírat pěnu, pak asi 2 hodiny vařit, pak kuře vyjmout maso obrat nakrájet a připravit si ho vedle.
Do vývaru dát rýži, pokud nějaký typ typu basmati tak neproplachovat, cokoliv od strýčka Bena nebo s cenou pod 20 korun za kilo prát...
Miska, do ní dvě vejce, vymačkat citron, naběračku vývaru ( studený!)rozmíchat vidličkou, do vývaru dát maso a vmíchat vejce s citronem...
Servírovat s dílkem citronu ve slupce na dochucení a případně s nějakým zeleným lístečkem :)/celer náť petržel atd...
Cestou domů z práce jsem si kromě jiného koupila čerstvý chleba, měkký tvaroh, papriku a mladou cibulku. Doma jsem chvilku dělala matlámo patlámo a ta budapešťská pomazánka na čerstvém chlebu ... mňam, mňam!
Donutila si mě udělat si to samé. Jen mladou cibulku jsem neměl, ale alespoň jsem si na jemno nakrájel normální. Mňam. Jen doufám, že až přijde choť z práce, že se neukáže, že ten tvaroh měla v ledničce na něco konkrétního.
Tak já jsem si o nedávno naložil sýry, česnek, řepu a zeleninu ( foto v minulém tématu) a dnes jsem v rámci dojetí sýra pokrájel salátovku, červenou cibuli, mrkev, chalapeňos a nalil na to ten zbytek od naloženého slaného sýra ( takové ty drobečky sýra a olivový olej s kořením) ze sklenice...
A celé jsem to s čerstvým suchým chlebem před chvílí snědl.....
Ano uhodli jste, manželka není doma :)
před chvílí jsem dojedl polívku.
Výborná!
mám rád takový ty věci co chladnička a špajz dá :-)
Takže jsme do ní naházel zbyteček načatý černý rejže, zbejvající pohanku a trochu neloupaná Basmati rejže.
Pak jsem pokrájel jednu červenou řepu, půlku celeru, co zbyla od minule, poslední tři mrkve, zbyteček brokolice, co se válelel v chladničce. A celou nepokrájenou ale oloupanou velikou cibuli.
Přidal jsem docela dost sušený majoránky, oliváč, trošku soli, vodu a nechal to dlouho vařit. Něco jsem tu prokecal, ale taky sebral prádlo a dal prát povlečení...
Pak jsem to vypnul, dosypal na prohřátí docela dost sušenýho zázvoru (prostě co zbejvalo v pytlíku:-) ) a několik stroužků utřenýho česneku. Ještě trošku oliváče a k tomu na přikusování pár krajíčků napůl ztvrdlýho domácího chleba.
Jak jsem nikdy nechtěl jíst polívky, tak je teď najednou uplně miluju :-D
Mě polívky kdysi dost znechutily školní jídelny, ale teď na ně nedám dopustit.
Navíc bývají i nejsnažší sondou do cizí kuchyně, většinou jednoduší jak na sehnání surovin tak na přípravu.
Pokud si člověk odpustí masoxy, bujony, maggi a podobné koncentráty a udělá si poctivý vývar a neujede mu ruka se solí, tak je to i zdravější než se na jedné straně cpát omáčkama ale i klidně řeknu než do sebe rvát nějakou zimní zeleninu( myslím skleníkatou pěstovanou vysloveně uměle) třeba ve formě salátu někde v bioobchodě..... v létě proti tomu nic nemám, ale jíst salát přivezený kamionem kdesi z Amstrdistánu :) je v zimě k ničemu.
Já myslím, že u salátu z Holandska je fuk jestli ho dovezou v zimě nebo v létě, ne?
Zapomněl jsme, že jsem tam po odstavení krom česneku a zázvoru přidal i trochu sojovky. Ale fakt sojovku ne to, co se prodává pod názvem sojová omáčka v Tescu apod.
Já byl dneska v anglických potravinách u Robertsona:-) Takže si tu plním pupík tamníma "dobrotama" a vzpomínám na svůj druhý "domov":-)
Mám tu zrovna dvě moc hezké zaječí stehna. Neznáte nějaký neotřelý a dobrý recept? Představuju si něco jarního, lehkého. Nechce se mi ho dělat na smetaně.
Večer před 22. hodinou chceš ještě vařit? To je nějaká noční směna?
8-))
To ani náhodou. Zvěřina musí přeci odležet:-))
ještě me napadlo na pivě...
zkaramelizovat cukr na oleji, zezlatit cibulku, osmahnout stehna, zalít černým pivem přihodit bobkový list, dusit,
zahustit sušené švetsky a perník nebo tmavý chleba...
Jak to říkal mistr Samvěd dlouho dusit a kořínky ??
To přímo volá po tymiánu, spoustě zeleniny a pomalé dušení na červeném vínu :) čili bych se inspiroval po Burgundsku .
Omýt, usušit, nasolit opepřit
Kastrol rozpustit máslo nebo olej, osmahnout trochu slaniny na drobno a na tom stehna prudce opéct stehna, ze všech stran.
Podlít červeným vínem ( půl liter :) zbytek vypít. zasypat mrkví, tymiánem, šalotkou nebo cibulkou
Dusit 3/4 hodiny, pak nechat tak 20 minut stát pak maso vyndat a trošku to varem zredukovat...
Nebo místo tymiánu provensálské koření a pak bych to zalil bílým vínem, přidal česnek a pórek možná rajčata ?
A zas dusit..
No a příloha, brambůrky, rýže, opečená bagetka ?
zajíce? Pokud smím do toho jako vegetarián mluvit, tak na česneku. Cokoli jinýho je škoda.
Ale naložit! Jinak to nikdy nebude ono.
Jasně, dnes půjdou běhy do láku (jalovec, nové koření, vavřín, víno).
jo, do podobnýho nálevu jsme před grilováním nakládali na pár dnů maso.
Sele si šlo zaplavat většinu do slanýho nálevu s česnekem a cibulí a tím zeleným, co jsem našel a když do toho alkohol, tak pivo.
Včera k večeři rozšťouchaný brambory a do nich zamíchaný domácí kysaný zelí. Mám to strašně rád :-)
Jé díkes! To mám taky rád a dlouho jsem neměl!
Jdu k Ládíkovi a doufám, že bude mít sudový zelí. Akorát ho musím vzít dostatečný množství. minimálně půl kila sežeru jen tak rovnou do pusy:-)
Mimochodem, kdybys jel přes nás, tak se pro to zelí stav. Je fakt výborný! Ale musíš si o něj říct, na pultě ho nemá.
Zelí přímo ze sudu jsem neměl alespoň 100 let. Přitom jsem schopen si kysané zelí dát i s pařížským dortem. I když nejraději zelí mám s medem a jablky.
my už ho taky doma nenakládáme, protože je s tím spousta práce u krouhání a sešlapávání atd. a v dnešní době se dá za přijatelný peníz koupit.
Vy ale máte taky docela podnikavýho zelináře na vsi, ne? Zkus mu tu myšlenku nadhodit...
Ta kombinace mě neláká, byť věřím, že je dobrá, ale já to zelí miluju samotný a cokoli přidat mi přijde škoda i kdyby to měl být jen kmín. Akorát ty š´touchaný brambory, to je vyjímka, to mám taky rád. Za chvíli půjdu kouit zelí...
když zelí tak zkoušeli jste už dělat bigos?
jsem vegetarián, takže já ne:-)
dá se dělat i v úpravě pro vegetariány :-)
pohovořil jsem s polskými trhovkyněmi na téma bigos a dostal jsem několik receptů na bigos, jak to vaří ony a jak to vařila jejich babička a jak matka či tchýně :-)
A tak jsem si udělal vlastní verzi pro vegetariány :-)
nakrájená cibule orestovaná na oleji a do toho po zesklovatění cibulky nakrájené kyselé zelí. Přilít trochu vody a podusit. pak do toho přidat nakrájené sladké bílé zelí a taky to podusit dokud to není měkké. Poměr 1:1:1
Může se dát krájená paprika, může se dát nakrájené rajče. Kdo chce zkratky tak i čertovka nebo cigánská omáčka (je to ale zkratka :-) Nakonec se to zahustí zásmažkou (opět lze použít zkratku, třeba hotovou zásmažku z obchodu)
na pánvi si opražím nakrájené uzené tofu okořením jako klobásku (to dávám místo kolbásky a jiného masa). V tuku rozpustím červenou mletou papriku a to vmíchám do bigosu. V origo receptu se sice píše, že se to vaří natřikrát ale i když je zelí jak guláš nejlepší na druhý den tak tohle nikdy tak dlouho nevydrželo.
Jo a jí se to s chlebem :-)
Co to je? Napiš recept :-)
http://www.recepty.cz/recept/bigos-1537
http://gulas-recept.fotopulos.net/bigos-recept...
Tohle mne dneska pobavil:
http://www.stream.cz/peklonataliri/799741-peklo...
"Když ti dám půlku, tak ti dám vlastně čtvrtku":-)
Tak takhle né, nákoláci:-)
Dřív bývala nejdražší vodou ta, kterou hospodský pančujou víno, ale tahle "masná" ji strčí hravě do kapsy...
