Co se stane s digitálním foťákem, když ho budu mít v zimě venku a potom ho vezme do teplé místnosti? Vysráží se uvnitř voda? Poškodí se tam něco?
Ptám se proto, že v sobotu jedeme s Ane na týden na běžky, tak jestli mám na tůry brát foťák :-)
To víš, že ho to nevylepšuje, ale obyčejnýmu foťáku to příliš neublíží. Pokud to není nějak extra utěsněné, tak nějaké vlhko by se mohlo dostat k bateriím a ke kartě. Foťák tahám v zimně na kolo a nijak moc se nerosí. Po návratu stejně vyndám baterie na nabití, protože v mrazech za provozu dostávají fest zabrat a mezitím nějaká vlhkost odvětrá, jinak to neřeším.
Maximálně ho venku před dveřmi šoupni do neprodyšného pytlíku.
Proč? To by z toho pytlíku (a foťáku) musel být vyčerpaný vzduch, aby tam nebyla vzdušná vlhkost...
Ani ne, vlhkost se na foťáku vysráží ne tím, že se ohřeje, ale tím, že ochladí okolní vzduch natolik, že z něj vypadne vlhkost. Je-li foťák zabalený, vlhkost se vysráží zvenku na tom pytlíku.
Osobně tohle neřeším, takže je to jen teoretická úvaha, ale snad správná.
Je správná. Odjakživa se doporučovalo foťák přinesený zvenku mít zabalený a chvíli počkat, aby se teplota srovnala s okolím. Pak už není problém. U filmu a mechaniky to byl velký problém s vlhnutím emulze a rezu na hejblatech. Ani digiťáku voda neprospěje.
Dneska foťáky "stárnou" rychlejc, než se stihnou opotřebovat, takže to tak kritický nebude. Ale jestli mu chceš udělat dobře a nechceš riskovat nějaké oxidace a poruchy, dopřej mu tu aklimatizaci.
To máš stejné jako s mobilem :o)))
Mobil nepoužívám :-)
Jinak asi ode mě zbytečný dotaz - sedla na mě nemoc, že bych někam jel - vpodstatě vyloučený, takže tu dovolenou musíme zrušit, Ane sama odmítá jet. Dost mě to mrzí - hodně se na ty běžky těšila...