V předchozím díle našeho miniseriálu o specifikách zimní cyklistiky jsme se zabývali stroji, tedy koly. Nyní se zaměříme na jejich motor, tedy na samotného cyklistu, který toho při jízdě v zimním období musí také hodně vydržet a především ve zdraví přestát.
> Jde například o následující funkce:
> odvod tělesné vlhkosti od kůže, rychlost
> schnutí, absorpce pachů, odolnost proti
> venkovní vlhkosti a profouknutí.
Tohle už jsem viděl víckrát a přijde mi, že je to nějaká donekonečna opakovaná legenda, přiživovaná výrobci funkčního oblečení.
Moje zkušenost je taková, že funkční spodní prádlo (ať už Moira, merino nebo i další podobné materiály) má všechny výše uvedené vlastnosti až na jednu, kterou teda ale opravdu nemá: absorpci pachů. Funkční oblečení mi vždycky smrdí výrazně víc a dřív než třeba bavlna. Dělám něco špatně?
Těžko říct, možná vylučuješ divné látky co se s funkčím nesnáší :-)
Já bych neřek, že jsou víc cítit, naopak mnohem míň, potím se dost a ty materiály rozhodně jsou cítit mnohem míň než ostatní běžné tkaniny.
pot smrdí podle toho jakýma hnusama se člověk stravuje.
moira smrdí.
Zkus vlnu.
Nemám dojem že by smrděla, může být, že vlna je cítit ještě míň, ale nemyslím, že v tom bude výraznější rozdíl. Myslím, že to bude spíš o rozdílných pocitech a vnímání.
Já ti nevím, ale s moirou mám stejné zkušenosti jako Jurimír a s tímto názorem jsem se setkala i u dalších lidí.
S Jířou nemáme na všechny materiály shodný názor, ale na moiru ano.
Ale vždyt tam píšu i o merinu, což je vlna. Je to o něco málo lepší, ale furt výrazně horší než bavlna.
Roztrhala jsem letos sve jedine dlouhorukavove merino triko, tak jezdim v bavlnenem a triko mi smrdi zhruba stejne jako merino, jen mnohem vic studi.
To nesmrdí, to jsou feromony. :-)
Mám několik funkčních trik od různých výrobců, a pokud by mně je žena včas nesebrala, smrděly by od mého potu všechny. Nevím,kdo píše články označené "redakce," ale pokud tu bude déle, vyplatilo by se možná opravit větu: "Někteří cyklisté ještě na závěr navlékají tenkou šusťákovkové kalhoty a bundu, aby dražší funkční oblečení uchránil před případnými nečistotami." Jinak se s uvedeným dá vcelku souhlasit, jen si nedovedu představit, jak v hospodě suším po převlečení hadry na židli.