Jak vidím, docela ušetřím za vodu, když maso nejím :o)))
Jen aby mi jí taky nezačali strkat do mrkve...
V mrkvi je vody docela dost, takže tam už jí strkat nepotřebují... ;-)
Já maso jím, jen jsem se holt musel naučit číst, z čeho všeho se to maso skládá, jestli je u kýty z vepřového masa napsáno "Složení: vepřová kýta 100%". I když, to "vylepšené" se dá poznat již od pohledu...
To video je dost alarmující. Už si asi nikdy nekoupím maso v Albertu a spíš budu chodit k řezníkovi. Fakt neuvěřitelný, co můžou supermarkety prodávat!!!
V Albertu kupuju maso už roky a zatím žiju ;-). Stačí umět číst a neskočit na finty obchodníků...
Přesně tak. Ta "finta" je hodně stará, minimálně před 5 lety to bylo v nějakým investigorským pořadu nějaký televize. Polreich s Vaňkem zas objevili Ameriku.
Ale banální věc, že si máš číst, co si kupuješ, dokáží prodat jako převratnou informaci, soudě podle hýkání ovcí na f*c*booku:-)
On tam je zásadní problém v tom, že to maso a "maso" prodávají vedle sebe, někdy dokonce i namíchané mezi sebou. A jmenuje se to téměř stejně. "Vepřová kýta" (100% maso) versus "Vepřová kýta na pečení" (80% maso, zbytek voda a é sračky)...
je to zcela jistě starší než pět let. Salám apod. se do vody házel určitě za socialismu a nevím jak to bylo ještě dřív.
Přesto si myslím, že je dobře, že se na to pořád dokola upozorňuje. Lidi maj krátkou paměť.
Já ti nevím heky. Já kupuji maso převážně od řezníka (který mi navíc řekne, ať maso nechám odležet, protože to picnul před pár hodinami). Ale když je nouze, tak něco koupím v našem suprovém Tescu. A tam vybírám maso a né polotovar (prostě to nej, co tam mají).
A co myslíš, že je chuťově lepší? To od řezníka.
To samé je s kuřaty. Kupuji domácí ptáky od známé. Občas, když je zase nouze, tak koupím v Tescu nějaké ty čtvrtky nebo prsa. A zase? Tesco ptáka, když strčíš do úst, tak žmouláš jen takovou divnou hmotu bez chuti. Ale domácí kuře prostě chutná jinak (a voní). Tak nějak po kuřeti.
A to samé je s rybami:-) Kolega z práce jednou do roka vozí ryby z Norska (jezdí tam s partou lovit). To je ti žrááádlo. To pak týdny nemůžu pozřít nějakou tu rybu z tescomražáku.
Člověk neumře, ale taky si moc nepochutná:-)
to samý je to i s mrkví nebo jablkama ;-)
Což je taky důvod proč jsem udělal novej záhon. Chci svoje mrkve a ředkvičky a naťovou cibulku a šnytlík a rajčata a...
Ale rejpat se v zemi mě jinak zas tak moc nebaví, ale ta chu´t za to prostě stojí.
Já na to mám dokonce školu, ale taky mě to nějak extra nebaví. Nicméně sem se do toho letos zase pustil, protože jak píšeš, ta chuť je jinde, navíc ušetříš a to je hned dvojitá radost. To že je to víceméně bez chemie je jen taková třešnička.
jj je to opruz ale aspon hrášek a rajčata si sadím...
Hrášek. Hmmm, ten by se po obvodu mohl taky nasadit, to máš pravdu!
A taky bych si měl udělat závěsný květináče na balkon na jahody. viděl jsme to u svýho zelináře a nadchlo mě to. báječná chuť, nedostanou se k tomu slimejší a nehnijou když zaprší.
Krom toho, že rejpat se v zemi mě také nebaví, vždy si vzpomenu, že tady byl tak průmyslově rozvinutý a lidnatý kraj také proto, že tu nikdy nic pořádně nerostlo.
Tak jdu raději k zelináři.
jo, já taky chodím k zelináři, jenže i Láďa, kterej se snaží mít co nejvíc českýho musí brát práškovaný nedozrály věci ze španělskejch skleníků...
To, co si vypěstuješ doma, prostě chutná uplně uplně jinak.
A ty máš navíc mnohem jednodušší možnost než se hrabat v hlíně. Můžeš tuto činnost delegovat na dceru a tvářit se, že je to z výchovného hlediska:-)
Tak to by mě zajímalo, jestli by mu na to Bětka skočila :o)))
Dneska jsem cvičně zkusila velikonoční nádivku z cukety
- 230g nastrouhané cukety
- 100g kozího sýra (nebo feta nebo balkán)
- 100g tvarohu
- 20g nastrouhaného parmezánu
- 3 vajíčka
- 100g uzeného lososa (masozřavci slaninu nebo uzené)
- sůl, pepř
- nasekaný špenát nebo kopřivy
- půl prášku do pečiva
- 30g mandlí
Smíchat (případně lze přihustit moukou), upéct.
Musím říct, že mě osobně velmi příjemně překvapilo, jak je to dobrý. Jen asi příště rozdělím žloutky a z bílků ušlehám sníh.
Jo a ještě by tam správně měla patřit
- nasekaná mladá cibulka
- šnitlík
- dle chuti česnek
Díky akutním projevům globálního oteplování a změn klimatů tam asi máš spíš ten špenát ?
Není nad mladé kopřivy !
Ano, ano, špenát. Ale koupený zelený a spařený, ne mražený.
O kopřivách už si tak akorát můžem nenechat zdát.
loni jsem je v zoufalství i zkoušela pěstovat doma v květináči, ale to se jim nelíbilo a po druhém nebo třetím zaštípnutí zašly.
Jo a ten uzený losos - kupuju tzv. "uzené proužky z lososa". Ty jsou dost mastné a já je pro sebe používám všude tam, kam taťkovi dávám uzené maso.
Jo a ještě k těm kopřivám - zrovna loni jsme po Velikonocích s Burajdou konstatovaly, že tady je vysloveně díra na trhu. Prodává se kdejaká hovadina, ale aby někdo na Velikonoce prodával obyčejné čerstvé mladé kopřivy, to nenapadne nikoho... Teda nás dvě to napadlo, ale zatím nám chybí prostory pro ty plantáže kopřiv :o)))
No já nevím, to snad roste všude ne ?
Vím, že se pěstují kultivované pampelišky a tohle jsem vygooglil o kopřivách..
http://www.denik.cz/z_domova/pole_koprivy...
To jsem si myslela taky, ale v květináči odmítaly. A to jsem jim vyhradila náš největší květináč o průměru cca 1 metr.
Jinak dnes ve volné přírodě najít kopřivy tak,aby byly pokud možno nedotčeny pejskaři a výfukovými exhalacemi, to je skoro nadlidský výkon.
Navíc letos si o kopřivách můžeme opravdu nechat jen zdát...
No vzhledem k rozhlohám co potkávám bych řekl, že to není takový problém,jak jsi pár km za městem tak je toho všude plno.
Mě rostou na zahradě a na jaře jdou do hrnce a během léta si je moje máma bere na vlasy a já z nich dělám biopostřik.
Mám stejný zkušeonosti jako Újezďák. Jsou všude. prostě nejezdi blbejma cestama a jezdi na naší stranu od Prahy ;-)
Celý jaro ožírám při vyjížďkách a procházkách listy kopřiv okolo cest. Doma si je nechámám růst okolo stromů na čaj .
A můžeš pls očekovat, jestli už u vás vystrkují lístečky?!? Dovolila bych si tě navštívit :o)))
No, momentálně asi nemají kudy vystrkovat lístečky. Ani ty sněženky, co už tak hezky kvetly, nejsou teď pod tím zkurveným sněhem vidět, víš?
já mám na zahradě sněženky, talovínky a asi krokusy nebo co to je koukající ze sněhu
Člověče, tak teď jsi mě dostal. Já těm žlutým kytičkám říkám od jakživa tavolíny. Teď jsem se ale díky tobě zeptala strýčka gůgla a nestačím se divit. Sice heslo "tavolín" zná, ale správně je fakt "talovín".
Třeba v Xaverovském háji jsem se v nich docela slušně vyválel loni.... ještě, že bylo chladněji a měl jsem dlouhé rukávy.
V uhříněvský oboře pokaždé cca od léta jezdím úsekem, kde držím řidítka co nejblíž u hlavového složení a kolena dostávají šlehovou lázeň :)
Už jste někdo zavadil o tohle?
http://www.damodara.cz/produkty-damodara...
začínám na tom ujíždět čím dál víc.
Je to zavářka z různých druhů luštěnin.
Dá se to jíst i bez úpravy, ale uplně jednoduše se z toho dělaj skvělý polívky.
Dám do misky trochu oliváče, utřenej česnek, někdy pokrájenou cibulku, trošku Shoyu, drobet soli a přidám tohle. Naleju z rychlovarný konvice vařící vodu a počkám pár minut.
Skvělá polívka je hotová!
maj i nějaký namíchaný polívky, že to stačí fakt jen přelejt vodou, ale doma si to prostě radši vylepším trochou koření podle nálady.
Hele, tohle tady už jednou bylo. Nedával si to sem už?!?
