Zdravím.Může mě někdo poradit,prosím?Celá leta jsem jezdil Apache crosse.Z 90% po silnici.
leč po projetí se v lesích se chci dát na cestu biku.Nové kolo je pro mě z hlediska financí složitou volbou a tak se zatím budu muset spokojit se starším kolem.Chtěl bych radu co koupit (osazení a tak) aby to pode mnou nekřuplo po projetí prvního krtince.Mám vybráno toto ale nevím jestli je tou správnou volbou.
Hele, zkus dát odkaz nebo větší fotku.
Obrázek z krabičky od sirek moc neřekne :o)))
http://jizdni-kola.heureka.cz/rock-machine...
U dnešních kol bych se nebál, já jezdím na 10let staré meridě s váhou 130kg + 20kg zátěž.
Zadní kolo má dvojitý ráfek a "lepší špice"
Dokud jsem byl zdráv tak jsem stím i stouto váhou jezdil po lesích a nikdy nic neprasklo.
Udržba kromě umytí jednou za rok a výměny řetězu co druhý rok, nic.
Nic jsem nemazal, nic nebylo potřeba dotahovat.
Jediná závada po 10létech intenzivního užívání byla že se rozsypal zadní náboj.
Musíš si položit otázku, co od té jízdy v terénu čekáš, jestli se chceš s maximální opatrností pomalu dostat na druhou stranu lesa nebo jestli si chceš užít plnohodnotnou jízdu v terénu.
Základním předpokladem pro jízdu v terénu je kvalitní vidlice, toto kolo je osazeno nefunkčním krámem bez tlumení. Ostatní osazení je z řady, kterou samotné Shimano nedoporučuje pro jízdu v terénu, navíc další důležité komponenty jako středová osa, řetěz a náboje jsou ještě horší (výrobce šetřil). Také tyto levné pláště nejsou vhodné, jsou z nekvalitního tvrdého materiálu, kloužou.
No jasně že si chci jízdu užít.Je mi jasné že toto kolo nebude na jízdu v terénu nic kvalitního ale jak jsem psal výše.Kvalitnější kolo je pro mě složitá volba z finančního hlediska.Myslel jsem že koupím něco takového jako je v odkatu a postupně vyměnoval komponenty tak jak budou odcházet za kvalitnější.
Můžeš mě něco doporučit?
To je ale nejnákladnější řešení. Jenom slušná vidlice, nejvíc doporučovaný je Suntour Epicon stojí 3,5 - 4 tis. Kč. Dál kliky - Deore s integrovanou osou stojí asi 1300,-. Brzy začnou zlobit náboje, měnit náboje u tak levných kol nemá cenu (cena práce za přepletení kol), výhodnější je tedy výměna celých kol, cca 2 - 2,5 tis. Pláště se musí vyměnit hned, 500 - 1000,- Kč. To už jsi na nějakých 8-9 tisících a pořád Ti zůstává základní nezeslabovaný rám a levné řazení.
Už jsem Ti to psal jinde, slušné kolo se dá pořídit kolem 15 tis., postupnou výměnou dílů se na něj nedostaneš ani za 20 tis.
zatím jsem ale nic podobného co píšeš nikde nenašel.Kolo za 15 bud není moje velikost nebo je na něm nějaká vada
Myslim že ne ale zatím to na co jsem narazil nevyhovovalo.Nebráním se kolu za těch jak ty píšeš 15 tisíc
Těžko se Ti něco radí nebo doporučuje, když si tak nekonkrétní. Napiš, kolik měříš, vážíš, co Ti na kolech, která si viděl nevyhovovalo...
Klidně mi to napiš do e-mailu, pokud to nechceš dávat sem, myslí, že jsem schopný Ti pomoct.
OK,měřím 178 cm váha asi 83.Je fakt že nehledám dlouho.Celá leta jsem jezdil crosse Apache z 90% na silnicích.Ale chci změnu a zkusit bike.Když jsem narazil na něco tak bud špatná velikost nebo se mě prostě kolo nelíbilo.
budu rád když mě pomůžeš.
Poslal jsem Ti jednu možnost mailem.
Dost by mě zajímalo, jakou sestavu a za kolik navrhuješ (pokud to tedy odtajníte). Tvoje kola se mi líbí, sleduji Tě na Bike - foru, stavíš to dobře :-)
Já jsem to sem původně nechtěl dávat, protože těch rámů mám omezené množství (loňský model).
Jedná se o loňský rám MRX Elite (kartáčovaný hliník, 1650 gr., třikrát zelabovaný), vidlice Suntour Epicon, sada Deore 3x9 (páčky nové Alivio, které jsou stejné s DEore 3x9), kola Remerx Masterdisc (náby Sram 506), brzdy Avid Elixir 1...taková plně funkční lehké sestavička :-)
zdarek jak tu bylo už psáno kolik toho chceš najezdit ale stejně kolo pod 13000.- do terenu nějak moc nevidrží a měnit součastky postupem tě výde na šíleny peníze a budeš měnit od rafku drátu, brzd až po vydlici atd. lepší by bylo koupit jeté dobré nebo každy prodejce nabídne i splátky dokonce si propasl i prodej lonských modelu :-(. u nas je ted prali s 30% dolu.ale odpověd na tvou otazku bych řešil já osobně dobré polojeté nebo ty splatky (oceníš kvalitu až výjedeš a dojedeš)když nepíchneš :-))).