že by? Možná. Nevzpomínám si. Ve čtvrtek jsem koupil čtyři pytle a dneska mám půlku posledního, tak proto jsme si na to vzpomněl:-) A navíc hledal jejich stránky jestli by to nevyšlo nějak levněji někde jinde...
Je na tom napsané přesné složení? (bílkoviny-sacharidy-tuky)
Po Vánocích jsem se nedopatřením převážila a doteď dodržuju novoroční předsevzetí se sebou něco dělat. A jak na to jdu "wjedecky", tak mi pořád chybí nějaké bílkoviny. Šmakouna a podobné jsem zatím zavrhla, ale tohle mi nezní až tak špatně.
Jo, je.
http://vsehomlynek.cz/product.php?id_product=49
Luštěniny ale nejsou pokud vím nijak dietní...
Bezva, to jsem potřebovala.
Však já se taky nehodlám živit tak, aby to bylo "dietní", ale aby to bylo dlouhodobě udržitelné. Zhubnout za tři týdny pět kilo, pak se vznášet v eurorii, jak to pěkně jde... a za půl roku se znovu převážit a mít z těch pěti šest zpátky, to už umím dávno.
Proto jsem to teď pojala vědecky a krom složení přísně hlídám, aby úbytek nepřesáhl půl kila týdně a vůbec je to strašně složitý. Ale zase si s tím coby bývalý matematik ohromně vyhraju. Skoro lepší než sudoku... :-)
nevím, já bych to takhle nikdy nedokázal.
Dlouhodobé trápení a hubnutí třeba půl roku a hlídání se, to ne, to nedokážu.
Když jsem byl ženatej, tak to takhle manželka nějak držela taky. Po asi měsíci speciální diety, kterou jsem nepochopil a párkrát dostal vynadáno, když jsem se třeba zeptal, co je dietnho na pečeným kuřeti, proč to maso nevaří, když ho chce mít dietní, mi oznámila, že zhubla pět kilo, což samozřejmě nebylo nijak poznat. Zasmál jsem se a chtěl jí obejmout a utěšit, že se to nepovedlo a tvrdě jsem narazil. Já myslel, že mi oznamuje neúspěch a ona mi oznamovala úspěch! :-D
Po nějakým dohadování a vysvětlování si vzájemných postojů jsme se vsadili, že za dva týdny shodím deset kilo a do půl roku je nenaberu. Jo a podmínkou sázky bylo, že nesmím držet hladovku. Vysvětlování, že hladovka není zrovna nejšťastneější způsob hubnutí (fakt je to blbost), jsem vzdal a jen to odkejval a vysvětilil jí že rozhodně nebudu hladovět a rozhodně se nebudu omezovat, co se množství potravy týče a nažeru se vždycky tak, abych měl plný břicho a kolikrát denně budu chtít.
Sázku jsem samozřejmě bez problmů vyhrál, což jí nasralo...
Ne, to si nerozumíme. Já teda netuším, jak to dopadne, ale nejde mi ani o to něco "držet" ani o dlouhodobé či krátkodobé trápení, ale o pokud možno trvalé nastavení trochu jiného životního stylu, než přijít po dni z práce hladová jak vlčák a než se mi ohřeje něco k večeři, tak nevydržet a do sebe narvat pět nožiček párků nastudeno... Zatím to funguje bezva - nikdy jsem nejedla tolik a tak dobře, jako teď. Akorát to nemám ještě zažité, tak mi dá děsně práce to dopočítat, ale jak jsem psala - beru to jako sudoku či puzzle nebo tak něco.
A každýmu to vykecám hlavně proto, abych měla ještě pořád motivaci, pokud mě přestane skládání puzzle bílkovin-tuků-sacharidů-džaulů bavit dřív, než se mi zautomatizuje. :-)
http://www.kaloricketabulky.cz/
tohle jsem vloni docela využíval, aspoň pro obecný přehled jestli se nějak nešidím. Nikdy se mi nepovedlo naplnit potřebné denní kalorie, protože jsem toho prostě nedokázal sníst tak moc co bych měl :-) Za rok pravidelné stravy 5 x denně jsem si už sestavil jídelníček takový, aby mi chutnal a zároveň abych na tom přežil a zároveň abych vypustil vše co mi nedělá dobře.
Já jsem změnu režimu v jídelníčku začala dělat v roce 2005 - tehdy jsem začala jíst malé prcičky cca po 2,5 - 3 hodinách. A musím říct, že si žaludek na jídelní režim zvykal celkem bez obtíží.
V roce 2007 - po tom mém zažívacím kolapsu - se mi pak jídelníček změnil velmi radikálně. Naopak jsem musela testovat, co jíst mohu a co už mi břicho "nevezme".
Dnes jedu v režimu - asi 6:30 snídaně, 9:00 svačina, 11:00 hlavní jídlo dne, 14:00 druhé větší jídlo dne, 17:00 něco malého (většinou jogurt nebo jen sýr). Jím v těch časech, i když nemám hlad - to si dám třeba jen mrkev. Už mám vyzkoušeno, že když to neudělám, tak mě přepadne za hoďku neuvěřitelný hlad a je průser...
Podle žaludku si dneska můžu řídit hodinky :o)))
Navíc si hlídám denní přísun kJ na 8000(což je teda pro mnohé asi málo, ale mě to stačí) - to kvůli tomu, že mám tendence jíst nadměrné množství sladkého.
Jednoduše si píšu jídelníček - ráno u snídaně si rozepíšu jídlo na celý den. Stal se z toho zvyk a nijak mě to nezatěžuje.
Vzhledem k tomu, co "můžu" jíst, tak se dost potýkám z nedostatkem přísunu bílkovin. Osobně jsem to vyřešila pitím proteinových nápojů (ty, co se prodávají v lékarně a jsou náhražkou stravy- jejich výhodou je, že jde o plnohodnou náhražku stravy a ne nějaký doplněk) a ve Vitalandu si kupuji prášek Whey protein 85% nebo obyčejnou syrovátku v prášku - to si tak lžičku denně přidávám do jogurtů.
Je fakt, že po tom třesku v roce 2007 mi dva 2 roky nefungoval metabolismus, takže jsem měla docela podváhu. Když jsem ho konečně nastartovala, držím se dlouhodobě na stejné váze s kolísáním +- 1 kg.
Což o to, mně vezme trávení cokoliv, ale v poslední době jsem vypozorovala, že ač stráveno bez potíží, mi mléko a zřejmě i většina mléčných výrobků nabourává imunitu. Tím pádem taky není jednoduché ty bílkoviny udržet na hranici, která je pro redukční režim nastavena hodně vysoko. Pokud tedy nechci hnát spotřebu masa na půl kila denně. (Ne že bych to nezvládla při troše snahy i na posezení, ale dlouhodobě mi to nepřijde optimální :-)
Ale neberu ta čísla přehnaně dogmaticky, proti mému poslední roky fakt dost děsnému způsobu stravování je už jen orientační dodržování obrovský pokrok. Mám jen jednu ledvinu, takže určitý podstav bílkovin je celkem žádoucí a na druhou stranu mám nízký tlak i cholesterol, takže mírný nadbytek tuků, ba i živočišných, taky neřeším.
Ovšem každá inspirace dobrá.
potřebné bílkoviny zatím řeším, tofu, šmakoun, sojové "maso". Protože 2x denně dva 200g stejky bych denně nezvládnul, jednou týdně to zkusím ale postupně se dostávám k tomu, že když maso nejím cítím se líp. Ale jak tady čtu Radčino jídelníček, tak asi zkusím další varianty jak na bílkoviny :-)
No, jak utrávím prakticky všechno - tak zrovna na to uvedené "tofu, šmakoun, sojové maso" fakt nemám. To už by mi asi musela hrozit smrt podvýživou, abych tohle pozřela. Bílkovinné nápoje - jako nouzová možnost, snad.
Jídlo je mi velkým koníčkem :-) a pokud nejsou zdravotní důvody, nahrazovat ho tady těmi imitacemi, byť třeba nutričně hodnotnými, určitě nebudu, stejně jako si prostě nenamažu na chleba margarín.
Se sýry a tvarohem nebyl problém to vybalancovat, bez nich zatím hledám, kudy na to.
tofu se ti špatně tráví? Fakt? O tom slyším asi prvně, tak mě to zajímá.
Ne, tak jsem to nemyslela. Tady ta uvedená jídla jsou pro mě prostě dobrovolně nespolknutelná. Takže na testování trávení z pochopitelných důvodů nedochází. :-)
Aha. Nějaký psychický blok vůči soji atd.? :-)
Tak to jo...
Psychický ne a vůči sóji už vůbec ne. Šmakoun přece není ze sóji. Prostě mi to přijde chuťově hnusné. :-) A že sním leccos...
Vždy´t jsi napsala, že to nejíš, tak jak víš, že to je hnusné?
myslel jsem, že to máš podobně jako můj tatík se syrečkama. Nelíbí se mu, nvoní mu, za celý život je neochutnal a neochutná.
Ano, šmakoun není ze soji.
Tofu jo.
Když tofu nakrájíš na kostičky a někam přihodíš, chuťově to vůbec nepoznáš. Já to sice můžu zasyrova ukusovat ke chlebu, ale většina ne a upřímně řečeno mi to tak ani nijak nechutná, ale taky nevadí.
když ale třeba na kostičky tofu podusíš se zelenejma fazolkama (lusky) a česnekem. A dášk tomu jako přílohu třeba rýži nebo to do tý rýže zamícháš a třeba ještě přihodíš kari...
Nebo třeba tofu se zeleninou podusit, pak k tomu přihodit uvařený špagety nebo rýžový nudle a osmahnout to všecno na oliváči a trochu přikořenit podle tvojí chuti...
Tak samozřejmě to nejím, až poté, co jsem to párkrát ochutnala. :-)
Takhle - dosud jsem neměla žádná výživová omezení. Ani morální, ani zdravotní. Takže zatím jsem neměla potřebu něco upravovat tak, abych to chuťově vůbec nepoznala a spíš dám přednost věcem, které s nadšením poznám. (Teda když nepočítám výjimky tak časté, že už to ani nebyly výjimky, kdy hlady sežeru naprosto cokoli. :-)))Jasně, jestli se mi experimentálně potvrdí to, že se musím obejít bez mléčných výrobků, možná to budu muset alternativně řešit a budou mi všechny tyhle tipy dobré. :-)
no tofu v podstatě žádnou chuť nemá.
Což je pokud to využiješ jeho výhoda. Dá s epřidat do čehokoli, aniž by ti to měnilo chuť a máš v tom t živiny, pro který to jíš.
Mléko nepiju už delší čas, protože jsme přišel na to, že je mi po něm prostě těžko a hůř.
Mléčný výrobky obecně zkouším vynechat od podzima tak nějak laxně a tak měsíc fakt uplně a mám pocit, že je to ku prospěchu věci. Do konce dubna je určitě vynechám a pak uvidím. Na konci dubna jedu do RUmunska, tka s emožná nějakým domácím tvarohem a čerstvým mlékem zlákat nechám. uvidím. Jestli mi bez toho do té doby bude o tolik líp, jak to zatím vypadá, tak spíš nenechám:-)
Jo a šmakouna tak nejím, v tom tě chápu.
Zkusilas tempeh? Kamarádi tvrdí, že je to skvělý. Já to potkává v krámě většino uzený a to nejím, takže jsem to neochutnal.
Tak to já se přiznám, že mám klasický psychický blok na tofu.
Prostě si nemůžu pomoct, sráží se to klasicky sádrou a nějak to neumím pobrat. Vím, že to není nic zlého, prostě síran vápenatý, holt to tomu dodá víc vápníku, ale prostě...nepoberu to hlavou.
Sádrou? Co je to za blbost?
Já tedy nevím, jestli se k něčemu levnýmu třeba sádra nepoužívá, ale k tomu, co je v ČR k sehnání od Veta, Sunfoofu, německejch i japonskejch výrobců po zdravejch výživách i supermarketech se fakt sádra nepoužívá.
Sráží se to Nigari, což odpařená a vymývaná mořská voda. Tedy mořská sůl! Ano, mořská sůl není čisté NaCl (stejně jako pitná voda není H2O) a trochu toho síranu vápenatého tam vlastně taky je ale jen asi 0,5%
Výskyt vápenitých solí není nic zvláštního jsou ve spoustě věcí v podobným minimálním množství.
Průmyslově extrahovanej se jako Ečko (E516) používá i při výrobě potravin běžně prodávaných v obchodech, který já sice nejím, ale ty nejspíš ano. Takže to jíš průmyslově vyráběné a uměle dodávané v chlebu, koláčích, marmeládách, sýrech (třeba Niva nebo Gorgonzola) v mouce je to jako bělidlo atd. atd. a to ti nevadí, ale že stopový množství obsahuje i přírodní mořská sůl,která s epoužije jako srážedlo při výrobě Tofu, to nepobereš hlavou???
To zas je těžký pobrat hlavou pro mne...
Můžeš si ho ale vyrobit i doma, pokud nemáš důvěru v to, že složení na potravinách prodávaných v obchodech odpovídá pravdě. Ncméně pak už musíš prostě pěstovat upravovat vše sama.
Já se sice snažím jíst hodně čistě a nejíst sajrajt, ale i pro mne je takový přístup už za hranicí.
dva recepty jak udělat doma Tofu:
http://www.toprecepty.cz/recept/11374-domaci...
http://www.toprecepty.cz/recept/12938-domaci...
Ale, Jurimíre, prosím, nečerti se na mne. Já přeci docela jasně píšu, že je to klasický psychický blok. Píšu, že ve skutečnosti to není nic špatného, ale každý máme nějaké své bloky a je dobré je poznat a uvědomit si je.
Viděla jsem vyrábět tofu na vlastní oči ve Vietnamu, sádru tam lili. A opět opakuju, není to nic špatného, o nic horší, než když se u nás pastuje med nebo pasteruje mlíko:-)). Já to ale nemusím mít, nemusím mít tofu, dám přednost fermentovaným a mikrobiologickým procesům v mléce a maso nenahrazuju ničím. Toť můj postoj a tvůj ti vůbec neberu:-))
Mimochodem Nigari je mořská sůl, předpokládám z největší části to bude MgCl2.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tofu
Jo, tak jsem si to ještě ověřila. Opravdu z valné části MgCl2. Nic zlého, popravdě ani nevím, kolik ho ve výsledném produktu zůstane:-))
http://www.tofu.cz/faq/proin-imperdiet-vehicula...
Já se nečertím.
Jen jsem vyvracel cos napsala. nevím co a jak se dělá ve Vietnamu, nikd yjsem tam nebyl, ale tofu, který s eu nás dá všude koupit se tka nedělá, tak jsem nerozuměl tomu, proč jsi to tvrdila a trochu se mi nelíbilo to, že uvedeš tvrzení, který tak není a připojíš za to, že ti to hlava nebere...
jez co chceš, to je v pohodě.
Klidně i sádru, já jí jako malej taky prej ochutnal, asi mi připomínala tvaroh :-) a nebo mlíko nebo cokoli, co já nejím, to je v pořádku.
PS: Já taky maso ničím nenahrazuju a netuším, že bych měl a proč bych měl :-D
Jo hořečnatá sůl je největší částí Nigari. Plus mínus autobus je složení takovýhle:
chlorid hořečnatý 41%, krystalizovaná voda 48%, chlorid sodný 8%, chlorid draselný 2,5%, síran vápenatý 0,5%
Takže pohoda, já souhlasím, jezme si každý, co chceme. Máme obrovskou výhodu, že si můžeme vybrat:-))
Jen s tou sádrou si to ještě ověř:-))
Já složení čtu. Na všem. Ověřuju tedy pořád...
a než jsem ti začal psát, kouknul jsem na složení toho japonskýho hedvábnýho, toho ze Sunfoodu a nějakýho německýho, prostě co jsem měl zrovna v lednici.
Jo, ještě Jurimíre, prosím Tě, co se tedy myslí tou krystalizovanou vodou?
Jo, oni asi myslí hydráty těch solí. Tedy třeba MgCl2x6H2O, nebo CaSO4x1/2H20
recepty prosím :)
Tyhle vzorce to je nějaká molekulární kuchyně ?
Rychlý salát náhodného nápadu :
Strouhal jsem o víkendu maxiceler a zbylo mě ho nějak víc a tak jsem ho smíchal se zbytkem čerstvého kysaného zelí(bylo tam docela dost šťávy a ten celer ji pěkně nasál) a nechal 2 dny uležet a ... je to moc dobrý.
Újezďákovi se moc omlouvám, že nemám recept, ale mám informaci, a to by se člověk měl podělit.
Psala jsem jednomu distributorovi nigari u nás:
"Dobrý den,
u Vašeho produktu Nigari je uvedeno, že obsahuje 48% krystalizované vody. Mohu se zeptat, co se tím míní? Je ten výrobek zmražený?"
Odpověď:
"Nigari je sůl a vzhledově vypadá jako vločky soli, skladuje se při pokojové teplotě. Je to druh soli."
Zajímavé:-))
Ještě dodávám, že naše komunikace s nejmenovanou firmou dále pokračuje. V tuto chvíli jsme dospěli k závěru, že se na krystalizovanou vodu zeptají přímo u výrobce.
Výsledek dám k dispozici, pokud to bude ještě někoho zajímat.
Jo, úplně jsem zapomněla.
Firma se mi víc neozvala, pročež jsem se informovala u chemika, specialistu na chemii v životním prostředí.
První odpověď na dotaz, co je to krystalizovaná voda byla jasná: úšklebek a zřetelné:"No to je přeci led."
Když jsem vysvětlila, o co se jedná, tak druhá odpověď byla, hydráty solí mořské vody. A pak zase úšklebek a :"Uznej, že hexahydrát chloridu hořečnatého, nedejbože E511, zní fakt blbě:-))
Já jsem z počátku po velkém třesku tofu a šmakouna místo masa jedla, ale asi po dvou letech mi to břicho přestalo brát. Začalo se mi z nich dělat blbě, takže jsem je z jídelníčku škrtla.
nazývat soju a výrobky z ní imitacemi beru jako urážku jídla obecně. Napodobeniny jídla jsou ty sračky co se pod názvem maso prodávají v nákupních centrech. Obarvené vepřové prodávané jako hovězí na straně jedné a želatina obarvená aby vypadala jako šunka je na konci těch imitací. Naproti tomu šmakoun, tofu a sojové "maso" si na to nehraje je to alternativa ne imitace. A chuť jídla více než cokoliv jiného určuje způsob úpravy a koření.
Jasně, já se nikoho, komu to chutná, nechtěla dotknout.
Já samozřejmě vím, že se dají najít úpravy a koření, aby to chutnalo jako jídlo (teda přesněji - jako MNĚ přijatelné jídlo), ale je pro mě jednodušší jíst věci, co mi chutnají samy o sobě. Což je ale čistě můj osobní masožravý přístup, nijak ho neprosazuji k následování. :-)
Dnešní večeře (a zítřejší oběd)
sušené houby, co jsem si nasbíral na podzim.
Tofu
Zelená paprika na nudličky (taková ta tenká, co jsme jí jako malí říkali "slovenská")
olivovej olej
voda
kurkuma
Sušená bazalka
trochu soli.
Podusit na pánvi.
V hrnci se zatím udělaly špagety
Zcedit
přidat olivový olej
čerstvě nastrouhanej křen
sušený zázvor
Smíchat a zamíchat do sebe.
Dosolit, je-li třeba.
dát na talíř
ochutnat.
povedlo se, je to výborný!
Sežrat!!! :-)
Křen a zázvor?!?
To je zvláštní kombinace. To by mě dohromady dát nenapadlo...
chuťově je to docela fajn. A obojí prohřívá. A když si beš křen strouhat vlastnoručně, tak ti krásně protáhne dýchací cesty.
Vzhledem k tomu v jaký kondici jsi byla, když jsme se dneska potkali, tak si tu kombinaci do něčeho vyzkoušej a nešetři, ať se toho do Velikonoční zbavíš.
A sakra, já si chtěla cestou domů koupit zázvor...
Tak holt zítra.
Dneska jsem se řádně prohřála ve vaně horký vody se solí a zalezla jsem do pelechu. A teď čekám, jak na to bacili zareagují. Mám pocit, že zatím vyčkávají...
To jsem dělal v sobotu. (nebo v pátek?) A v neděli už jsem byl v pohodě. Když si místo tý soli nebo k ní dáš do vany strouhanej zázvor, vypotíš se líp.
Akorát nezalejzám do pelechu neb nerad suším peřiny. Mám asi 20 let starej spacák, kterej už roky a roky používám jen na pocení:-)
Do toho jídla můžeš použít chilli nebo pepř, jíš-li ho. Já ne a i kdyby, tak zázvor je jemnější chuti, takže bych dal stejně ten, ale, když tu chilli dáš tak akorát a nepřeženeš to, mohlo by to být taky dobr. Mělo by to jen trošku podpořit chuť, ne přebít. Hlavní by měl být ten křen. Tedy pro ten recept podle mne, ale klidně to můžeš obrátit, když ti to bude chutnat.
Nepřihlášenej prsknul předevčírem na FB tenhle recept:
http://sweetandsaltycz.com/2013/03/24/peceny...
já ho včera vyzkoušel a bylo to naprosto úžasné!
Je to strašně jednoduchý. Lilek, česnek olej a trouba.
Já si to udělal bez přílohy a přikusoval k tomu chleba namáčenej do toho sosíku, z puštěné šťávy, oleje a koření.
Výborný! ALe štěstí, že jsme měl jen jeden lilek, jinak bych šel okamžitě péct další:-)
výborné jídlo a jako koření jsem se nakonec ustálil na směsi muškátového oříšku, zeleného pepře a bazalky. (Oregáno já nerad) :-)
Muškátový oříšek jsem nikdy nezkusil...
jednou to napravím!
Já dobromysl rád. Takže jsme to posypal směsí provensálkých bylinek, což moc často nepoužívám, ale tady mi to pocitově přišlo, že to bude ku prospěchu. A bylo.
Místo pepře jsem trochu posypal sušeným zázvorem a dneska nastrouhám křen, na což jsem byl včera líný :-)
muškátový oříšek je silně návykový :-)
Četla jsem na fcb od neslyšici o lučiny.
3 velke jogurt bily,jen chocensky. Ne jine typ bile jogurty. A smetana ale 33%,ne stroj,jen ručne michani. Dat na plenky a necha na 24h,lepši v ledničku. Pak maže na chleb.
http://arabice.rajce.idnes.cz/domaci_lucina/
ujezdak,nezapomen pridat pažitku.
Dobrou chut
k dnešní večeři Guacamole.
V té nejjednodušší verzi.
Avokádo, česnek, cibule, citronová š´táva.
jen tak s chlebem
Joj, tichá závist, to jsem poprvé v životě jedl v Chipotle v Kalifornii.
Moc dobrá věc, jen si v tom nepamatuju česnek, mám dojem že v tom byly navíc jalapeňos.
I tak to pro mě byla výhra, jak žena zjistila, že je v tom cibule tak to bylo celé moje :)
Mimochodem, kdybych si měl přát nějaký fastfoodový řetězec do Česka, tak Chipotle by byla pro mě jednička...
Někteří cyklisté tady vaří ze surovin, které vůbec neznám. 8-)) Já si zase pochutnávám na úplně obyčejné mrkvi.
Na olej hodit nakrájenou cibulku, nechat zesklovatět, přidat nahrubo nastrouhanou mrkev, osolit, přidat trochu koření (dávám provensálské), orestovat, trochu podlít, 5 minut podusit. Dávám si k tomu chleba s máslem a mlaskám si u toho.
Na zejtra chystám kachnu :)
Přijedou tchánovci tak po půstu to bude dobrá změna.
Zatím bádám jestli na jalovci,s novým kořením a bobkovým a cibuli s kedlubnovým zelím + knedl nebo na zázvoru, víně se švestkama a noky nebo rejží a je to 50/50 :)
Tak jsem ji zatím jen nasolil
Kachnu na jalovci?!?
Nebo na zázvoru?!?
Teda tyhle chutě si vůbec nedovedu představit.
Tak byla na jalovci podle Vaňka , k tomu domácí bramborový knedlík a čočková polévka s uzeným masem :)
A jak na zázvoru tak na jalovci je to moc dobrý :), jalovec je tradiční český recept.
Chce to nebát se těch "nových" chutí...
Já se nových chutí nebojím, ale taťka rád jen a pouze klasiku. Ten na nějaké kulinářské experimenty není...
Nicméně jeho bych neuctila ani kachýnkou - je to na něj moc mastné.
Dnes měl půst, ale zítra bude pečený uzený ocásek, zelíčko a bramborový knedlíček :o)))
Kachna na jalovci :
1 kachna, u nás ve variantě + 2 dodatková kachní stehna.
200 g slanin ( ale já radši uzený bůček)
1 velká cibule ( naše byla červená )
10 kuliček jalovce
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
4 bobkové listy
2 deci bílého ( spíš suché)
deci vody na první podlití.
sůl
Do výpeku pak dvě lžičky hladký mouky a další 4 kuličky rozmáčklého jalovce, může se přidat i vývar ale u kachy mě to přijde zbytečný.
Na zelí 4 kedlubny, 2 lžíce cukru , jedna na jemno nastrouhaná brambora, hrst rozinek, dvě lžíce sádla z kachny, tři lžíce octa...
Jalovec roztlouc v hmoždíří ( já mixuju)
Klasicky připravenou kachnu ( omytá bez konců křídel a na ně pak položená, osušená) pomažeme zevniř i vně jalovcem a solí-
Cibuli na hrubo, slaninu(uzený bůček) na kostičky 1x1 cm vložíme s konci křídel do pekáče na to položit kachnu.
Přidat nové koření, pepř bobkový list( vždy jeden kousek vložit do kachny),
Podlít vodou a vínem.
Zabalit alobalem nebo přikrýt pokličkou na pekáč
150 stupňů 2 hodiny.
Pak sundat krytí a péct cca 35-45 minut do zlatova. .
Výpek klasicky
Zelí z kedluben nakrájet na 3-4 cm dlouhé tenké nudle. Lze i nastrouhat.hodně nahrubo.
Sádlo z kachny rozpálit a hodit na to kedlubnu přidat ocet, cukr, sůl, vodu a dusit 15 minut , cca po 10 minutách přidat jemně nastrouhaný brambor pro zahuštění a rouinky, na konec ještě možno dodat sádlo...
Příloha buď přímo to zelí, ale u nás byly ještě bramborové knedle... zelí by moji hoši jako hlavní přílohu nezkousli :)
místo vody a vína jsem dával černé pivo, něco na podlití kachny a zbytek k dopití pro kuchaře. Je třeba šetřit, přece to nevyleju ;-)
nevím, jestli to sem vůbec dát, ale... ale mě to prostě chutná:-)
Do kastrůlku olivový olej a plamen na co nejméně to jde. Do toho hodit provensálský bylinky nebo bazalku nebo co komu chutná. (docela větší množství), utřenej šesnek a cibulku nadrobno. Trošičku soli. Nechat chvíli hřát a pak slet do mističky.
Pak si do toho namáčet suchej chleba a zamastit si prsty a celou pusu :-)
To se asi dá :)
Ale přiznám se, že když je dobrý olivový olej, tak já ujíždím na to si do něj namáčet různý pečivo od ciabaty až po žitnej chleba... průřezově si nakrájet pár kousků a jemně posolit a namáčet do talířku s normálně nalitým olejem žádná tepelná úprava
Tak deti nezklamaly a mam doma asi 20 varenych vajec. Dnes nejspis skonci nejaka uvnitr sekane. Mate nejake dobre recepty obsahujici varena vajicka?
S dalšími igrediencemi dle vlastní chuti (šunka, sýr, smetana, houby, cibule,...) se s nimi dá velmi dobře naplnit slaný závin nebo upéct pizza nebo slaný koláč.
A nezavrhovala bych vajíčkový salát či pomazánku.
Uz jsem dala varit brambory na bramborovy salat, abych mela co k obedu. Vajickovy salat nezavrhuji, jen v nem nejsem moc originalni. Vajicka, strouhany syr, smetana, horcice, pazitka a mozna trochu pomazankoveho masla.
Ten slany zavin delas z jakeho testa? Nasla jsem v lednici zapomenute 3 dny prosle listove, to by mohlo jit, ne? Ale prijde mi, ze se ta napln bude strasne sypat. Davas tam nejake pojivo?
A vidis, ted jsem si vzpomnela, ze jsme delali taky plnena vajicka, jen se obavam, ze jsme do naplne michali zloudky s tavenakem, ktery doma nejime, ale ono to pujde i bez neho. Jen musim koupit pazitku, na zahoncich jeste neroste. :-(
Plněná vejce, jsem ti chtěl poradit. Ty jsme míval moooc rád. Ale taveňák jsme tam nedávali. Prostě jen žloudky, máslo, hořcice, pažitka a udělat pomazánku. Naplnit bílky a navrh mamka dávala snítku petržele...
A vždycky ta pomazánka samozřejmě zbyla a tu jen tak na chleba:-)
Dělám ho z listového těsta.
Já do náplně dávám buď nějaký sýr (ricotta nebo taveňák ale šlo by i to pomazánkové máslo) nebo to pokladu plátky tvrdého sýra (když se náplň sýrem proloží, tak to sýr všechno zatáhne) nebo tu náplň "stáhnu" ještě míchanými vajíčky - to když do toho dávám třeba houby, které nejdřív podusím.
Jo, až jsem z toho všeho dostala chuť na vajíčka s kaviárem :o)))
U nás budou ještě francouzské brambory nebo kulajda - z obojího děti vybírají vajíčka přednostně, takže když jich tam dám víc, než brambor, mělo by to projít;o)
Například krupicová kaše s vařeným vejcem. Nebo česnečka s vařeným vejcem. Nebo skunk pao s vašeným vejcem. Nebo valašský frgál s vařeným vejcem.
Já měl uplně nejraději (krom těch plněných vajec) prostě jen chléb s máslem a na něj na plátky ta vejce a trochu posolit.
Nic víc.
Jo a taky s čočkou a okurkou mi to přijde jako moc fajn kombinace.
A taky různý druhy vajíčkových pomazánek mamka po velikonocích dělávala.
S bráškou jsme donesli vždycky tak aspoň šedesát vajec, takže jsme je pak jedli celý týden:-) (ale to v podstatě všichni spolužáci taky:-) )
U nás přes 60 :)
Dneska jsem na zahradě vyhrábl 4 topinabury, postrouhal, trochu olivového oleje a dal do mikrovlnky na 3 minuty, mezitím jsem oloupal 6 vajíček, pokrajel na cca 1/4 a vložil do topinambur a vysypal na to zbytek parmazánu posoolil a prokápl tabaskem.
Dal jsem tomu další 3 minuty a pak to jedl s chlebem lžící.
Nejlepší recepty jsou co dům dal :)
Máš štěstí, že jsem snědla jednu vařenou řepu a 3 hrstě oříšků, jinak bych si naslintala do klábosnice :o)))
Člověče, jestli mi zase zhynou lupiny, tak místo nich zkusím vysadit ty topinambury. Ty mě začínají zajímat...
Ale pamatuj, kde se jednou vysadí topinambur tam je navždy :)
Z jednoho kouta zahrady jsem je dostal tak, že jsem doslova překátroval prostor 3x1,5 metru x do hloubky na dva rejče(původní záhon 2m * 30 cm :) a pak tam asi ještě 2 roky uštipoval nový výhonky a podle nich ryl lopatkou dolů :)
A co takhle dát nějakou klasiku:
vejce se slaninou
vejce s párkem a slaninou
vejce a prejt
prejt, vejce, párek a prejt
vejce, slaninu a párek
vejce, slaninu párek a prejt
vejce, slaninu, párek a vejce
vejce, prejt, vejce, vejce, slaninu a vejce
vejce, vejce, vejce, prejt a vejce;
vejce, vejce, vejce, vejce, vejce, vejce, vejce, pečené fazole vejce, vejce, vejce a vejce?
nějaký nahý veganský recpety (v angličině, bohužel)
http://nakedvegancooking.com/
Jen tak z legrace jsem hodila první odstavec do Překladače, co z toho vyleze
----
Nové brambory a kopr salát
Máme velmi vzrušující balíček poštou druhý den: banda koření směsi a solí z Avanti Natural Store. Oni prodávají spoustu krásných koření, soli a sladkosti, které jsou vážně scrummy. Tento recept používá jejich Anise pískavice konopí Salt směs, ale pokud nemáte chuť vyzvednutí některé z této směsi pak budeme klást alternativu dělat toto naprosto vynikající salát níže.
-----
:o)))
podle fotek z jejich cyklistických výletů evidentně nenakupovali cyklooblečení v Lídlu :-)
Tak nevím, jestli s člověkem ta jejich kuchyně udělá to, co je na obrázku, tak ty recepty nebudu radši ani číst :o)))
Dneska jsem neměl moc čas na vaření a tak přišel na řadu samopekáč.
Ideální prostředek by byla remoska, ale ještě jsem se nerozpoutal ji koupit.
Takže jsem vzal pekáč a vyložil ho rozpůlenýma neloupaným bramborama šlupkou dolů( měl jsem nějaké od Bramka, né nové ale jako nové)
K tomu jsem rozebral jednu brokolici a zaplnil s ní mezery.
Nejmladší okrájel a na kolečka pokrájel 5 mrkví, těma jsme zasypali mezírky mezi brambory a brokolicí.
Nakrájel jsem jednu červenou cibuli a posypal to.
Celé jsem to lehce podlil vodou, posolil opaprikoval a pokmínoval.
No a na vrch jsem pokladl dvě vaničky uzených křídel a dvě uzená stehna. Na stehna a křídla jsem dal tenké proužky másla a opět okmínoval,
Zavřel jsem to přikryté alobalem do trouby a nechal asi hodinu na 150, pak jsem sundal alobal a ty kuřata na vrchu jsem otočil, 10 minut zagriloval ....
Zdravý guláš :)
půl kila hovězího pupíku
3 cibule
3-4 velké mrkve
jedna palice brokolice
sladká kukuřice, mám mraženou, tak cca jeden velký kelímek (0,3litru)
paprika,sůl, na zahuštění patka chleba.
Postup úplně klasický, pokrájet cibuli, orestovat, přidat papriku, nespálit :) pupík nakrájet hodně nadrobno přidat k cibulce, pak podlít ( vývarem z vedle vařeného hrudí)
Osolit, dusit hodinu na málo...jen aby to lehce bublalo.
Po hodině přidat na kolečka nakrájenou mrkev a brokolici, dusit další hodinu.
Pak přidat kukuřici, dusit cca půl hodiny pak zahustit chlebem.
Po té době není po brokolici ani stopa, což v případě našich dvou mladších je výhoda :)
Dodělal jsem to včera cca v 22,00, zachladil neb se žena a kluk vraceli z Amsterodamu až dnes a podával to s chlebem... i s tím kusem rozvařeného, o to se děcka perou...
Mám k tomu varianty, třeba tam šoupnout místo chleba kokosové mléko :)
Krupicovou kaši. Ale spíš než k jídlu by se hodila někomu na stavbu. Takže pokud někdo staví třeba barák, tak se stavte. Ale fofrem, než to nadobro zatuhne....
tak nekašovitá krupicová kaše je u nás doma známa jako tátův kyt. (pro neznalé kyt je místní název pro tmel na sklo do oken, (pro mladší ročníky to je z doby, kdy ještě nebyla plastová okna a sklo se do dřevěných rámů tmelila, právě tím tmelem)).
To jsem místo mé paní vařil kaši dětem já a trošku mi to zhoustlo, ale hlad je sviňa a dětem to zachutnalo a od té doby se u nás jí tátův kyt místo nějaké kašičky :-)
U nas se tomu taky rikalo kyt. Nebude to nejaky obecny nazev? A v oknech to mam stale, uz jsem okno i kytovala, mam tam zvecnene otisky prstu, holt nejsem sklenar. :-)
U nas se u kase hodnotila blafovitost. Nejvic blafu ma, kdyz lzice v kasi stoji a po cvrnknuti do ni vyda komorni a, ale to semi nikdy nepodarilo docilit.
No vidíš to.... Tak to jsem mohl zkusit zakytovat okna. Máme ještě stará dřevěná a....pochroumaná:-) Ale už je pozdě. Ne že by byl kyt snědený, ale už má konzistenci zatvrdlé sádry a leží to ve dřezu. Za chvilku jdu na to:-)
Snist to nebo vydolovat spachtli a kladivem z hrnce? :-)
U nas dnes taky bylo sladko: Jahodove knedliky, ale nastesti konzistence byla optimalni, takze jsme si jimi spokojene zakytovali zaludky.
Hrnec jsem naštěstí včera hned odmočil. Ale na misku jsem zapomněl:-) Navíc je v tom matroši elegantně zatvrdlá lžíce. Kašička se fakt povedla:-)
Ale má to výhodu. Včera jsem dal pět lžic a byl jsem plnej. I oběd mi dneska nešel:-)
Ti asy budeš nějakej dyvnej tip, kdiž kytuješ okna.
WTF?
http://cs.wiktionary.org/wiki/kyt
Wiki je potřeba brát s rezervou, mají tam spousty chyb.
Nejlepší bude, když budeš používat "tmel". Pokud přeci jen trváš na germanismu, věz že pochází z německého kitt.
Připomenout si to můžeš pokaždé když mrkneš na výrobky největšího českého výrobce tmelů Kyttfort. Nebo zkus sehnat kyt na okna přes nějaký e-shop.
Z němčiny to možná pochází, ale původně odvozené, dnes české slovo je opravdu "kyt".
Booože. Tak mi prosím nalinkuj fotku výrobku, který výrobce označil jako kyt.
Že spousta lidí standardně píše standartně vůbec neznamená že obojí je správně nebo že by to dokonce mělo stejný význam.
No, právě. To, že spousta výrobců začala standardně psát "kit" vůbec neznamená, že je to správně. Stačí nahlédnout do pravidel českého pravopisu či do slovníku spisovné češtiny.
Fakt tam patří ypsilon.
(Jinak třeba zde http://www.spectrum-franek.cz/prodejna/tmely-pu... u popisu výrobku "sklenářský tmel".)
A proto žádám o výrobce. Nikoliv o prodejce, který neumí česka. Kamarádka dostala od svých kamarádů ručně psaný poukaz (od výčepního) na "třicet světlích piv".
Výrobce ti nedám - ani nevím, proč bych měla výrobce kytů považovat za arbitry správné češtiny.
Ale Ústav pro jazyk český by stačit mohl, ne?
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kyt&...
(Bohuže se stránka poměrně dlouho načítá.)
Opravdu mi při tvrzení, že se správně píše "sklenářský kit" běhá mráz po zádech. Asi jako při těch světlích pivech.
A ještě jeden rychlejší zdroj:
http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=kyt
Schválně tam zkus zadat "kit".
a co je potom kit ?
to samé co kyt ?
už můj děda kytoval
odjakživa znám kyt na okna
a kytuje se dál ...
Kit je na tmel.
Kyt je nesmysl.
co se dělá s modelářským kitem ?
kituje ?
nebo se slepuje model (kit) ?
Modelářský model je úplně normální homonymum (přejaké z angličtiny).
ale hovno velebnosti :-)
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kit&...
A ještě třeba tady:
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo...
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo...
Jsem netušil, co všechno může způsobit jedna pitomá nepovedená krupicová kaše:-)
Já mám tendenci spíše věřit těm, který s tím dělají než kancelářským krysám které netuší jak takový kit vypadá:
http://www.kittfort.cz/products_1_3.htm
Zkus v obchodě požadovat trvale plastický silikonový tmel, případně butylenový tmel. Budou koukat, ti sečtělejší Ti prodají medvědí hovno.
tohle není kyt
to je kitt ;-))
a BTW: sklenářský kyt určitě není trvale plastický ... :-P
To není ani kitt, to je Dřevokitt. Vymyšlený obchodní název, na který se samozřejmě žádná jazyková pravidla nevztahují.
A chléb je vymyšlený obchodní název pro pečivo, žejo :-)
Protože tomu všichni říkaj chleba.
Vážně najdeš jediný slovník, který zná slovo Dřevokitt? A vážně najdeš jediný slovník, který nezná slovo chléb?
Fakt v tom nevidíš rozdíl?
A vážně najdeš sklenářský tmel prodávaný pod obchodním názvem kyt? Sklenáři ani pekaři nedělají se slovníky...
Tak ještě jinak, když teda za arbitry češtiny bereme sklenáře a pekaře... znáš jinou firmu, která by podobný výrobek prodávala pod obchodním názvem Dřevokitt?
Tady nejde o to, jestli pekaři nebo sklenáři dělají se slovníky, prostě si svůj výrobek nějak pojmenují. Využití cizích slov je velmi časté - často jen proto, aby to vypadalo světově. S češtinou jako takovou a správným pravopisem či gramatikou to nemá nic společného. (Dokonce ani v případě, že nejde o název, ale o slogan typu "Aby váš motor skvěle shell" to nevypovídá nic o správném časování slovesa jít.)
Z fonemu 'i' v cestine nepoznas, jaky grafem tomu odpovida, zda 'i' nebi 'y'.
Strucny etymologicky slovnik z roku 1978 (2. vydani) slovo "kit" nezna, zato zna slovo "kyt".
1) tmel, z nemeckeho Kitt
2) druh velryby, z ruskeho kit, a to z reckeho ketos
Proste v obou pripadech se psana verze prizpusobila ceskym zvyklostem.
Ještě bych připomněl obec Kytlice, která by se podle Hrabošova mustru měla psát Kitlice. (od příjmení Kittel)
Já myslela, že Kytlice je podle kytlice, což je jakási suknice, či co. Ale teď už jsme tak zblblá, že nevím, zda to není podle skotského vzoru kiltlice.
To prosazoval M. Horníček, on tam měl u kostela chalupu a raději by býval viděl ten slovanský původ než německý. Ale kdo ví, když si člověk uvědomí, že Chemnitz je vlastně přepsané Kamenice - Kamnitz.
Jeden čas dokonce Němci přepisovali slovo Kamenice jako Karl-Marx-Stadt.
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=kyt
tohle taky szpochibnýš ?
Děs. Ale stejně by mě zajímalo kdo to vyrábí :-)
Ale co, neplaš se.
My ti úplně klidně dovolíme říkat kit. Nám to nevadí:-))
tak s tím souhlasím ať si tomu hrabosh klidně říká kit. Nakonec pražáci i ostravské cype vyslovují a píší s měkkým i a tím jsou zdrojem značného veselí :-)
Hele lepils někdy kity? Protože pokud ne tak to vysvětluje tvoji neznalost a ignoranci. A to, že je něco z němčiny kde se to píše německy jinak ještě neznamená, že se budeme po němcích ve všem opičit. Naopak my jim tu germanštinu náležitě doprasíme.
Dnes červené fazole s uzeným masem. Skvělé.
Včera nebyl čas tak byly "vietnemské jarní závitky" mražené z Kauflandu. NEKUPOVAT!!! K tomu naštěstí rychlý teplý salát ze zeleniny, co dům dal, takže jsme se přeci jen nějak dojedli.
Jedna zálesácká polívka...
Do jednoho litru vody v kotlíku ponoříme sekýrku, s kterou jsme nasekali dřevo na podpal pod kotlík. Přidáme tři listy maliníku a jeden list ostružiníku. Při varu za stalého míchání povaříme. Sekyrku neporcujeme, může se hodit po příští večeři.
poprosil bych aby jste si, slovy klasika, nechali ty vaše kyty, tohle je téma o jedlých věcech a jeji přípravě, navíc i ta sekyrka je skoro na hraně a zachránilo j ijen to, že autor zapoměl na jahodník - 5 listů ! :)
V posledni dobe deti s oblibou ctou kucharku, co byla jako akce za nakupy v Albertu nekdy loni a ma pekne obrazky. Vcera me prekecaly na mexicke kornoutky a melo to uspech, jeste z toho byla dnesni svacina do skoly.
Do tortilli se zabali hlavkovy salat, prouzky rizku (v puvodnim receptu meli rybu, se syrem by to urcite taky fungovalo) a trocha jogurtu s cesnekem a soli (v originale tzaziky). Rizky nastesti obalovaly deti, jedno vyzadovalo rizky v cesneku a druhe bez cesneku.
Dnes jsem nakonec po zachvatu lenosti upekla kure, take po drobnem natlaku dle teze kucharky. Vyznacovalo se tim, ze obsahovalo uvnitr rozkrojeny citron a bobkovy list, coz dodalo stave moc dobrou chut, a dale bylo namatlane bylinkovym maslem, umichanym z bylinek, co jsem narvala na zahrade (yzop, dobromysl, kaderava petrzel).
Jdu dat kosti kockam, doufam, ze budou vecer misto mrouskani zrat. :-)
videorecept: http://youtu.be/8SOlwkmhc9U
Újezďák už nějak nevaří nebo své recepty tají, ale máme tu období cuket. Jak je zpracováváte?!?
Já vařím nejradši ratatouille, ale ve Střešovické verzi :o)))
celká cuketa
4 rajčata
4 papriky
event. houby, mrkev...
Každou zeleninu zvlášť očistím - cuketu nechávám ve slupce, jen vyndám jádra.
Pak každý druh samostatné orestuju an olivovém oleji a všechno nasypu do jednoho hrnce.
Okořením - já používám čerstvý tymián a rozmarýn, sušený libeček a koření Horalka. Jo a sůl.
Zaleju 2 - 3 hrnky studené vody a vařím na mírném ohni 1 - 1,5 hodiny. Záleží na množství.
Pak to zavařuju do sklenic, ale nadbytečné množství lze i zamrazit.
Cukety nijak nezpracovávám. Před mnoha lety jsem se pokusila obohatit rodinný jídelníček o tuto zeleninu a setkalo se to s velmi negativním ohlasem. Od té doby je u nás "cuketa" sprosté slovo.
8-))
Moc prace. :-) Natru platky cukety olejem s grilovacim korenim, hodim na chvili na gril a snim s chlebem. Kdyz jsem extremne malo lina, tak nejprv hodim na plech brambory s olejem, nejakym korenim a celymi loupanymi strouzky cesneku a v pulce grilovani k tomu prihodim ty cukety.
Deti maji rady cukety obalovane, ale museji je obalovat samy.
Tak nějak podobně. Cukety jen nasolím, evt. obalím v mouce, ale nemusí být a osmahnu na trošce oleje. K tomu jogurt s prolisovaným česnekem.
"Ratatouille" dělám v troubě. Cuketa, cibule, paprika, příp. i lilek nakrájet na větší kusy, osolit, okořenit, trochu promnout olejem... a hodit na širokém plechu do trouby.
Dělám to stejně, jen přidávám také ogrilované nebo opečené plátky lilku a kořením pouze směsí bazalka,tymián, rozmarín.
Jo a po orestování tu zeleninu už nevařím a nezavařuju. Ona nikdy nezbyde a když je na to chuť v zimě, tak v dnešní moderní době zajdu za měsíčky a oni mi všechnu tu zeleninu vykouzlí čerstvou i v lednu:-))
Pred asi 12let prosila jsem syna aby koupil okurku a drobne. Syn byl maly asi 10roku. Syn dal na vahu okurku,bohužel klikni ,,cuketa,,. prišel domu,ja šok moc drahe učtenku,kontrolu ceny,kua cuketa drahe než okurky. Pouze vim pred 12let cuketa byla moc drahe než okurky. Nema cenu reklamace! Mam hezke vzpominky :-)
Tak ony jsou cukety i dnes dražší než okurky...
jo,ale jiny rozdil pred a nyni. pred levny najem a nyni drahy najem,cukety zustava drahe ceny pred a nyni :-)
Jinak ja makam kutil ,,zakryt radiatoru'',dcera pomaha varit čočku s vejce a smažene cibule.
Ted chvilu relaxace u pc,pak opet makat kutil. Nebavi me otravit porad kutil,hmmmm
Teda ty pořád něco vyrábíš.
Kdyby jsi se nudila, potřebovala bych doma také pár věcí vyrobit :o)))
Ja udelat? Mrzi me,že hodne krive,nepresne rozmery,....... Už jsem fotila jak postup,mužeš koukat foto jak postup,určite zvladneš delat kutil :-)
Ted vypnut pc,jdu dale kutil,chci zbavit hotovo.
Podobně jako Lucie. Po obalované cuketě se teda můžu utlouct.
A pak z toho mamka dělávala "bramborák". Ale strašně dlouho jsem ho neměl. A vím, že to bylo dobré.
Tak si dovolím přidat recept, v podstatě z domácí suroviny :-)
Créme frachais lze vyrobit z podmáslí a s vínem si poradíte jistě líp, než bych sám vymyslel :-)
https://picasaweb.google.com...
tfuj! Moje babička prožila ve France cele 15let,rikala,že vyborne chut slimak,ja už pocit zvracela,co rekla babička.
To je šnek - escargot po jejich.
Tyhle jsem pochytal u nás na louce, než dostaneš tu základní surovinu, co je na obrázku 1, je s tím dost práce.
Šneky pochytáš a zamorduješ ve vroucí vodě. Pak je vytaháš z ulit a uřízneš celé jejich trávicí ústrojí, tak, že zůstane jen ten sval - noha.
Tu v několika vodách propíráš a propíráš, až přestane slintat. Pak se to dvě hodiny vaří v hovězím vývaru a hmota je hotová.
Pak s tím jdou dělat všeljaké triky, většinou se nacpou zpátky do ulity a zalejou petrželkovým máslem s česnekem, vychladí a znova ohřejí a podávají v ulitách (to jsou šneci po burgundsku, popř alsasku - liší se to jen bylinkama v másle) nebo se téměř ve stejném bylinkovém másle podávají ve specielních miskách.
Tenhle recept s tím podmáslím jsem vydyndal na kuchařovi v jedné restauraci v Calais.
Teď jsem v Dijonu objevil další způsob, šneci jsou zapečené v takovém croisantovém těstíčku, takdy lahůdka, pokusím se to vyrobit a nafotit.
Šneci vlastně nemají žádnou chuť, je to trochu něco jako houba, huť tomju dodává až to bylinkové máslo, popřípadě tahle vinná omáčka.
Někomu se to ekluje, jinej to má za lahůdku, já prostě rád zkouším uvařit speciality, které jsme někde někdy na cestách ochutnal.
V podstatě, pokud otevřu některou ze svých starých kuchařek, je to běžné české postní jídlo.
Mám je jednu, někdy z poloviny století a tam píší, že šneky sbíráme zavíčkované.
Těch jsem moc nepoznal.
Cizí návody nic takového nezmiňují, naopak, radí živé šneky než je zamorduješ ve vařicí vodě je na chvilku hodit do osolené vody, ono jim to nedělá dobře, rychle vylezou s ulit, a pak po uvaření se jednodušeji odděluje ta noha od střev.
Je to dost brutální, ale na druhou stranu, když člověk pomyslí na tu poesii vánoc, kádě s přidušenými omlácenými kapry, a ten sváteční pocit, co to masové vraždění ryb provází, řekne si, ještě že ti hlemýždi nebo kapři u toho zabíjení nekvičí, to by bylo po sváteční pohodě, že jo.
když se posolí slimák tak ho to dost rozleptá, ten šnek to bude mít jak když ho hodíš do kyseliny, brutální. Ajestli to ve finále vlastně nemá žádnou chuť, tak co zkusit slimáka? Odpadá jebání s ulitou :-D
Vycházím ze zkušeností předků, určitě se někdo pokusil slimáky pozřít a neklaplo to.
Nemusím nutně vyzkoušet na vlastní kůži všechno, co nefunguje :-)
Ono ho to nerozleptá, toho šneka, v té slané vodě jsou minutku, jen je to fest naprdne a vylezou z ulit ven.
Možná znalci nějakou chuť poznají, když jsou šneci tradičním francouzským vánočním jídlem, já ne.
Když už jsem u těch brutálních francouzských gurmánštin, upozorním na žabí stehýnka. Ty chutnají téměř jako kuřecí ale je s tím násobně větší obírání. Dříve je měli v každé třetí hospodě v Calais, aby potěšili anglické turisty, teď už zmizeli a těžko s najdou na jídelních lístcích normálních (tedy pro mě cenově dostupných restaurací). Výjimkou je restaurace Le Germinal, 44 Rue Monge, Dijon, kde se na žáby specializují, porce od 8 do 13 Eur, to na obrázku jsou žabí stehýnka v hořčičné omáčce za 11 eur.
Raduji se z úspěchu své obrazové kuchařky, přidám tedy další, tentokrát vegetarianský recept.
Běžně se do toho dává tuňákový prášek dashi, ale to správný trávožrout ne e e:
https://picasaweb.google.com...
tak to je v řiti nemůžu sehnat hrnek Praha :-/
Zkus Brno, ale nebude to vono :-)
Tak ještě jeden obrázkový recept, opět vegetariánský, jednoduché, levné, chutné.
Myslím si, že popisky nejsou ani nutné.
https://plus.google.com/photos...
Dlouho jsem nad tím váhala, ale v neděli sjem konečně vyzkoušela domácí HUMUS.
A je to neuvěřitelně jednoduché - 100 g cizrny uvařené do měkka jsem rozmixovala s trochou olivového oleje, sůl, pepř.
Správně do něj patří ještě citronová šťáva a česnek, ale česnek nejím a citrón jsem aktuálně neměla. Místo něj jsem dala trošku rýžového octa.
Pojala jsem to jako základ, do kterého lze libovolně přidat feferonku (pak je humus velmi příjemně pikantní), bazalkové nebo rajčatové pesto nebo cokoli jiného podle vlastní chuti.
Je teda fakt, že téhle pomazánce se musí přijít na chuť - komu nechutná, ten to rozhodně neocení. Já jsem si ale humus zamilovala a teď už pro něj do řeckých prodejen nemusím :o)))
Absence čestneku by mi asi vadila. Zkusilas ho nabírat chipsama Pringles? Já mám nejradši onionový.
No jo, no, když mě česnek děsně pálí v žaludku. Chipsy a cibuli nejím rovněž, takže nenabírám :o)))
Ale musí to být dobrota, to jo...
Hergot, já mám hlad.
Ale za chvíli si jdu ohřát ratatouille :o)))
Tohle lze zvládnout i doma:
https://plus.google.com/photos...